Historiallinen 1900-luvun katsaus

august13_2010 038 Ihan totta: Suomi oli 1900-luvulla kehitysmaa. 1800-luvulla Sotkamossa kuoltiin nälkään. Tämän ajan EU-kriisillä hötkyily tarkoittaa historiallisen perspektiivin hävittämistä. ‚

Ylivelkaantumisen kautta tullutta virtuaalista näennäisrikkautta on eletty vain muutama kymmenen vuotta.

Tänään osallistuin koskettavaan tilaisuuteen Kuhmossa, joka avasi silmät viime vuosisadan alkuun. Silloinkin leipä oli tiukassa: lapset joutuivat lähtemään kotoa työn perässä jopa kymmenen vuoden ikäisinä.

Sisällissota, talvisota, jatkosota ja sotakorvaukset kestettiin, Suomi vaurastui ja muuttui hyvinvointivaltioksi useimmille. 1960-luvulla, josta tajua itse enemmän, alkoi hyvinvointivaltion rakentaminen. Nyt jotkut poliitikot haluaisivat päästä siitä eroon.

Televisio, video, Internet, sosiaalinen media ja joukkoäly ovat avanneet uusia ovia ja väyliä maailmalle. Suomi on tänään vauraampi kuin koskaan, mutta samalla henkisesti köyhempi, avuttomampi ja hukassa.

EU:sta ei ollut lopulliseksi ratkaisuksi!

Pitäisikö meidän palata Ruotsin hellään syleilyyn tai Venäjän rautaisempaan otteeseen?

Yksin poliitikot eivät uskalla olla ja toimia. Meille sodanjälkeinen hyvinvointi ei ole tullut annettuna: vanhempamme ja isovanhempamme ovat tehneet töitä huimasti vaikeammissa olosuhteissa. He taistelivat vihollisia, köyhyyttä ja kurjuutta vastaan vähäisin resurssein.

Kännyköistä, tableteista ja läppäreistä ei silloin ollut tietoa. Ei ollut sossua tai työkkäriä, ei Kelaa tai muita tukiorganisaatioita. Arvostan aikaisempia raatajia, jotka eivät ehtineet valittamaan tai vaikeroimaan; voimat säästettiin olennaiseen.

Ainut tie parempaan oli tehdä työtä vuorotta.

9 Kommentare zu „Historiallinen 1900-luvun katsaus

 1. Hyvä muistutus ja pintaa raapaisten aivan tosi. Siitä on aivan numeroita (en nyt muista tarkkaan), siis siitä, kuinka paljon Suomi taantui 2009 hupsahduksessa. Se toki oli syvä ja synkkä, mutta silti kansantalous ei historiallisessa katsannossa taantunut. Taantuma vain sahasi talouspiikistä terävintä kärkeä pikkuisen.
  Vähäosaisia ja pienyrittäjiähän nämä lamat kouraisevat munaskuista, vauraat porskuttaa. Arkipäivän elantoa enemmän omistavat hyötyvät kun kansa kärsii, tavaraa, autoja kodinkoneita ja mikä tärkeintä, osakkeita saa alennusmyynnistä.
  Lehdistö lietsoo piensijoittajia paniikkiin. Tämä viime viikon „romahdus“? Monet osakkeet eivät edes pudonneet lähellekkään vuoden pohjia. Itse ostin (omalla rahalla ja sen verran että olen mukana pelissä) pudotuksen ensimmäisestä aallosta, jota seurasi lyhyt nousu. Viimeviikon pudotuksesta, siis „romahduksesta“ jotkut osakkeet jäivät jopa voitolle.
  Pelokkaat mahd. velalla sijoittaneet myivät ja arvaapa kuka osti. Näinä aikoina jaetaan omaisuutta uudeleen tai paremminkin siirretään löysiä sinne missä sitä on ennestään. Näin se toimii.

 2. Hieno historiallinen yhteenveto tiestämme vaurauteen. Ja johtopäätöksestäkin olen pitkälti samaa mieltä; „Ainut tie parempaan oli tehdä työtä vuorotta.“ (Tosin tuo vuorotta menee ehkä vähän turhan pitkälle? Siihen sortuvat muuttuvat nopeasti painolastiksi, elleivät saman tien kuole pois.)

  Sitä ennen olisi itsekunkin pyrittävä pitämään omalta osaltaa huolta siitä, että kaikille on lisäarvoista työtä. Ja ehkä kantaa vähän huolta myös heikompiosaisesta naapuristaan.

 3. Meitä vaivaa Ruotsin tauti jonka alkuperä lienee sosialidemokratian avulla synnytetty ns. pohjoismainen hyvinvointimalli.
  Tämä malli ei kestä minkäänlaisia kolhuja ilman kansalaisten ääretöntä tuskaa ja valitusta.Mikään ei muuttua saa.
  Nuoremmat polvet eivät ole koskaan edes lukeneet siitä ankeudesta missä maa makasi vielä 50 vuotta sitten.
  Olen ihmetellyt miten Virolaiset kestävät kovat kuurit matkalla Euroon ja talouden tasapainoon.Selitys on lopultakin yksinkertainen.Virossa on koettu 50 vuotta kommunismia ja venäläistä ylivaltaa.Mikä tahansa on nyt parempaa kuin paluu menneeseen.Jos kiteyttää Suomen tilanteen vaikkapa yhteen esimerkkiin niin se voisi olla vaikkapa Finnair.Maailma ja markkina ympärillä on muuttunut, mutta vaikka yhtiö alta sortuisi ei muutos ole mahdollinen.Ilmassa on vain kiukkuisia huonosti asiakkaita palvelevia lentoemoja ja ahtaita istuimia.Hinnat ovat taivaassa ja vain valtiovallan suosiollinen suhde yhtiöön pitää hommaa kasassa.Kaikki tietävät mitä pitäisi tehdä, mutta se ei ole mahdollista.Joku muu firma…vaikkapa paperitehdas yksinkertaisesti lomauttaa ja alasajaa toimintonsa.Suomi on kuin Finnair. Haikailee Tupon perään, vaikka sen Tupon pitäisi olla kulujen karsinta ja palkanalennustupo.Puhutaan ostovoimasta samaan aikaan kun valtio edelleen ylivelkaantuu.Mikä meitä vaivaa.Luovuuden puute ja hirttäytyminen menneeseen.Nuorissa lienee tulevaisuus koska he joutuvat sopeutumaan siihen mitä on tarjolla ja se ei ole sama kuin nyt.Se voi olla paljon parempi maailma jos ovat omalta osaltaan yhtä ahkeria kuin isoisänsä sotakorvaushommissa.

  Ps.Olipa mukavaa tässsä kurjuuden keskellä tempaista tämäkin viesti edelleen hienolla Aplella jättiruutua tuijottaen.Cappuccinoa kupissa kohennellen.Croissantin huonosta rapeudesta olen hiukan huolissani.Onhan tämä kurjaa, mutta kun on elänyt Kurjalassa ei sinne halua takaisin.

 4. Ohi Helgen hyvän aiheen; nim.merk. TOBe; oletko huomannut kuinka tämä nettikirjoittaminen heikentää tekstin ulkomuodon laatua. Yleisesti nettikirjoittelussa joko kirjoitetaan kahden rivin satseissa tai sitten putkeen ilman mitään ryhmittelyä tai rytmittelyä.
  Olen miettinyt sitä miksi nettiin kirjoittaessa ei voitaisi noudattaa samanlaisia „sääntöjä“ kuin muussakin kirjoittamisessa; kappalejako (lyhempiä ja pidempiä kappaleita rytmittäen) ja virkkeiden väliin selkeä välilyönti.
  Uuden Suomen keskusteluissa presidenttiehdokas Paavo Väyrynen sai tästä huutia ja aiheesta sai. Pitkä kirjoitus oli vedetty yhteen pötköön. Väyrynen oli nuoruudessaan toimittaja. Pitkä kausi politiikassa oli tuhonnut taidon muotoilla tekstiään helpommin sulatettavaksi.

 5. Jussi, hakki, Tobe ja Matti. Kiitos ahkerasta kommentoinnista. Olin tänään koko päivän tervaporvareiden Oulussa. Nykyinen teknologiakaupunki joutuu jälleen turvautumaan karttaan ja kompassiin. Nokian nousun aika tiesi lihavia vuosi Oululle ja sikäläisille bitti- ja softaduunareille, alihankkijoille ja yrittäjille.

  Tervan jälkeen nousivat sahat, sellu ja paperi. Nyt laskussa on Symbian-uskontoon nojautunut mobiililiiketoiminta. Oulu on monta kertaa tipahtanut jaloilleen. Sitkeästi ja notkeasti on vain haettava uutta, revittävä rahaa jostain uudesta ja tuntemattomasta.

  Muistan vielä ne vuodet, kun teknologiakaupunkia luotiin. Ei se suurta ollut alkumetreillä. Nyt uusi suunta on vielä marginaalin ulkopuolella. En usko, että kukaan tietää Suomessa, mikä meidät vetää surkeuden suosta seuraavaksi.

  Uskon kuitenkin kansalaisten sisukkuuden ja ahkeruuden symbioosiin. Osaamisen kulttuuri kehittyy tekemällä.

  Hyvinvointi-Suomi oppi tuottamaan „selvityksiä“ ja „raportteja“, mutta niistä ei ole suurta apua uutta luotaessa. Raporttien tiedot nojaavat vanhoihin totuuksiin. Virkeimmät uudisteet nousevat pintaan olemattomien kokemusten kautta, koska muutenhan ne ovat vanhaa hapatusta.

  Näitä uuden ja näkemättömän näkijöitä kaipaan, ihmiset, jotka eivät pelkää arkipäivän harhoja.

 6. Matti Kukkaro…..et varmaan rakasta käyttämiäni pisterivejä, mutta käytän niitä silti.
  Olematta mikään Hans Selo, jonka tajunnanvirta edellytti useita sivuja pitkiä lauseita ilman välilyöntejä olen suuresti ihailemani Kari Hotakaisen linjoilla……..Kieli on puhetta ja ajattelua.
  Kieli ei ole pelkkä rakenne.Antakaa palaa.Nauttikaa sanojen soinnuista ja joskus sylkeä suuhun sinkoiloevista sanatapailuista.
  Jo koulussa minulla oli se kielioppi 5 ja se sisältöpuoli 10…….rakastin jälkimmäistä ja rakastan edelleen.

  Ps. Ne pisteet jonossa ovat sisäänhengitystä ja kirjaimet ulostuloa.

 7. Pakko oli jatkaa….sanon kuin Runeberg kirjoitettuaan pitkän kirjeen:“Anteeksi pituus, mutta kun minulla oli niin vähän aikaa!“

 8. ToBelle, jos olet kuulolla….,sama vika rahikaisella on ollut; kouluaineeni päättyivät poikkeuksetta muistutukseen; „sisältöä on, mutta se kielioppi.“ Sittemmin olen yrittänyt kirjoittaa niin, että selviän mahdollisman yksinkertaisella kieliopilla. (…menee, kyllä menee ohi aiheen, sorry Helge..)

  Mutta ToBe, asiaa kirjoitat ja tarkoitinkin oikeastaan muuta kuin kielioppia, tarkoitin tätä nettikirjoittelun „layaouttia“, muotoilua. (Ja oikeastaan sainkin siihen vastauksen tuolla Uuden Suomen puolla.) Nimittäin nämä saamarin ohjelmat kuulemma eivät salli suuriakaan muotoiluja. Esim. yritin täällä sisentää kappaleen alun, vain eihän mitä, ohjelma tasaa kaikki samaan pötköön. Välilyönnit tosin jäävät voimaan.

  Liian paljon netissä kirjoitetaan kahden rivin pätkissä, niin ettei synny selkeää kappalejakoa, tai sitten naputellaan yhteen pötköön ilman mitään rytmitystä (enkä tarkoita ajatuksen virtaa, enkä kolmoispisteitä.)

  Minulle, „tietokonevammaiselle“, tuottaa vaikeuksia muotoilla tekstiä niin kuin haluaisin. Kait sekin onnistuu. Kuulin, että jos kirjoitetun tekstin copy pastaa toisaalta, ainakin silloin esim Uuden Suomen ohjelma suoltaa tekstin pötköön.
  Näin kävi Paavo Väyrysen tekstille, joka oli siirretty copyna toisesta, hyvinkin kauniisti muotoillusta blogista. Jälki oli kamalaa ja Pate sai kyllä huutia siitä. Sitten joku alkuperäisen blogin lukenut kertoi, että Paten kamalan näköinen pötkökirjoitus oli ohjelman syytä.

  lepo vaan… jatketaan…

 9. Hyvät Herrat! Joku viisas valisti minua hiljattain, että kreikkalaiset kirjoittivat aikoinaan lauseet ja ajatukset ilman välimerkkejä, koska silloin kulttuurihistorian alkuhämärässä kaikki tekstit luettiin. Välimerkit tulivat voimaan vasta, kun lukutaito yleistyi ja tekstien esittelyyn ei tarvittu agitaattoreita tai näyttelijöitä. Pitäisikö kokeilla tekstien ääneen lukemista. Muistan muutamia vanhoja ihmisiä, jotka lukivat sanomalehtiä ja kirjoja siten, että liikuttivat huuliaan; he puhuivat tekstin itselleen.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s