Jakovara, Kestävyysvaje, Vakausrahasto ja Työttömyys

Sotkamo

Näissä vaaleissa on ratkottu Euroopan talousongelmia, jakovararasiat tyhjennettiin verohelpotuksina ennen talouslamaa ja siksi kansalaisten pitäisi viimeistään huomenna tajuta ja päättää, miten tästä ikuisuuteen tai vähintään 2050 jänteellä selvitään kestävyysvajeesta.

Eläkkeelle siirtymistä halutaan pidentää paitsi pääjohtajilta ja korkeaan asemaan yltäviltä. Kouluista pitäisi valmistua ennätysajassa. Asuntovelkaisten nuorten perheiden niskaan kaadetaan isoja vastuita. Työtunteja pitäisi saada lisää, mutta mistä ja miten?

Työttömyydestä ei juurikaan puhuttu, vaikka työtä vailla on 250 000 suomalaista; todellisuudessa vajaatyöllistettyjä moninkertainen määrä.

Pitkäaikaistyöttömiä lienee 50 000 ja masentuneita nuoria siirtyy tuhatmäärin  työkyvyttömyyseläkkeelle kolmekymppisinä. Nappulahanskoille ei riitä töitä: teollinen murros näyttää nurjan puolensa heti vaalien jälkeen, kun Nokia lyö tiskiin irtisanomislistansa. Rakennemuutoksen uhreiksi joutuvat nyt myös hyvin koulutetut osaajat, hyväosaiset huomisen rakentajat.

Demarit lupaavat 100 000 uutta työpaikkaa yhden eduskuntajakson ja Kepu kehittää 150 000 uutta duunipaikkaa kahden kauden aikana. Mistä ja miten nämä duunit noidutaan? Keinoista ei kerrota; ei harmainta aavistusta. Sen sijaan tulemme näkemään leikkauslistoja ja henkilökunnan pihalle höyläämistä hoivasta ja hallinnosta.

Onneksi turhanpäiväisille kunnanjohtajille löytyy edelleen varmoja virkoja kuntaliitosten jälkeen. Hoivapuolelle haetaan hoitavia käsiä ulkomailta. Bussit eivät kulje ilman maahanmuuttajia. Rakentamisen ulkoistamme virolaisille ja ydinvoimalat hitsataan puolalaisvoimin. 

Rakennemuutoksen ratkaisut eivät synny eduskunnassa. Vaalien jälkeen kansalaisten on vedettävä vankkureita eteenpäin. Yhä vallattomammaksi muuttuva eduskunta pakotetaan kuuntelemaan ministereiden selityksiä vaikeroivan Euroopan pystyssä pitämisestä.

Vastuun kantajat pääsevät jälleen kuin koira veräjästä, ongelmien syyt selitetään globaalitalouden murroksella ja muutoksella. Emme voineet mitään. Parempaa on tarjolla seuraavalla tai sitä seuraavalla kaudella, jos ei tule uutta lamaa.

Ja tuleehan se. Tilauksesta.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s