Digital Villages haki muotoaan 1988

2017-03-3-17-50-23

Olen tutkinut vanhoja muistiinpanoja vuodelta 1988, vuosi ennen muuttoamme Ranskaan. Suomi oli tuolloin hyvin erilainen maa. Meillä oli hinku Eurooppaan, mutta mentaliteetti ja toimintatavat olivat lähempänä Itäblokkia.

Luovaa hulluutta, disruptiota, muurien murtamista, perinteiden rikkomista ja romuttamista emme vielä tuolloin kaivanneet. Berliinin muurin  murtuminen tapahtui vasta 1989 ja Neuvostoliiton hajoaminen pakotti Suomen uuteen kauppapoliittiseen tilanteeseen. Turvallisuuspolitiikassakin oli neukkulan romahtamisen jälkeen liikkumavaraa.

Vuonna 1992 Suomi sukelsi syvään lamaan. Vienti Neuvostoliittoon romahti. Siitä alhosta nousimme tutkimuksen, tuotekehityksen ja kansainvälistymisen avulla. Nokia veti Suomi-proomua kuiville ja mobiilivetoisia hyviä vuosia kesti vuoteen 2007, jolloin Apple lanseerasi iPhonen.

2008 Lehman Brothersin konkurssi vei jalat alta uudelleen ja siitä emme ole toipuneet vieläkään. Nokia ei ole entisensä. Metsäteollisuuttamme on saneerattu vuodesta 2005 alkaen ankaralla kädellä.

Rakennemuutoksen saneerausvaihe on 2017 osittain voitettu, mutta uusia vientiyrityksiä pitäisi syntyä kuin sieniä satellee karsittujen ja lopetettujen toimintojen tilalle.

Meillä pinnalla oli 1987 Talking Walls, InfoCenter ja 3T (nykyään 9T). 1990-luvun puolivälissä Fast Fresh Flow oli aikaansa edellä ja palveli metsäteollisuuden puuhankintaa.

Digital Villages -käsitettä määriteltiin tarkemmin 2000-luvun alussa. Vasta nyt konsepti on valmis ja käyttökelpoinen.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s