Taloustieteen torakkatutkijat erimielisiä

Eläintieteilijä Paul Krugman tutkii torakoita

 Suomalainen Olli Rehnin mielestä taloustieteilijät ovat vaikeaselkoisia. Nobel-palkittu taloustieteilijä Paul Krugman on arvostellut EU-komission finanssipolitiikkaa värikkäin sanakääntein. Talouskomissaari Rehn ei ole hyväksynyt torakka-vertailua.

Blogikirjoituksessaan Krugman arvioi Olli Rehnin työtä eikä haukkunut komissaarin äitiä tai isää. Rehn kuittaa, että palkittu ekonomisti pitää itseään maailmankaikkeuden valtiaana. Olli Rehnin mukaan nobelisti laittoi hänen suunsa puhumaan “muunneltua totuutta”.

Komissaari Rehn ilmoittaa kuuntelevansa tarkalla korvalla vakavasti otettavia ekonomisteja. Paul Krugman, joka syytti talouskurilinjaa vahingolliseksi kriisitalouksien kansantalouksille, ei ilmeisesti kuulu tähän joukkoon.

Euroopan taantuma syvenee ja työttömyys kasvaa. Olli Rehnin mielestä IMF korostaa vakauttamisen merkitystä talouden luottamuksen palauttamisen näkövinkkelistä. IMF:n asiantuntijat nousevat korkeammalle korokkeelle kuin Krugman.

Miten tiukkaan finanssipoliittiseen silmukkaan korviaan myöten velkaantuneet kriisimaat olisi laitettava? Tiedetään, että säästölinja kuristaa talouskasvua ja sitä kautta kasvattaa velkataakkaa. Teki niin tai näin, aina menee väärinpäin.

Pitäisikö vakauttamista jatkaa, vai päästetäänkö velkaantuneet uudelleen pankkiirien puheille?Komissiota moititaan liian nopeasta julkisten talouksien tasapainottamisohjelmasta. Hitaampi tahti olisi kurittanut kansalaisia helläkätisemmin. Kreikkalaiset, espanjalaiset, irlantilaiset, islantilaiset, italialaiset ja portugalilaiset ovat varmasti tästä yhtä mieltä.

Rehnin mukaan halpaa elvytysrahaa ei ollut riittävästi tarjolla. Yksityisellä sektorin rohkeus ei riittänyt, eikä julkisten rahapussien vartioilla ollut kanttia rahahanojen höllentämiseen. Epäselväksi jäi, mistä inhimillisempää riskirahaa olisi löytynyt.

Rakenneuudistuksen ja talouskurilinjan kovuutta ovat arvostelleet myös suomalaisekonomistit. Suomessa yhteisvastuun kantamisen halukkuutta on ollut erityisen vähän. Euroopan remontoiminen on taitolaji. Arvostelijoiden esteettisistä pyrkimyksistäkään ei ole täyttä selvyyttä.

Ota tästä selvää?

9 Kommentare zu „Taloustieteen torakkatutkijat erimielisiä

 1. Krugman on aina oikeassa!
  Mutta?
  Krugmannien totuus ei perustu reaalimaailmaan, koska sellaista kuin eurooppalainen talouspolitiikka ei ole.
  Ei EKP pysty sanelemaan jäsenmaita toimimaan kuten on sovittu.Kansakunnat äänestävät ihan muilla perusteilla kuin Krugmannien talousneropatioilla.Italiassa äänestettiin ilmeisestinperiaatteessa kaikkeaneuropolitiikkaa vastaan.Saksassa saattaa sama malli olla lähempänä kuin uskommekaan.Ranska ei saa budjettiaan sopimuksen mukaiseennkuosiin.Kuka ja mistä antaa ne rahat millä nyt elvytetään.
  Saksan demarit ovat eri maailmassa kuin vaikkapa Suomen urpilaiset.
  Krugman tekee asioita laboratoriossa, jossa kaikki toimii jantorakatveivät ryntää kaduille.Lasikaapissa ei ole vaaleja.
  Olisi kivaa kun Krugman olisi diktaattori…vai olisiko…eurooppa kun ei ole valtio.

 2. Helge V ja ToBe sekä koko muukin eläinkunta

  Krugmanin torakkavertaus on tietysti omanlaisensa.

  Mutta nykymeno on jo eläinsaduissa aikoinaan analysoitu.
  Tai oikeastaan on olemassa eläinsatujen, Raamatun, Roope Ankan ja fysiikan sovellutukset.

  Mutta kaikki on kyllä jo aikaisemmin tarkasti mietitty.

  Aisopoksen Heinäsirkka ja muurahainen edustaa lähinnä Pohjois-Eurooppalaista näkemystä.

  Tarina mustalaisen hevosesta on ollut pitkään IMF:n suosikkitarina, mutta nyt on sitten havahtunut, että ehkä heiniä kuitenkin pitäisi tarjota.

  Raamatun kertomus tuhlaajapojasta ja ahkerasta veljestä on Etelä-Euroopassa kovasti suosiossa.
  Onhan Kreikka kuin luostari, jossa raha tulee almuista, ja ihmettä odotellaan.

  Roope Ankka ja syrjäinen kruunukorkkeja palvova vuoristokylä on EKP:n versio. Mutta yletön määrä kruunukorkkeja ei sitten tehnytkään kyläläisiä onnellisiksi 😦
  Saksalaiset kuulemma identifioituvat kyläläisiksi, jotka kammoksuvat kruunukorkki-inflaatiota.

  Fysiikan laki yhtyvistä astioista lienee yleispätevä Euroopassakin.

  Taloustieteilijat ennustekäyrineen ovat yleensä ulalla kuin valelääkäri, joka yrittää tulkita EKG-käyrää.
  Kammiovärinä kun näyttää niin kauniin säännölliseltä !

 3. Tuo Krugmanin torakkavertaus on toiseksi osuvin, kun ei kehdannut rottiin verrata.
  Eläinsaduista puheenollen voidaan kertoa aasista, joka kuoli nälkään kahden heinäkasan väliin. Onneton ei osannut päättää kummasta kasasta pitäisi syödä. EU ymmärtää hyödyntää molempia, sekä IMF:ää, että EKP:tä eikä hyvin käy siinäkään sadussa.
  Meillä euroopassa on historian sivu tiedetty, että „arbeit macht frei“. Ehkä siinä olisi taas kokeilemisen arvoinen vihje Ollipojalle.

 4. Kyynele, Arbeit ehkä vapauttaisi eurooppalaiset talouden taantumasta, mutta työttömiä lienee tällä hetkellä EU:ssa 26 – 30 miljoonaa. Heikosti palkattuja on rutkasti enemmän.

  Vox Populi, yksi asia tässä integraation syvenemisessä minulle valkeenee. Tarkastelemme Suomessakin Euroopan taloutta aikaisempaa laajemmin ja ehkä syvällisemminkin. Oppimisprosessina hanke on ihan jees.

  ToBe, Euroopan erilaisuus (La Différence) kirkastuu, vaikka huomio kohdistuu kokonaan talouden ongelmapesäkkeisiin. Miksi mahdollisuuksien ruotiminen ja analysointi jää niin vähäiselle huomiolle. Pitäisikö sontakasojen lisäksi etsiä bisnesmahdollisuuksia terveistä osista?

 5. Helge…kaikesta tuskasta ja turinasta huolimatta olen syvästi euroopan idean kannalla.
  Olen jopa Ranskan kannalla monsieur Hollandesta huolimatta.
  Eurooppa on kuitenkin hyvää makua ja tyyliä.Eurooppa on ideoita.Eurooppa on monimuotoinen.
  Eurooppa on hajanainen ja sille emme voi mitään.Toisaalta olemme varmasti vahvempia juuri näin, koska jokaisella alueella on omaa osaamista.Jenkkilä ei ole ihan niin mausteinen kuin eurooppa ja aasia on vasta hahmottumassa.
  Nyt saamme turpaan kun haluamme antaa kaikille hyvää elintasoa.Jenkkilässä tapahtui sama.Kuka vaan sai asuntolainan jos oli edes hampurilaismyyjän duunipaikka.Se oli ilman muuta mahdoton yhtälö.Ei köyhä voi saada samaa kuin keskituloinen.Aasiassa ei kukaan kuvittele köyhyyden katoavan ihan kohta.Se pitää junan liikkeellä ja sitä junaa meillä ei enää ole.
  Pitää löytää paras siitä mitä on.Se mikä on omaa on ainoa mitä lopulta on.
  Olkoon sitten vaikka Talvivaaran nikkeli?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s