Minä ja Mannerheim

mannerheim

Minä ja Mannerheim kohtaamme aikaisempaa harvemmin, koska asun niin kaukana maalikylästä. Viimeksi hän tuli minua vastaan hevosellaan Kiasman ja Postin kulmassa heinäkuun alussa.

Tänään luin hämmästyksekseni Hesarista, että Mannerheim onkin “musta mies” ja juuriltaan afrikkalainen. Olen nähnyt kuvia miehestä ja uskon tietenkin painettuun sanaan; kuin hullu kaurapuuroon.

Omien havaintojeni mukaan Gustaf oli mustavalkoinen paikallisen kyläkauppiaan seinällä, kun pikkupoikana tutustuin häneen seinälle kehystetyn taulun välityksellä.

Koulussa ja kirjastossakin oli Mannerheimin kuvia. Pikaisesti pohdittuna hän oli tärkeämpi kuin Jeesus. Jumalastahan kuvia on niukasti. Harva meistä on ollut hänen kanssa tekemisissä.

Kiasman edessä oleva Karl-Gustavin ihonväri on ruskea. Ruskealla ratsukolla hän on joka aamu liikkeellä.

Jeesusta esittävissä kuvissa ja elokuvissa näyttelee valkoinen mies, vaikka ymmärtääkseni yksikään ohjaaja tai maalari ei ole koskaan tavannut Herraamme livenä.

Sain 30.07.2012 postikortin Shri Lankasta, jossa  “Massive Buddha Image at Bahiravakanda Overlooking the Kandy Town – Shri Lanka” on ihonväriltään marmorinvalkoinen.

Maailma on kaunis ja värit tekevät siitä monikulttuurisemman. Koskahan norjalaisesta Breivikistä tehdään mustavalkoinen tarina, joka saa turskansyöjät pois tolaltaan?

Kuuntelin radikaali-Donnerin kommentin telkkarissa ja mietin, että vallankumousaatteet syövät lapsensa. Ei ole Jörkkä entisensä patakonservatiivisena. Harmi. Rotuoppineet vievät YLE:ltä lupamaksut ja kansakunnan kaapin päälle nostetaan entistä enemmän kipsistä veistettyjä hymypoikapatsaita. Harmi!

50 Kommentare zu „Minä ja Mannerheim

 1. Helge, kannatan YLEn hommaa ylen runsaasti kahdestakin syystä:

  1) Näyttelijälle maksettiin niukasti ja tulos on varmaan ihan samaa tasoa kuin Harjolan Laurilla (=Harlin) olisi ollut. Nyt vain Kekkos-elokuva Intian Bollywoodissa.

  2) Jouduin tuossa melko kummasti todistelemaan, että susi on käynyt ihmisen kimppuun Suomessa http://vanhanaikainen.blogit.kauppalehti.fi/blog/27749/suomalainen-wikipedia . Voihan kysymyksiä esittää enemmänkin. Onko kellään asiakirjaa, jossa CGEM todistetaan valkoihoiseksi?

 2. Juha, Amerikassa on värillinen mies presidenttinä. Minusta Suomen uusimman Marsalkan ihonväri ei saa olla esteenä. Rauhanturvatöitäkin tehdään kaukomailla. Pekka ja Pätkä elokuvissa on usein ollut episodeja, joissa miehet ovat esiintyneet mustina miehinä; muistaakseni Pekka ja Pätkä rauhanturvaajina Suezilla. Monikohan afrikkalainen on loukkaantunut tästä?

 3. Jos ei ole vanhana konservatiivi=tyhmä.
  Niinhän se jorina menee.
  Mietin miksi minua ärsyttää tuo Mannerheim elokuva ja olen valmis tuomitsemaan hankkeen sitä näkemättä.

  Ehkä päällimmäisenä on se perusjuttu, että jollain elokuvantekeleellä ei tarvitse olla mitään tekemistä itse Marskin kanssa, mutta taiteellisiin vapauksiin vedoten voidaan tuottaa nyt niin tapetilla olevasta aiheesta elävä kuva.

  Taiteeksi sen saa aina nimettyä, koska kukapa meistä osaa sanoa onko eli ei.
  Jos taas katson asiaa Marskin perinteen kannalta ja niiden arvojen kannalta mitä häneen on sitounut en ole iloinen tavasta käsitellä Marskia.Kun Solarin pojat epäonnistuivat niin haaskalinnut tulivat nokkimaan aiheen repaleita samaan tyyliin kuin se homoanimaatio jonka taiteelliset ansiot jäivät herjaamisen tasolle.
  Jos tarkoitus on loukata niin silloin on syytä kestää seuraukset.

  Meillä saa pilkata ja varastaa mitä ja ketä tahansa, mutta Mannerheim on hiukan samaa totista tasoa kuin Suomen itsenäisyys,puolusvoimat,isien uhraukset, sankarihaudat jne.Joka niitä kunnioittaa (tosikkomaisesti) ei niele neekeriä ihan tuosta vaan.Anteeksi sana N. Aion käyttää sitä siinä toivossa, että se loukkaa jotain, koska loukkaaminen on muodikasta?
  Jospa elokuvan nimi olisikin Iloista elämää Mombasassa ja Marski asialla ei olisi ratsastettu lainkaan.
  Eihän kukaan kiinnostuisi SuomalaisKenialaisesta elokuvasta jos ei olisi rakennettu tätä aasinsiltaa.
  Tuottaja saa rahaa YLE:ltä eli myös minulta.Lasku onkin edessäni.Mietin vakaasti keinoja jättää YLE verot maksamatta.
  Miten YLE voi tuottaa jotain kysymättä maksajilta?Käsikirjoitukset kansalle ennen kuvauksia.Ei lakejakaan ihan salassa tehdä.

  Mitä nyh?No joku sikaniskaporukka vetää tuotantoyhtiön jannuja kölin alta ja se ei ole oikea tapa, koska sitä julkisuutta he juuri hakevat.
  Lööppi huutaa:
  „Marski elokuvan ohjaaja sai turpaansa!“
  Se tarkoittaa liian paljon melua tyhjästä.Älkää menkö lankaan.Älkää suuttuko, koska he eivät tiedä mitä he tekevät.
  Menkää mieluummin kirkkoon ja laulakaa huput päässä pilkkalaulua.Siitä saisi Venäjällä rapeat rangaistukset.

  Kirjoitin aika pitkään, koska aihe…Mannerheim on minulle hyvin sisäistetty.
  Marskikirjoja on hyllyssäni yli 40kpl.

 4. ToBe, taiteellisena rinnastuksena tulee mieleen Jumalan teatteri: Jumalan teatteri oli suomalainen nelihenkinen, avantgardistinen ja radikaali näyttelijäryhmä Teatterikorkeakoulun opiskelijoita. Ryhmään kuuluivat nykyiset ohjaajat Esa Kirkkopelto ja Jari Halonen sekä nykyiset näyttelijät Jorma Tommila ja Jari Hietanen. Ryhmä muistetaan parhaiten Oulun teatteripäivillä vuonna 1987 toteuttamastaan kokeellisesta esityksestä, joka muodostui suurta huomiota saaneeksi skandaaliksi yleisöön kohdistuneen hyökkäävyytensä vuoksi.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Jumalan_teatteri

  Mutta onhan meillä Paasikiven ja Kekkosen veistokset, joista on paljon pulistu, Sikamessias, Juhannustanssit jne.

 5. Turpiin tuli fasisteille

  Luin aikalaiskertomuksesta joka oli painettu v. 1942, että Italian puolessa 1920 luvun alussa eräs herttuatar keksi ryhtyä pelastamaan huonosti hoidettuja nälkäisiä lastenkotien aviottomia ja hylättyjä lapsia. Alfonson ajan valtaeliitti ja kirkko kauhistuivat. Onneksi tuolloin eräs herra Mussolini huomasi markkinaraon. Kansakunnan tulevissa koitoksisa vahvuus ovat aivopestyt, kouluja käymättömättömät terveet lapset. Mitä enemmän ja terveempiä sen enemmän on tykinvetäjiä ja -ruokaa.

  Niinpä tämä herra avokätisesti rahoitti ja suojeli herttuattaren lastensuejeluhankkeet.

  Kuitenkin tässä on plussaa ajalle.

 6. Kun Marskista puhutaan pitää muistaa, että suomalaisilla on kaksi marskia,- musta ja valkoinen. Tämä valkoinen on se, joka vieläkin ratsastaa siinä vanhan postitalon edessä Helsingissä. Mustasta ei ole muuta muistomerkkiä kuin ehkä nyt tämä tuleva filmi. Musta Marski on niitten suomalaisten sydämissä, joitten rakkaitten poismenossa Marski on ollut tavalla tai toisella mukana syyllisenä.
  Täytyy muistaa, että Jumalaakin ylistetään kaikkivoipana, vaikka hänen luomakseen ilmoitettu meidän maailmamme on vääryyttä pullollaan.
  Kun usko on tiedon väärtti niin värillä on väliä.

 7. Onhan se hyvä että jos Solarin pojat ei saa filmiä aikaan, niin Solariumin pojat sentään saa !
  Vanhis tivaa todisteita originaali-Mannerheimin ihonväristä.
  Löytyisköhän Sveitsistä vanhoja sairaskertomuksia tai peräti jäävittömien dermatologien lausuntoja ? Varmaan lukee jotta “ Caucasian male „. Sveitsiksi toki kirjoitettuna !
  Vähän kuin Isä Aurinkoinen, kaukasialainen hänkin.
  Aurinkoisella katseellaan I Ä ruskisti vastustajansa ?

 8. Hyvät siskot ja veljet! En halua loukata kenenkään tunteita, koska siihen minulla ei ole varaa, eikä oikeutta, koska olen vain kuullut kuulopuheita tuosta ajasta. Yhdyn kuitenkin „kyynele“ näkökulmaan, koska kotikulmillani tunnettiin kaksi Marskia.

  Toinen näkökulma katsoi marsalkkaa punaisten silmälasien läpi, varakkaimmilla oli valkoiset pokat. Hilma-täti oli meille rakas ja tärkeä. Hänen miehestä opin, että hän oli punikki ja piileskeli Hilman kellarissa, kun valkoiset kävivät tutkimassa paikkoja. Hilma-tätiä parempaa ihmistä ei maan päällä ollut. Hän valvoi meitä (kolme poikaa), mutta tarjosi maitoa, pullaa ja leipää, kun Otto ja Anna-Liisa olivat duunissa.

  Polvenkorkuisina kävimme tutkimassa salaista kellaria, joissa Hilman mies piti piilopaikkaa. Silloin meissä kylän penskoissa asui pieni punikki. Piilossa oleminen tuntui jännältä.

  Kyläläiset tiesivät, missä Hilman mies oli piilossa, mutta kukaan ei antanut häntä ilmi. Jopa valkoiset suojelivat häntä.

  Minä en koskaan nähnyt Hilman miestä elävänä, mutta ymmärsin, että hän oli piilossa vakaumuksensa puolesta. Paras lapsuudenkaverini tuli perheestä, jossa Valkoisia ja Marskia pidettiin arvossa. Hilma-täti toimi heillä taloudenhoitajana.

  En ole koskaan nähnyt Hilma-tädin miehestä kuvaa. Hilma ei koskaan puhunut hänestä; tietoni sain isovanhemmiltani ja vanhempanikin tiesivät jotain.

  Hänestäkin (Vilhelm) pitäisi tehdä patsas kotikylääni. Veli veljeään vastaan taisteli, mutta pienessä itäuusimaalaisessa kylässä punikit ja valkoiset suojelivat toisiaan ja siitä heille maksimipisteet!

 9. Helge V

  Olivatkokaan „oikeita“ punikkeja ja valkoisia nämä toisiaan suojelevat kyläläiset.
  Jospa vain olivat kyläläisiä, naapuruksia, tuttavia ja ystäviä.
  Värileima oli ehkä kosmetiikkaa, ehkä painostuksen tulosta tai pakottamalla annettu.
  Idealistit, isänmaan ystävät, sosiopaatit, kalavelkojen maksajat ja sotahullut olivat tietysti silloinkin keskuudessamme, mutta tuskin näitä joka kylään oli varalle jäänyt.

  Taistelevia joukkojahan oli kuitenkin kovin vähän, suurin osa väestöstä lienee vain ollut niitä kyläläisiä.

  Vaaralliseksi jonkin osapuolen suojeleminen käy, kun sotatoimia ryhdytään käymään naapurustossa.
  Silloin tuskin hyväänkään naapuriin voi täysin luottaa. Jos leimat on jo annettu.

 10. Vox, kyllä tappajia ihan oikeesti tilattiin oman piirin ulkopuolelta punaisilla. Valkoisilla oli hankalampaa. Lause „ei tuo mitään tehnyt vaikka oli punakaartissa“ oli epäterveellinen kuin kananmuna konsanaan ihmisen suussa (uusimpien tietojen mukaan?). Oli pakko käyttää passiivista vastarintaa.

  Vaan H:n kantsis panna noita juttuja talteen vähän enemmän – samoin kuin kieliasioista. ( Niin Vox, tämä ei ole SE kieli, mikä on hampaitten välissä…)

 11. Juha ja Vox, mielestäni vastakkainasettelu oli lievää Itä-Uudenmaan syrjäkylillä. En ole asioita tutkinut, mutta syvän vihan tunnetta en tuntenut, lapset leikkivät keskenään rajoituksetta. Ehkä vihanpito oli syvällisempää jossain muualla.

 12. Vanhis ja Helge V

  Tiedän sekä valkoista että punaista terroria esiintyneen, jossakin enemmän, jossakin vähemmän.
  Detaljeja en paljonkaan tunne.
  Mutta yhden Rummin Jussin tiedän. Tämä Johannes From kun valitettavasti oli avioliiton kautta sukulaismiehiä, tai pitäisikö sanoa lankousmiehiä. ! 😦

  Voi myös sanoa, ettei From-nimi ollut enne !

  Toimi valkoisena lahtarina kumppaniensa kanssa etupäässä Jämsässä,( mutta muuallakin Länsi-Suomessa Tamperetta myöten ) eikä Jämsässä muunlaisia „sotatoimia“ käytykään. Vaikka oli itse työläistaustainen, oli avioliiton kautta talollistyttären ( sen sukulaisen 😦 ) kanssa naimisissa.
  Rummin Jussi oli joukkomurhaaja ja terroristi pahimmasta päästä. Suunnilleen samaan pystyi kuin Breivik. Määrällisesti.
  Rummin Jussin missio täyttyi, „väärin“ajattelijat syrjäytettiin.
  Miten käynee Breivikin mission! 😦

  Mutta Mannerheimillä ei liene ollut suurta roolia Fromin äksjönpelissä.

 13. No, sen verran muisti heitti, ettei se Jussi sen sukulaistytön kanssa nainut, vaan se oli Jussin isä, joka talollistyttären nai.
  Sukulaispoikia tämä Jussi! 😦

 14. Helge viittaat tuolla aiemmin „Jumalan teatteriin“ jonka minäkin hyvin muistan.
  Silloin käytiin keskustelua jossa joku ehdotti, että katsomo yllättäisi näyttelijät.
  Näille Jari Halosille ja muille stalinisteille ideahan oli saada jakkupukurouvat turkiksineen paniikkiin kun paskaa lentää naamalle,
  Jo silloin mietin mikä älämölö olisi syntynyt kun raavaat uroot katsomosta olisivat siirtyneet lavalle urinoimaan näyttelijöiden päälle.Miten olisi tuomiot julistettu jos katsoja olisi itsesuojelun nimissä potkaissut ns. näyttelijää päähän?
  Performanssit jäävät edelleen puolitiehen jos katsoja ei pääse mukaan agressoimaan.Sos media ei riitä purkamaan potutusta!

  Nyt tiedämme enemmän tästä Mannerheim elokuvasta jos se nyt on elokuva, jonka määritelmä lienee osin pituudessa eli kestossa.
  Lyhyet näytteet synnyttävät minussa enemmän huvittuneisuutta ja leffaa lienee pakko katsoa (jos ollenkaan) parodiana.
  Synniksi tässä voi siis lukea ainoastaan sen, että se ratsastaa Marskin maineella ja tekee sen ilmaiseksi.
  Kuten jo sanoin mustaihoinen Muumi ei olisi ollut ilmainen jos se olisi Keniaan viety hikoilemaan.
  Suurin syyllinen on Solarin Selin joka ei saanut aikaiseksi sitä oikeaa elokuvaa jonka jälkeen tämä Kenian versio ei olisi edes uutinen.En usko, että Mannerheimista voi tehdä kannattavaa elokuvaa.Marski on liian suomen historiaan liittyvä henkilö ja jos tutkimusmatkailija/vakoilija Mannerheimista tehdään elokuva, se ei kiinnosta kotimaassa sen kummemmin kuin ulkomailla.
  Nordensköldistä saisi paremman.

  Punaiset ja valkoiset terrorit on kirjoitettu loistavasti entisen historian opettajani Jaakko Paavolaisen teoksissa „Punainen ja valkoinen terrori“! Siellä ei mainitun Mannerheimin roolia ole. Mieshän joutui melko nopeasti sivuun Ståhlbergin Suomessa.
  Mannerheimin erityisyys onkin siinä, että hän nousi aina uudelleen esiin kun tilanteet menivät riittävän kireiksi.
  Hänen suurimmat ansionsa lienevät henkilökohtaisissa suhteissa jopa vihollisen valtionpäämiehiin. Churchill esim.

  Mielenkiintoinen yksitysikohta on tapahtuma Caux:n kylässä,Sveitsissä hotellin aamupalalla.Marskihan asui lähellä Territessä viimeiset vuotensa.Samassa aamiaishuoneessa syö aamuistaan Winston C. ja huomatessaan toisensa he kumarsivat.Nykyihmiselle tuollainen käytös on hämmentävää. Eikö noin suurten yhteisten tapahtumien vuoksi olisi syytä vaihtaa paria sanaa.
  Nykyihminen kun kirjoittaa ystävilleen jokaisesta kakalla käynnistäänkin.Sellaiseksi kakalla käynniksi minä tämän Marski tuotannon tuomitsen heti alkuunsa.Se antaa lisäarvoa vain tekijöilleen.Tämän sanon näkemättä elokuvaa.
  Elokuvia tuotetaan niin paljon ettei huonoja kannata edes katsoa.Ehkä se kertoo myös siitä tasosta millä nämä moviemakerit ylipäätään ovat.Liikaa sarjakuvia lukeneina heille ei aukene isommat kuvat kuin stripe antaa tilaa.

 15. Siskot ja veljet Urhokkaat, olen jo varautunut siihen, että joku pitkätukkainen punkkari esiintyy Urho Kaleva Kekkosena, Kainuun poikana, joka täällä on Jumalaakin tärkeämmässä roolissa. Pyhien kuvien häpäiseminen onnistuu edelleen Länsimaissakin. Venäjällä on „Pussy Riot“ ja Suomessa samaan asemaan tähtää musta Mannerheim. Voi tätä huliganismia! Kolme vuotta vettä ja leipää! Kulttuurisesti olemme hyvin lähellä Venäjää…

 16. Sitä tässä odottelen, milloinka suvaitsevaisto tekee rikosilmoituksen niistä, jotka paheksuvat mustaa Mannerheimiä.
  Sitä voi toki jo nyt pohtia, mikä olisi tuleva rikosnimike.
  Vihapuhe, tai ehkä etnisin perustein tapahtuva kansanryhmää kohtaan tehty rasistinen hyökkäys ?

  Se kansanryhmä ei siis kuitenkaan tässä olisi Mannerheim. Yksi kuollut henkilö ei voi olla kansanryhmä, eikä kuollutta voi loukata.
  Loukattu olisi siis afroafrikkalainen mies, joka edustaa etnistä ryhmäänsä. Ja loukkaus lienee se, että hänet rinnastetaan Mannerheimiin.

  Tämähän muistuttaa James Hirvisaaren tekemää rinnastusta, missä asetti homoseksuaalit vammaisiin verrattaviksi. Ja vamma siis olisi tässä lajinomaisen lisääntymiskyvyn häiriö.
  Poliisin aloitteesta on aloitettu rikostutkinta Hirvisaaren jutussa ( sic ! .

  Vielä en ole saanut selville, loukattiinko rinnastuksessa homoja vaiko ( muita ) vammaisia.
  Molempiahan ei samanaikaisesti ole mitenkään voitu loukata ? Vai ehkä sittenkin ?

  Jos kertoo Tuppuraisen olevan Tappuraisen takuumiehenä, kumpaa loukataan ? Molempia ?
  Jos kertoo Suomen olevan Kreikan takuumiehenä, lienee loukkaus suurempi, kun on isommat takuut ? ?

  Mutta kuinka jumalattoman paha rikos olisikaan verrata afro-afrikkalaista miestä Mannerheimiin !

  Ennakko-odotukset ja ennakkoluulot käyvät taistelua sosiaalisen kanssakäymisen ja hyvien tapojen luomaa kuorrutusta vastaan.

  Norjan joukkomurhan jälkeen kerrottiin norjalaisista, jotka ihmettelivät kuinka norjalainen voi ampua norjalaisia.
  Olisi kaiketi ollut helpompi hyväksyä vaikkapa muslimiampuja ?

  Mitä rasistisin ajatuskulku !

  Odottelenkin edellä kirjoittamani johdosta jo poliisin pikaista yöllistä yhteydenottoa ! 🙂

 17. Vanhis

  Kummaltakohan menee ensin uskottavuus, Wikipedialta vaiko Voxilta ? !

  Vaikka sukulaisiaan ei voi valita, ei menneiden polvien tekoja pidä myöskään silotella, eikä toisaalta taakkana kantaa.
  Rummin hyöty on minulle ollut se, että hänen tekojensa kautta on jnkl. omaehtoista asioihin perehtymistä ilmennyt.
  Koulussahan ei 1950- ja 60-luvuilla hiiskuttu sanaakaan koko sisällissodasta.
  Eipä paljon taida nykyäänkään opetukseen sisältyä.
  Taisi olla vuosi-pari sitten, kun iltapäivälehdessä oli tentattu missikokelaita.
  „Mitä 1918 tuo mieleesi ?“
  „1918 ? ?…. Tarkoitat kai 1981 ? “

 18. kyynele

  Niinpä tässä juhlallisesti julistan, etten ole Persu, enkä ole persua ikänäni äänestänyt !
  Liikkuvana äänestäjänä osaan tehdä puoluekentässä myös nopeita väistöliikkeitä.

  Persuttomuuttaanhan sivistyneitten ihmisten tulee julistaa !

  Jossakin ulkomaanlehden jutussa viime vaalien jälkeen oli pantu merkille se kummallinen ilmiö, että suomalaismedian edustajat kysymättä aina heti kärkeen ilmoittivat, etteivät kannata Persuja !

 19. Olemme saavuttamassa tilanteen missä mikään ei riitä viihdyttämään meitä riittävästi.Joku sanoo aamun jälkiviisaissa, että oli jo aika ottaa etäisyyttä Mannerheimiin.Miksi ihmeessä menneisyyden legendaan pitää ottaa joku etäisyys.
  Jos noin on niin minä taidan ottaa Hitleriin uuden ja raikkaan positiivisen kannan kun alkaa jo ärssyttämään tämä jatkuva naljailu natsien pahoista tekosista.Jekkuahan ne vain.Otethan ethäisyyttä ja saadaan uutta asennetta hevoseen Marskin alla.
  Tiesitte varmaan että se kys. hevonen astuu väärin vaikka se yksilö..siis hevonen astui juuri niinkuin astui ja kuvanveistäjä veisti ihan oikein.Tukiainen oli tarkkana ja tunsi historian ja ei antanut hevosmiesten hämätä.
  Asiaan.
  Olemme siis vaiheessa missä pitää keksiä loukkaavia jasolvaavia asioita, koska muuten ei saa julkisuutta.
  Vietereillä käyvä Timo Soinin pienoismalli joka tartuttaessa paljastaa alastoman alavartalon juhlavan sen.Loukkaako?? No ei kai?
  Kuseva Kekkonen joka osuu allaan makaaviin ihmisiin ja nauraa.Muistakaa vaihtaa patterit aika ajoin, koska muuten k..i ei osu.
  Sibeliusta voisi vetää kölin ali löytämällä jonkun pornojenkan hänen nimissään.Humputi vei!
  Kirkkoa on helpoin loukata ja kaikkein helpointa Islamin uskoa.Ideanikkarit vauhtiin ja kohta saadaan viihdettä ja otsikoita.
  Itsetyydyttävä Kekkonen..aika kiva….Parempi olisi ottaa samantien joku elävä ihminen…kukas se Kepun puheenjohtajka olikaan?
  Kukaan ei muista nimeä ja se lienee loukkauksista pahin.

 20. Pahus! Niinpä olikin.
  Häntä käy sääliksi jo etukäteen.
  Omat uittavat kölin ali ja muut puhuvat läpi kuin ilmaa edessä olisi.
  Olisiko maa jo niin onnellisessa tilassa, että viimeinen Kepulainen pääministeri oli Mari Kiviniemi?
  Hänestä en sano pahaa sanaa.

 21. Nyt keksin….uusi Kepupeli..angry politics….pääroolissa Kiäriäinen ja Väyryäinen nimiset kivikautishahmot.
  Kivittävät toisiaan ja aina välillä siinä sotatantereen välimaastossa seisovat Pisilä tai Pekkarovitch nostaa päätään ja saa stenusta otsaansa.
  Jos osuu kolmasti saa Olvia aina kuvakkeensa viereen.Jos saa sixpackin kasaan pääsee nauttimaan niitä ja nousemaan tasolle kaksi.
  Siellä tuleekin koppaajan paikalle Kekkonen ja se on paha vastus.
  Saatavissa uusissa Lumia phoneissa jo syyskuussa ja varmasti kunnallisvaaleissa.
  Sorry thinktankit vedin välistä.

 22. Kaikki, sorry etten ole ehtinyt kommentoimaan. Yksi juttu ihmetyttää. Miksi sakemannit eivät vie Whermachtia rajoille, vaikka Adolf Hitleriä räävitään ja ilkutaan lähes joka viidennessä YouTubissa? Carl Gustaf ja Aatu olivat parhaita kavereita sodan aikana ja minusta kumpikaan ei yltänyt edes voittajaksi, vaikka joukkonsa taistelivat toisiaankin vastaan. Minä nostaisin sankareiksi kaikki ne puskajussit, jotka joutuivat roikkumaan korsuissa ja juoksuhaudoissa monta vuotta ilman piripintaan annosteltua Marskin maljaa. Hulluja me olemme, jos vielä kaiken koetun jälkeen luullaan, että johtajat voittivat sodan. Kakkossijaan päädyttiin, koska tavalliset sotilaat taistelivat hengestään. Hyvä herrojen on päämajassa kehitellä sodanjälkeisiä pr-kampanjoita. Tuskin ne historiankirjoittajatkaan tulikasteessa juoksuhaudoissa ideoitansa kehittelivät.

 23. Tuskin ne historiankirjoittajatkaan tulikasteessa juoksuhaudoissa ideoitansa kehittelivät.“

  No eivät varmaan, mutta Suomen ainoa kv. tunnettu sotahistorioitsija ja arvostamani opettajani Matti (Hannun isä) Lauerma oli tykistön korpraali ja lienee kokenut sodan melko maanläheisesti toisin kuin monet muut alan miehet (Jutikkala, Korhonen, Vilkuna esim.)

 24. Helge?
  Taidat huumorin lajin, jota en tunne tai sitten olet puhumassa asiaa mitä et tunne.
  Hitler ja Marski kavereita.?
  Tuollaisen tiedon kepeä heitto saattaa saada siementä jonkun nuoren ja tietämättömän päässä.
  Sodassa ei ole sankareita, eikä varsinkaan maassa, joka haluaisi olla sotien ulkopuolella.
  Sankareita syntyy tarpeesta nostaa itsetuntoa sodan aikana.Sodan jälkeen me näimme ettei meidän omat sotilaamme paljon irtopisteitä retkistään saaneet.Naapurissa taas samat lasten tappajat kulkevat edelleen komsomolinnkukittamina kunniavanhuksina.
  Sallikaamme itsellemme edes symbooli…yksi mies ja vaikka se hevonen.Onhan meillä vanha tsaarikinnkeskellä kaupunkia, jota venäläisetkin jaksavat ihailla….kuten myös mannerheimia.Eikä niitä uusiakaannole näköpiirissä…ei taida Tarja Halosen solvaaminen synnyttää mitään tunteita.Itse elokuvan voi jättää katsomatta ja asia onnsillä selvä.15 uutta kotimaista tulossa ja ehkä katson niistä yhden?

 25. ToBe, yritän lähestyä mustavalkoiseksi muuntunutta Marskia huumorilla, mutta en silti haluaisi loukata kenenkään tunteita. Myyttisiin mittasuhteisiin kasvaneet suurmiehet, kansallissankarit ja valtiomiehet muuttuvat suureksi muitten myytinrakentamisen ja massiivisen propagandan tuella. Kuvitellaan Hitleriä tämän päivän tv-poliitikkona. Hän joutuisi oitis pelleosastolle. Radio (teknologia) teki hänestä suuren. Hänen kimittävä äänensä läpäisi eetterin paremmin kuin jonkun bayerilaisen kaljamahan mörisevä puhe.

  Marski ratsastaa selkävaivoistaa huolimatta vielä ikämiehenä ja Kiasman eteen pystytetyn ratskuon selässä Carl Gustaf Emil kohtaa meidät ylväänä ja suoraselkäisenä joka aamu (mitenköhän persut nielevät Mannerheimin suomenruotsalaisuuden?).

  Nigerian filmitiimi on tarttunut myyttiseen marskiin ja ehkä tuo tarina osoittaa, että mies on monipuolisempi kuin suomalaisten hänestä piirtämä kuva.

  Carl Gustaf Emil ja Adolf joutivat olemaan kavereita ja „erillissota“ -käsitteen turvin emme osallistuneet maailmansotaan Mussolinin ja Hitlerin rinnalla.

  Tämäkin kertoo luovuuden tarpeesta historiankirjoituksessa. Suomalaiset ovat muovanneet itselleen sopivan kansallissankarin. Nyt tämän „patsaan“ päältä pyyhitään pölyjä ja pinnan alta paljastuu, ettei hän ollut täysvalkoinen.

  Mustat paidat olivat myös Suomessa muotia. Punaiseen jumpperiin marskia ei ole vielä puettu.

  Suurmies joutuu kestämään ajan hammasta ja tulkintojen muuttumisia.

 26. Helge V

  Tartun nyt sivuasiayksityiskohtaan, sillä niillä saatetaan alitajuisesti vaikuttaa tietämättömien käsityksiin ja maailmankuvaan.

  Mannerheimin patsasta ei todellakaan ole pystytetty nykytaiteiden museon, sen peltihallin eteen !

  Se teollisuushalli tuotiin siihen jo kaupunkikuvallisestikin sopimattomaan paikkaan ymmärtämättömien mutta tarkoitushakuisten nykypäättäjien toimesta.

  Marskin patsas oli ollut näkyvällä ja avaralla paikallaan jo iät ja ajat.
  Mutta joutui teollisuusalueen reunaan.

  Toki teollisuus on hevosvetoisen agraariyhteiskunnan jalostuneempi perillinen !

 27. Jos sallitte niin heitän vielä kipollisen vettä kiukaalle. Tobe mainitsikin, että venäläiset kunnioittavat Marskia. Se on muuten taivahan tosi. Kaikki venäläiset eivät oleet bolseviikkejä ja ne, jotka eivät olleet pitivät Marskia viimeisenä toivona vastavallankumoukselle.
  Miksiköhän Marski häipyi Suomesta pitkäksi aikaa 1918? Ei lähtenyt keskitysleirejä pakoon, mutta olisiko lähtenyt hakemaan lännen tukea interventiota varten neuvostovenäjää vastaan. Aunuksenretkellä suoritettiin tiedustelu, mutta länsi ei antanut vihreää valoa bolsevikkihallinnon kaatamiselle, eikä Suomi yksin siihen pystynyt raskaan sisällissodan jälkeen.
  Marski oli niin kunnioitettu Neuvostoliitossakin, ettei häntä syytetty sotarikollisena, vaikka sitähän hän kiistamatta oli paljon enemmän kuin ne, joita syytettiin. Tannerinkin syy taisi olla palkästään se, että yllytti vasemmiston nousemaan N:liittoa vastaan.
  Marskin ottivat nimenomaan venäläiset omakseen. Marski oli vaikutteiltaan eniten venäläinen. Olisikohan juuriltaan ollut ranskalais-ruotsalainen, mutta suomalainen hän ei ollut, mutta suomalaiset häntä ihailivat loppuun saakka- ja vähän ylikin.

 28. Toki aika muuttaa kaiken.
  Napoleon oli kaikkien muiden paitsi ranskalaisten vihaama.Aikansa Hitler joka yhdisti eurooppaa …Ranskaan.
  Lopulta ruumis tuotiin ja pantiin näyttävästi esille koko maailman ihmeteltäväksi.Hautakammionsa on muuten Karjalasta tuotettua punagraniittia.Olemme siis osallisia suurmiehen ikuisessa kehdossa.
  Hitler olisi tuksin antanut yhtään kriittistä haastattelua jossa ei olisi itse a)kysynyt b) vastannut.
  Samaa linjaa edustivat vaikkapa Ahti Karjalainen „no comments“ ja lopulta kommunikeassa sanottiin „Johtajat puhuivat molempia maita koskevista asioista ja totetsivat kansojen välisen ystävyyden perustuvan marxiski Leninnismin vankalle pohjalle.YYA sopimuksen perustalle rakennettu kansojen välinen ystävyys on vankkaa tekoa ja sen minkäänastein häiritseminen tulee sopijapuolten toimesta välittömästi torjua.Elagu-Uraa!“

  Muistaako kukaan presidentivaalia 70 luvulta tai oliko se peräti 68 kun Kekkonen tuli ensimmäisen kerran television vaalitenttiin.
  Se olisi mainiota nähdä uudelleen teemakanavalta.Joku aikansa Antero Kekkonen oli toimittajana ja kysymykset kunnioitetulle, arvostetulle herra tasavallan presidentille oli annettu etukäteen ja vastauksetkin tiedettiin.Suuri näytelmä oli valmis ja vastaehdokkaat, media ja kansa osasi jokainen omat vuorosanansa.Vain Göran C.Ehnrooth sanoi oman mielipiteensä.
  Hän olikin epäpresoona, jolle soisin suuremman huomion historiankirjoissa.Koulukirjoissa miestä ei mainita.
  Kekkonen on suistu historiaan, mutta Lepikon diktaattorin uskolliset aseenkantajat eivät suvaitse hänessä mitään säröjä.
  En kuitenkaan asettaisi Kekkosta ja Mannerheimia samalle tasolle.Toinen ei nimittäin ollut politiikko ja toinen oli vain poliitikko.

  Muuten Marski ei uskonut Aunuksen retken onnistuvan ja ei lähtenyt moiseen mukaan.Samaan aikaan oli Viron vabadussotaa ja muuta , mutta Mannerheim oli jo silloin eläkeikäinen tsaarin kenraali joka pystyi kansan antaman rahalahjan turvin elämään kohtullista elämää.
  20-30 luvuilla hän oli vain neuvonantaja ja sotalaitoksen hankinnoista vastaavan neuvoston puheenjohtaja.
  Siinäkin asemassa jäi yksin kun turvenuijat eivät ymmärtäneet varustautua pahimman varalle.Se maksettiin sitten Talvisodan kaatuneina ja epäinhimillisinä suorituksina.

  Suomi on Marskille velkaa monesta.Hän ei varmasti ollut maailman viisain ihminen, mutta hiton sopiva niihin paikkoihin.
  Olen joskus miettinyt kuka muu olisi pystynyt ohjaamaan Suomen ulos maailmansodasta?
  Sotakiihkoilija Pekka Peitsi eli Kekkonen? Ei siellä ollut muita.Ryti oli jo ajanut itsensä paitsioon.Turhan innokkaat puheet muistettiin ja ovi kolahti sodan jälkeen.

  Mitä tämä kuuluu tähän pieneen kenialais produktioon?
  Ei mitenkään.Heidän motiivejaan pitää miettiä myöhemmin ja toivoa, että joku saisi aikaan säällisen elokuvan Mannerheimista joskus aikanaan.Jos tänä syksynä tulee ensi iltaan 15 uutta kotimaista elokuvaa niin katson niistä ehkä yhden ja kysyn kuka hitossa rahoittaa tuollaisen läjän näin pieneille markkinoille.Turhaa tulee tuutista jokainen päivä.
  Tällä viikolla aion katsoa yhden saksalaisen elokuvan jossa saattaa liikahtaa ajatus…Maxim 1 esittää elokuvan Barbara.
  Ihmiset…käykää hyvissä elokuvissa ja ennenkaikkea lukekaa kirjoja.Varokaa huonoja leffoja Mombasanmarski saattaa olla sellainen.

 29. Kyynele

  Ryhdyn taas hiuksia halkomaan. Ei „sotaan syyllisiksi“ tuomittuja suomalaisia poliitikkoja liene sotarikollisina pidetty. Syytöskin rajautui jatkosotaan, sillä talvisota, tuo „vähäinen luoteinen rajakahakka“ rajautui käsittelyn ulkopuolelle.
  Senhän syylliset kyllä tiedettiin, mutta eipä Molotovia haastettu oikeuteen !
  Ribbentrop puolestaan tuomittiin Nurnbergissä, muuta eri rikoksista.

  Kunnioitetuista kaukopartiomiehistä ei tiedä, mitä ovat retkillään tehneet.
  Neuvostoliiton partisaanit ainakin vastaavilla retkillään Suomen puolelle syyllistyivät sotarikoksiin.
  Mutta ovat yhä kunnioitettuja sotasankareita venäläisten katsannossa.

  Jossakin yhteydessä on viime vuosina kirjoitettu, että partisaanit voitaisiin Suomessa haastaa oikeuteen, sillä ne Suomessa tehdyt murhathan eivät vanhene.
  Eipä liene haastettu. Ja pianpa on viimeisistäkin aika jättänyt.

  ToBe

  Kekkoselle sorvattu poikkeuslaki, jolla voitiin välttää 1974 pressanvaalit, sai kaiketi alkunsa siitä, että Urkki kyllästyi TV:n vaalitentteihin, missä joutui Ehrnroothin ja Vennamon kanssa suoraan lähetykseen.
  Kun UKK antoi ymmärtää, ettei enää halua asettua ehdolle, perässähiihtäjät ymmärsivät, ettei tokikaan ehdolle, mutta pressaksi kyllä !

 30. Kyllä Kekkonen sai aina erityiskohtelun, koska muutoin olis toimittajan ura kääntynyt laskuun.
  Surullista aikaa se oli ja surullisinta se, ettei osa kansaa sitä masennusta ymmärrä vieläkään.sydämettömiä urpojuntteja joiden aika on onneksi ohitse…….toistaiseksi.

 31. Lauri Törhönen sanoi aamuteeveessä ihan fiksun idean.
  Hän tekisi Mannerheim elokuvan siitä yhdestä päivästä kun Hitler saapui ei kutsuttuna väkisin hänen syntymäpäivilleen.
  Sillä yhdellä päivällä olisi maailmanlaajuinen kiinnostus.Hitler oli sen päivän sivuroolissa, vaikka puhuikin koko ajan.
  Se päivä oli muutenkin mielenkiintoinen kun ainoa jälkeenjäänyt ns. normaali Hitlerpuhe taltioitui salaa lounaalla.
  Yhden päivän tarina mahtuisi hallittavasti pariin tuntiin.Siinä olisi draamaa riittävästi.Toivottavasti Donner panee penninsä peliin ja sellainen tarina syntyy.Sillä olisi kysyntää riittävän laajasti maailmalla toisin kuin jollain Marski spektaakkelilla.

 32. Tobe nosti esiin nuo Marskin syntymäpäivät, joilla Hitler vieraili. Se nauhoitus Aatun puheesta on mielenkiintoinen. Olen lukenut ja kuunnellut sen useaan kertaan ja olen tullut siihen käsitykseen, että Hitler oli todella pahoillaan Saksan viivyttelyä Neuvostoliittoon hyökkäyksessä. Syyksi viivyttelyyn Hitler sanoi surkeita sääolosuhteita Ranskan miehityksen aikoihin.
  Pahoitteliko Hitler asiaa tosiaankin siksi, että Suomi ajautui talvisotaan, johon Saksa ei voinutkaan liittyä koska Ranskan miehitys ei pysynyt aikataulussa.Sano Sinä Tobe voiko tämä teoria olla mahdollinen?

 33. Marskin synttärit nostettiin kommenteissa valokeilaan. Jälkeenpäin jokaisen poliitikon voi haastaa sotasyylliseksi.

  Eurokriisi etenee syövän tavoin, sädehoito ja sytostaatit eivät tepsi: vuosikymmeniä valhe ja huijaus avautuu nyt äänestäjille ja operatiivisesta politiikasta vastaavat päättäjät ovat hätää kärsimässä.

  Nyt on vastarannankiiskien aika juhlia (esim. PS). Pienuutensa takia Suomi voi aina nuoleskella mahtivaltioiden päättäjiä reaalipolitiikkaan vedoten. Nyt nuoleskellaan bryssää; Kekkosen aikana ryssää.

  Marski ja korpraali Adolf Hitler nostivat maljoja synttäreillä ja vaikka Aatu ja Kalle olisivat olleet mieserotiikkaan taipuvaisia halinalleja keskenään, ei se olisi lopputulosta enää muuttanut.

  Herra Hitler toimi kauan pätemättömyytensä rajamailla ja tuloksena 50 miljoonaa kuollutta (WW2). Marskin saavutukset ovat paljon vaatimattomampia. Suomalaisten kuolleiden määrä lienee alle satatuhatta. Näillä numeroilla mitattuna Marskin käsi ei ryyppyä otettaessa vapissut.

  Minä olisin hätää kärsimässä yhdenkin uhrin takia (onko tässä suurmiehen mitta?)

  Joseph Stalinilla ja Adolf Hitlerillä tilastot ovat numeroiden valossa melko lähellä toisiaan. Onneksi kaikki nämä herrat ovat haudan levossa. Viimeisenä myyttinen viitta riisutaan Carl Gustaf Emil Mannerheimin yltä.

  Ehkä Marski on kansallissankari, koska ruumiskasa on em. julmureihin nähden paljon pienempi.

  HEIL! joka tapauksessa…

 34. On yksi asia, missä mannerheim ja Hitler olivat samanlaisia.
  He olivat kumpikin menneisyyden vankeja.Marski selkeästi 1800 luvun ihminen, jolle demokratia oli vieras ilmiö.
  Aadolfille surkea lapsuus ja nuoruus loivat katkeran pohjan.Hän oli kuitenkin carpe diem henkilö vahvimmillaan.
  Pystyi vakuuttamaan koko maailman uudesta johtajuudesta.Amerikassa hänet äänestettiin lehtien lukijatutkimuksessa „maailman suosituin henkilö“ykköseksi.Kun hän alkoi onnistua hänelle onnistuibihan kaikki, kunnes ei enää mikään.
  Hän oli suursaksalaisen idean ajaja.Hänelle ei ollut Suomea olemassakaan.Saksan etu olisi ollut jos Venäjä oli miehittänyt Suomen talvisodassa.Olisimme olleetvjatkossa helppoa kauraa balttien tavoin.Suomen menestys oli yllätys ja hankala juttu Hitlerille.
  Luulen ettei Marski nimenä ollut hänelle muuta kuin symbooli.Suomi oli Saksaalle sama kuin nikkeli elinPetsamo ja toki puutavara niinkuin aina.Marskin asema suomalaisessa mielessä on suurta sattumaa.Jos ei hän niin joku muu.En vain osaa sanoa kuka muu?
  Kansakunta tarvitsee Sibeliuksensa ja vaikkapa Galleninsa.Jokaisella kansalla on Belmanninsa ja Larssoninsa.
  On kivet ja Linnat.On Churchill ja on ihme kyllä edelleen Napoleon ja jopa Stalin, Maosta puhumattakaan.Ei kukaan Vietnamissa kyseenalaista Ho Tsi Minhin asemaa kaapin päällä.Meillä se sattuu olemaan Mannerheim ja huonompikin nimi olisi voinut olla.
  Kuka oli ennen Marskia?
  Runeberg?Runeberg jokanei merkitse minulle sattumalta yhtään mitään.Huono ruotsinkielinen runoilija.Tylsä.Vanhanaikainen jo eläessään.
  Jos nut kusen hänen patsaallaan en pääse lööppeihin otsikolla „Runergia halveerattiin!“, vaan otsikolla „Siivottomuutta Espan puistossa!“.

 35. Tobe pohtii: Jos nut kusen hänen patsaallaan en pääse lööppeihin otsikolla „Runergia halveerattiin!“, vaan otsikolla „Siivottomuutta Espan puistossa!“.

  Minä kutsuisin sitä TobeLeaks-performanssiksi. Suomenruotsalaisten herjaaminen ei välttämättä ole rasistinen teko, koska kohdistuu „bättre folketiin“. Muutama Eiran rouva saattaisi pitää tekoa hyvinkin kiinnostavana Svenska teatterin suunnasta katsottuna. En muista, onko Svenska klubbenilta näköyhteyttä. Ehkä siellä joku setäkin katselisi tekoa sillä silmällä 😉

 36. No satun tietämään, että sinne Runebergin juurelle kustaan jokainen ilta.Huomenna taiteiden yönä se saattaa suorastaan dunkata eli döfätä nesaan.
  Suomenruotsalainen Mannerheim alunperin Marheim tms. Hollannin sukujuuriltaan ja taisi olla lonkeroita myös Skotlantiin.
  Suomen merkittävin valtiomies ainakin kansansa mielestä.
  Minä vain mietin että jos ei olisi ollut esim.Sibeliusta niin eihän herranjestas joku Kokkonen olisi antanut meille äänimaailmaa mistä ponnistaa.Vaikka Runeberg teki saksalaiseen marssilauluun „Vårt land“ ne alkuperäiset sanat, hän itsekin ymmärsi ettei ruotsiksi kirjoitamalla saa tässä maassa pysyvää arvoa. Patsaan ehti saada ja sitä ei ne kusijat kaada.
  Vanhemmat meistä kiroavat kun joutuivat lukemaan satua vänrikki Ståhlista ja muuta sodanlietsontaa.
  Pahempia kuin kenraalit ovat aina olleet runoilijat. Sana on aina miekkaa vaarallisempi.

  Runeberg oli eittämättä kansallissankari kunnes se kansa halusi myös sankarinsa.Suomenruotsalaisten onneksi valinta osui Mannerheimiin, joka oli heille kuin oma poika.Suosituin suomalainen ohjelma ei ollut väärässä.Marski yhdistää kansaa ja sukupolvia toisiinsa.Hän elää pidempään kuin uskommekaan.
  Minä en ymmärrä miksi minun pitäisi löytää häneen joku uusi suhde tai tulkinta.Sankari mikä sankari.
  Mitä ihmeen normalisointia Marski tarvitsee.Hän oli mies historiasta ja aikansa legenda kuin GaryGrandi jota harva nuorempi tietää.
  Lienee kuopattu koko brandi? Olipa hieno lopetus. En olisi itse pystynyt parempaan.Naurua.

  Tobe-lius

 37. ToBe

  Jos ei olisi ollut Sibeliusta …

  No, svedut ovat pärjänneet pelkällä Bellmanilla.
  Vähän kuin meidän Toivo Kärki 🙂 Mutta Sibben kevytvastine ja samalla ruottalaisten Runeberg.

  Ja maailmanmenestys tehdään nykykaupallisilla yhtyeillä.

  Svedujen Mannerheim-vastine taitaa olla Kaarle XII.

 38. Ruotsalaisilla on pakko olla pitkä muisti muistaakseen sotasankareitaan.Oliko heitä.Turpaanhan Ruotsille tuli kaikissa sodissa venäjän kanssa.Voittivat vain taisteluja ja mainittu Kaarle on nyt uusnatsien ihanne..

 39. Pitkä on afriikkalaistenkin muisti. Nyt Suomi joutuu vastuuseen „Pekka ja Pätkä neekereinä“ elokuvasta.

  Jokainen suomalainen on maistanut Brunbergin neekerinsuukkoja ja mussutellut Fazerin mustaa patukkaa.

  Ikiaikaisten kansantaiteilijoiden ja neekeriydellä ratsastneiden yrittäjien teoista meitä nyt muistutetaan.

 40. Katsoin kahvini seuraksi saman kuvan.
  En usko koko juttua.Olen varma, että se on täyttä potaskaa.Uskon sen vasta kun joku taiteen „ammattilainen“ kertoo lopputuloksen olevan entistä parempi ja enemmän nykyaikaan sopiva.Jo olikin aika muuttaa asenteita freskoihin.Ne pitää raaputtaa pois ja maalata uudelleen erilaisten Sakkien ja kasitonnien yhteistyöllä.Tuunaushan on ajan henki.Pääasia on että käytetään nykyajan muovipohjaisia aineita, koska ne ovat nykyaikaa.Sitten tartutaan uudelleen tähän Mannerheimoon jonka patsas ruostuu.Se pitää tehdä uusiksi ja tehdä muovista.Niitä voisi monistaa samantien kaikille kunnon ihmisten pihoille eri väreissä oman maun mukaan.Tämä multippeli Mannerheim olisi varmasti muumien tasoinen vientituote.Mustana sen haluaisin itselleni.Mökkini pihassa se katsastaisi järvenselkää.Syysmyrskyllä se ehkä kaatuisi, mutta jo keväällä taas niin uljaanan katsoisi Pispalaan päin…no se on kaukana se.

 41. ToBe, näillä sivuilla on varmaan lupa teoretisoida ja spekuloida, eikö niin? Minä en ole Jeesusta tavannut livenä ja jumalasuhteenikin on tutisevalla pohjalla. Helvetin luukut saattavat olla minulle sepposen selällään, mutta eihän sitä kaikkea voi etukäteen tietää.

  Yritän vain kierrellä tuohon „kuvaan“: entä jos Jeesus olikin ton näköinen ja siksi hänet ristiinnaulittiin? Tuohon aikaan ei ollut digikameroita ja pensselisetien kuvaukset ovat nekin tarujen tai muistikuvien varassa.

  Jos kuvamme Jeesuksestakin on väärä ja vasta nyt keltaisen lehdistön kautta paljastuu, että Matti on ratkennut juomaan ja Jeesus on…

  Uskoni ei välttämättä horjahda mihinkään suuntaan, mutta toivoin, että Matti kiertää korkin kiinni ja tulee vaikka uskoon. Muuten piru perii.

 42. Uskoni horjuu ja samalla vahvistuu sitä mukaa mitä enemmän tiedämme maailmankaikkeudesta.

  Tämän viimeisen hiukkasen löytyminen johti mielenkiintoisiin keskusteluihin.Maailmassa olevan materian määrä mahtuu kuulemma yhteen tulitikkuaskiin.Ihmisen kokoisen möykyn materia on häviävän pieni.On aika itsekästä kuvitella yhden ihmisen olevan niin merkittävä asia että se hiukkanen sisältäisi lopultakin muuta kuin tyhjää.

  Uskonto lieneekin enemmän maallisiin tarpeisiin syntynyt lohdutuksen ja toisaalta myöhemmin kurin ja järjestyksen tarpeeseen syntynyt arvomaailma.On aika naurettavaa lukea miten joissakin uskonnoissa riidellään edelleen joistakin satoja vuosia sitten tapahtuneista saduista.Miten ihminen on luonut amerikkaan lisää jumalan lakeja kun 10 käskyä wasnt enough!

  Mannerheim ei ole uskonto kenellekään.Kuuntelin erästä YLE puheen mielenkiintoista juttua aiheesta Raatteen tie.
  Tutkija oli tutkinut siviilien käytösstä Neuvostoliiton hyökättyä.Suomussalmen siviilit olivat innolla auttaneet ja opastaneet punaista armeijaa.Korpikommunismi oli vahvaa lajia ja vapauttaja tuli rajan takaa.Tämä oli minulle täysin uutta tietoa.Lienee totta kuitenkin.Vahvistaa käsityksen siitä kuinka propaganda loi kuvan yhtenäisestä kansasta joka taisteli ylivoimaa vastaan.
  Ne siviilit joista puhutaan ovat partisaanien murhaamia perheitä, mutta eipä ole paljon puhuttu maanpettureista.
  Mannerheimin yllä on toki samanlainen nuhteeton viitta.Hänen kohtelunsa sodan jälkeen vahvisti sitä ja korotti hänet ihmisten yläpuolelle „messiaana“ joka pelasti Suomen.Valhe tai tosi myytti oli hyödyllinen kansakunnalle ja siten ei anna aihetta enää lisäkirjoihin.Oma hyllyni sisältää lähes 40 teosta herra Mannerheimista ja en ymmärrä mikä näkökulma puuttuu.

  Ps. Lienee valtava pettymys kun Jeesus olikin musta ja toisaalta miksei olisi ollut.
  Miksi ei ole pettymys kun yleisen uskomuksen mukaan Islamin luoja ei osannut itse kirjoittaa eikä tietenkään lukea.
  Tästä asiasta en haluaisi väitellä kenenkään kanssa, koska ei vois vähempää kiinnostaa.Merkitys on vain siinä mitä asia vaikuttaa edelleen ja juuri nyt.Paavi ei enää julista minua pannaan, vaikka julisti kaikki Hauholaiset ja heidän jälkeläisensä aikoinaan maksamattomista oravannahoista.Minullakin on siis panna päällä ja tunsin sen raskaana Vatikaanissa vieraillessani.Paavi ei silti saa minussa aikaan minkäänlaista tunnekuohua.Hän on vain vanha mies.Piste.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s