Haiku-runojen kaupallisuudesta muutama sana

wpid-IMG_20130928_053353.jpg

Kauppalehden blogajat ovat äimän käkenä; ilmaisunvapautta loukattu. Blogialustan hallinnoijat eivät tykkää runoista ja suhtautuvat vähätellen pienten piirin keskusteluihin. Mitä muuta Suomessa voi olla, kun suurteollisuus on polvillaan, saattohoidossa tai haukkoo henkeään siunatussa näköalattomuudessaan.

No niin, monttu auki kohti entistä yksipuolisempaa ilmaisua; vaietaan kaikilla kielillä, ettei joku kokisi, että kaveripiirit käyttävät KL keskustelufooruminaan. Blogaajien tulee vaieta seurakunnassa. Muijia me ollaan. Kansalaisjournalismin hautajaisia viettämään.

Rohkenen olla eri mieltä tukeutuen Kajaanin Runoviikon kokemuksiin vuosikymmenien takaa. Tyypillinen perusyrittäjä ei ehkä lue tai kirjoita runoja sorvin ääressä, mutta kotona hän laittaa haalarit naulaan ja hakeutuu työhuoneeseensa maalaamaan herkkiä maisemia vesiväreillä. Toinen soittaa huilua. Kolmas näppäilee klassista kitarallaan.

Harva perus-suomalainen lukee japanilaisia haikuja ja vielä harvempi ymmärtää sikäläisen runouden niukkaa poljentoa. Mutta syytä olisi oppia. Hitunen herkkyyttä, tuhatvuotinen kulttuuriperinne velvoittaa meitäkin. Lukemisen ymmärtäminen ei ole haitaksi.

Helanes-hakuijen puolesta perustettakoon tukiryhmän, joka lähestyy japanilaisten kaupallista osastoa Suomessa. Kauppalehdessä on hänen toimesta edistetty suomalaisten puupäitten ja digirajoittuneiden haiku-ymmärrystä itäisen auringonnousun ja keisarillisen ansiomerkin verran.

Aikoinaan Kauppalehden printtisivulla oli poliittisesti arveluttavia, vähäpukeisia tytönkuivia, jotka poistettiin, kun yrittäminen muuttui moni-ilmeisemmäksi ja naisvaltaisemmaksi.

Helanes-haikut eivät ole poliittisesti epäkorrekteja. Ne kertovat siitä, kuinka tärkeäksi on tullut Aasia ja Itä; ymmärtäkäämme entistä herkemmin sitä.

12 Kommentare zu „Haiku-runojen kaupallisuudesta muutama sana

 1. Tankaa oli kiva katsoa

  maksoimme itse sen leikin

  lankaa kului vähän

  riisuimme pian senkin

  paksuimmat meistä

  koko lenkin

  juostuaan sanoi Heikki

 2. Olen otettu.

  Olen jo jonkin aikaa ollut tilanteessa, jossa alkuinnostus haikujen kirjoittamisesta on hiljalleen hiipunut. On myös tuntunut siltä, ettei aiheitakaan oikein tahdo löytyä, kaikesta kun ei millään saa. Olen pyrkinyt pitämään tason niin korkealla kuin suinkin, se ei ole helppoa.

  Yritin sinnitellä kuusi (6) vuotta täyteen jokikinen päivä. Jäi n. kuukautta vajaaksi.

  Kun julkaisin kahdesta ensimmäisestä vuodesta omakustanteen (jota en ole mainostanut enkä itse myynyt, jakanut vain), oli mielessä tehdä lopustakin, mutta se on jäänyt. Syynä lähinnä se, että aineiston siirto blogisivulta on työläs, tai en sitten ole löytänyt helppoa keinoa, etenkin kun jotkut vaatisivat pientä fiilausta.

  Yksi mahdollisuus olisi, että Kauppalehti katsoisi urakkani sen arvoiseksi, että kustantaisi kirjan koko satsista. Mutta se lienee suuruudenhullua haavetta.

 3. Esa Helander, voisitiko tarkemmin vielä selittää, mitä oikeesti tapahtui?

  Tulin äsken Kajaanista ja en ole varma tajuanko KL-Haiku-jupakkaa riittävän hyvin.

  Oliko varoituksia?
  Onko muitakin vastaavanlaisia?
  Minkä takia?
  Kuka ymmärtää?

 4. Toisaalta en haluaisi isommin enää jatkaa omalta osaltani, sillä asia on järjestyksessä eli olen takaisin listoilla. Mutta koska en löytänyt sähköpostiosoitettasi jotain tähän:

  Kysymyksiisi
  1) Ei ollut. Eli tuli yllätyksenä.
  2) Oli myös muita, en tiedä kuinka monta.
  3) Haikuilua „hallitsi“ liikaa etusivua eli koska haiku ilmestyi joka päivä, otsikoita saattoi olla viisikin listalla. Se johtuu siitä, että tekniikka näyttää kaikki viimeiset postaukset. Ja että kirjoittajia lienee aika vähän ja nämä vähät kirjoittavat aika harvoin.
  4) En ymmärrä kysymystä. Mutta itse ajoin suoraan asiaani, lopulta ymmärrettiin. Ymmärtämystä olen saanut moniaalta, vähemmän arvostelua.

  5) Asiasta saa tarkemmen kuvan kun lukee Ylläpidon viimeisen blogin kommentteineen ja oman viimeisen blogini.
  Terveisin
  Esa

 5. Asiasta neljänteen. Sain kauan sitten julkiseen luukkuosoitteeseen meilin, että Helge lienee käynnistänyt uudestaan ning-verkkonsa. Kyllä kai sitä pitäisi miettiä varasuunnitelmia. Piksu on taloutta varten ja ainakin itse näen maailmassa muutakin. Jos ning-verkkosta on kuluja, kyllä kai niitä jakaakin voitaisiin. http://kknetwork.ning.com/ Mitä muut sanovat?

 6. Juha ja muut, NING pyörii minulla nyt monipuolisena alustana (josta maksan kuukausimaksut) ja olette tervetulleita. Ideana on kehitellä siitä moni-ilmeistä keskustelukanavaa. Yllättävän paljon on ajoittain ollut aasialaisia kirjoittajia.

  Alusta tukee monikielistä ilmaisua. Aikoinaan JUNTTIKLUBISSA käytiin herkullisia keskusteluja. Siinä olisi hyvä sauma ja teema.

  Helge

 7. Sorry, että „ruottiksi“ nämä ohjeet. Nyt on tilaa noin 10 000 kirjoittajalle, kun aikaisempi limitti oli 150.

  KK-Net New Features

  We’re adding new features to KK-Net.

  Groups have been activated
  Events are also activated
  We can have up to 10 000 members (compared to previous limit of 150)
  Hoping to attract new readers and active content providers
  It’s possible to create groups in your own language (Chinese etc.)
  We’re now running a campaign of people to people interviews (e.g. Chloe writes and Helge edits the podcasts)

 8. Viisi tavua

  ja seitsemän plus viisi:

  Haikujen mitta.

  Liikaa diplomi-insinööri Nykäsen matematiikalle?

  Tukiryhmä – hyvä ajatus!

 9. Helge, katso myös:

  http://kapteeni.blogit.kauppalehti.fi/blog/28591

  ja siitä taaksepäin.

  Tuli yllätyksenä, ei varoituksia, ei mitään, mutta ennen sitä aiemmin kokematon invaasio norjalaisista osoitteista – elköp.no mm, ja sitä ennen kapteenin suivaantuminen Gigantin toimimattomiin verkkosivuihin jotka ilmoittivat vain epäonnistuneesta maksusta heti etusivun asemesta.

  Kapteeni ei tiedä, onko tuo takana, vai mikä lie, huomattavaa on myös, että Nykänen on aivan uusi tuossa postissaan.

  Mutta mielenkiintoisinta on päätös estää henkilön blogien näkyminen etusivulla henkilön perusteella.

  Heh. Kukahan ensimmäisenä ehtii käräjöimään asiasta, blogattujen joukossa kun oli myös monia lääkkeensä ottamisen laiminlyöneitä…

 10. heguli ja kapu

  näkys edes omien juttujen kommentit yleisillä sivuilla, eikös sekin riittäs meille!?

  (vaikka toisaalta sama kai tuo, sillä ei lukijämäärässä ole tapahtunut minkäänlaista muutosta ja kivaahan tää on.)

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s