Nokialta miljardin euron leikkaukset

salontehdas

Miten kännyjätti pystyy karsimaan kulujaan miljardilla eurolla lähivuosina? Vaihtoehtoina on kalliista kiinteistöistä luopuminen. Analyytikko Tero Kuittinen veikkaa Iltalehdessä, että Oulusta loppuu älykännykehittely kokonaan ja pari tuhatta ihmistä työllistävä Salon tehdas lopetetaan muutaman vuoden kuluessa. Tero K:n ennusteessa on myös pääkonttorin siirtäminen Keilaniemestä Yhdysvaltoihin.

Älykännyköiden markkinasota käydään Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Japanissa, Australiassa ja Koreassa. Muutaman vuoden kuluttua koko maailma siirtyy älyaikaan. Nokian on pakko varautua siihen, että halpismallien markkinat supistuvat, kun kuluttajat pomppaavat askeleen ylöspäin. Nokia joutuu kamppailemaan muita halpavalmistajia vastaan ja samalla pitää tapahtua tiikerinloikkia kalliimpien versioiden tuotekehityksessä ja OVI-ekosysteemi on saatava nykyistä houkuttelevammaksi.

Uskon, että Nokia pystyy juoksemaan kieli vyön alla muiden perässä, mutta johtoasemaan pääsemisestä ei ole pienintäkään merkkiä. Toisaalta noksulla ja mikkihiirillä on yhdessä enemmän resursseja, joilla mällätä. Ja molemmilla on pakko menestyä. Vielä on liian aikaista puhaltaa peliä poikki; mobiilikilpailu on vasta toden teolla alkamassa. 

Mitä tekee Oulu, jos teknologiakaupungista lähtee 2 000 työpaikkaa?

4 Kommentare zu „Nokialta miljardin euron leikkaukset

  1. Kannattaisíko ottaa selvää kuka omistaa Nokian väen asuttamat lasipalatsit.

    Se joka ne omistaa, sen on ongelma. On vain ollut kaukaa viisas.

    Rakenteet lasia ja valoa, hiukka lisää putkia ja ilmastointia, altaita, ravinneliuosta, viherhuoneita, kauppapuutarhoja, yrttejä, kukkia.. kirppputoreja. Ovathan ne jo kertaalleen maksettu. Nyt tehtynä uusintainvestointina olisivat turhan kalliita jyvien ja siementen idättämöiksi ja kasvihuoneiksi sekä kirpputoreiksi kuten aikoinaan Oulussa kuulun Zeppelinin alkutaival oli.

    Pysymme yrteissä.

  2. Oijoi, sorri pitkä viive vastaukseen, mutta on ilmoja pidellyt ja pihatöitä suosinut. Eräs Nokiaa hyvin tunteva alihankkija kommentoi jo vuonna 2006, että muutaman vuoden kuluttua on hyvää toimistotilaa tarjolla halvalla, kun Nokia siirtää pehmotuotantoaan halpamaihin. Ja mikkihiiri softakehitystä nyt sitten Amerikkaan. En tiedä kiinteistöjen omistajia, mutta oisko teknologiakylät, Technopolis jne. sellaisia?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s