Dragsvikistä Raatteen Tielle

raate

Minulla on käytännön kokemusta Dragsvikin varuskunnasta vuosien takaa. Strategisesti tärkeimmäksi tekijäksi nostaisin Ekenäs Seminarium sijainnin kasarmien läheisyydessä.

Tammisaaren seminaarissa koulutettiin ruotsinkielisiin peruskouluihin opettajattaria, jotka hekin tulivat rannikkoseudun ruotsinkielisistä kunnista.

Ilman eri puolilta ankkalammikkoa kerääntyneitä tulevia kansankynttilöitä Tammisaaren Palokunnantalon tansseissa ei olisi ollut tungosta. 

Sotilasurani suurimman taktisen virheen tein toimiessani yliluutnantin iltamenon takia lastenvahtina ja salakuljetin seminaarilaisen vartioidulle sotilasalueelle. Rangaistusta en paljastumisesta saanut, mutta urani lastenvahtina päättyi siihen.

Kunnon kehittymisen kannalta oli hyödyksi seminaarilta kasarmin portille juokseminen ennen iltaloman päättymistä. Yritän vielä pohtia sitäkin, että kummalla puolella kasarmin porttia sijaitsi niin sanottu miesten koulu.

Viime viikolla poikkesin Kuusamossa ja ajoin Raatteen tien ohi. Kainuulaisia korpisotureita on kiittäminen, ettei pakkovenäläistämistä maassamme tapahtunut. Kielipoliittisesti ei olisi ollut hassumpaa, jos olisin äidinkieleni lisäksi oppinut puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan Venäjää.

22 Kommentare zu „Dragsvikistä Raatteen Tielle

 1. Vaan sanopa Helge, kumpi ois parempi:

  A) Prikaati Dragsvikissa, jota 60-vuotias herraseurue voi tulla kattelemaan: vår egen brigad

  vaiko b) luovuttaisiin siitä prikaatista ja järjestettäsiin koulutusta ruotsiksi kahdessa pienemmässä porukassa, joista toinen E-Suomessa ja toinen pohjoisempana. Käsittääkseni Kokkolasta on nimittäin aika matka Dragsvikiin?

 2. Pietarsaaressa ei ole helppoa löytää suomenkielistä.Miten he joutuvat kauas kotoaan puolustamaan jotain suomenlahden niemennurkkaa?
  Wallinin asia onnmeidän yhteinen asiamme.Onko vähemmistöllä oikeuksia joita ei enemmistöllä ole ?
  Ei riitä että tehdään oikein-pitää tehdä niin, että se myös näyttää oikealta.

 3. Helge V

  Raatteen tien merkittävä hurrinäkökulma lienee se, ettei Stalin, yllättävää vastarintaa kohdattuaan, päässytkään siirtelemään suomenruotsalaisia Siperiaan.
  Toki venäjän kieliopinnot olisivat Siperiassa olleet turvatut !

 4. Kyllä Stalin olisi siirtänyt suomenruotsalaiset hyvän tahdon eleenä emomaahan riikiruotsiin.
  Olisi helpompi sulauttaa suomalaiset pettuun tottuneet venäjän aroille jokia kaivamaan.

 5. Juha, Nylands Brigad Gillet aktivistit ovat kutsuneet minutkin mukaan Facebook-yhteisöön puolustamaan Dragsvikin säilymistä, vaikka en ole mikään SVENSKA FOLKBATTERIET aktivisti millään rintamalla. Vilkas toiminta käynnistyi syksyllä 2011, mutta viime aikoina on ollut hiljaisempaa. Tulkintani mukaan ankkalammikossa on tehty vahvaa taustatyötä Dragsvikin puolesta pitkän aikaa.

  http://www.facebook.com/groups/58516033202/ (Ryhmällä on 339 jäsentä ja etelässä on järjestetty lukuisia Face-to-Face kokouksia.

  ToBe, minusta ei olisi haitaksi, vaikka länsirannikon hurrit (plattlänningarna) toimisivat vaikkapa Kainuun prikaatissa. Ruotsalaiset tuskin höökivät Umeåsta Vaasaan edes ostosmatkoille; pizzakeisarin pelilaivakin on konkassa.

  Vox Populi, Siperia opettaa… nyt en panisi pahakseni junamatkaa halki Siperian. Se on ollut mielessä, mutta edelleen toteutumatta. Gulagista minulle tulee mieleen gulassi, jota ilmeisesti vankileirien saariston työleiriläisille hädin tuskin koskaan tarjottiin.

  [Gulassi (unk. gulyás) on Unkarista lähtöisin oleva, paprikalla maustettu liharuoka. Gulassi on suosittu ruokalaji Unkarissa, tämän naapurimaissa ja Balkanilla. Unkarin kielen sana gulyás tarkoittaa „paimen“. Perinteisesti Unkarissa gulassi valmistetaan pilkotusta naudanlihasta, se maustetaan sipulilla, paprikajauheella ja suolalla sekä lopuksi tarjoillaan perunoiden kera.]

 6. Ruotsin valta Suomessa loppui jo 200 vuotta sitten.
  Ruotsinkieliset voisivat jo vähitellen alkaa kotoutumaan suomalaisuuteen. Kuinka he hoitavat sen asian, etteivät mene sukulaisten kanssa naimisiin, kun niin pienenä ryhmänä eristäytyvät nurkkaan.
  Ruotsinkieltä ei ole missään laissa määritelty Suomen viralliseksi kieleksi.
  Kielilain 26§:ssä sanotaan valtion viranomaisten työkieli on Suomi.
  27§:ssä, Valtion viranomaisten välisessä kirjeenvaihdossa käytetään Suomen kieltä.
  33§:ssä, Kilpien ja paikannimet eivät voi olla vain ruotsinkielisiä.

 7. Vaikka tunnenkin olevani hurri jää kokemukseni dragsvikiin siihen, että sotaharjoituksissa Hankoniemellä saimme ruokahuollon Dragsvikista. Luonnossa ruoka maistuu aina, mutta totuuden nimissä Dragsvikin keittiön ruoka oli herkkua. Silloin syötiin ainoan kerran koko inttiaikana herroiksi.
  Vai oli Dragsvikissa naispuolisten seminaari. Eipä ollutkaan ihme, että kaverit halusivat ehdottomasti palvelemaan sinne. Kyllähän naisseminaari sopii varuskunnan viereen. Siinähän kielimanipulaatio lisääntyy ja kehittyy. Kyllähän Freudenthal osasi ajatella valmiiksi tämänkin asian.

 8. Täällä Ranskassa kukaan ole huomannut, että Suomessa on ruotsinkielisiä.
  Kukaan ei ole kuullut S.Wallinista? kukaan ei tiedä mitään Dragsvikistä. Ylipäätään onko koko asia aivan mitätön ja merkityksetön?
  Kannattaako moisesta pienryhmästä pitää niin suurtabälämölöä.Paljon suuremmat venäjän suomensukuiset kansat saavat kertoanitsestään vain kerran kymmenessä vuodessa kun Tarja Halonen suvaitsi ilahduttaa heitä kera Putinin.
  Sittemmin emme ole niistä sadoista tuhansista kuulleet.Kielensä he ovat ko menettäneetkin.

  Merkitys syntyy kun hurri pardon moi ampuu kolme finskatollo lasta ja kolme perunanenäsitä sotilasta.Merkitys kasvaa jos ampuja on saanut koulutuksensa vaikkapa Öölannissa.Öööölannin terroristileirillä saatu oppi ja suuri viha olisivat uutisia, mutta ej herregyyd munkkien myyntipiste ruotsinkielisille.

  Joskus tuntuu, ettei meillä tapahdu mitään.Ei mitään kahdella kielellä.
  Tystnad ja sama….

 9. Voihan hyvä Tobe, Ranskassa asuneena tiedän, että sikäläiset säätiedot katkaisevat Suomen Hangon ja Draksviikin kohdalla. Gallialaiset eivät tiedä Suomi-neidon yläosasta mitään; korkeintaan varpaat näkevät.

  Monikulttuurisessa Suomessa kaikilla vähemistöillä pitäisi olla oma varuskunta, kasarmi ja vähintää erikoiskoulutettu rähinäporukka, jolle annetaan rynnärit, singot, kasapanokset ja kranaatinheittimet. Lisäksi heile pitäisi perustaa kourallinen säätiöitä, etteivät tarvitsis rahojaan veroparatiiseihin roudata.

  Au revoir!
  Helge

 10. ToBe

  Eivät edes Ruotsissa juuri näistä suomenruotsalaisista tiedä.
  Hiljattain Vasabladetissa eräs silmäätekevä kertoi muutaman vuoden takaisesta tapahtumasta:
  Vaasan seudulla oli jossakin puolivirallisessa tapahtumassa isohko riikinruotsalaisdelegaatio.
  Ruotsia olivat tilaisuuksissa puhuneet, niin svedut kuin nämä tilaisuutta isännöineet kotimaamme hurrit. Ja hyvin oli tiedonvälitys pelannut suuntaan jos toiseenkin.
  Lähtöpäivänä svedudelegaation johtaja oli kiittänyt isäntiään ja ohimennen maininnut, että hyvinhän osaattekin ruotsia, ja nythän te taas voittekin sitten meidän lähdettyämme ryhtyä puhumaan suomea.
  Pohjalaishurri, tilaisuuden isäntä oli kiittänyt ja jatkanut, että toiset ne puhuvat äidinkieltään paremmin ja toiset ehkä huonommin. Mutta emme me silti suomea ala puhua vain sen takia, että te lähdette !

  Palaan vielä tuohon Stalinin kuulemma kavailemaan suunnitelmaan siirtää suomenruotsalaiset Siperiaan, kunhan Suomi on vallattu.
  Perustelu tietysti, että bättre folk -snobiporukka on liian arroganttia, jotta alistuisi neuvostomeininkiin. Ruotsinkielisistä voisi koitua ongelmia Suomen Neuvostotasavallan sisäisen turvallisuuden kannalta. Parempi, että pysyvät kaukana Siperiassa.
  Tsuhnat sen sijaan alistuisivat helposti, eikä ongelmia tulisi.

  Oliko ehkä ihan järkevästikin tämä Isä Aurinkoinen pohdiskellut ?!

 11. Vox….minä sanoin isä joosepin suunnitelleen hurrien siirtoa emämaahan elinriikinruotsiin…me juntit pottunenät kestäisimme kyllä siperian tuiskut jalojanskandinaaveja paremmin.
  Huh…en halua sanoa h….i, koska kannatan kaksikielistä Suomea. Sanoin sen vahingossa ja nyt jo häpeän.Suomi on hyvä maa jos kaikillanon samat oikeudet kuin suomenruotsalaisilla…siis myös meillä hämäläisillä ja savolaxeilla.
  Kieliasiat erikseen.Kieliä on mukava osata muuhunkinnkäyttöön kuin oluenntilaamiseen.

  Tessera pivo paremb masus, ko kaubamaja ylihullus kange valge vierus por favor!

 12. Veljet, siskoja täällä ei ole tätä rainaa kommentoimassa, norjalaisten ongelmana näyttää olevan saamelaiset.

  „Norjalainen paikallispoliitikko uskoo sitkeän sairastelukierteensä johtuvan saamelaisesta kirouksesta,“ kertoo Iltalehti.

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012032415367619_ul.shtml

  Onneksi meillä hurreilla ei ole manaamisen, taikojen tai loitsumisen taitoja.

  Elämä mutaisessa ankkalammikossa jatkuu entiseen tyyliin; Kulturfonden betalar.

  Helge

 13. Helge V ja muut

  Usko voi siirtää vuoria.
  Uskomuslääkinnällä on sekä tehoa että myös sivuvaikutuksia.

  Vaikka koko kiroushomma vaikuttaa naurettavalta, on se ehkä täyttä totta tuolle norskipoliitikolle. Jos hän niin saamelaismanauksiin uskoo.

  Ettei menisi rasismin puolelle, en nyt tässä viittaa niihin juttuihin, joissa pelkkä eksyminen Harlemiin avaa kukkaronnyörit ensimmäisen nee.. eiku afroamerikkalaisen tullessa vastaan. Tai Chicagossa suojelurahaa tulee pyytämättäkin, jos italiaa kauppatiskin ääressä vääntää !

  “ Onneksi meillä hurreilla ei ole manaamisen, taikojen tai loitsumisen taitoja.“
  Älä ole Helge niin varma. Moni perus- ja muukin suomalainen saattaa ajatella asiat toisin.
  Ja siitä toisinajattelusta irti pyristelemisessä on vielä tekemistä !
  Eivätkä siinä aina pelkät suomalaisvoimat yksin riitä. Kuten Wallininkin toilailuista on valitettavasti voitu nähdä.
  Onneksi Vasabladetilla on melko vähän suomenkielisiä lukijoita Österbotten ulkopuolella.

 14. Vox Populi, mielestäni sitä manaamisen taitoa löytyy myös Slussenin suomalaisilta: PÄRKKELE, EN FINNE IGEN pelotti puolta riikinruotsia aikoinaan. Nythän siellä on muitakin pelottavia ulkomaalaisia.

 15. Suomalainen oli ruotsissa sopuisa juoppo, joka puukotti toista finneä.
  Sitten tuli nämä serbit joille kovemmat otteet kuuluu luonteeseen.Nyt on laaja kirjo raittiita ukkoja valmiina ampumaan kalashnikovilla jos heidän henkimaailmaansa ahdistaa jollain naisten tasaarvoalla ja muullamläntisellä hömpällä.
  Meillä riidat käydään berliinin munkin sokerikuorutteen väristä…galna dagar gula vs.vanliga homppelröda

 16. Helge ja ToBe

  Nykyajan suvaitsevaiston määrätessä oikean ajattelun ja sallitun puhumisen rajat, ne ilmeisesti juuri nyt tässä kommenttiketjussa saavutettiin. Tai jopa pienehkö rajaloukkaus on tullut tehtyä.
  Valitettavasti. Ajatuspoliisi hengittää jo niskaamme !

  Mutta sanonpa uhallakin, että yhdenlainen suvaitseminen on enemmän suvaitsevaiston suosiossa kuin jokin toisenlainen suvaitseminen.

  Vähiten suvaittuja lienevät nykymaailmassa Sverigedemokraterna, sillä heitä ei suvaita kutsua edes Nobel-palkintojuhliin, kun ajattelevat niin väärin.
  Ruotsin parlamentin muitten puolueiden edustajat eivät edes samaan TV-keskusteluun halua tulla.
  Kollektiivisia Rätyjä ovat.

  Ja kotoiset Persumme ovat siinä ihan Ruotsidemokraattien kannassa. Monessa lehtijutussa netistä puhumattakaan olen kummeksuen huomannut lukevani ilmeisen vakavissaan kirjoitettua tekstiä, jossa nimettyjä persulaisia kehotetaan eroamaan eduskunnasta.
  Ovat siis jonkun mielestä väärässä paikassa mielipiteineen. Eduskunnassapa on siis ajateltava niin kuin kirjoittaja haluaa !
  Mutta eduskunnastapa ei noin vain erotakaan. Vaikka mieli tekisi. Vesa Laukkanen aikoinaan yritti, ei onnistunut.
  Pitäisi olla jokin painavampi syy kuin oma tahto tai toisten nurja mielipide.

  Sen toki 1960-luvun Tukholmasta muistan, että pieni ja sitkeä suomenkielinen isolaatti oli siinä Vanhan Kaupungin ja Södermalmin rajamailla, missä pikku kanava johtaa Mälarilta mereen. Sulkusuomalaiset.
  Syrjittyjä olivat kuin Wallin eduskunnassa !

 17. Ykkösaamussa Jutta Urpilaista kuunnellessani särähti korvaan kun hän sanatarkasti sanoi“…suomenruotsalaisten oikeudesta saada koulutusta omalla äidinkielellä olemme kaikki samaa mieltä“. Tobekin taisi tuolla aiemmin mainita suomenruotsalaiset. Suomen ruotsalaisten oikeus pitäisi tasa-arvon nimissä olla suomalaisten oikeutta eikä ruotsalaisten oikeutta Suomessa! Minun hyvät ruotsinkieliset ystäväni loukkaantuisivat jos heitä kutsuttaisiin Suomen ruotsalaisiksi. Kaikki ovat ruotsinkielentaidon hallitsevia suomalaisia samoilla oikeuksilla ja toivottavasti myös velvollisuuksilla.

 18. Me vaatimme suomenkielisille samoja oikeuksia kuin ruotsinkielisille…sen me vaatimme.
  Sama päinvastoin ja oikeus tapahtuu.
  En toki tiedä mikä olisi se oikeus.Olisiko suomalaiseen kauppakorkeaan pääsy saatava yhtä helpoksi kuin ruotsinkieliseen.
  Hankenille pääsee 50% hakijoista ja kadun toiselle puolelle 15%.Voin olla lukujen suhteen osin väärässä mutta suunta on tuo.
  Asia on yllätys monelle.
  Toisaalta kannattaa siis osata ruotsia ja taas toisaalta onko se oikein, että osaamalla sitä toista pääsee helpommalla.
  Vaikea case.Lopetan kommenttini tähän.

 19. Hyvät herrat, nyt Dragsvikin säilyttämisen strateginen merkitys selvisi. Meillä on diplomaattinen selkkaus Uuden-Seelannin kanssa. Sikäläinen ministeri laukoi totuuksia meistä ja kohta asetamme laivastomme siilipuolustukseen Hankoniemen edustalle. Tästä ei hyvä seuraa.

  „Noottikin mahdollinen“

  Iltalehden sunnuntaina tavoittama Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää ministerin puheita vähintäänkin erikoisena ja ikävänä tapauksena.

  – Vaikeaa tietää, mitä tässä on taustalla, mutta Suomi ja Uusi-Seelanti ovat molemmat menestyneet hyvin koulujen Pisa- ja OECD-vertailuissa. Voisiko tässä olla mukana kilpailuhenkeä?, hän pohtii.

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012032615371787_ul.shtml

 20. Helge V

  Moitittiin naisten syrjintää Suomessa. Oli varmastikin tullut luettuja näitä Halosen puheita 80 sentin naiseurosta !
  Niillähän ei siellä Maailma Kellarissa ole edes yhtä euroa !

  Mutta Uusipa Seelanti antoi äänioikeuden naisille ekana maailmassa, Suomi omahyväisenä vasta kolmantena.

 21. Vox Populi,

  On se kauheeta, mitä „ne“ ajattelee meistä. Tossun alla oleva mies tuskin ajattelee naisen asemaa huonoksi. Onneksi Thomas Enbuske sentään lataa henkilökohtaista osastolta täyslaidallisen. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012032615373945_uu.shtml Tilanteen vakavuutta kuvasta sekin, että presidenttimme ja lammaspaimenmaan pääministeri yrittävät hieroa sopua lähelleä Koreoiden DMZ.

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012032715376382_ul.shtml

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s