Nokia

Nokia vähentää väkeä kannattavuutensa parantamiseksi. Kumisaapas- ja paskahuusipaperitehtaan juuret yltävät kauas historiaan. Yritys perustettiin vuonna 1865 ja on sen jälkeen ollut konkurssin partaalla monta kertaa. Nokian Matkapuhelimet on taruakin ihmeellisempi kertomus, joka lähti nousuun 1990-luvulla; mobiilivaltiuuden elinkaari osoittautui yllättävän pitkäksi.

Nokia komeili kauan maailman suurimpana matkapuhelinten valmistajana. Valta-aseman järkyttäjät eivät välttämättä tuota parempia puhelimia. He vain tulkitsivat kuluttajien tarpeita ja mieltymyksiä paremmin. Nokian amerikkalaiset ja aasialaiset kilpailijat älysivät Nokiaa paremmin, mitä jengi haluaa tehdä älypuhelimilla.

Apple tavoitteli ensimmäisellä iPhonellaan 1 % markkinaosuutta. Ennuste meni pieleen: ompusta tuli mobiilivallankumouksen suunnannäyttäjä. Google oivalsi, minne maailma menee ja panosti Android-käyttiksen kehittämiseen: gPhonea ei tullut, mutta Google kaappasi avoimuudellaan Symbianista nopeimmin irtautuneet leiriinsä. Muistaakseni Google osti Motorolan, joten rautataitoakin on olemassa.

Nokian mahalaskun ja suurten irtisanomisten syntipukiksi en kelpuuta Stephen Elopia: hän on kanadalainen yritysjohtaja, joka aloitti Nokian toimitusjohtajana 21. syyskuuta 2010. On spekuloitu sillä, että Nokia päätyisi eFlopien takia Microsoftin rengistä osaksi softafirmaa. So What?

Miksi sitä murehtisimme, koska Nokia ei enää pärjännyt omillaan. Suomalaiset piensijoittajat innostuivat Nokiasta, kun amerikkalaiset institutionaaliset sijoittajat irtautuivat siitä. Tunneperäinen Nokia-intoilu voi käydä heille kalliiksi.

Muistan 1980-luvun, jolloin KOP pelastaminen oli kovasti huudossa. Ostin hölmöyttäni osakkeita pankkiirini neuvosta: sen jälkeen olen kiertänyt kaukaa suunnattuja ja muita anteja. Onneksi omaehtoisia rahareikiä on ollut riittävästi tarjolla, ettei ole tarvinnut ostaa nokioita tai muita mahtiosakkeita.

Ennustajat vakuuttavat edelleen analyyseissään, että Nokia lähtee vielä nousuun. Synkistelijät tietävät, ettei Keilaniemessä kohta ole pääkonttoria, jos Elop saa johtaa ulkomaalaisten omistamaa kansallisaarrettamme horisontissa häämöttävälle viimeiselle rannalle.

Nokia on osa suomalaista legendaa. Mehän melkein voitimme talvi- ja jatkosodan. Suomalaiset metsäfirmat tiesivät kaiken siitä, miten paperia ja kartonkia valssataan. Meihin on iskostunut halu olla maailman suurimpia ja ykkösiä valitsemillamme toimialueilla. Mitä jos luottaisimme enemmän pieniin ja kauniisiin?

Nöyryyttä tarvitaan: Nokia oli historiallinen ihmeteko, mobiiliteknologian Raatteen tie. Nokian älypuhelinpuolen torjuntavoitto meni pieleen monta kertaa, uskoimme pitkään markkinasodan voittoon, vaikka aseistuksena olivat nuolipyssyt moderneja täsmäaseita vastaan.

Nokiasta on nyt poimittava henkistä voimaa pienempien ihmetekojen ja läpimurtojen tekemiseen. Vihaiset linnut ovat oikealla tiellä. Nokian korvaajaksi tarvitaan satoja tai tuhansia pienempiä ja luontevampia jatkajia. Tarinasta “ei kaikkia munia yhteen koriin” on syytä oppia jotain.

Nyt meidän torppareiden ja alihankkijoiden vuoro osoittaa, että Pisa-tutkimuksen ykkössijan takana on oikeasti kansallista potkua. Toivottavasti nousevat sirpale-nokiat osoittautuvat esikuvaansa vahvemmiksi.

8 Kommentare zu „Nokia

 1. Nokian onnettomuus oli viimeisen kuuden vuoden aikana suomalainen johto. Varmasti teknisesti osaavaa, mutta aivan liian lepsua aloittaakseen saneeraukset riittävän aikaisin. Nokiasta oli tullut „virasto“, jonka suomalaista ja eurooppalaista henkilöstöä pidettiin liian kauan. Elop olisi pitänyt saada ohjaksiin paljon aikaisemmin ja pohjakosketus olisi vältetty.

 2. fundeeraaja, Nokian johdon teknisessä osaamisessa taisi olla modernin käyttöjärjestelmän kokoinen aukko. Firma keksi kosketusnäytön, sillä oli kauan ykkössija myös ns älypuhelimissa, mutta Symbian ei taipunut suuriin näyttöihin ja ekosysteemin ja palvelutuotannon kehitysalustat eivät kiinnostaneet kansainvälisiä koodinvääntäjiä. Nyt Nokian ongelmana on useita kertoja lukua ottaneen dinosaurus-maaailmanmestarin rapistunut maine. Ehkä lumiat ovat ihan kelpo luureja, mutta muut merkit ovat kiinnostavampia.

 3. Jospa nyt rukkaavat rojektina Valtion ja kuntien tietojärjestelmät seuraavan vuoden aikana maaliman virtaviivaisimmaksi niin vuonna 2014 on sentää 500 000 virkamiestä „joutilasta proletariaattia“ hoiva – ja kunnossapitopuolen pätkiin.

 4. Oijoi, kuntien tietojärjestelmien pirstaleisuus on palvellut kansallista tietoyhteiskuntastrategiaa. Mosaiikki-rakenne on pienillä markkinoilla tarjonnut hyvin palkattua työtä lukuisille koodarifirmoille. Yhteensopivuus olisi johtanut „kerralla kuntoon“ -ratkaisuun ja mahdollisuus kehitellä hienoja koodeja olisi kaventunut oitis. Onneksi me veronmaksajat emme ole olleet parempaa jälkeä vaatimassa. Virkamiehilläkin on riittänyt määrittely- ja valvontatöitä. Aiheen ympärillä on muutaman vuosikymmenen aikana järjestetty lukuisia seminaareja, jotka ovat työllistäneet konsultteja, kalvokynien valmistajia, kahvin keittäjiä ja viinereiden valmistajia. Hotellien baareissa on notkuttu ja pohdittu, miten kaiken tämän voisi yhdistää toimivaksi kokonaisuudeksi. Palataan asiaan vuonna 2030.

  Mokia-kommenttisi herättää minussa tarpeen tarttua LEX Nokiaan ennen kuin on liian myöhäistä. Kannan huolta siitä, että laki sorvattiin tietämättä, onko tietovuodelle olemassa edellytyksiä. Miksi maailman mahtavat eivät osta firmaa pois kuleksimasta? Entä jos ei ole mitään ostettavaa? Jos patenttisalkussa on vain homeisia rautaromukyhäelmiä?

 5. Tahtoisin muistuttaa, että… hmmm, siitä, että Nokia om mukana „erikoisessa pisneksessä“ jossa aina välttämättä paras ei ole voittaja. Okey, Apple on ollut hyvä, mutta sillä on olut mukana sitä samaa, mitä Nokialla oli silloin kun se kehitti innovaation nimeltä kännykkä, Mobile phone – tuuria(tosin hyvillä on enemmän hyvää tuuria kuin huonoilla). Silloin pelkkä känny oli uutta ja muotia. Sitten perhanan Apple keksi „kosketusnäyttöisen pyörän“ uudelleen, pyörän jonka Nokia oli jo keksinyt. Se oli siinä ja loppusilauksen sekä voitelun hoiteli muoti, tuo valtava voima. Jos jokin ei ole muotia, se ei mene kaupaksi – ei ainakaan finninaamaisille kosketusnäytön näpelöijille.

  Mutta… muodilla on tapana vaihdella, sen syklit ovat kiihkeitä. Tänään huipulla huomenna sama hyvä tuote pyörii muodin jyrkkää rinnettä rotkoon. Jos syöksyssä ei ole mennyt henki ja tullut vallan pahoja ruhjeita, sieltä on mahdollista nousta. Usein noustaankin, monin menetelmin; vaihdetaan nimeä, brandiä, mutta taustalla ovat samat yrittäjät.

  Katse tulevaisuuten, ystävät. On jo liikkeelä oireita siitä, että Apple-muoti olisi laimenemassa. Kännyn todelliset hyötykäyttäjä puntaroivat konettaan eri argumentein kuin nämä sovelluksia ihailevat näpelöitsijät. Viisas ei maksakaan turhasta, etenkin sellaisista sovelluksista jotka vievät kännykän rajallisia resursseja tositoiminnoilta.

  Joten, ellei Mr. Elop ole huijari ja Nokian koko jengi nuku satavuotista untaan, niin, kannattaa katsella tulevaisuuteen. Nyt on tehty pakolliset toimenpiteet, jotka olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin. Luulen, että polittiset tekijät siirsivät nyt tehtyjä leikkauksia alkuvuodesta.

  Eräs Nokian luottamusmies totesi, että heillä on pätevää ja numerojen päälle ymmärtävää väkeä ja he ovat osanneet laskea missä mennään. Kyllä Nokian johdon on täytyi tietää tilanne jo helmikuussa.
  Löysät pois, sitten myyntiin (jos Elop on se huijari) tai sitten sieltä voi vielä hönkäistä uutta höyryä kuumille kännymarkkinoille.

 6. Jussi, teknologia- ja muut firmat kulkevat loputtomalla vuoristoradalla. Nokia nousi harmaasta mitättömyydestä mobiliuden maailmanvaltikaksi, nyt firma tulee alamäkeä historiallisen vinhalla vauhdilla. Jossain vaiheessa alamäki loppuu, toivotaan ettei törmää finaalissa vuoren seinään. Nokia ei ole eka kertaa konkan partaalla. Ehkä tästäkin selvitään, mutta laajentaisin tarkastelukulmaa vuoteen 2015. Ennen sitä ei tarjolla ole kovin häävejä uutisia.

 7. Ihmettelin vuosien ajan kun eräs ystäväni krtoi miten hän on tehnyt jatkuvasti rahaa Nokian osakkeilla.

  Minä en kehdannut kysyä, että miten.?
  Kuin vahingossa asia selvisi kun sama mies osti autoonsa uudet renkaat ja vaaati minuakin ostamaan Nokialaiset.

  Melkein samantien ostin sekä renkaat, että osakkeet ja molemmista on tullut hyvä mieli.
  Siis Ostakaa Nokiaa ja mieluummin renkaita.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s