Meneekö Espanja kanttuvei?

june3_2010 009Espanja aurinkoisilla rannoille kaivataan satoja tuhansia uusia kiinteistöjen ostajia. Myymättömiä kämppiä on miljoonalle sijoittajalle. Työttömyys on 20 prosenttia ja espanjalaisten pankkien uhanalaiset lainat Portugalissa ovat 100 miljardia.

Jos Portugali ajautuu velkasaneeraukseen, joutuvat EU-poliitikot pohtimaan, miten Kreikkaa, Irlantia ja Portugalia huomattavasti suurempi kansantalous pelastetaan.

Italia odottaa huikealla “120 % velkaa BKT:sta” vuoroaan, jos Espanjan tauti ei meitä tapa.

Amerikkalaiset lähtivät Vietnamiin puolustamaan vapaata maailmaa, ettei dominoefektin takia maa toisensa jälkeen olisi kaatunut kommunistien syliin.

Nyt dominoteorialla yritetään innostaa eurooppalaisia osallistumaan yhteisen  korttitalon pystyssä pitämiseen. Suomen vaalit 2011 ehkä näyttävät suuntaa: nouseeko meillä valtaan liittoutuma, joka sanoo “soronoo ja Hasta la Vista” Eurolle ja horjuville yhteismarkkinoille?

Muutaman viikon kuluttua olemme himpun verran viisaampia.

En kuitenkaan usko siihen, että onnistuisimme maailmanloppua aikaansaamaan. Suuruudenhulluutta on kuvitella, että muutama suomalainen pienpuolue pystyy kaatamaan EU:n horjuvat rakenteet.

Jos niin heikolla tolalla ovat EU:n rakennustelineiden kiinnikkeet, on parasta  antaa mennä vaan. Tulee uutta tekemistä, kun pääsemme remppaamaan maailmaa uudelta pohjalta.

10 Kommentare zu „Meneekö Espanja kanttuvei?

 1. Kyllä ja Oijoi, se mikä voi mennä pieleen myös menee ja pahimmalla mahdollisella tavalla. Pohjoismaat houkuteltiin mukaan EU:n ytimiin ja pöytiin, että ois syntynyt vaikutelma kuulumisesta vallan kamareihin. Kekkonen matkusti aikoinaan Venäjälle ja Karjalainen antoi kentällä no-comments lausuntoja. Nyt edestakaiset lennot Helsinki – Bryssel – Helsinki ovat täynnä pukumiehiä ja jakkupukunaisia, jotka tuottavat lausuntoja Public Private YLE:lle. Suomi kuvitteli vielä Lipposen aikana, että lemppariskidillä on tärkeä tehtävä; oppipoika käyttäytyi hyvin. Talouskriisin jälkeen mallioppilaan opintovelan maksu alkoi. EU muuttui 20 vuodessa mahdollisuudesta ongelmaksi. Suomalaisten yritysten globalisaatio on pahasti kesken: olemme liian riippuvaisia EU:sta. Siksi nämä 2011 vaalit ovat muuttuneet EU-vaaleiksi.

 2. Korttihuijareitten kanssa pelattaessa on oltava itsekin korttihuijari. Tai sitten itse Nätti-Jussi. Mies joka ei myynyt Eurooppaansa.

 3. Helge

  Ei EU ole ongelma vaan mahdollisuus. Osaammeko siinä toimia etumme mukaisesti onkin jo toinen juttu. Meidän toteutuneenkaltainen taloudellinen kehitys ei olisi ollut mahdollista ilman EU-jäsenyyttä. Siitä huolimatta, että alkuaikojen EU-rakennerahastotuet itse turhuuksiin tärväsimme.

  Nyt „kuherruskausi“ on päätynyt ja heräämme arkeen. Ei silloin erota. Silloin aletaan tehdä töitä, toimia yhteisen edun hyväksi. Voitetut vaikeudet tekevät vain vahvemmaksi. Ja kaikesta nykyisestä kuohunnasta huolimatta EU- on osoittanut menestyksensä Euroopan rauhanprojektina. Se kai on tällaiselle tavalliselle tossunkuluttajalle sittenkin tärkeintä.

 4. Vox Populi, viittaatko suomalaiseen sinisilmäisyyteen ja rehellisyyteen? Pelaammeko liian avoimilla korteilla likaista peliä, jossa voittajina ovat lierot?

  Hakki, toit kuvaan aviosuhdemetaforan ja emme me mihinkään pääse Euroopasta. Venäjän raja on ja pysyy, jos sitä ei miekalla uudeksi piirretä. Eurooppa pärjäisi mainiosti ilman Suomea. Ehkä EU mentiin liian hurmahenkisesti ja mallioppilasvaiheen jälkeen huomataan, ettei hyvä todistus takaa sitä, että elämänhallinta sujuisi ongelmitta.

  En ole henkilökohtaisesti EU:n vastainen. Tajuan, että tämän uuskriittisyyden alta kasvaa vähitellen parempi ymmärrys Euroopasta talousalueena. Aikaisemmin tieto jäi suuryritysten hallitusten jäsenille. Tavan kansalle yhteisvaluttaa tuntui aluksi suurelta helpotukselta. Nyt eurokolikon imaginäärinen puoli on tullut näkyville ja se hämmentää.

  Soinin kunniaksi voinee sanoa, että hän on toiminut unilukkarina. Muut olisivat mieluusti vieneet kuin pässiä, joka paikkaan. Demareiden puheiden ehdottomuus haihtuu, jos pääsevät hallitukseen. Maanantaina olemme kaiketi viisaampia.

 5. Helge V

  Niinpä !
  Moraalisesti on väärin, että väärinpelaajat palkitaan, ja huijatut voitot annetaan anteeksi.

  Jos Suomi olisi toiminut Kreikan tavoin, kai meillekin ropisisi tukipakettia ?

  Mutta emme ole kreikkalaisia. Siniset silmät ovat pohjoisten kansojen peritty ominaisuus !

  Nätti-Jussin tapaan emme voi toimia, koska Nätti-Jussi oli täysin itsenäinen.
  Ja fiktiivinen.

 6. Ei, tämä Nätti on fakta.

  Nätti, jolla toinen jalkaterä osoitti taaksepäin kävi tarpeillaan pusikossa matkalla Rovaniemeläisraflaan Pohjanhoviin. Ihmetteli tämä pöytäänohjattuna hovimestarille ääneen, „kumma kun täällä haisee selvä ihmispaska“.

  Hovimestarin vastaus kuului olleen, ei täällä mikään haise, se on tämä Herran kenkä joka täällä haisee.

 7. Aina käy lopulta hyvin.Siis ainakin emme saa koskaan tietää mikä se toinen vaihtoehto olisi ollut.
  Siis niin on hyvä kuin käy.
  Sekin on lohdullista ettei JOS puolue voita ikinä vaaleissa.
  Näyttää siltä, että nss. vastuunkanto saa enemmistön ja sama malli jatkuu.Kukaan ei ole esittänyt selkeästi sitä toista vaihtoehtoa.
  Ei edes sitä mitä se pankkien vastuu merkitsee meille kaikille.Pankeissa ei ole omaa vaan meidän ihmisten rahaa.
  Helposti vaipuu miettimään entisten aiikojen typeryyttä.Siellä se haastajapuolue SDP:n herra Heinäluoma on istuksinut kokoustamassa ja ei ole pukahtanut sanaakaan Kreikan ja Portugalin tilanteesta.Ei niiden maiden suruton elämä vasta nyt alkanut vaan ne tulivat euroon mukaan valheet pussissaan.

 8. Oijoi, Nätti-Jussista olen kuullut, mutta tietoni hänestä ovat harsomaisia. Kerrotko lisää. Hän saattaa olla persujen esi-isä?

  Anonyymi, tuo viittauksesi, että pankit ovat pelkkiä välikappaleita ja niissäkin pelissä ovat tavisten rahat oli hätkähdyttävät. Pankin ja valtion välillä ei ole mitään eroa. Kapitaalin ja sosiaalisen välinen viiva on olematon. Tiukan paikan tullen kaikki ongelmat kaatuvat meidän tavisten niskaan. Mikään politiikka ei voi estää sitä, että lopulta kansalaiset kantavat vastuun kaikesta. Paska juttu!

  Insitutiot ovat brändien tavoin virtuaalitodellisuutta.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s