Kepun asialinja puri Jytky-äänestäjiin

april17_2011 090

Kepu kärsi karvaan tappion. Paavo Väyrynen tipahti eduskunnasta. Suvi Lindén Kokoomuksesta joutuu kehittämään viestintäpolitiikkaansa kotona. Maria Tiuran häviämistä politiikan kartalta eivät KMS:n rahoittajatkaan surkuttele. Vihreän vallan reseptinä oli kaksi uutta ydinvoimalaa ja suhteellisesti suurin eduskuntapaikkojen menetys.

Suomalainen poliittinen mielenmaisema muuttui äänestäjien tsunamin jälkeen enemmän kuin hurjimmat gallupit osasivat ennustaa. Vaalit 2011 olivat EU:n ja Euron kansanäänestys toistamiseen: ensimmäisellä kerralla vastustajat eivät saaneet rivejään ojennukseen.

Uuden hallituksen kokoonpanoa yritän hiukan miettiä.

Pääministeriksi nousee Jyrki Katainen, valtionvarainministeriksi valitaan Jutta Urpilainen, Timo Soini ottaa Pekkarisen paikan TEMissä, puolustusministeriksi laitetaan perussuomalainen dosentti (en muista nimeä), ulkoministerinä jatkaa Alexander Stubb, Jussi Halla-ahosta sisäministeri, Lauri Ihalainen sopii työministeriksi, Paula Risikko jatkaa entisessä tehtävässään. Hallituksessa opetusministeri Henna Virkkunen ehkä johtaa koulutus- ja tiedepolitiikkaa jatkossakin. Listani ei ole täydellinen, mutta tuosta se kehittyy valmiimmaksi päivä päivältä.

Eduskunnan puhemies on Suomen eduskunnan jäsen, joka johtaa puhetta eduskunnan täysistunnoissa. Valitaanko Erkki Tuomioja tähän tehtävään vai haluaako hän takaisin Stubbin paikalle? Vaviskaa amerikkalaiset. Eero Heinäluoma on silloin vaihtoehtoinen eduskunnan puhemies. Mikä tehtävä annetaan ääniharava Alexander Stubbille?

En usko hallitusneuvottelujen vaikeuteen. Kansalaiset ovat puhuneet ja poliitikkojen tehtävänä on muodostaa toimiva enemmistöhallitus. Eurooppa tuskin hajoaa suomalaisten jytky-vaalien jälkeen ja jos hajoaa, silloin korttitalon on aika kaatua.

Kainuusta tuli laskelmieni mukaan viisi kansanedustajaa ja oma ehdokkaani pääsi sisälle. Minua vaalitulos ei masenna: puhdistus osui oikeisiin kohteisiin ja viime vaalien vaalirahoitusskandaalille saatiin vihdoinkin oikeudenmukainen tuomio. Muutaman vaalirahoitusrosvon läpimeno jäi hiukan harmittamaan, mutta eihän sitä kaikkea voi yhdellä kerralla saada.

Kepun entisen puoluesihteerin puolivaalimaratoni jäi kesken. Hyvä merkki sekin.

 

 

8 Kommentare zu „Kepun asialinja puri Jytky-äänestäjiin

 1. Oikeuslaitoksen avuton herranpelko kompastui korkeaan kynnykseen, mutta kävipä tuo asioiden siistiminen helposti myös äänestämällä. Mitä nyt viellä, risupaketti ja Pekkarisen uho pyörii riesana maksajien jaloissa.

 2. Huh, Halla-aho tuskin pääsee sisäministeriksi. Perussuomalaisen eduskuntaryhmän järjestäytymisestä tulee mielenkiintoinen… Ministeriehdokkaiden lisäksi Soinin tai ryhmän on valittava eduskunnalle varapuhemies. Ykköspuhemieheksi tulee tällä kertaa demari. Demarien ministeriehdokkaita ovat ainakin Heinäluoma ja Guzenina-Richardson. Jouni Backmankin on vahvoilla. Erkki Tuomioja tuskin on Jutta Urpilaisen listalla.

 3. Susanna, laadin listan hiukan huumorimielellä. Uskoni siihen, että hallitus syntyy mediapuheita helpommin jää vielä nähtäväksi. Vastakkainasettelu palautettiin politiikkaan ja neuvottelutaidot joutuvat koetukselle.

 4. Stubbi voi ottaa edellisen kokoomuksen ääniharavan paikan, eli eduskunnan puheenjohtajan paikan.

  SDP ja perussuomalaiset eivät päästä ulkoministeriksi kokoomuslaista. Tuomiojasta tulee ulkoministeri. Jos KD tulee hallitukseen, niin Räsäsestä tulee sosiaaliministeri.

 5. Ei tuu Väyrystäkään. Olisi V hypännyt persuihin jos sai paikan. Laanila yritti tuupata Kanki Kaikkosta sisään. Houkutteli Väyryn oman kertoman mukaan samaan vaalipiirin lupaamalla puolueen tuen presidentin vaaleissa. Laanilan juju onnistui 50 % ja seurauksella, että Väyry putosi ja Kanki tuupattiin sisään.

 6. Anonyymi, jos niin oudosti maailmankirjan kannet kääntyvät, että Niinistö ryhtyy täyspäiseksi ja -päiväiseksi runoilijaksi, silloin Stubb valjastetaan KOK-pressavankkureiden vetäjäksi. Väyrystä minun tulisi ikävä: onneksi hän asettui pressaehdokkaaksi. Joskus historian hämärässä 90-luvulla kävin Sotkamossa ollessani kuuntelemassa Väyrysen vaalipuhetta. En ole ikinä miestä kannattanut, mutta arvostan äijän tahdonvoimaa. Kuuntelen mielelläni kansakunnan änkyröitä. Nyt sivistyneitä ja lipeviä on niin paljon, ettei väyrystelijöitä enää riitä. Harmi. Mari Kiviniemen hinkkiasiallisuus ei vetoa minuun.

 7. Valtiovarainministeri on avainpaikka.Se on tarjolla vaalien kakkoselle eli demareille.Tuomioja ei ehkä koe sitä omakseen ja ensin pitää saada Urpilaiselle kunnon posti.Haluaako Jutta niin vaikeaa virkaa? Kuulostaa aivan mahdottomalta että se jobi meneekin Soinille.
  Saisi Soini oppia miten rahaa säästetään tuhlaamisen sijasta.
  Vaikea on tilanne.Stubb tuskin voi jäädä riviedustajaksi.Puolustusministerin virka on kunniakas takaportti jos ei muuta liputusministeriötä ole tarjolla.Ennustan että Tuomioja jää ulos hallituksesta ja puhemiehen nuijaa on tarjolla jos ei Heinäluoma ehdi siihen ensin.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s