EU:ssa niin korkea elintaso, että entistä harvemmalla on siihen varaa

april19_2010 037 Sitä on liikkeellä: rahat eivät riitä ja eurosiskot ja veljet rientävät apuun velkaisia auttamaan. Kiviniemi lausui, ettei Portugali ano EU-apua. Harvassa on asiantuntijat, joiden mielestä Portugali selviää omin voimin ja ilman kovia lääkkeitä. Jos lääkettä ei oteta vuorossa on polvilleen menevä Espanja. Sikäläiset pankit ovat rahoittaneet portugalilaisten velalla vivutettua “kehitystä”.

Suomalaisilla politiikan pelikentillä tapahtuu suursiivous tänä keväänä. Silti tulevat vaalit eivät ratkaise yhtään mitään; samat ongelmat ovat päättäjien silmien edessä heti vaalivalvojaisten jälkeen.

Äänestäjinä joudumme todistamaan, miten nopeasti puolueiden linjanvetäjät syövät sanansa vaalien jälkeisen aamupuuron yhteydessä.  Meilläkin on kehitetty niin korkea elintaso, että harvalla siihen on enää varaa. Iki-ihana EU on ainakin tuonut sen, että köyhiä on kaksin verroin enemmän ja äärimmäisen köyhyyden hyäksymiseksi romaanit tulevat maahamme pyörittämään kansalaisia potuttavaa IRL-reality-showta.

Tarjolla oleviin ongelmiin ei ole yhdelläkään puolueella valmista “kikka kuutosta”. Euroopan sairastumisen syynä on post-kommunistinen uho. Joka puolelle rakennettiin entistä ehompaa mutta tuottamatonta infraa, marmoripalatseja ja ostosparatiiseja. Teollinen tuotanto siirrettiin pois jaloista, jotta täällä pystyttäisiin Kreikasta Karesuvontoon elämään siistimmin kuin mihin oli varaa.

Rakentajat myivät unelmia ja pankkiirit kauppasivat halpaa rahaa. Jokainen pankin kynnyksen yli kompasteleva käveli taskut pullollaan euroja ja rakennemuutosprojekteja toteuttamaan. Usko uuteen uljaaseen Eurooppaan johdatti meidät velka-ansaan ja täältä emme pääse pois luotijunalla. Tämä tauti kestää kauan. Emme vielä tiedä, miten tappavasta viruksesta on kyse.

Suomi on osa Eurooppaa ja maailmantaloutta. Meidän poliittiset viisaudet eivät maailman ongelmia ratkaise. Sillä ei ole suurta väliä teemmekö yhteistyötä sopuisasti tai pakon sanelemana. Sellaista EU:n ydintä ei ole, jossa suomalaisilla olisi väkimääräänsä suurempaa vaikutusvaltaa.

4 Kommentare zu „EU:ssa niin korkea elintaso, että entistä harvemmalla on siihen varaa

 1. Helge

  Mallikas analyysi ja poeettinen ote. Erityisesti minua lämmitti tuo inhimillinen otteesi: „Meilläkin on kehitetty niin korkea elintaso, että harvalla siihen on enää varaa.“ Täsmentäisi sitä vielä toteamalla, että kohta vain tulonsaajien parhaiten kaseeraavalla korkeimmalla 5 %illa.

  Toisessa ajatuskokonaisuudessa sinulle ilmeisesti on tapahtunut lipsahdus. Korjasin sen muotoon:

  „Samat ongelmat ovat äänestäjien silmien edessä heti vaalivalvojaisten jälkeen. Joudumme jälleen todistamaan, miten nopeasti puolueiden linjanvetäjät syövät sanansa vaalien jälkeisen aamupuuron yhteydessä.“

 2. hakki, kiitos lämmittävästä kommentistasi liittyen runomatineaani. Otsikko „…elintasoon ei ole varaa…“ on lainaa eräältä työkaverilta 70-luvun Ruotsista. Minusta se sopii nyt koko Euroopan elintason määritelmäksi.

  Laajennuksesi, että äänestäjät joutuvat nielemään oman kaurapuuronsa väärään kurkuun, tukehtumaan pullaansa on erittäin osuvat ja oikea.

  Kyllä hakki-setä tietää!

  Ihmettelin itsekseni hetki sitten, miksi en usko poliittisiin innovaatioihin, vaikka vaahtoan innojutuista jatkuvasti? Onko kyynisyyteni vienyt kaikkeen poliittiseen? Loppupeleissä me maan matoset joudumme innovoimaan, miten „elintaso“ säilyy kohtuullisena.

  En vain haluaisi olla velkainen nuori, jolla on ylihintainen kämppä, jonk jälleenmyyntiarvo on puolet siitä, mitä se maksoi ostaessa.

  Onko INFLAATIO se innovaatio, joka auttaa nuoret ulos velkaloukusta?

 3. Helge

  Olisihan se. Mutta siitä päätellen mitä tähdet kertovat infaation pitäisi olla aika topakka. Niillekin, joilla vielä on työpaikka hetken kuluttua tallella. Riittäisiköhän hyperinflaatio?

 4. Helge…nyt pistit lähes uskomattoman otsikon.Oliko lainaa vai ei-sama se.
  Aloin samantien analysoida mitä tuon otsikon taakse kätkeytyy enemmän kuin päivän puheenaiheet.
  On alkanut tuntua, että meillä on nykyään väärät elintasovertailut.Kun puhutaan tulotason noususta ja kasvavasta kulutuksesta unohdetaan samaan aikaan miten paljon enemmän asioita kansalaisella on pakko olla selviytyäkseen.Paino sanalla PAKKO!
  Edes koululainen ei ole selvinnyt pitkiin aikoihin ilman tietokoneita, printtereitä, laajakaistoja ja kohtuullisia mobiilipalveluita.
  Nuorten katu-uskottavuus on koetuksella jos ei omista uusinta i-padia tms. vempainta.Matkustaminen ja harrastaminen on puolipakollista niissä piireissä missä halutaan menestyä.Oikeat naapurit-oikeat kaverit tarkoittaa jatkossa parempia työmahdollisuuksia.Jos ennen oli luksusta viettää viikonloppua landella takkatulen valossa se ei edusta nykyisin mitään.
  Mökki on ilman muuta kaikilla mukavuuksilla että sinne voi viedä ihmisiä.Det kostar dyra pengar.Onneksi firmalla on mökki Rukalla ja sinne pääsee jos pysyy duunissa mukana.
  Nuorten tunku valmennuskursseille ja pääsykoekisoihin on kovaa.Kaikki vaatii rahaa.Paljon ylimääräistä.
  Ihan normaali perhe ei selviydy tavallisella palkalla jos joku lapsista ajautuu vaikkapa taitoluistelun pariin.
  Meillä on todella niin korkea elintaso ettei siitä ihan köyhät selviä.Koulusta tulee opettajan lappu:“Kesän leirikoulu pidetään Corfulla!“Eriarvoisuuden aika on vasta alkamassa.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s