Valon konetta metsäteollisuuden ikkunassa

worldviewb

Metsäyhtiö Stora Enso junailee miljardiluokan kartonkitehdashanketta Kiinaan. Sellutehdaskin on työpöydällä, mutta toteutuspäätökset ovat vielä tekemättä. Pieniä murusia riittää myös kotimaahan; Sunilan sellutehtaan kylkeen rakennetaan 32 miljoonaa euroa kustantava biojalostamo.

Toimitusjohtaja Jouko Karvisen mukaan biojalostamo avaa yhtiölle uusia markkinoita ligniiniin pohjautuville erikoiskemikaalien raaka-ainemarkkinoille. Tuotanto Sunilan tehtaalla käynnistyy vuoden 2015 alussa.

Sunilan biojalostamoinvestointi parantaa Stora Enson kannattavuutta sekä pienentää tehtaan hiilijalanjälkeä.  Yhtiö odottaa investoinnin tuottavan 80 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2017. Sijoitetun pääoman tuottoprosentiksi ennakoidaan 13.

Yhtiöstä kerrotaan, että investointi kiihdyttää Storan muutosta uusiutuvien materiaalien yritykseksi. Sovelluksia tulee muun muassa rakennus- ja autoteollisuuteen, jossa ligniini tarjoaa kestäviä vaihtoehtoja vaneri- ja puupaneeliliimoissa käytettyjen fenolien ja vaahdoissa käytetyn polyolin korvaamiseen.

Kiinan miljardihanke

Stora Enso on saanut tarvittavat viranomaisluvat Kiinaan suunnitelluille miljardihankkeille:

 1. Etelä-Kiinaan sellu- ja kartonkitehtaita
 2. 760 miljoonan euron kartonkitehdas rakennetaan Etelä-Kiinan Guangxiin

  – 590 miljoonaa euroa käytetään teollisuuteen

  – 170 miljoonaa euroa puuviljelmiin

 3. Sellutehtaan rakentaminen lykkääntyy kunnes kartonkitehdas valmistuu vuoden 2016 alussa

Liiketoiminnan kehitys

Stora Enson liikevaihto oli huhti-kesäkuussa edellisvuoden tasolla. Kvartaalin liikevaihto nousi 2,7 miljardiin euroon, voitto ennen veroja kipusi 27 miljoonaan euroon.

Paperiliiketoiminnan tulos oli yritykselle edelleen pettymys. Printing ja Reading –liiketoiminnan kuluja joudutaan edelleen karsimaan.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 22. heinäkuuta 2013

15 Kommentare zu „Valon konetta metsäteollisuuden ikkunassa

 1. Juha, kyllä, kyllä, kyllä, biotalouden ideana on, että öljypohjaiset tuotteet voidaan korvata kasvuperäisillä aineilla. Metsäteollisuutemme uudistuu oikeesti oikeaan suuntaan, mutta muutos on pitkä ja kivulias. Sekä UPM että Stora Enso tekevät oikeita ratkaisuja, mutta perinteistä sellua, paperia ja pakkausta tarvitaan lypsylehminä ja kassavirtakoneina. 2050 kaikki on toisinpäin. Ajattele vertailumielessä selluteollisuuden ja paperitehtaiden kehitystä ajanjaksona 1910 – 1950.

 2. Ja homma pelaa vain kiinalaisella setelillä ja luotolla jossa investoija saa 30 prossaa yli kuittaamansa velan. Määki osti kiinalaisen automaattisen ruohonleikkurin ja tuos se ny lataa ittiään vorttumin sähköllä.

 3. Oijoi, kiinalainen roboleikkuri kiinnostaa minua, mutta ensin joudun tasoittamaan tiettyjä alueita ja etupihan uudistamisprojekti alkaa vasta ensi keväänä. Toivottavasti ne halpuu siihen mennessä. Toisaalta minulta ovat säästyneet kuntosalimaksut. En ole ikinä pistänyt nokkaa sellaiseen. Kivempi on Crescentillä kruisata Sotkumon katuja ja käytäviä.

 4. – oikeesti olet oikeassa, autmatiikan käyttö levittää vain persuusta, kuin valkkariin mieltyneellä rouvaspersoonalla ja vaatii kenttien väylien tasoitusta, kantavuuden lisäystä vaikka ei ole edes tullut tiineksi. Muutoin näille pihamarkkinoille tulee sellainen möyhintä, että ajoleikkurit julistetaan menneen ajan luonnovaroja tuhlaaviksi ja saastuttaviksi dinosauruksiksi joiden säilyttäminen ja romuttaminen siirtyy käyttökiellon jälkeen ostaneen murheeksi.

  Muuten ennen lumia tämän Talvivaaran perässä kinuaa rahaa OTK joka on pakko pilkkoa kaivoseksi ja romuttamoksi jos thyssen sallii. Suunnatulla annilla tämä käteisen, jurpilaisen ja pojujen huoraama vesa, Outotec, jakaa omistajilleen lisää osakkeita joilla palkat insinööreilleen maksavat ja niitä jotka niitä yrittävät myydä kaasuista ja liuoksista jupisten n. 2 -3 eerolla.

  Usot eli et, nämä AAA koksut keitti tällä käteisellä ja yheisöveron alennuksella sellaisen sopan jossa kiihtyi vain autokauppa pk yritysten tj:n maastureista ja uusituista pk yritysten verottomista pakusita alvien piikkiin kp:ssa. Lisättynä Ihalaisen piikkiin muutamalla perheen ulkopuolisen työntekijän poispotkaisulla. Valtio joutuu verojen täydennyksenä koksujen ja sossujen möhläyksen vuoksi ottaan 5 täyttä miljardia velkaa ennen vuoden loppua.

 5. Tuosta Stoorasta tuli mieleen, jotta aina kun muutama ihminen on pöydän ääressä ja Stoooora tullee puheeksi, niin jo annetaan Karviselle kenkää.
  Kun kysyn, kuka siihen tulee sateentekijäksi tilalle, en saa vastausta.Karvisen jo tunnemme ja viivankin alle jäi.Hyvä siis.
  Kyse on hiukan sama kuin hallituksen hajotus ja uudet vaalit.
  Naamat vaihtuu ja velkaantuminen jatkuu.
  Debatti palaa jätevesiasetukseen ja vaalirahasotkuun.
  Onko siitä tosiaan vasta kaksi vuotta?On ihmisten muisti lyhyt.

 6. Tobe, poliittinen muisti on about 6 kk. Kuka muistaa Stora Enson amerikanvalloituksia? 2000-luvun suomalainen suuruudenhulluus oli tapissa, kun Nokia oli ykkönen, UPM ja Stora taistelivat kakkospaikasta. Siis, me oltiin kansakuntana valmiita hyväksymään käsittämätöntä soopaa tietoyhteiskunnastamme ja erinomaisuudestamme. Tämän taudin jälkioireita näkyy vieläkin, mutta ehkä 60% ihmisistä tajuaa, ettei Suomi ole maailman napa. 40% on yhä sitä mieltä, että olemme PISAn takia maailman paras oppimisympäristö. Minä ajattelen, että olemme itsepetoksen maailmanmestareita.

 7. Vielä vuosituhannen vaihteessa suomalaisen Telen/Soneran ihmiset olivat ympäri maailmaa konferenssien pääpuhujia.
  He kertoivat Suomen ihmeestä telekommunikaation alalla.Koreassa nöyrät pienet miehet pistivät ajatukset korvan taakse ja tekivät Koreasta uuden Japanin.Loppua ei ole vielä nähty-niinkuin ei koskaan ennekuin tämäkin vaihe on historiaa.
  Suomessa ahdistaa eniten tämä ikuinen hallitukseen vetoaminen.
  Meillä ei haluta hyväksyä, että uusi onnistumisen jakso edellyttää aivan uusia ajatuksia meidän kaikkien päähän.
  Jos vihdoinkin hyväksyttäisiin, että yrittäjän onni on lopultakin kaikkien onni.
  Tarja Halosmainen kontrolli yhteiskunta ei tuota muuta kuin sen mihin politbyroon järki riittää ja se on vähän se.
  Yrittäjän etu on kaikkien etu, vaikka joku sattuisi siinä rikastumaan.
  Pitäisi sanoa kuin Mooses faaraolle:“Let my people go!“
  Jos ei anneta tapahtua niin osaavat löytävät kyllä maailman osaamiskeskukset.Sinne mahtuu kaikki Suomen osaajat ja ovat kovasti tervetulleita.Tänne jää sitten eläköityneet sellunkeittäjät jäsenkirjat kourassaan päreitä vuolemaan.

 8. Piti sanomani vielä Storan suuresta amerikan valloituksesta.Seurasimme sitä ihaillen.
  Toimitusjohtajana oli lapsuuden kaveri ja sanoimme kaverien kesken, että kyllä on Jukalla kanttia.
  Pakko sanoa tähän niinkuin sotasyyllinen Saksassa, että ainoa syntini on se, että hävisin sodan.

 9. Tobe, suomalainen tietoyhteiskuntamme on muuttunyt „homekouluksi“. Metsäteollisuutemme kansainvälistyy pois Suomesta. PISA-tornimmekin kallistuu.

  Olen samaa mieltä kanssasi, että yhteiskunta yrittää säätää, tukea ja ohjata yrittämistä liian paljon. Tuloksena laskeva halu perustaa uusia yrityksiä.

  Yrittäjyyden kautta Suomi saattaa vielä nousta, mutta start-upista maailmanluokan pelaajaksi vaatii kymmenien vuosien uurastuksen.

  Nähtäväksi jää, menivätkö kaivosrahat kankkulankaivoon tai Talvivaaran varoaltaisiin. Vuoden kuluttua tiedämme. Prosessi sakkaa, Nikkelin hinta heikottaa, uranistakaan ei ole pelastajaksi.

  Muutaman pelifirman kassavirralla hyvinvointiyhteiskuntamme ei pysy pystyssä. Olemme matkalla viimeiselle rannalle ydinvoimauskovaisina. Kuvitelmissamme on, että Suomella on Cleantech-osaamista.

  Maausko uus, ois tarpeen!

 10. Helge.Totta puhisee.
  Ne monet, jotka tännekin kirjoittavat ovat täällä rakkaudesta isänmaataan kohtaan.Huoli tulevasta ajaa näppäilemään.
  Tuntuu siltä, ettei kansakunta tiedä kuinka syvä kriisi nyt on menossa.Maailmassa on uusjakoon meneillään ja siinä tohinassa on kummallista miten keskustellaan vain saavutettujen etujen säilyttämisestä.Ahdistutaannirtisanomisista, vaikka kyseessä olisi tappiollisen toiminnan lopettaminen.Tervehdyttämiseen ei tarvita hallitusta, vaan laaja konsensus siitä, ettei Korpilampia kannata järjestää.
  Se aika meni jo.

 11. ToBe, minun vaikea ymmärtää, miten hallitus pystyisi ratkomaan kansakunnan ongelmia. Sehän on ONGELMAN OMISTAJA. Koko pulju on konkkakierteessä, velkaantuu pahemmin kuin Stora Enso suuruutensa aikoina. Ne yrittää sysätä pahaa pois valtiovallasta ja sälyttää lakeja säätämällä kustannuksia ja vastuita persaukisille kunnille. Heikkojärkisten verkkopeliä, jossa molemmat tietävät, että aika on ainut apulainen ja uusi virka on hankittava ennen kuin aika lopuu. Me tavikset katselemme tätä teatteria kuin BB-taloa; emme edes ymmärrä, että olemme vastuussa „noitten“ valinnasta.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s