Kingritsi voitti Georgiassa

NewtGingrichAtlanta, Ga. asuva entinen duunikaveri on Newt Gingrichin kaveri. Juttelemme ajoittain syvästä etelästä ja raamatusta vauhtia ottavan republikaanin poliittisista asenteista ja kannanotoista. Pitääpä viritellä keskustelua Skypessä esivaalin edetessä. Gingrichiä ei voi luokitella perusdemariksi; hyvä Persu kuitenkin.

Kävin tänään äänestämässä. Lopullisen numerovalinnan tein vasta kopissa, koska numeroita ja nimiä en ollut yhdistänyt mielessäni aikaisemmin. Tein tietenkin oikean valinnan!

Kävin Atlantassa eka kertaa, kun pähkinäfarmari Jimmy Carter nousi presidentiksi 1970-luvun lopulla. Jimmy Carter on Syntynyt 1. lokakuuta 1924 (ikä 87). Isäni, toisen maailmansodan veteraani, syntyi 13.10.1921.

Uskon, että Carteria selvästi ateistisemmalla Otto Keitelillä on paikka taivaassa: muistan hänet hyvänä isänä, joka ei sallinut aseiden tuomista Keitelin huusholliin. Meillä ei ollut saumaa kylämme hirvi- ja metsästysporukoihin. Korttipeliä Otto-isä oli nähnyt niin paljon korsuissa, ettei suostunut edes Marjapussia pelaamaan, vaikka äitini Anna-Liisa innostui meidän kakaroiden ja naapureiden kanssa mielellään pelaamaan. Otto ei kieltänyt, teki vain muita juttuja, kun ryhdyimme korttia iskemään. 

Wikipedian mukaan Jimmy Carter on kotoisin pieneltä Plainsin paikkakunnalta (väkiluku 637 vuonna 2000) Georgiasta. Hän on ensimmäinen sairaalassa syntynyt Yhdysvaltain presidentti. Carter liittyi laivastoon ja palveli sukellusveneissä Atlantilla ja Tyynellämerellä. Isänsä kuoleman jälkeen 1953 Carter erosi laivastosta ja perusti Plainsiin maapähkinäfarmin. Carter oli syvästi uskonnollinen, ja toimi pyhäkoulun opettajana vielä poliittisen uransakin aikana.

Carterin veljellä oli muun muassa oma Kalja-merkki. Minulla on jossain arkistossa tallella Amerikasta ostama kaljatölkki, jonka kyljessä komeilee Jimmyn hulttioveli.

Uskonnolla on edelleen suuri merkitys Amerikan vaalikamppailuissa. “Hävittyään kuvernöörinvirkansa Carter ryhtyi pyrkimään presidentiksi. Hänen mahdollisuuksiaan demokraattisen puolueen esivaalissa 1976 pidettiin aluksi vähäisinä tunnetumpiin poliitikkoihin verrattuna. Presidentti Richard Nixonin eroon johtanut Watergate-skandaali oli kuitenkin tuoreessa muistissa ja äänestäjien luottamus poliitikkoihin oli alhainen. Tämä kääntyi valtakunnanpolitiikan ulkopuolelta tulleen, skandaaleissa ryvettymättömän Carterin eduksi, ja hänestä tuli esivaalien yllätysvoittaja” kertoo Wikipedia.

Jimmy Carterissa ja Matti Ahtisaaressa on paljon yhteistä: molemmat ovat yhden kauden presidenttejä, rauhanneuvottelijoita ja nobelisteja.

Newton Leroy Gingrich (s. 17. kesäkuuta 1943) on yhdysvaltalainen republikaanipoliitikko. Hän oli Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies vuosina 19951999. Gingrich oli Time-lehden valinta Vuoden henkilöksi 1995, koska hänen johtamansa „Republikaanivallankumous“ päätti demokraattien 40 vuotta kestäneen enemmistön edustajainhuoneessa.

Gingrich opetti historiaa University of West Georgia -yliopistossa Carrolltonissa vuosina 1970–1978. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1971. Hän on ollut naimisissa kolme kertaa ja hänellä on kaksi lasta ensimmäisestä avioliitostaan ja kaksi lastenlasta. Gingrich tuli baptistikristityksi opiskeluaikanaan, mutta liittyi katoliseen kirkkoon vuonna 2009.

Ennustan Newtonista kovaa Barack Obaman haastajaa. Mutta viisi vuotta nuoremmalla Willard Mitt Romneyllä (born March 12, 1947) on kuitenkin rutosti rahaa ja kyky hankkia rahakkaita sponsoreita. Newt Gingrich voi tukeutua näyttävään poliittiseen historiaan ja ulkopoliittista osaamista tältäkin konservatiivilta löytyy. Mormoni Romney’n Akilleen kantapääksi saattaa koitua erikoinen uskonnollinen suuntautuneisuus, plus liberaalit aborttikannanotot. Amerikan pressa- kisassa raamatulla hutkitaan mennen tullen.

Jeesuksen ja Jumalan kanssa ei Amerikan vaalikentillä leikitellä.

Meille valitaan tänään kaksi jatkoon menijää. En rohkene ennustaa lopputulosta. Varmuudella tippuvien joukossa on 2-3 Paavoa. Punaisilla Karhu-tennareilla ei tällä kertaa marssita presidentin linnaan. Amerikassa osaava, tyylikäs ja yllättävän hienosti telkkarissa esiintynyt Sari Essaya menestyisi aatteellisen taustansa ansiosta, mutta maallistuneessa Suomessa hän ei saa riittävästi ääniä yli puoluerajojen. Ruotsalaisten vähemmistöpuolustaja kompastuu kieleensä. Pekka saattaa yllättää. Sauli saanee oletettua vähemmän ääniä. Soinin kierrätykseen en usko. Toinen kierros tulee!

5 Kommentare zu „Kingritsi voitti Georgiassa

 1. Nyt kun Sauli pääsi odotetusti toiselle kierrokselle, voipi lopettaa hengityksensä pidättämisen.
  Hengen nostatusta onkin tarpeellista harjoittaa. Kamreerin ja investointipankkiirin taustalla pitäisi nyt osata pistää Pekalle kampoihin.

  Raamattuvyöhyke ei onneksi määrää eikä kiellä, kenestä tulee Suomen presidentti.
  Toivottavasti eivät myöskään viherpiipertäjät tai homofoobikot.
  Ja olisihan Etelä-Amerikkalainen puoliso vähän kuin SMP:n Urpo Leppäsellä. Politiikan piristysruiske ! 🙂

  Haavisto on itse sanonut, että vihreys on hänelle suurempi rasite kuin homous.
  Niinistön rasitukset tullevat esiin toisen kierroksen aikana, kun pitäisi osata sanoa jotakin ymmärrettävää.

  Siitä voi kyllä panna kädet kyynärpäätä myöten ristiin, ettei Väyrynen mennyt jatkoon !

 2. Ajat ja asenteet muuttuvat. Vuosia lienee (toivottavasti) sen verran että ehdin nähdä kuinka lehmät lentävät.
  Nyt jo sain nähdä sen ihmeen, että maamme kansalaiset ovat valmiita hyväksymään maansa ensimmäiseksi naiseksi latinomiehenkin.

  Aikoinaan oli Elizabeth Rehn-ilmiö. Silloin kysyttiin porvoolaiselta ruotsinkieliseltä maanviljelijältä, että kai sinä nyt äänestät presidentiksi „omankielistä“ kun sellaisen on mahdollista. Viljelijä oli pyörittänyt hattua korvalta toiselle ja todennut: „Ei, ei, en minä voi äänestää naista.“

  Nyt asetelma on samanlainen, mutta muista kuin kielellisistä (puhe- ) syistä johtuen.

  Olisin toivonut Väyrystä toiselle kierrokselle. Syy. Olisin saanut parempaa tv-viihdettä katsottavakseni. Nyt en viitsi katsoa jatkokeskusteluja.

  Vox Populi, kirjoitat:“Siitä voi kyllä panna kädet kyynärpäätä myöten ristiin, ettei Väyrynen mennyt jatkoon !“
  Minä kirjoitan: Väyrynen, sanokaa mitä sanotte, olisi pannut Niinistön tiukille. Silloin keskusteluissa olisi ollut vastakkain suvereeni poliittisten kuvioiden ja päätöksen teon hallinta (V) kontra osittainen tietämättömyyden sekä näkemyksen puutteen koukeroiseen ilmaisuun kätkeminen (N).

  Jaa mutta mehän valitsemme vain pressaa, siis mitä sen väliä.
  Sitäpaitsi N:llä on nätimpi tukka kuin V:llä. Ja muutenkin hän on särmättömämäpi henkilö isonrahan tarpeisiin.
  Pikkusäästöistä hän mukamas kyllä huolta kantaa.

 3. Vox Populi ja Jube, yksi juttu tässä Suomen jukuripäisessä kansassa on, jolle nostan hattua. Kepuleiden vaalivilpin jälkeen poliitikkoja läimäytettiin isolla jytkyllä ja vanhat puolueet selvisivät hädin tuskin eurokriisiin kölin alta vedettäviksi. No nyt vanhoille konkareille näytettiin ovea: Sauli jäi konservatiivien lohdutukseksi veilä toiselle kierrokselle ja porukat nostivat marginaalista pintaan pienpuolueen liberaalipoliitikon. Soinikin joutui nöyrtymään. Paavo V:n mukikampanja ja tehokas kiertuelämä puri maakunnissa, mutta suuriin keskuksiin kepu ei taida päästä edes tiukalla pääministeri-vartalolla. Sen toisen Paavon „Pööööö“ pelotti päiväkotilaisia. Kansa pakotti hänet koti-isäksi. Viimeinen myyntipäivä ahdisti äänestäjiä.

 4. Helge, kirjoitat, „…mutta suuriin keskuksiin kepu ei taida päästä edes tiukalla pääministeri-vartalolla. Sen toisen Paavon „Pööööö“ pelotti päiväkotilaisia. Kansa pakotti hänet koti-isäksi. Viimeinen myyntipäivä ahdisti äänestäjiä.“
  Hyviä kielikuvia.

  Niin, jos Paavo Veellä olisi olut tukka yhtälailla hurmurimaisesti pörhöllään kuin Sauli Ännällä, hän olisi menestynyt. Naiset oisivat äänestäneet (=; Vakavastikin ajatelle tuossa lienee aivan tutkittuakin juttua tueksi kuinka olemus, pituus ym. vaikuttavat menestykseen. Politiikassa ratkaisee pärstäkerroin usein asiaosaamista enemmän.

  Pekka Hoo sai kannatusta kaupungeissa erit. yliopistokaupungeissa. Ns. liberaali (en sano osin hieman hörhöilevä) „älymystömme“ halusi nyt heivata Kekkosen ajan haamut. Näin toimiessaa voi kysyä, mitä he silloin heivaavat pois?. Ko. vaaleissa pysyäkseni; nyt heivattiin vanhat, erityisesti hän, joka on ollut rakentamassa Suomea jo Kekkosen aikaana, joskus jopa erittäin vaikeissa poliittisissa oloissa. Viis kokemuksesta, kunhan tuleva presidentti on… noh, näin ajattelee uusi, parempi polvi politiikan osaamisesta.

  Itse olisin halunnut nähdä „verisen“ viimeisen taiston kahden kukkopojan välillä ennen kun toinen valitaan presidentiksi. Vain Paavo Veellä oli kykyä puhkaista Sauli Ännän kupla. Ja jos hän ei olisi sitä saanut puhki, senkin olisin halunnut nähdä.
  Nyt 2. kierros on pelkkää herrasmiesten hymistelyä.

 5. Jube, Väyrysen mukikampanjalle ja itseironialle nostan hattua. Paavo Lipponen moitti blogeja ja sosiaalista mediaa, mutta raahautui viime metreillä bööö-asenteella Facebookiin ja Twitteriin. Blogit olivat Paavo L. mielestä paskoja. Häneltä lipsahti ilmeisesti ymmärrys sosiaalisen median merkityksestä. Vihreät ovat olleet taitavia verkossa kauan. Kokoomuslaiset ymmärsivät somen arvon sekä EU- että eduskuntavaaleissa. Yllättävintä on, että PerusS osasivat navigoida bittiavaruudessa taitavasti ja huomiota herättävästi eduskuntavaaleissa. Pressavaaleissa Soini luotti omaan blogiinsa, jonka lukijoina ovat ilmeisesti tärkeimmät kannattajat. Biaudetilla ei ollut jakoa muualla kuin rantaruotsalaisten keskuudessa. Osaavimpana yllättäjänä pidän Sari Essayaa, vaikka puolueen KD-vanhoillisuus ei saa sydäntäni läpättämään. Niinistö esiintyi eka kierroksella mitäänsanomattoman pitäjäpoliitikon tavoin. En arvosta presidenttiä, jolla ei ole munaa sanoa mistään yhtään mitään. Pekan TV-taituruus nosti hänet aikoinaan eduskuntaan ja hänen synnyttämä anti-jytky johti siiehn, että menneisyyden haamut siirrettiin syrjään. Kuka voittaa toisen kierroksen? Tilastomatematiikka tukee Saulia. Pekka tarvitsee tuekseen pienen ihmeen: Sauli saattaa jatkaa sekokielisillä kommenteillaan ja se varmistaa ainakin sen, että kisasta tulee äärimmäisen tiukka.

  Presidentillä ei ole Suomessa enää suurta virkaa ja siksi jokaisesta ekakierroksen ehdokkaasta olisi saatu kelpo linnanhaamu.

  Minua miellyttää suomalaisten äänestäjien kyky näpäyttää politiikan pellehyppääjiä. Demokratia on meille suurta hupia. Päätöksentekijöitä valituista ei enää ole: globaalitalouden pyörityksessä suomalaiset pärjäävät poliitikoista huolimatta.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s