Metsäalalla on huutava työvoimapula | Lastuja

wpid-IMG_20130920_113613.jpg

http://www.lastuja.fi/metsaalalla-on-huutava-tyovoimapula

Metsäalalla on huutava työvoimapula

28.5.2014 klo 9.28

Metsäteollisuutta on haukuttu auringonlaskun alaksi. Rakennemuutoksen aikana julkisuuden välittämät mielikuvat metsäteollisuudesta eivät ole innostaneet nuoria hakemaan alan koulutukseen tai töihin.

Nyt kuitenkin aurinko on nousemassa. Viimeaikaiset  investointisuunnitelmat  lisäisivät suomalaisen puun käyttöä huomattavasti. Lisäys voi olla jopa 10 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Merkittävä osa uusien investointien tuomista uusista työpaikoista syntyy puuraaka-aineen hankintaketjuun, eli puun korjuuseen ja kuljetukseen. Jo nyt meillä on pulaa ammattitaitoisista metsäkoneiden ja puutavara-autojen kuljettajista.

Kuljettajatarve kasvaa nopeasti, kun uudet investoinnit etenevät lähivuosina. Tällä hetkellä valmistuu noin 400 uutta kuljettajaa vuosittain, mikä ei riitä työelämän tarpeisiin.

Tutkimuksen mukaan osaavan työvoiman puute on yksi merkittävistä esteistä puunkorjuu- ja puunkuljetusyritysten kannattavalle kasvulle (Soirinsuo 2012).

Metsätehon laskelmien mukaan ilmoitettujen investointien toteutuminen, ennustettu puun energiakäytön kasvu ja työvoiman eläköityminen nostavat uuden työvoiman tarpeen lähivuosina noin 1300 henkeen vuodessa. Uusia metsäkoneenkuljettajia tarvitaan 800 ja puutavara-autonkuljettajia 500. Alan koulutusohjelmiin tarvittaisiin pikaisesti lisää uusia opiskelijoita.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s