Japanin ydinvoimatilanne ei naurata

japaniydinvoima

Japanin yhdeksän Richterin maanjärjestyksen, sitä seuranneen tsunamin ja Fukushiman ydinvoimaloiden kohtalonhetket pakottavat miettimään energiatuotannon vaihtoehtoja uudelta pohjalta.

Eilen Suomen korkeimman ydinvoima-asiantuntemuksen edustaja Stukesista toivoi, että tuuli puhaltaisi merelle päin, että ydinpilvet eivät rantautuisi suurkaupunkien ylle.

Tokioon on ilmateitse matkaa reilu 200 kilometriä ja siellä asuu 30 miljoonaa ihmistä. Fukushiman ylikuumentuneiden reaktoreiden tilanteesta viranomaiset tiedottavat niukasti. Ihmiset eivät luota hallituksen sönkötyksiin: uskottavin tieto löytyy kansalaisten mielestä Internetistä, Twitteristä ja Facebookista.

Ydinvoimalat ovat perin turvallisia kapistuksia, jollei jäähdytys mene nalkkiin tai varajärjestelmät brakaa. Japanissa ehkä parhaillaan harjoitellaan kuumeisissa olosuhteissa Kiina-ilmiötä useissakin voimaloissa, ennen kuin tsunamin jälkimainingit ovat ohi.

Seuraan kauhunsekaisella mielenkiinnolla, miten miellä energia-alan kommentaattorit astuvat ulos kaapeistaan selittämään, että meillä joditabletit eivät ole tarpeen.

Loviisasta on vain sata kilometriä Helsinkiin. Toivottavasti tuuli puhaltaa toiseen suuntaan, jos jotain sattuu suomalaisessa seniori-ydinvoimalassa.  Meille todistetaan, että suomalaiset varajärjestelmät ovat moninkertaiset Japaniin verrattuna. Tarvitsemme uusia referenssikohteita maailmalta. Mihin viittaamme, kun Loviisa kolmosen rakentamisehdotus viedään eduskuntaan?

Venäjä, Ukraina, Latvia, Kiina, USA…?

Japania on pidetty ydinvoiman mallimaan. Varmaan moni asiantuntija on vedonnut japanilaisten laatuosaamiseen ja peukuttanut ydinvoiman rauhanomaisen rakentamisen puolesta. Olkiluodon kolmosta ei saada valmiiksi kirveelläkään ja Stukesin asiantuntija vakuutti, että uusimmat ydinvoimalamme ovat erityisen terroristi-iskukuumennettuja. Niissä ei pitäisi olla senkään uhkakuvan mukaan pienintäkään huolen häivää.

18 Kommentare zu „Japanin ydinvoimatilanne ei naurata

 1. Hiukan myöhäistä perua ydinvoima nykymaailmasta.
  Imagotappiohan se olisi jos syöpä invaasio iskisi Jaappaniin lähivuosina.Maailma on nyt niin syvällä omassa vauhdissaan ettei ilman vielä suurempaa kriisiä noita laitoksia alasajeta.Öljyä ei saa käyttää ja se onkin kohta liian kallista köyhille kansoille.
  Korvaavat versiot todella onnettomia toistaiseksi.Paljon puhutun Ranskankin tuulivoima on loppulaskussa asiantuntijoiden mukaan alle 5% koko maan energiatarpeesta.Ilman tuontisähköä ne kuulemma pysähtyisivät?Onneksi en ole alan asiantuntija.Miljardia tuulipropellia odottaessa!

 2. ToBe, Tanskalaisten tuulivoimaintoa lisää sikäläinen vahva yritystoiminta. Ranskan ydinvoimatilanteeseen perehdyin pintapuolisesti asuessani siellä. Sveitsiläiset ja saksalaiset ostavat sikana Y-voimaa ranskalaisilta, vaikka vastustavat sen rakentamista omalle maaperälle. Siksi E-on on aktiivinen Suomessa. Itävallassa on valmis ydinvoimala, jonka pannua ei ole lämmitetty tuntiakaan. Vastustajat saivat hankkeen pysäytettyä 70-luvulla. Australia on mailman suurin ydinpolttoaineen tuottaja, mutta ausseilla ei ole ainuttakaan Y-laitosta. Tänne Sotkamoon tulee Euroopan suurimpiin kuuluva uranintuotantolaitos, joten sitodutumme „kannolta“ pannulle asti Y-voimatuotantoon. Minun aikana tuskin Suomessa poksahtaa niin, että henki olisi vaarassa. Uskon kuolevani joskus vanhuuttani ja / tai ilman suurempaa dramatiikkaa, toivottavasti viikatemies kiertää tämän talon kaukaa…

 3. Suomi ei sijaitse mannerlaattojen rajalla, täällä ei ole tulivuoria, Atlantilta mahdollisesti rynnistävät tsunamit laimenevat Tanskan salmiin. Ja Pohjanmaa kohoaa merestä karkuun sitä ilmastouskovaisten lupaamaa vedenpaisumusta.
  Mutta Suomen nykyistä viidettä ydinvoimalaa, tätä Venäjän Sosnovyi Borin voimalaa ja sen neljää reaktoria on syytä kavahtaa.

  Tanskan tuulivoimalat taitavat olla jnkl. ruotsalaisten raha-automaatteja. Tuulella Tanska myy halpaa tuulisähköä Ruotsiin. Tyynellä ostaa kallista sähköä Ruotsista.Mutta onhan saatu aikaan gigakilpailija Helsingin Vaasanaukiolle, tuolle Ikuisen Vapun Aukiolle.
  Tanskassa Ikuisen Vapun Hyrräpuisto hakkaa Vaasanaukion visuaalisuudessaan, vaikka Vaasanaukion pysyväispisu..visualistit kuinka parastaan panisivat.

 4. Vox Populi, tuulivoimasta sen verran vielä, että 2000-luvun aikana Espanjaan on rakennettu uutta kapasiteettia valtion tuella. Tavoittelivat „vihreitä työpaikkoja“. Ilmeisesti suomalaisetkin joutuvat vielä osallistumaan mm Espanjan viheraallon maksumiehiksi. Energiapolitiikasta on vaikea keksiä herttaisia hyvin pyykii kertomuksia.

 5. Japanissa näemme nyt käytännössä miten herkkä tämä nykyinen jälkiteollinen yhteiskunta on.Pelkkä muutaman kymmenen prosentin sähkömäärän puuttuminen aiheuttaa elintarviksepulaa.Nyt olisi hauska kuulla miten Vihreät maailmanparantajat yrittäisivät perustella sitä miten maaailma pärjää nykyistä vähemmällä energialla.Tuuli ei ratkaise yhtään isoa ongelmaa.Se on kuin pippuri sopassa.Sen puuttuminen huomataan kulinaristipiireissä, mutta ravintoarvo on samaa oli sitä eli ei.
  Ruotsissa joka on aina yrittänyt olla ns. „edistyksellinen“ maa ajettiin ydinvoima alas paperilla aikaa sitten, mutta annettiin voimaloiden silti tahkoa sähköä entiseen tahtiin.Meillä aina unohtuu että Ruotsi tuottaa ydinsähköä verrattomasti enemmän kuin me.Maa missä koko homma on lopettettu? Uskallan väittää:“Ydinvoiman vastustaminen on elintason alasajon kannattamista.Se on pohjoismaisen hyvinvointimallin supistamista.“
  Kansa on jo nyt kyllästynyt energian hintaan ja joillekin se on vielä liian halpaa?
  Jo sadan vuoden kuluttua nautimme paljon nykyistä puhtaammasta energiasta.Sitä toivomme ja jäämme odottamaan.

 6. ToBe Ydinvoiman puolustajat teroittavat kynsiään. Japanissa energiapolitiikka menee ehkä tämän osalta uusiksi, vaikka nämä „kaasuräjähdykset“ eivät aiheuta suurta ydinkatastrofia. Taloudellinen katastrofi on tosiasia. Meriveden käyttäminen jäähdytyksessä vaurioittanee putkia ja tekniikkaa ja „pannut“ joudutaan poistamaan käytöstä. Jäähdytystä joudutaan jatkamaan 3 – 4 vuotta ennen kuin huimapäät pääsevät tshekkaamaan, mitä sisäelimille on tapahtunut. Kiinailmiötä ilmeisesti ei pääse tapahtumaan. Suojakuvut on rakennettu kestämään.

  No suomalaisia tämä ei hetkauta, vaikka aiheesta tullaan puhumaan. Ydinenergian puolustajat tulevat osoittamaan, että mitään „suurta vaaraa“ ei aiheutunut, vaikka maa tärisi ja vesi tärveli varavoimadieseleiden toiminnan. Y-voimalat ovat lähes pomminvarmoja.

  Vaikeimmat uhat liittyvät talouden moottoreihin: miten ne saadaan toimimaan? Japanin mittavan katastrofin taloudellinen lasku lienee satoja miljardeja euroja. Valtion piikkiin tätä ei voi kaataa – tai voi – veroja nostetaan, infra rakennetaan pikaisesti kuntoon (5 – 10 vuotta) ja me Pohjolan pöllöt unohdamme koko jupakan muutamassa kuukaudessa.

  Inhimilliset kärsimykset ovat valtavat. Kuka muistaa Chileä, Haitia tai muuta lähivuosien katastrofeja? Kohteina olleet yksityiset uhrit muistavat koko ikänsä. Meille tiedotusvälineet tarjoavat kohta uutta Harmageddonia.

 7. Helge

  Vähänkään pidemmällä aikavälillä voi vielä käydä niinkin, että maailman taloudelle – Suomi mukaan luettuna – Japanin katastrofi mukaan lukien maanjäristys, tsunami ja y-voimaloiden ongelmat – muodostuvat samanlaiseksi siunaukseksi kuin aikoinaan Korean sota. Siitä huolimatta tai ehkä peräti sen vuoksi, että „Pankkijärjestelmä sanoi Poks!“ jo aikapäiviä sitten.

 8. hakki, komppaan ajatuskulkuasi. Suomen Sahat ry on jo todennut, että sahatavarn kysynty tulee kasvamaan. Japani ostaa vuodessa 700 000 kuutiota per vuosi. Jos kysyntä pomppaa yli miljoonan, saadaan yksi suursaha käyntiin – tai käyttöastetta paremmaksi.

  http://www.finnishsawmills.fi/ekasivu_suomi2.htm

  Elämä jatkuu, vaikka pankit ja voimalat sanoisivat poks. Meidän on sopeuduttava muutokseen.

  Japanin infran korjaaminen vaatii parisataa miljardia. Sahurit ja teräksen valmistajat ehkä pystyvät lisäämään myyntiä. Korjaustöistä japanilaiset selviävät omin voimin.

 9. Maailmantalouden nousu edellyttää uutta kasvua.Niin raadollista kuin se onkin kasvua syntyy kriiseistä.Sodat ovat aina synnyttäneet valtavan rakentamistarpeen.Pienelle Suomelle on tarjolla viileän pragmaattista luonnonvarojen hyödyntämistä kytkettynä kohtuulliseen osaamiseen ja toimitusvarmuuteen.Nousu tulee aina kun jaksaa odottaa.Tässä kohdassa on pelottavaa miten teemme „itsemurhan“ erilaisilla energiaveroilla ja epäreiluilla hiilijalanjälkimaksuilla.Näin harvaaan asutussa maassa on todella kevyt jälki.
  Täällä on vertauskuvallisesti ihmisjalan astumattomia sammalmättäitä enemmän kuin missään Euroopassa.
  Ydinvoimalakriisit synnyttävät pakon kehittää parempaa ja nopeammin.Viisaille on töitä tarjolla.

 10. Uudempi ydinvoimalateknologia on odottanut vuoroaan, kun kivihiili- ja oljymogulien solmima epäpyhä allianssi viherpiipertäjien ja atomipommimiesten kanssa on luonut kauppa-, energia- ja sotilaspoliittisen estimen, jonka johdosta uudenlaiselle ydinteknologialle ei ole ollut sijaa.
  Mutta kehitys kehittyy…

  Atomeista on mahdollista saada paljon enemmän irti vähemmin jätekuormin ja pienemmin vaaroin. Kunhan toimeen tartutaan.
  En ole ydinfyysikko, enka teknisiin detaljeihin uskalla tarttua. Mutta esim. Integral Fast Reactor ( IFR ) ja Liquid Torium Fluoride Reactor ( LTFR ) lenevät uinuvia mahdollisuuksia.

  Ja japanilaisten kannattaisi rakentaa reaktorinsa yli 10 m merenpinnasta.

  Suomesta ostettavat Japanin uudisrakennuspuutalot voisi asentaa hydraulisiin nostimiin, jotka toimisivat tsunamin omalla vedenpaineella ! 🙂

 11. ToBe, katastrofit ovat mahdollisuus opettaa sananlasku: „Den enes död, den andres bröd.“

  Näin tämä raadollinen maailma toimii. Kainuulainen professori Keijo Korhonen puhui aikoinaan sosiaalidarvinismista. Japanin tilanne on labrasta karannut IRL-koe, joka laittaa varjoon Tshernobylin. Emme ilmeisesti ole nähneet vielä kaikkea. Tilanne voimaloilla pahenee.

 12. Kaikesta selvitään.Maailma ei ole valmis.Onko edes suunnitelmaa valmiina.Juuri näinä aikoina huomaa millaiseen hysteriaan maailma on itsensä ajanut.Itse asiat eivät puhu vaan niiden ympärillä olevien korppikotkien ja aatehyödyntäjien laumat.
  Toisaalta emme kukaan voi tietää kuka valehtelee ja kuinka paljon.Pahinta on jos valehtelija ei tiedä valehtelevansa.
  Hyötynäkökohdat puhuvat vaikka se tarkoittaisi tuhansien elämän vahingoittamista.Muistamme aina ettei neuvostoliitossa voi tapahtua mitään pahaa, koska siellä on vallassa „ihmisten“ systeemi.Ehkä Putin todistaa ettei Tsernobylia ollut olemassakaan?
  Kun meille aikanaan hankittiin sitä „maailman“ parasta Neukkulan ydinvoimaa ei kukaan kritisoinut.Ei nytkään kun ostamme sähköä rajan takaa.Kaikesta selvitään, koska on pakko.

 13. ToBe, REALPOLITIK. Suomen teollinen rakenne suorastaan huutaa Y-voimaa. Vihreä haihatus ei ole lyönyt täällä läpi. Hienot jälkiteolliset utopiat eivät toimi, kun huijattavia on niin vähän (asiakkaita kourallinen). Suomen on pakko viedä kauas ja EK:n kaverit eivät voi muuta kuin peukuttaa Y:n puolesta. Suurtyöttömyys ei Suomea kaada, mutta kallis sähkö / energia on myrkkyä, jos emme pääse bilateraalisuhteeseen Putinin porukoiden kaa.

 14. Komppaan, komppaan „Itse asiat eivät puhu vaan niiden ympärillä olevien korppikotkien ja aatehyödyntäjien laumat.“ kunhan et puhu yksin lentävistä kotkista.

  Kaikissa tapauksissa joudumme käyttämään ydinvoimaa joka tapauksessa. Kotimaasta, Ruotsista tai Venäjältä. Paitsi jos haluamme palata luo koivun ja tähden.

 15. Helge

  REALPOLITIK. Suomen teollinen rakenne suorastaan huutaa energiaa. Vihreä haihatus on kuitenkin lyönyt täällä läpi. Hienot jälkiteolliset utopiat eivät toimi, kun huijattavia on niin vähän (asiakkaita kourallinen). Suomen on pakko viedä kauas, moneen suuntaan ja EK:n kaverit eivät voi muuta kuin peukuttaa halvan energian puolesta. Suurtyöttömyys voi Suomen kaataa ja kallis sähkö / energia on lisäksi myrkkyä, jos emme pääse bilateraalisuhteeseen Putinin porukoiden kaa.

 16. Olette poijaat oikiassa.Realpolitik.
  Täällä Kauppalehdessä pyörii ihan toisenlaisiakin keskusteluja joissa vihreät „asiantuntijat“ kertovat ennen vaaleja kuinka olemme jälkijunassa kun emme saa puhdasta energiaa niinkuin kuulemma jopa Kiina.Olen pidätellyt nauruani lukiessani „asiantuntijoiden“ näkemyksiä.Kiinan malli meille…siitä vaan..aloitettaisiinko vaikka kivihiilen jättikäyttö.
  Nämä ns. Vihreät osaajat tekevät tilaston aiheesta kuin aiheesta haluamallaan tavalla.Oikeastaan juuri siellä Grönien parissahan se oikea populismi kukkii.Siellä ajettaisiin alas 90% meidän „pölyisestä“ energian tuotannosta ihan tuosta vaan ja se kuulemma korvautuu samantien puhtaalla tuulella ja tuiskulla.Heidän ideansa on rahan pistäminen kuppiin B , A:n sijasta.Kuulostaa helpolta.
  Tuttu energiainsinööri sanoi että kaikki se mitä siellä halutaan on mahdollista 50 vuoden sisään ja jos haluamme maksaa 2-3 x enemmän kuin nyt.Mihin se kilpailukyky perustuikaan.Korvautuuko kallis energia Suomessa halvemmalla työvoimalla?
  Alan uskoa Persujen Putkosen teoriaan Vihreästä harhasta.
  Sähkö ei tule seinästä.Piste.
  Äänestän kuitenkin kirjoittamalla lappuun:EN MAKSA

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s