150 000 henkilötyövuoden tuottavuusvaje

2011-08-23 14.00.32

Suomalainen menestyvä yritys on kohta historiaa, jos emme pysty kuromaan umpeen huomattavaa tuottavuusvajetta, tietää herrojen EVA. Jorma Ollila kertoi, että firmojen palveluksessa on joko 150 000 ylimääräistä palkannauttijaa tai sitten heidän selkänahasta tai aivonystyröistä ei ole saatu riittävästi irti.

“Työmies on palkkansa ansainnut”, lausahti presidentiksi pyrkinyt pankkiiri Matti Virkkunen viime vuosisadalla (1968).

Jos Jorma Ollilaan on luottaminen, pitäisi suomalaisista firmoista siivota toistasataatuhatta duunaria ja liuta pomoja, jotka ovat vetäneet suomalaisen tuottavuuskehityksen miinukselle.

Tempputyöllistäjille tulee ainakin lisää töitä, mutta miten saadaan uutta vauhtia tuottavuuden kehittämiseen? Mistä kenkä puristaa? Onko ongelmana johtajuus tai meidän alamaisten flegmaattisuus, välinpitämättömyys ja / tai laiskuus? Eikö know-how, osaaminen, automaatio, atk, mobiilius ja high-tech enää takaa hyvinvoinnin huimaa kehitystä Pohjolan perukoilla? Missä on vika? Miksei management by Perkele enää toimi?

Oikeesti, ongelma on aito, ei sille auta hirnua, vaikka mieli tekisi. Haluaisin lyödä läskiksi ja käynnistää puheet herrojen EVA:n ahneudesta ja moraalittomuudesta, mutta sillä puheella ei ongelmia ratkota. Mistä löytyy se maltti tai kvartaalioppi, jolla Sampo saadaan vielä näillä vuosirenkailla pöhisemään?

Tuottavuuden parantamiseksi tarvitaan kansalliset talkoot. Onko teillä ideoita – mistä alkaisin sen fläppitaulun?

2 Kommentare zu „150 000 henkilötyövuoden tuottavuusvaje

 1. Se on kieltämättä kova urakka löytää Suomesta pois potkittavaksi 150.000

  herraa, mutta täytyy ryhtyä tekemään listaa. Nokian hallitus nyt ihan ensihätään.

 2. Juha, hyvä näkökulma. Muistan kuulleeni hiljattain, että Suomen suuryritykset työllistävät noin miljoona ihmistä. 150 000 tarkoittaa 15 % suuryritysten henkilökunnasta. Pienet yritykset ovat yleensä niin pieniä, ettei niissä ole potkittavia. Kuka tietää, miten paljon duunipaikkoja katoaa konkurssien kautta?

  Olemme uskoneet suuryritysten kykyyn viedä Finlandiaa maailmalle. Pitäisikö tätä uskoa vaimentaa? Ketkä vievät tulevaisuudessa?

  Suuryrityksillä on vapaus omistuksen ja kansainvälisten verkostojensa kautta irtautua isänmaan „Suo kuokka ja Jussi“ perinteestä, mutta pitäisikö EVA:n konttori poistaa Espalta ja sijoittaa Lontooseen, Wall-Streetille tai Shanghaihin?

  Jatkokysymykseksi nousee, miksi PerusS on nyt nousussa? Hakkaraisen sahat eivät taatusti tule työllistämään 150 000 suomalaista, vaikka tukkipuun hintakartellit purettaisiin.

  Juha, yhtälössä on perusteellinen vika. En vain osaa osoittaa repeämää.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s