Mikä ratkaisee vaalit tällä kertaa?

march16_2011 003Viimeksi vaalien ratkaisijaksi nousi Kehittyvien Maakuntien Suomi. Parin viikon kuluttua näemme, ovatko vaalien suunnannäyttäjinä tällä kertaa köyhtyvien EU-valtioiden konkurssipesät? Tuleeko Suomen tulevaisuuden linjaksi Kreikan, Irlannin, Portugalin, Espanjan ja Italian pelastaminen? Onko suomalaisen hyvinvointivaltion tehtävänä avittaa saksalaisten ja ranskalaisten pulaan joutuneita pankkiireita?

Valtio velkaantuu yhä hurjaa vauhtia, mutta emme taida ehtiä tulevan eduskuntakauden aikana autettavien ja velkasaneeraattavien joukkoon. EU-keskustelun alle hautautuu kuitenkin kaikki muu; tärkemäpi ja kotoisempi.

Poliitikkojen pitäisi keskittyä kotimaisten ongelmien ratkomiseen. Onneksi päättäjät eivät kuitenkaan oitis innostuneet Libyan demokratian vahvistamisesta Hornet-hävittäjillämme.

Suomalaiset poliitikot kohtaavat lukuisia vakavia ongelmia välittömästi vaalien jälkeen. Leikkauslistoihin on pakko tarttua, verotuksen perkeleeseen on kajottava, yritystukia vähennetään, arvonlisäveroa nostetaan ja kyllähän eläkeikää nostetaan.

Penskojen on pakko valmistua opinahjoista nykyistä aikaisemmin. Niille tyrkätään lisää vastuuta: elättäkää lapset, kouluttakaa ja pitäkää huolta mummoista ja vaareista, jotka hyväkuntoisuutensa takia eivät matkoiltaan ehdi haudan lepoon ennen kuin vuosien kuluttua.

Vaalikoneiden valintaehdotukset eivät isosti auta. Vastuu arjen pyörittämisestä ja velkojen maksamisesta on työssä käyvillä kansalaisilla. Toivotaan, että huoltosuhteen toisessa ääripäässä on paljon terveitä ihmisiä, koska muuten vastuunkantajien taakka kasvaa entisestään.

15 Kommentare zu „Mikä ratkaisee vaalit tällä kertaa?

 1. Minä olen alkanut epäillä Soinin hyytymistä. Kun mies on sentään tehnyt gradunsakin SMP:stä, luulisi politiikanteon olevan paremmin hallinnassa. Erehtyi, jos kuvitteli, ettei vastahyökkäystä tule. Vielä jatkuu 2 vkoa kysymyksiä raiskatun oikeudesta aborttiin. Jotenkin tuohon persujen vaaliohjelmaankaan katolisuus ei oikein sovi. http://vanhanaikainen.blogit.kauppalehti.fi/blog/22492/persujen-vaaliohjelma Ensin mennään virsut jalassa kalastamaan (kunnan pääelinkeino) ja sitten lähdetään pyhiinvaellusretkelle?

  Sitten voi kysyä, miten Soini jaksaisi ministerinä.

 2. Soini porskuttaa, vielä (uskon myös, ettei lukema kestä loppuun saakka) koska vastus on heikko.
  Demareiden parivaljakosta paistaa hurja yritys mutta levollinen tieto ja varmuus puuttuu. Urpilainen ei pääse ärsyttävistä epävarmuutta heijastelevista maneereistaa. Joskin petraa.

  Katainen pärjää, jopa pörhistelee, kun hänellä on jokin rooli (mistire). Eilisessä keskustelussa hän oli aivan hermona; kääntyili, istui rauhattomasti ja ilm. stressin aihettamassa uupumuksessa selitti aivan liikaa ja yksityiskohtaisesti (selitysnauha jäi päälle). Politiikon näköjään on osattava tiivistää, muutten tieto ja sanoma menee harakoille. Levollisuus (joka osin on Soinin valtti) on puolivoittoa.

  Kiviniemi on liiankin asiallinen, pärjää ja osaa mutta „isännän / emännän )jämeryys puuttuu.

  Entäs Soini itse? Hänessä on „vanhan valtiomiehen olemusta“ istuu levollisesti, tarkkailee muita eikä sorru selittelyihin. Sitten on nämä muutamat virheet. Eilen tuli yksi paha rehellisyyden päästö: „Olen Israelin ystävä, sen uskaltaa sanoa.“ Tuo ystävyys ei ole kaikkien mielee, ei edes Persujen piireissä.

 3. Eiväthän vaalit tälläkään kerralla mitään ratkaise. Takkeja käännellään tarpeen mukaan ja hallitus saadaan aikaan. Lakeja säädellään omien tarpeiden mukaisesti, lobbareiden ehdotuksien mukaisesti. Teollisuuslähtee, kansa köyhtyy, leikkauksia jatketaan, säästöjä tehdään. Voihan….

  Nichts neues unter der Sonne.

 4. Juha, Jussi, hakki,

  Varmaa voittajaa ei ole tiedossa. Persut voittavat prosenttipelin, mutta pääministerikisa on vielä auki. Uusiahan nämä ovat kaikki. Kiviniemellä on PM harjoitteluaikaa, mutta vaalien lopputulos suosinee vielä Kataista. Soini ei ole oikein uskaltanut uneksiakaan pääministerin paikasta. Galluppien takia hän on joutunut pehmentämään linjaansa, jos joutuisi siihen paikkaan. Ongelmat eivät kuitenkaan katoa minnekään, joten kävi miten tahansa, arki jatkuu entiseen tyyliin. Ehkä isot joutuvat entistä enemmän sovittelemaan ja konsustelemaan ja se vie kyllä Persuilta tulevaisuutta. Protestin suuruus kiinnostaa. Äänestäjät saattavat olla arvaamattomalla tuulella, jos äänestyspäivä on suotuisa. Onko ennakkoäänestys jo alkanut? Sotkamon torilla oli yksi vaalivankkuri (matkailuauto) ja vaalijulisteita viriteltiin. En tunne täkäläisiä uuden aallon poliitikkoja, vaalikoneisiin en nojaudu, joten päätös tapahtuu vasta kopissa.

 5. Ei ongelma ole Soini.
  Soini ei saa/ei voi saada mitenkään loppupeleissä ykköspaikkaa ja siten ensimmäisen muodostajan tehtävää.
  Ehdokkaiden uskottavuus loppuu kun niitä Persujen kärkinimiä on niin vähän ettei kukaan tunne tai muista kuin muutaman nimeltä.
  ISO Ongelma on se, ettei noista neljästä kukaan ole kovin uskottava johtamaan Suomea ulos tästä kriisien runtelemasta maailmasta.
  Me emme edes pääse ulos, vaikka juuri sitä Soini yrittää esittää.Meille taitaa tulla enemmän tai vähemmän „virkamieshallitus“ joka tekee ikävät asiat pilaamatta poliitikkojen mainetta lopullisesti.“Virkamieshallituksessa“ itsuu toki nykyisen kaltainen poliittinen toimitusministeriö, joka sammuttaa tulipaloja sitä mukaan kun niitä maailmalta syliin kaatuu.
  Lopulta taloustuska saavuttaa Suomen ja sekään ei ole kotimainen syy vaan maailma on nyt sellainen.
  Kiukuttelu jatkuu presidentin vaaleissa, joissa puhutaan taas asioista, jotka eivät enää presidentille kuulu.
  Ps.Mielenkiintoista ettei ole vielä yhtään naista mainittu pressaehdokas spekulaatioissa.

 6. Kiinnostavaa olisi nähdä, kuinka enemmistöhallitusneuvottelut etenevät jos Timo Soini todella saa suurimman potin. Gallupien mukaanhan hän johtaa prosenteissa, mutta korjauskerroin pudottaa sijoitusta.
  Soinin enemmistöhallitus, Soinin sanoin, lopettaisi Etelä-Euroopan tuhlaajapoikien avustamisen.
  Ehkä sanansyönnin aika kuitenkin koittaisi ?
  Vai koittavatko lopun ajat, kuten Ilta-Sanomien Timppa jo Harmageddon-mukaelmassaan ennusti : “ Timo tulee – oletko valmis ? “

  Tuo ToBe:n presidenttipeliavaus palauttaa mieleen naisehdokas Elisabet Rehnin. Tämä paras ja varteenotettavin naisehdokas oli ja meni. Tätimäisyys kylläkin hieman häiritsi. Mutta olisihan E ollut ylitse tämän nyky-Tarjan. Suomenruotsalainen E ei vain hallinnut karjalanpiirakoitten rypytystä yhtä hyvin kuin karjalainen M. Ehkä tämä symbolinen seikka olikin kansallisesti oikeudenmukainen ratkaisun avain. Ja varmistipa se Nobelin 🙂
  Vai olisiko E:kin ehtinyt hankkia riittävän näytön ?

  Vaikea on tänään nähdä ketään uutta Elisabetia, ei edes Tarjaa.
  Ja jos miehistä saa kirjoittaa, on Sauli profiloitumassa maskuliiniseksi besserwisser-myrtsi-Tarjaksi.
  Kaksitoista vuotta äreää Saulia voi käydä hermoille.

 7. ToBe, tuo veikkauksesi virkamieshallituksesta osuu kohdalleen. Vahvat virkamiehet / -naiset ministeriössiä laattivat paperit, joiden pohjalta poliitikot esiintyvät julkisuudessa ja medioissa. Leikkaus- ja muut listat lyödään nenän eteen: ota tai jätä. Hallitusohjelman valmistelua tapahtuu mm Sitrasssa ja muissa thinktankeissa. Poliitikot valitsevat miljoonalaatikosta copypastina sitten tärkeimmät, jotka sormella osoitetaan. Äänestäjinä olemme aivan turhan kiinnostuneita poliitikkojen esiintymistaidoista ja tv-sopivuudesta. Kansakunnan johtaminen vaatii sisäistä voimaa ja lujuutta, piktää pinnaan ja turnauskestävyyttä. Sitä eivät telkkutentit paljasta.

  Vox Populi, kenestä presidentti? Lähtöasetelma tuntuu köyhältä. Eikö Suomesta löydy mielenkiintoisia ihmisiä? Tarjolla on vain ylijäämäpoliitikkoja perinnepuolueista. Kansakunta tarvitsisi ravistelijan, herättäjän ja voimannuttajan. Vaaleista tulee vanhan muusin lämmittämistä. Pyttipannua kansalle, joka tahtoisi uutta luomua.

 8. Helge V

  On aina sanottu, että Suomella on ollut hyvä herraonni.
  Rouva/neitionnesta ei sitten olekaan mitään kehdattu sanoa.
  Toivottavasti Onni vielä potkii !
  Nyt ei näytä erityisen hyvältä.
  Vuosi on aikaa kohdata ihme !

 9. Herraonni? Juuri nyt näyttää että se ainoa raikas tuulahdus Stubb on hiukan harmaantumassa.
  Ei täällä ole mistä valita jos ei ole muuallakaan.Kuunnellessani Ruotsin pääministeriä minulle tulee jotenkin parempi olo kuin omassa maassani.Reinfeldt on vakuuttava vaikka silmät hiukan pälyilevät ja hymy puuttuu.Saksassakin on topakka täti johon voi luottaa.Sarkozy synnyttää hiukan säälittäviä tunnelmia.Johtuuko liian lyhyestä mitasta?
  Kuka tahansa meillä pressaksi valitaan me kommentoijat kyllästymme heihin alle 12 kuukauden.Niinistö ehtii mokata monta kertaa jos edes pääsee mokaamaan.Lasse Lehtisessä on ainesta puoluerajat ylittävään suosioon.Ehkä hän jopa osaa pysyä SDP:n ulkopuolella niinkuin presidentin perustuslain mukaan kai piti?
  Uusi presidentti tarkoittaa seuraavaa prosessia: 1.Yli innostus ja rintanapit 2.Raikas tuulahdus 3.naistenlehtien laajempi levikki 4.ulkomaanmatkojen analysointi 5.inhimillisiä mokia…kaatumisia…kännit… 6.Puutteita kielitaidosssa 7.Lomailua toisten piikkiin 8.Moitteita laiskuudesta 9.Ajojahdin alku 10.Pysyvä negaation sädekehä pään ympärillä.11.Lopun tuskainen odotus.12.Kohteliaita sanoja ja julkinen kiitos vailla mitään sisältöä.“Huh päästiinpäs siitä!“
  Tuosta kaikesta selviää vain voittamalla itselleen koskemattomuuden.Sen saa voittamalla Nobelin.MOT.

 10. Jos valitsemme Saulin …….niin oikeastaan saamme Jenni Haukion?
  Kestääkö Jenni 12 vuotta ja kestämmekö me Jenniä?

 11. Helge V ja ToBe

  Helgen kuvailema presidenttikausi osuu aika lailla kohdalleen. Samoin Nobelin kaiken anteeksiantavuus.

  Mutta Jenni Haukio !?
  Ehkä emme vielä tunne Jenniä. Jennin suuri läpimurto antaa vielä odottaa itseään.
  Jennin runonlausunnat Sub-TV:hen. Ja „lusikka kupissa“ uudeksi trendiksi. Etiketin ehdottomaksi must´iksi !

  Jennistä uusi Tellervo Koivisto.
  Ellei peräti Lenita tai Aira Samulin !

 12. ToBe, Jennistä en tiedä mitään. Tiedänkö Saulista? Mitä presidentin pitäisi osata? Onko sillä sen suurempaa väliä kuin että Victoria astuu isänsä poistuttua remmiin? Hirviporukoita harmittaa. Jäämmekö kaipaamaan Tarjan lippiksiä? Pressan pitäis kirjoittaa omaa blogia (vrt. muoti, kakku, neule), jotta ymmärtäisimme paremmin, mitä Sumen johtaminen on. Saattaisin seurata. Onko yhtään hyvää poliitikkoblogia?

 13. Tuomioja osaa kirjoittaa.Osaa kirjoittaa ja ajatella oikein terävästi.En vain jaksa uskoa häneen.Hän edustaa puoluevaltaa kaikesta huolimatta.Joku Donner osaa olla puolueen yläpuolella.Mistä meille saataisiin Vaclav Havel?
  Joku joka itkettää mummot ja saa kansan kyyneliin pelkästä yhteenkuuluvuuden tunteesta.Kamreeri Niinistöllä on karismaa, mutta hänen sisällään asuu kuitenkin se kamreeri.On hämmentävää, että sen ainoan kerran kun kansa äänesti ohi puolueiden Ahtisaari Rehn kisassa aikanaaan, kumpikaan ei kelvannut jatkossa omilleen ehdokkaaksi.Historia on sittemmin osoittanut että se paljon naureskeltu pullea Mara onkin meidän suurin miehemme kautta aikojen Marskin jälkeen.Arvostus tulee vain kansan valitsemalta.
  Me hiukan vanhemmat muistamme ne Ahti Karjalaisen pakkosyöttö ajat.Me muistamme miten K.Sorsa masentui kun ei päässyt edes ehdolle.Pelkään että emme pääse taaskaan valitsemaan itse vaan peli pelataan puoluetoimistoissa.Valitse siinä sitten.
  Kuka olisi se ulkopuolinen joka olisi koko kansan presidentti.Nykyinen ei ole koskaan sitä ollut.Aikaa olisi ollut tulla puoleen väliin yli pitkänsillan.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s