Talvivaarassa 16.10.2012

biotechtouch Sain kutsun osallistua Talvivaaran tiedotus- ja keskustelutilaisuuteen 16.10.2012. Kohukaivoksen portilla keskusteltiin parantuneista päästöarvoista, puhdistuslaitosinvestoinneista.

Taisin kommentoida Facebookissa, että tilanne näytti vuoden takaiseen verrattuna paremmalta.

Eräs lähiseudun asukas kyseli vesialtaista. Kaivosyhtiön ympäristöpäällikkö kommentoi vakuuttavasti, että suojavalleja oli korotettu kuuteen metriin. Oli puhetta siitäkin, että sateinen kesä on saattanut laimentaa järvien päästölukemia.

Yhtiön asiantuntijat eivät kieltäneet “laimenemista”. Tilaisuuden ilmapiiri oli vuoden takaiseen verrattuna optimistisempi: usko tulevaisuuteen oli vahvistunut. Talvivaaran ympäristöinvestoinnit toivat lisävahvistusta. Eiköhän tämä tästä…

Kysyttiin, mitä jos altaisiin tulee vuoto? Vakuutettiin, että kaikki on mahdollista, mutta vaikutelmakseni jäi, että vuodosta puhuminen edusti teoreettista hiusten halkomista. Paikallinen kysyjä, jonka nimeä en merkannut muistiin, tunnisti tärkeän kipupisteen. Puolentoista millin paksuisen kalvon tuli suojella kipsisakka-altaiden vesimassoja vähintään sata vuotta.

Tiedotustilaisuudesta on kulunut vajaa kuukausi. Teorian ja käytännön välinen “gäppi” näyttäytyy nyt yllättävän suurena. Kipsisakka-altaasta on vuotanut 600 000 kuutiota vettä viidessä päivässä. Koko vuoden sallittu päästötaso on 1,3 miljoonaa kuutiota! Jeesus… nikkeliä on levinnyt kaivosalueelle 10 000 kiloa. Helsingin vesilaitokselta lähtee Suomenlahteen 900 kiloa vuodessa. Viranomaiset tyynnyttelevät: kamat ovat pääosiltaan vielä kaivosalueella. Vain 20 000 kuutiota on päässyt valuma-alueen vesistöön.

Päästövesien uraanipitoisuus on kaksisataakertainen normaalitasoon verrattuna. Joku asiantuntija mainitsi sanan pH! Kukahan selittäisi, miksi pH nostaa uraanin liukenemista?

Nykyiset ja entiset ministerit heittelevät medioissa pilkkakirveitä toistensa suuntaan. Ely-viranomaisiin ei Kainuussa luota kukaan. Poliitikkojen huippuviroissa on vuorossa kasvojensäilyttämisprojekti.

Useimmat ovat vihdoinkin sitä mieltä, että Talvivaaran johto ja organisaatio kantaa päävastuun. Viranomaisten roolina on seistä monttu auki kipsisakka-altaan reunalla. Miten lähellä on koko kaivoksen sulkeminen? Koska kassavarat tyrehtyvät?

Kaivosalalla jutut eivät mene muuallakaan niin kuin Strömsössä.

Puolentoista millin paksuinen suojamuovi repeää valtavien vesimassojen alla ja varoaltaissa ei ole suojakelmuja lainkaan. Ojasta allikkoon! Keväällä 2013 tilanne on entistä vaikeampi. Kuka hoitaa jälkityöt, jos Talvivaara menee konkurssiin?

Mieleeni tulee, että maallikot tietävät kohta enemmän kaivostoiminnan riskeistä kuin korkeasti koulutetut prosessi-insinöörit tai viranomaiset.

Sekin tajutaan, että kainuulaisia on vedetty nenästä: Talvivaaran johto lupasi aikoinaan täysin suljettua ja ympäristöystävällistä mikrobiologista prosessia. Nyt yrityksen edustajat alleviivaavat, että teollinen toiminta vaikutta aina tavalla tai toisella ympäristöön.

Sitä ei vielä ole myönnetty, että kaivoshankkeen alkuperäiset utopiat eivät toimi reaalitodellisuudessa.

No, menevätkö kohta kaivosyhtiön ennakoimat työpaikat kipsiallasvuotovesien myötä nekin Kankkulan kaivoon? Onko sillä väliä? Ehkä tällä toimialalla on hätiköity aivan liian paljon. On uskottu ihmeisiin. Nyt on syytä herätä reaalitodellisuuteen. Kainuun uusi leipä saattaa maistua paremmalta jopa leipäjonossa, jos Talvivaaran päälle vedetään punainen viiva.

Tekes vetää Green Mining –ohjelmaa, jonka ideana on toimialan vihermaalaaminen noin 60 miljoonalla eurolla. Talvivaaran pörssiarvo on viikossa laskenut 75 miljoonalla eurolla. Pitäisikö panoksia lisätä?

23 Kommentare zu „Talvivaarassa 16.10.2012

 1. Vertauksesi vihermaalaamisen hinnasta on paljon puhuva. Päivittäin menee ja veronmaksaja maksaa. Mutta näin ei pitäisi olla. Eikä saisi olla. Eikä ole, jos maltti olisi valttia. Vaan ei tuo taida maltti enää syöksyvän kansantalouden etujärjestöjohtajien pirtaan oikein istua. Kiire uusiin haasteisiin taitaa vain olla liian iso, että kukaan tuloksia jaksaisi eritellä?

 2. Olisi hoidettu se uraanin talteenottolupa nopeasti kuntoon, niin olisi vähemmän tai ei lainkaan uraania näissä vesissä.

 3. hakki, Tällä „Ojasta allikkoon! Keväällä 2013 tilanne on entistä vaikeampi…“ ennakoin tulevan kevään vedenpaisumusta, kun lumi sulaa ja kevättulvat lisäävät vesikuormaa entisestään. Talvivaaran prosessi on vesimylly. Malmin irroittaminen vaatii valtavia määriä vettä ja kemikaaleja. Valitettavasti sitä vettä ei voi pullottaa mineraalivedeksi ja rahdata etelän maalikyliin virvoitusjuomaksi.

  Kipsisakka-altaat on rakennettu lainmukaisesti, mutta rakentajien mielestä kiireellä ja hutiloiden. Perustamisvaiheen rakennevirheet eivät katoa mihinkään, joten varaudutaan pahimpaan: mikä voi mennä pieleen, myös menee ja pahimman mukaan.

  Olemme vasta nähneet Talvivaara-draaman preludin. Jos firma menee konkkaan, siirtynee vastuu Solidiumille… tai kaivannaisteollisuuden roskapankille. Nähtäväksi jää, miten tästä selvitään.

 4. Pahalta näyttää Talvivaarassa,-todella pahalta! Kevään kynnyksellä tullaan julkisesti toteamaan, että Talvivaara oli tuomittu katastrofiin. Tällä periaatteella toimivaa rikastusmenetelmää ei olisi saanut missään nimessä rakentaa näin heikoin perustein ja asiantuntemuksin.
  Talvivaara on luonnollisesti tuotannon suunnittelija ja rakentaja, mutta ei se poista luvanmyöntäjän ja rakennusaikaisen valvojan vastuuta.
  Ennusteeni on Talvivaaran konkurssi, ellei Solidium tule taas kerran veronmaksajien rahoilla apuun.
  Hirvittävä kohtalo suomalaisilla sijoittajilla ja yrittäjillä. Ensin Nokia ja sitten tämä Talvis! Kaiken lisäksi taloudellinen alamäki on aivan liian jyrkkä ilman näitäkin onnettomuuksia.
  Näillä blogeilla niin usein ja mielellään perätään poliittista vastuuta. Sitähän ei kanneta, eikä tarvitsisikaan, elleivät politiikot, ministeritasoa myöten, olisi niin syvälle nokkaansa talouselämän ratkaisuihin upottaneet.

 5. Kyllä jokainen nokialainenkin voisi räjähtää ja silti yritys on valmistanut ne lakien puitteissa. Mutta tuloksena olisi todennäköisesti kuluttajien hyljeksintä ja osakekurssin laskeminen.

  Talvivaarassa osakekurssi on laskenut ja maine mennyt. Siis YRITYKSELTÄ.

  Eli kaikenlaista epäeettistä ja moraalista sontaa yritys kuin yritys voisi tehdä sisäisesti ja ulkoisille sidosryhmille ihan kaikkia lakeja noudattaen. Kuten Talvivaara. Mutta ne eivät useimmiten sitä tee, koska siihen ei ole varaa.

  Kyllä tässä katse kääntyy surullisena yrityksen puoleen. Osakkeenomistajien tuoton maksimointia ei ainakaan ole ajateltu vähänkään pidemmällä tähtäimellä ja 2000-luvun yhteiskunnallisia arvoja toiminnassa miettien. Nythän sen näkee, mihin kurssi laskee kun vain lakeja noudatetaan. Mutta yrityksen täytyy yleensä miettiä toimintaansa paljon laajemmin. Voidaan miettiä mikä se olisi kun tehtäisiin sidosryhmien kannalta oikeita asioita, eikä vain asioita juuri ja juuri oikein normien kannalta.

  Missä Talvivaaran johto on muuten kasvoineen? Eipä ole paljon julkisuudessa näkynyt. Kummallinen toimiala ja jotenkin karmean kasvotonta johtamista.

  Sori vaan hakki, blogisi on viileä tuulahdus jostain todella kaukaa menneisyydestä tai pimeästä, ihan miten vain.

 6. „Mielipide on kuin keppihevonen. Sillä on mukava ratsastaa, mutta ratsastaessaan ratsastaja kantaa oman painonsa lisäksi myös hevosensa painon“ (viisas filosofi Karl Franzen).
  Hakin blogin lähestymistapa on siitä huolimatta mielestäni oikea.
  Verrataanpa Eurajoen Olkiluodon ydinvoimalatyömaata ja tätä Talvivaaran kemiallista metallinerotuslaitosta toisiinsa. Olkiluodossa tehdään vanhan tutun ydinvoimalan uutta mallia.Olkiluodossa Stuk valvoo kaikki hitsisaumatkin. Talvivaara louhii ja liuottaa ymmärtääkseni sekä hapoilla, että bakteereilla malmeja ja uraania louhoskivestä. Talvivaaran tekniikka on jotain aivan uutta ja valloilleen päässeenä vaarallista, mutta eipä siellä näy yhteiskunnan pilkuntarkkaa valvontaa ja jos näkyy niin väärinpä ovat valvoneet.
  Rakentamisen lupamenettelyihin perehtyneenä (ja kyllästyneenä) totean vaan, ettei niistä juurikaan normaalitapauksessa rakennuttajalle apua ole. Kunhan lisäävät sitä poliittisperäistä kunnallista byrokratiaa ilman vastuun häivääkään.

 7. Herrat, mun fundeerauksissa Talvivaara (ja Nokia) kompastelevat, kun sitä kuuluisaksi mainostettua osaamista (know-howta) ei ollut riittävästi. Nyt korjataan piirustuslaudalla tehtyjä virheitä. Lainsäätäjät ovat juosseet kieli pitkällä perässä. Kipsisakka-altaan vuodon syynä on altaan pohjarakenteen tekeminen kiireellä ja hutiloiden, puolentoista millin kelmu kesti vain hetken, Suomessa satoi tänä vuonna enemmän kuin sataan vuoteen. Keväällä vedenpaisumus saattaa olla vieläkin suurempi. Altaan repeämiset eivät välttämättä pääty tähän. Prosessia ei myöskään voi sulkea, koska mikrobit irrottavat metalleja kasoista kaiken aikaan, eikä ne tottele johtoa, ministereitä, Ely-keskusta tai muita päättäjiä.

  Johdolla ei ole mitään sanottavaa ja siksi se vaikenee. Firmassa lasketaan kauhunsekaisin tuntein, miten kassa kauan kassa kestää?

 8. Eihän moista minkään yrityksen kassa pitkään kestä. Onko kyse päivistä, viikoista vai kuukausista, väliäkö sillä? Pitkästä ajasta ei ole kyse missään tapauksessa. Ja kuten selvää on, jos yritys kaatuu, kaikki kaatuu meidän – tavisten – maksettavaksi.

  Se mitä ja miten pitää harvoin kohtaa yritystoiminnan arkipäivässä sitä, mitä ja miten pitäisi. Paitsi kun on pakko.

 9. Joku proffa ehdotti – ehkä viisaasti – että Talvivaaran pitää pyöriä, koska mikrobit irrottavat mineraaleja höpinöistämme riippumatta. Jos firma menee konkkaan, silloin jatko lankeaa valtion vastuulle?

 10. Juha, kiitos maininnoista kuvan kera. Toivottavasti osoittaudun huonoksi ennustajaksi ja padot kestävät tästä ikuisuuteen vuotamatta millilitraakaan ympäristöön. Luvanvaraisesti puhtaisiin vesiin päästetään paskavettä 1,3 miljoonaa kuutiota vuodessa. Jos tuon „mineraaliveden“ muuttaisi viinaksi niin, riittäisikö joulupöytään jokaiseen porvariskotiin?

  Oijoi, ne mikrobit ovat luonnossa valmiina, mutta mineraalien irrottamiseksi murske pannaan kasoihin, joihin lisätään myös kemikaaleja… Pitää lukea prosessikuvaus vuosikertomuksesta, jonka sain 16.10.2012 kaivoksella käydessäni. Kasoissa oleva materiaali liukenee vähitellen ja kerätään talteen. Niitä kasoja on valmiiksi vuosiksi eteenpäin… tarkistelen näitä detskuja, etten syyllisty väärään valumatodisteluun.

 11. „Jos tuon „mineraaliveden“ muuttaisi viinaksi niin, riittäisikö joulupöytään jokaiseen porvariskotiin?“

  Helge, etenkin nuorisolla on ikävä tapa uskoa minkä hyvänsä aineen päihdyttävään vaikutukseen. Neste ei taida olla kovin vaarallista, IS:n toimittaja Pasi Jaakkonen joi natriumsulfaattia eli glaubersuolaa veteen liuotettuna – ilman raskasmetalleja – eikä sairastunut mitenkään. Glaubersuolaa saa luontaistuotekaupasta. Eli ko. veden voisi ehkä myydä pulloissa Turun torilla, Hesan metrossa jne.

  Olisiko tässä mitään perää?

 12. Pelkistyy..

  Jos vaikka mikrobissa on jo tapahtunut pelätty mutaatio ja niiden toiminta jatkuu lämpenevässä ilmastossa anaerobisissa olosuhteissa järviemme sedimenteissä ja mökkirannoillamme ?

  „Niitä kasoja on valmiiksi vuosiksi eteenpäin… tarkistelen näitä detskuja, etten syyllisty väärään valumatodisteluun.“

  Sitten ei ole rikkauksillamme mittaa eikä määrää, saamme kauhoa Vuoksen reitillä kultaa ja uraania laitureiltamme.

 13. Juha, mieleeni tulevi „onko perää“ kumppanuus mineraalivestikauppias Nestlen kanssa. Firma tietää, miten tehdään vedellä fyrkkaa. Talvivaarassa olisi puoliksi puhdasta vettä tarjolla paljon enemmän kuin nikkeliä ja mangaania. Parasta voittoa tekisi firma, joka keksisi ns. sivukivelle järkevän käytön.

  Oijoi, huomautus „lämpenevästä ilmastosta“ osuu naulankantaan. Bioliuotus ei ole menetelmänä uusi. Chilessä ja Australiassa on metodista paljon kokemusta. Liukeneminen olisi helpompaa, jos lämpötila nousisi merkittävästi.

  Kuusamossa olisi kultaakin tarjolla.

 14. Mitä tekisi Putin jos Talvivaara olisi…

  Ajatuksenlukija en ole, mutta koitanpa ehdottaa
  A)hän ei tekisi yhtään mitään, koska sinne se paska katoaa luontoon
  B)hän kaivaisi johdon julkiseen haukkumistilaisuuteen suoraan tv lähetykseen.
  B2)hän jakaisi tuomiot johdolle
  -24 vuotta kovennettua suolakaivoshommaa jossain pohjoisessa
  -124 vuotta samaa hommaa
  -kuolemantuomio johtoryhmälle
  Armosta teloitus ei olisi julkinen.

  Näiden toimien avulla Putin valittaisiin ikuiseen virkaan.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s