Nokian nousu on kaukana, kaukana, kaukana…

june21_2010 083 Nokia luisuu alamäkeä kahdella kelkalla: älypuhelimet eivät innosta ja nyt halpispuhelimetkin ovat joutuneet tulilinjalle. Kauppalehdessä yksi vaikikommentaattori on verrannut menneisyyden mahti-Nokiaa pyramidihuijaukseen. Viime aikoina firman tulevaisuuteen ovat uskoneet suomalaiset sijoittajat, jotka joutuvat tämän vuoden aikana nielemään Nokian pörssiarvon luisumisen alle neljän euron.

Nokia ei ole vielä kuollut ja / tai kuopattu, mutta pääjohtaja Stephen Elop taistelee aikaa, kuluttajien ja sijoittajien uskomuksia vastaan. Konkarisijoittajat eivät ole koskaan nähneet “näin rajua” kurssilaskua. Muutamassa tunnissa arvosta haihtuu 17 %!

Nokialla on edelleen vahva tase, mutta yritys joutuu ehkä vuoden 2011 aikana syömään omasta kuormasta eli kassasta. Tuloksentekokyvyn palauttaminen on Windows Mobile 7 / Mangon varassa.

Nokian tie rikkauksista ryysyihin on vuoden 2011 aikana nopeutunut. Symbian edustaa menneisyyden taakkaa, kukaan ei tiedä, millaiseen nousuun Microsoft + Nokia yhteistyö johtaa.

Microsoftilla ei ole paineita ostaa Nokiaa, koska se puristaa yhteistyön hyödyt irti maksamatta taantuvan puhelinjätin osakkeista taalan taalaa.

Pääjohtaja Stephen Elopia en rohkene vielä osoittaa syylliseksi: hänelle annettiin mahdoton tehtävä. “Palava lautta” –metafora osui alkutalvesta oikeaan, vaikka me suomalaiset torjuimme totuuden mielestämme.

Taantuman siemenet istutettiin Nokiaan vähintään viisi vuotta takaperin, tulokset näkyvät vasta nyt.

Apple julkaisi ensimmäisen iPhone “prosenttipuhelimen” 2007 ja sen jälkeen Nokian on lipsunut kaikessa mitä se on yrittänyt.

Uutisissa kerrotaan: kännykkäyksikön tulos romahtaa nollatasolle! Pommin jälkeen ei vielä maailmanloppua. Toivotaan parasta.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s