Hitler, Stalin, Mussolini, Hirohito, Franco, Churchill, Quisling, Mannerheim

august31_2010 041 32-vuotias norjalainen tähtäsi symbolisesti edellisen 1930-luvun suurlaman jälkipyykin sankarigalleriaan pukeutumiskoodia myöden. ABB koki oman surkean missionsa tärkeäksi ja teki tehtävänsä ilman omantunnontuskia; hymyssä suin. Adolf Hitler tavoitteli hänkin suuria, lopputuloksen tiedämme.

Josef Stalin jatkoi Vladimir Leninin viitoittamalla tiellä ja tapatti kymmeniä miljoonia venäläisiä. Mussolini, Hirohito ja Franco elivät omissa harhoissaan, pakottivat alamaisensa sotaan ja uhrauksiin.

Veli veljeä vastaan taisteltiin myös Carl-Gustaf Mannerheimin Suomessa. Hakkaa päälle Suomen poika, ettei hurri meitä voita…

Miten tällaisten esikuvien ja äärinationalismin viitoittamassa Euroopassa voi syntyä tasapainoisia kansalaisia?

Norjassa oli Vidkun Abraham Lauritz Jonsson Quisling. Jokaisesta maasta löytyy periaatteen miehiä, kiihkouskovaisia ja tappajasankareita pilvin pimein – esimerkiksi tärähtäneille.

Georg Bush ja Osama bin Laden ovat uuden ajan harhaanjohtajia, mutta samanlaista paskasakkia löytyy joka ilmansuunnasta. En kirjoituksellaani suinkaan pyri ymmärtämään ABB:n tekoa: nyt jos koskaan olisi viisasta innostua sankarimyyttien purkamisesta. Teekutsuilla olisi parasta tarttua virkkuukoukkuihin ja keskittyä pannulappujen tekoon.

Rauhanomaisen Euroopan ja maailman rakentaminen ei onnistu, jos emme kykene katkomaan sairaita kunnioituksen siteitä menneisyyteemme.

Näitä luottokortilla egoaan lannoittavia isänmaan toivoja löytynee lisää puutarha- tai maaviljelmiltä, jos emme saa katkeruuden kierrettä katkottua lopullisesti. En tavoittele ENDLÖSUNGIA.

Suurmiesten aika on ohi: toivon pienten tekojen ihmisille entistä suurempaa roolia uuden Euroopan ja maailman rakentamisessa.

Toiveeni on jälleen kerran turha, ontto ja toteuttamiskelvoton, mutta saahan meillä pieni on kaunista unelmien rakentajillakin olla harhoja paremmasta maailmasta.

En kaipaa ainuttakaan vahvaa johtajaa puikkoihin. Eletään keskinkertaista tai tuiki tavallista elämää; se riittää. Univormut säästetään Tiernapojille. Kauhea tarina sekin.

13 Kommentare zu „Hitler, Stalin, Mussolini, Hirohito, Franco, Churchill, Quisling, Mannerheim

 1. Sota on kummallinen asia. -79 valitsin siitä piiristä gradun aiheeni, mutten kovin paljon siitä vieläkään käsitä ja monet vielä vähemmän.

  Sota tuo esiin ihmisestä myös kunnioitettavia ominaisuksia. Jos ajattelee Suomea talvisodassa tai Englantia syksyllä 1940, väitettäni on vaikea kieltää.

  Miksi samaan ei päästä kokonaan ilman sotia?

 2. Meitä vaivaa omituinen kierre.Palaamme aina samaan historiamme käänteeseen, jossa taas kerran on vastakkain uudistus ja muuttuminen vastaan muutoksen vastustus.Tämä on tapahtunut säännöllisesti ainakin Ranskan vallankumouksesta saakka.
  Tähän ilmiöön liittyy myös syyllistäminen ja vastapuolen osoittelu.Olisi hyvä muistaa ettei se, että yksi hullu Norski tappaa monta nuorta tee niiden nuorten takana olevasta puolueesta puhdasta ja sitä ainoaa oikeaa.Nythän asia esitetään ikäänkuin äärioikeiston iskuna ja samantien leimataan Geert Wildersit sun muut kriitikot.Hommasta tehdään sisäpolitiikkaa.Huhhahhei!
  Kukaan ei muista/ halua kirjoittaa aiheesta hiukan syvempää analyysia.

  Jos katsomme eurooppaa jo 50 luvulta saakka olemme saaneet kokea pelkkiä vasemmistolaisia terroristeja.Niin Italiassa kuin Saksassa he kidnappasivat ja tappoivat vastapuolen symbooleina olevia ihmisiä.Mukaan liittyi sitten myöhemmin Islam porukat joiden puukottamina elokuvaohjaaja Van Gogh ja oikeistopoliitikko Pim Fortyin jäävät historiaan.Ei äärioikeisto räjäyttänyt myöskään metroa Lontoossa-ei junaa Madridissa.Venäjän pommit sitten siihen päälle.Allahin nimeenkö ne teot tehtiin?
  Useimmiten unohdamme diktaattoreista puhuessamme tarinan kaikki käänteet.Espanjan sisällissodassa se punainen puoli (demokraattinen?)päätti tappaa kaikki papit ja niinpä 500 sai kuolla pikapikaa.Guernicasta kyllä puhutaan, mutta papeista ei puhu kukaan.

  Jos emme opi kirjoittamaan asioista neutraalisti ja muita syyllistämättä olemme mukana seuraavan vastakkainasettelun rakennustyössä.En tarkoita että Breivikiä tulee ymmärtää.No way! Sille terroristille radiohiljaisuus, mutta yhtä onttoja tekoja ovat olleet kaikki väkivallan teot.Yhtä huonoja ovat perusteet tappaa ketään koskaan.Keskitysleirin vartijat olivat tavallisia miehiä ja sodan jälkeen jatkoivat kuin ei mitään olisi koskaan ollutkaan.“Me noudatimme käskyjä-se olis sitä aikaa-oli pakko!“
  Kun kohta kaikki joukot poistuvat Afganistanista ja Talebanit tulevat pikavauhtia takaisin syyllistymme vähintäänkin heitteillejättöön koskien varsinkin naisten vapaksia ja oikeuksia.Yritän siinä hetkessä olla syyllistymättä niitä jotka koko ajan vaativat joukkojen poistamista sieltä.

  Hyvä hakki….pienten tekojen mahdollisuus on se ainoa mikä varmasti tapahtuu, koska sen me voimme kaikki tehdä….jatkan…mihinkään puolueeseen kuulumatta ja ilman jumalaa seurakunnan ulkopuolella.

 3. Juha ja Tobe, Hesarissa hyvä analyysi: http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkijat+Breivikin+ajatusmaailma+kumpuaa+vasta-jihad-liikkeest%C3%A4/1135268078870 counter-jihad-liikkeestä.

  Hesari: Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen noussut liike poikkeaa selvästi esimerkiksi uusnatseista, koska se ei ole juutalaisvastainen vaan päinvastoin ylistää Israelia. Antisemitismin on korvannut kiivas islamin pelko.

  Vasta-jihad-liikkeen (counter-jihad) ideologialle keskeistä on Archerin mukaan Eurabia-teoria. Se katsoo, että islam on ottamassa Eurooppaa valtaansa muslimien maahanmuuton avulla, ja poliittinen ja kulttuurinen eliitti – mukaanlukien valtiojohto, intellektuellit ja media – joko haluaa sitä tai on liian naiivi tajutakseen vaaraa.

 4. Juha, en aktiivisesti seuraa äärioikeiston kirjoittelua. Hommafoorumista olen kuullut, mutta en koskaan lukenut rivitä. Ranskassa luin monttu auki Le Penin ja hänen puoluepukarinsa kannanottoja. Ne puheet ja turvamiesten teot ja provokaatiot puolueen kokouksissa tuntuivat 1990-luvulla tosi vastenmielisiltä. Sama retoriikkaa on juurtunut myös Pohjoismaihin. Osa vetää peiteltyvä vihaläppää julkisuudessa, mutta „sankarit“ vievät keskustelua koko ajan äärilaitaan. 32-vuotiaan tekoa ei enää voi määritellä „vastenmieliseksi“; joukkomurha on tekona kauhistuttava. Tämä „ABB“ ei ole toiminut yksin. Vahvat akanvirrat kuljettavat kahjoutta verkostojen kautta kansalaisten aamukahvipalavereihin. Tajuammekohan, kuinka syvältä tämä liikehdintä kähmii euroopplaisia? Amerikan teekutsuliike tekee samaa uudella mantereella. Venäjällä uusnatsit taitavat likaisen pelin. Demokratiaa pannaan tuhannen päreiksi ja kohta näitten oikeistokristittyjen aatetoverit ovat sisäministereinä ja sankarit vapautetaan ja niille taiteillaan näköispatsaita toreille ja puistoihin.

 5. Onneksi ns. poliittinen korrektius ja laaja suvaitsevaisto sallii korviketoimintoja, joilla maahanmuuttajavastaisuus ja musliminpelko voidaan sublimoida peräti hyödylliseksi ja kansantaloudellisesti kannatettavaksi toiminnaksi :
  Me saamme vastustaa Kreikan kuulumista EMU:un ja saamme vaatia kreikkalaisten potkimista EU:sta.

  Lähin analogia tulee mieleen SETA-alalta, missä kaikki kansa hiljaa hammasta purren, hyväksyvän yninän säestyksellä sallii homoliitot ja sukupuolineutraalit suhteet adoptointeineen.
  Kunhan vain pedofiilejä saa okein olan takaa roimia !

  Me osaamme iloita siitä, ettei ABB osunut yhteenkään (?) suomalaiseen. Muuthan ovat kuitenkin vähemmän tärkeitä !

  Meidän on lupa ihmetellä, kuinka Norrmalmstorgin pankkiryöstön panttivangit niin typerästi menivät puolustamaan pankkirosvo Clark Olofssonia, ja ryhtyivät vastustamaan sisään pyrkivää poliisia.
  Kollektiivinen Tukholma-syndroomamme on niin suomettumisen näköinen, että olemme sille sokeita. 😦

 6. ToBe, jos olisin rohkea kansalainen perustaisin uuden ryhmäblogin, jonka nimeksi VITUTUSKÄYRÄ. Vihapuheen sijasta ihmiset valitsisivat 10-pisteiseltä asteikolta tai xy-akselistosta oman kommenttinsa sijoittumisen vitutuskäyrällä. Tähän konseptiin pitää vielä kehittää verbaalinen selvennys alatyylisyyden edistämiseksi.

  Yritän hiukan hahmottaa pisteporrastusta ja toivon, että asiantuntijat jatkavat.

  1. ottaa päähän
  2. vähän vituttaa
  3. paskamainen olo
  4. ei tästä mitään tule
  5. naapurin perkele
  6. poliitikot painukoot hevon perseeseen
  7. vedä käteen
  8. sä oot ihan perseestä
  9. verottajan perkele muisti mätkyllä
  10. vitutus tapissa

  Jotain tähän tyyliin. Vaihtoehtona olisi 5-pisteen porrastus, jolloin parametrien muistaminen olisi helpompaa. Tähän voisi hakea sisäiministeriöltä hanketukea. Johonkin kohtaan pitäisi saada mahtumaan „voi ristus sentään, että pännii“.

  Tieteellinen työ on vielä kesken, toivottavasti helteet auttavat ideoinnissa, kun hikeä pukkaa päästä ja kainaloista.

 7. Arvoisa Presidenttimme puhui pitkästä aikaa järkeä.Hän puhui Breivik tyyppisen vihan voivan pesiä missä poliittisessa ilmansuunnassa tahansa.Kerrankin pieni viittaus arvoihin ja tasapuolisesti.
  Vaikka emme mitenkään hyväksy Breivikiä on sata muuta pientä asiaa jotka on pakko sanoa tai muuten kymmenen kohtaasi toteutuu.Mieluummin sitä saa kansa purnata palstoilla kun kehitellä pommeja paskasta.
  Vahvoja johtajia emme tarvitse, mutta emme herranjestas heikkojakaan.Molemmille on tarjolla demokratiassa sama valta, mutta toisella ei sitä ole.

 8. Helge V

  Vitutuskäyrän rinnalle tarvitsemme sublimaattisivuston !

  Nämä voisi toki yhdistää Kansalaispalauterekisteriksi.
  Media julkaisisi kuukausibarometriä !

  Joka iikka saisi ilmaista rekisteriin mikä pännii ja määritellä lukuarvon asteikolla. Ja lisäksi hän voisi valita sublimaattisivustolta yleisesti hyväksytyn korvikekohteen, johon aggression voisi kohdentaa.

  Edellä jo mainitsinkin kaksi yleisen mielipiteen, poliittisen establishmentin ja median hyväksymät sublimoinnin kohteet.

  Muukalaisvihamielisyydessä kreikkalaiset, ja homofobiassa pedofiilit.

  Politiikanvastaisuusaggressiot sai vielä taannoin purkaa persuihin.
  Nyttemmin, kun persuista on tullut osa establishmenttiä, on kehiteltävä uusi korvikekohde.
  Jonkinlainen yleissyntipukki olisi hyvä olemassa. Tai vaikkapa kaksi. Toinen naisille ja toinen miehille.

  Naiset voisivat kohdistaa poliittiset turhaumansa vaikkapa Ilkka Kanervaan. Miehet Anneli Jäätteenmäkeen.
  Paavo Väyrynen olisi sopiva molemmille sukupuolillle. Suomen ensimmäinen Kansallinen Sukupuolineutraali Sublimaatti !

 9. Tobe ja VoxPopuli, yritän dekonstruoida tekstejä ja poimia rusinoita pullista.

  – sublimaattisivusto
  – arvot ja pervot -osasto
  – kansalaispalauterekisteri
  – vitutuskäyrä viikottain

  Kuuntelin tänään Paavo Väyrystä radiossa. Hänet valittaisiin ehdottomasti presidentiksi, jos meillä olisi valitsijamiehenä eyksi mies – Paavo Väyrynen. Hänen logiikkansa mukaan maailma pelastuisi, jos hän pääsisi uudelleen valtaan. ABB:llä oli mielestäni smanlaisia suuruusharhoja, mutta jätän arvioinnin alan ammattilaisille; vetäydyn vastuusta.

 10. Kun tavalliselta kansalta kerätään aseet pois,
  niin ainoastaan rikollisilla on aseet.

  Mikään ei riitä

  Halosella on ollut kaksi pääteemaa koko ajan, lähinnä sydäntä seksuaalivähemmistöjen oikeudet, toisena ampuma-aseiden yksityisomistuksen kieltäminen.
  Ensimmäistä teemaa on toteutettu vuosia ja suhteellisen julkisesti, kuten entiselle SETA:n puheenjohtajalle sopiikin.
  Toista teemaa ajaa kulissien takana, esim. nimittämällä asevastaisen Ritva Viljasen vastoin yksimielistä hallituksen kantaa sisäasiainministeriön kansliapäälliköksi.
  Tuomioja on varmaan omasta mielestään rauhan asialla, kuten isoäitinsä Hella Wuolijoki.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Hella_Wuolijoki

  En tiedä tarkkaan miksi, mutta selvää on, että olemme tulleet sosiaalidemokraattisen hyvinvointivaltion korkeimmalle tasolle, sinne missä ihmisen oma harkintavalta ja järjenkäyttö halutaan korvata lakipykälillä.

  Norjalaiset eivät ole vetäneet pääteemaksi terroritekojen vastustamiseksi aseiden laajaa poiskeräämistä.
  Missään muussa maassa ei ole tälläistä agendaa enää Englannin ja Belgian fiaskojen jälkeen:
  Englannissa aseisiin liittyvä väkivalta kasvoi, pimeät markkinat räjähtivät kasvuun.
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/1440764.stm
  Belgiassa laki kumottiin toimimattomana:
  870000 aseesta 670000 jäi palauttamatta eikä enää ole missään rekistereissä.
  http://blogit.yleradio1.yle.fi/napitvastakkain/kasiase_kotona_vaaraton_vai_vaarallinen_kapine

  DDR
  Sielläkään ei ollut aseiden yksityisomistusta.
  entinen Itä-Saksa oli joidenkin poliitisesti tiedostavien ihannevaltio:
  Esim Tarja Halosen.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/DDR:n_tunnustamiskomitea

  Demokratiaa löytyi vain valtion nimestä.
  http://kullervokalervonpoika.wordpress.com/tag/kgb/

  Suomessa on aina ollut aseita
  Aseiden määrä ei ole koskaan korreloinut Suomessa rikosten määrään.
  Sen sijaan aseiden poiskerääminen on korreloinut sen jälkeisten tapahtumien kanssa useasti ympäri maailmaa:
  http://jpfo.org/filegen-a-m/deathgc.htm

  Lopullinen ratkaisu
  Tämän tällä kertaa puoliautomaattisiin metsästyskivääreihin kohdistuneen kampanjan jälkeen tuskin kenellekään on enää epäselvää mikä on todellinen ja lopullinen tavoite.
  Tavoitteena on yhteiskunta, jossa ainoastaan eliitillä, väkivaltakoneistolla
  ja
  rikollisilla on aseet.

  .. Kuten entisessä Itä-Saksassa DDR:ssä.

 11. En ole muuten nähnyt vielä sellaista negaatiogalluppia, jossa esim. pressaehdokkaat olisi pantu riviin kriteerillä „en missään tapauksessa äänestäisi“.Inhokkilista eläisi ajassa ja saisimme purkaa kiukkumme ilman väkivaltaa.Väyrynen tosin ei olisi inhokki, koska kuvitelmansa presidenttiydestä on surkuhupaisa.Toki hän pelurina itsekin tietää että koko homma on hänella omien asemien rakentamista Keskustapuolueen uudessa tilanteessa.Oma puoluekin olisi Paavolle hyvä ratkaisu.
  Paavolle vastakkainasettelun aika on vasta alkamassa.Jos terveys riittää saamme nauttia Paavoilusta vielä pitkään.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s