Marimekko, Talvivaara ja Hyvinvointivaltio

visuradio_388.jpg
Suomi on Pohjolan Japani. Kopioimme ukrainalaisia ja brittiläisiä taitelijoita saadaksemme Made in Finland uudelleen edustuskuntoon. Meitä huolestuttaa kreikkalaisten suruton velanotto ja siksi valtionvarainministeriössä työstetään maailmankaikkeuden pienintä elvytysbudjettia. Hyvä Jutta! Suomi nousuun.

Marimekon suunnittelijat ovat keksineet kopiokoneen ja maripaita-freelancerit ovat hullaantuneet Photoshopiin.   Niillä pääsee nopeammin tulokseen kuin tussikynillä ja vesiväreillä tuhertaen.

Talvivaaran kaivoksella ei voi enää tapahtua mitään muuta uutiskynnystä ylittävää kuin konkurssihakemus. Velkasaneeraus onnistunee vaivatta, koska pääomistajana on valtion omistama Solidium, mikäli Suomen valtiolla on vielä luottoa rahoitusmarkkinoilla. Mietin, mitä ulosottomies lastaisi peräkärryynsä, jos niin sattuisi käymään. Onneksi ei ole minun murheita.

Suomalainen hyvinvointivaltio luotiin sotien jälkeen vaiheessa, jolloin teollisuuttamme pyöritti kaksikymmentä perhettä. Sen ajan upporikkaitten neuvottelukumppaneiksi saatiin ristiriitojen raatelema työväenliike. Nyt SAK:n, demareiden ja vasureiden yhteenlaskettu voima on kepuleita pienempi; näin maailma muuttuu.

Hyvinvointivaltion raunioilla kukkoilevat poliittiset broilerit ovat ihmeissään; entiset upporikkaat ovat rutiköyhiä, valtionsomisteisetkin tehtaat Kiinassa ja työväenliikkeen kannatus alhaisempi kuin koskaan aikaisemmin.

Tehtaanomistajat hoipertelevat jyrkänteen reunalla, rahat eivät riitä sukukokousten pitämiseen. Tehtaat ovat rapakunnossa, kun investointeihin ei ole ollut varaa. Rahaa on tuhlattu vanhojen rakenteiden ylläpitämiseen. Valtio on auttanut, mutta ministeriönkin laarissa ei ole enää siemenviljaa.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, hoipertelemme huomiseen eilistä hyvää ihmetellen ja huomista pahaa peläten. Talvisota 2.0 on melkein huulilla. Tarvitaan vain Mainilan laukaukset.

Mainilan laukaukset oli Mainilan kylässä tapahtunut välikohtaus, joka johti Suomen ja Neuvostoliiton välisen hyökkäämättömyyssopimuksen yksipuoliseen purkamiseen. Neljä päivää myöhemmin alkoi Suomen ja Neuvostoliiton välinen talvisota.

Tämä tuleva välikohtaus tapahtunee jonkun keskuspankin neukkarissa, jossa pankkiirit ilmoittavat, että hyvin-vointi-valtionne on tiensä päässä.

13 Kommentare zu „Marimekko, Talvivaara ja Hyvinvointivaltio

 1. Jotain ihmeellistä on tässä maassa päässyt tapahtumaan. Maamme historia oli uljasta eteenpäinmenoa jo ennen itsenäisyyden julistamista. Taide, kulttuuri ja teollisuus oli lähtökuopissa. Valitettavat sodat katkaisivat orastavan ihmeen, mutta heti sotien jälkeen tapahtui kehityksessä huima loikka. Sotakorvaukset maksettiin, sosiaalinen pohja luotiin, jälleenrakennettiin vahva suomalainen perusteollisuus.
  Kehitys jatkui huimana aina 1990-luvulle saakka. Siinä tuli sitten ensimmäinen todellinen notkahdus. Siitäkin vielä jotenkin selvittiin vahvasti devalvoimalla. EU-liitoksen jälkeen tämä alamäki alkoi vaikka viimeisellä devalvaatiolla luotiin kilpailukykyinen pohja menestykselle. EMU:un liittyminen taisi olla se viimeinen niitti, joka katkesi ja petti. Siinä tilanteessa emme enää saaneet sisäistä kilpailukykyämme kuntoon ja tässä nyt ollaan.
  Poliittisten päättäjien on katsottava peiliin.

 2. Täytyy sanoa, että olen fundeeraajan kanssa paljolti eri mieltä. Kulttuurista en osaa sanoa, mutta tal. kekseliäisyys on maassamme ollut aina kovin suppeaa tietyssä mielessä. Ulkomaalaiset metsäteollisuuden Suomeen perustivat 1860-luvulla. 1944 NL vaati sotakorvaukset paljolti metalliteollisuuden tuotteissa, joten sellainenkin piti perustaa.

  Eli suom. insinöörille pitää ensin antaa ala: sellunkeitto tai metalliteollisuus, kyllä tekniikkaa sitten tulee innovaatioineen, mutta vain sen ulkomailta tulleen ärsykkeen / pakotteen jälkeen.

  Ajatus siitä, että me ihan itse jotain keksittäisiin, on outo. Nokia oli poikkeus.

 3. Jatkoa klassisella petospuolella seuraa tään yksin purjehtineen jälkeen eliitin huipulta.

  Täs käy huonosti jos Ollilan Jorma reppanalla ei ole varaa parempaan lakimieheen ja tää eka homma haisee siltä, että triplaleusan jäpikäs irroitti hyvin myyvän Jokeri nimisen mutterin veneestä, kauppasi venettä salaa ja myi veneensä kaksoispassin väelle kysyttyään veran alla paljonko bisneskaverinsa osuuksistaan tahtovat..

  Vituttaa vähepikin Tsablyn pojua ja Sanomia..

  Niin se on ett a petettyjen kerhoon liitty tämä Kepu ja uskonnollinen johtonsa siinä kuin liuta yksinpurjehtineen entisiä tyttöystäviä, bisnesveikkoja.

  Reppana Jormalle joka sentäs lähti Nokialta munittuaan, olla pollottaa Rojal Dutchissa ja Valtion Oudossa näin vähillä tiedoilla pitäsi täältä kerätä kolehti parempaan ja vähmpi olettamuksia tekevään juriskuukkeliin.

  Että naamat ja perseet näillä näyttävät samalta.

 4. Venäläisiä saamme kiittää siitä, että nousimme 1800-luvulla maailman köyhimpien maitten joukosta 1900-luvulla keskikastiin. Se olisi jäänyt tapahtumatta, jos perussuomalaiset olisivat olleet vallassa, koska 20 perhettä olivat juuriltaan ulkomaalaisia: Serlarchius, Sinibrycoff, Fazer, Gutzeit, Itä-Uudenmaan juustonvalmistajat…

  Ryövärikapitalistit rikastuivat, pärjäsivät hyvin, sotakorvaukset nostivat suomalaiset konepajat pintaan. Nämä loivat yhdessä vasureiden kanssa hyvinvointivaltion 1960-luvulla, mutta nyt sen ajan ideat on syöty ja firmat suurimmilta osin letkuissa.

  Meidän on rakennettava uusi aloitusmahdollisuus kotimaisille tai ulkomaalaisille riistokapitalisteille. Ulkomaalaisten kannalta Suomi on marginaalin marginaalia, joten omien varassa rakennemuutoksesta on pakko selvitä.

  Nokian „ihme“ antoi Suomelle 20 vuotta lisäaikaa, mutta nyt olemme nyt viimeinkin reaalitodellisuudessa. Nokialla ei ollut mitään erityisosaamista, mutta se vain sattui NMT:llä oikean saumaan. Hyvänä vertailukohtana Ericsson, joka nuukahti samasta syystä kymmenen vuotta aikaisemmin. Osaamista ei ollut kummallakaan. Paskinta molemmille oli Internet: Apple, Samsung, Google jne.

  Nyt noitten aikojen muistelusta tai surkuttelusta ei ole suurta apua. Jorma Ollilaa ei saa sekoittaa Steve Jobs kaltaiseen visionääriin. Hän ei ymmärtääkseni koskaan vääntänyt koodin koodia. Jorman erityisosaamista oli rahoituksen junailu. Siitä nostakaamme hänelle hattua.

  Nokia oli ja on edelleen taitava tuotannon organisoija ja logistiikan hallitsija, mutta omaa teknologiaosaamista sillä on vähän. Microsoft oli hukkuvalle Nokialle viimeinen vaihtoehto. Samsung valkkasi Androidin ennen tuhoon tuomittua Nokiaa.

  Silti Nokia saattaa nousta alhostaan herra S. Elopin ansiosta, jos vain muut mokaavat riittävästi, mutta kännyköiden tuotanto ei enää palaa Suomeen.

  Onhan meillä Marimekko 😉

 5. Juha, kekseliäisyydestä en puhunut mitään. Luovuutta on todistettavasti kansastamme kummunnut. Työtäkin tämä kansa on joskus ymmörtänyt tehdä, jopa kilpailukykyiseen hintaan.
  Nyt tuntuu olevan asiat toisin. Ahneus on voittanut tavallisen duunarinkin.
  Hurjalta tuntuu, että perusteollisuus, metsäteollisuutta lukuunottamatta, luotiin sotakorvausten jälkeen ja nyt sitä ehdotetaan myytäväksi syömävelan katteeksi.

 6. Jorma Ooooh, tuo kaikkien veronerojen kantahahmo.Suomalaisen menestyksen litranmitta.
  Kappatehas Marimekko oli kuin pikkukappa tuoretta sipoon siikliä.Niin tuore tuoksahdus ettei saunavihtakaan samaan pysty.
  Sitten tuli brandityöryhmä ja Göranin Alexanteri poika halasi epämiehekkäästi kaiken kansan nähden paperinippua jolla Suomi soudetaan maailman kartalle.Karthagolle?
  Suomi brandi on punaisiin kenkiin pukeutunut ministeri ja synttäreitaan Nizzassa keekoileva punahousuinen entinen taistolaisnuori.

  Kaikki tuo höttö on nyt sulamasssa.
  Sitä ei ollutkaan, vaan se oli Kekkoslovakian aikana luodun harhan reinkarnaatio.
  Totuus onkin ettei Suomessa ole osaavia insinöörejä vaan sellaisia nöörejä jotka ovat syyllisiä tähän alennustilaan.
  Ainoa mikä pysyy on ammattiyhdistysliike, jota kukaan ei yksitellen kysyttäessä mihinkään kaipaa.
  Ne jotka kaipaavat eivät saa suutaan auki.
  Ainoa mikä jatkuu ennallaan on sosiaalidemokraattien selitys alennustilasta.Pitäisi kuulemma tehdä enemmän sosiaalidemokraattista politiikkaa, vaikka kansa haluaakin uusliberalismiä, jota yksikään puole ei sano haluavansa.
  Kun SDP Lipposen aikana oli nykyistä tuplasti suurempi sakki he ajoivat reilusti markkinataloutta, mutta eihän se sovi.

  Mistä tässä kaikessa on kysymys?
  Suomalainen rakastaa piehtarointia.Itsesäälissä kylvyt voittavat jopa Runnin savihoidot.Kuvaavin tapahtuma onkin istuminen kusiaispesään.Eukkojen kanniskelu.Pallon potkiminen suolla.Perskännit itikkametsässä.Katajan halaaminen.Lopultakin huippuhetki on voittaa pesäpallon mailmanmestaruus.Jokojokopallon maailmanmestarruus!!
  Joku lyöjäetenijäsyöksyjäsiepparikuningas Erkki Antti Mikaeli Mikonjutininarinpoika isä ja pyhä henki Jormalainen antaa haastattelun hassulla murteellaan.Kiteyttääpi koko maailmaa järisyttävän urheilutevon sanoin:
  „Siinä on mualimalle muisteltavvaa!“
  Ps. Nakkaapa brandiä perrään.

 7. Sommaren är kort, kohta on taas väännettävä tahkoa, vaikka väärään suuntaan. Keskusteluilmapiiri Suomessa muistuttaa Puolangan Pessimistipäivien ohjelmaa valtakunnallistettuna. Olemme tyystin menettäneet uskon itteemme. Poliitikkojen epäkiitolliseksi tehtäväksi jää kurjuuden jakaminen kansalaisille pienissä paketeissa. Kristilliset saavat puheillaan kirkon polvilleen. Kohta meilläkin saa puu- ja kivikirkkoja halvalla; niihin tanssipaikkoja, peliluolia ja bordelleja. 2000-luvulla meistä tuli niin itseriittoisia, että emme housuihimme mahtuneet, takki auki Euroopassa, joka ytimeen haluttiin mukaan ja nyt me ei haluta leikkiä kenenkään kaa.

 8. Itkijänaisten paluu tulee mieleen kun katsoo demariministereitä.
  Ideoiden tuoreus ja ilme kuin Larin Paraskella.
  Onhan meillä perinteitä suohon laulamisesta ja muusta julmuudesta.
  Ei ihme, että pesäpallo on syntynyt.Ikävä tietysti ettemme sitäkään keksineet itse, vaan Tahko kävi amerikassa ja huomasi näpsäkän tavan harjoituttaa sotaa varten.
  Ikuinen valmistautuminen pahimpaan on taas menossa.

 9. Tobe, demarimuijien ainut toive on „hyvinvointivaltio“ -mantran toimivuus. Räsäsellä on sentään käytössään koko Piplia. Vihreät voivat sitoa ittensä kettingillä tulevaan ympäristökatastrofiin. Kokkareiden mahdollisuus on siinä, että Suomesta vielä löytyy kaksi pelifirmaa, joiden sovellukset myyvät hyvin App Storessa.

 10. Helge…ilmassa on toivoa.Urpilainen puhui eilen jo kuin olisi Kokoomuksesta.
  Demari Juhana Vartiainen puhuu kuin olisi Iiro Viinanen.
  Ihminen voi muuttua…….
  …….
  ……..
  ………
  ,jos siitä on hyötyä itselle ja puoluelle.

 11. Tobe ja muut lukijat: teidän on pakko tietää tästä. Ettekai vaan ole lukeneet Muumi-kirjoja itse tai lapsillenne? Amerikkalaiset pelkäävät kommareita, terroristeja ja nyt uusimpana uhkana ovat Muumit.

  I know these sick books and animations are not in wider attentions in America, but because of recent events you should know little about them. Moomins are mainly curse of Finland (where they have turned children to Satan for nearly 70 years) and northern Europe but as they are really depraved it is really not a surprise that they have (especially animated series) drawn attention of the Japs.

  Japs have even build Moomins shrine near where I live. Flocks of these heathen midgets make their annual 5000 mile pilgrim there to worship these demons.

  This is how we come to spot why you should know about them. Recent display of God’s wrath upon Japan, may launch waves of illegal chink immigrants on your way. As they are from Japan, there is big risk that they have been infected by Moomins, and it is vital that you recognize the symptoms.

  The Moomins themselves are white pig/hippo like demons that live in the Moomin Valley. Their appearance is taken from bible part where Jesus drives devil out of two men.

  http://www.landoverbaptist.net/showthread.php?t=61771

 12. Näin meillä

  „Suomalaisen työttömän palkkaamista varmaan harkitaan, mutta sitten joku huomaa, ettei niiden ammattitaito riitä ja perustetaan kaksivuotinen homekoulukorjaajan tutkinto.

  Toki päällimmäinen huoli kuitenkin on se, että metsämarjojen poimintaan saadaan riittäävästi Thaityövoimaa ja, että elvytysrahat homekouluissa riittävät tarpeeksi monen virolais- ja puolalaistyömihen palkoiksi.

  Opetushallituksessa suunnitellaan tutkinnon sisältöä 2 vuotta ja käydään kiivas kamppailu siitä, millä taholla on sopivat resurssit metsämarjoen pomintaan ja homekoulujen korjauksen koulutuksen tuottamiseen. Siihen taas viranomaisen laskelmien mukaan tarvitaan noin 1,5 miljoonan euron konsulttiselvitys. Selvityksessä suositellaan perustettavaksi toimikunta, joka pohtii hankkeen seurantajärjestelmää, ja päätetään tilata Pöyryltä 3 miljoonalla projektisuunnitelma, jossa määritellään tarvittavan atk-järjestelmän parametrit ja homekorjauksen tyyppihyväksyntään tarvittavat mittaus- ja laskentaohjeet.

  Koska olemme tietoyhteiskunta, täytyy suunnittelu- ja seurantaohjelman olla etäkäytettävissä ja sovelluksen on pyörittävä windowsin lisäksi ainakin Linuxilla ja Macilla, sekä mobiilina Androidilla ja ehdottomasti Symbianilla, koska virkamiesten seuraavat kännyhankinnat on budjetoitu alustavasti vuodelle 2020 ja Nokiaa on tuettava.

  Softaa koodataan 2 vuotta, noin 50 miljoonalla, minkä jälkeen se todetaan niin bugiseksi ja monimutkaiseksi, että vain koodari pystyy sitä käyttämään.

  Niinpä Suomen kaikkiin kuntiin perustetaan erikseen homekoulutarkastajan virka ja heille järjestetään 3 kuukauden koulutus atk-järjestelmän käyttöön. Pääsyvaatimuksena on jonkin puolueen jäsenkirja.

  Sitten päästäänkin varsinaiseen korjaamisvaiheeseen, mutta todetaan että yhtään rahaa ei ole jäljellä. Käynnistetään sympatiakeräys yksityisen rahoituksen saamiseksi ja hankkeen vetäjäksi palkataan Hjallis Harkimo ja keräyksen suojelijaksi Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

  Kutsuvieraille järjestetään gaalailta, jonka Yle ja Maikkari televisioi puoliksi. Rahvas voi osallistua tekstareilla.

  Samaan aikaan toisaalla THL on erityisen huolissaan nuorten aikuisten lisääntyneistä keuhkosairauksista ja hallitus päättää asettaa selvitystoimikunnan…“

 13. Future comrades, olet perehtynyt hanketyöhön syvällisesti. Analyysisi on tarkka ja moniulotteinen. Suomi toimii kuvaamallasi tavalla. En keksi mitään lisättävää. Pitäisköhän juoda toinen kupillinen kahvia? Hauskaa päivänjatkoa. Heikompia kelejä on ainakin tänne luvassa. – Helge

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s