Syntyykö kahden kalkkunan teerenpelistä kotka?

feb19_2011 047Twitterissä julkaistiin Google-pomon hapan kommentti, ettei kahden kalkkunan yhdynnästä synny kotkaa. Stephen Elop neuvotteli sekä Googlen että Microsoftin kanssa strategisesta yhteistyöstä ja lopputulos on tiedossamme. Sopimuspapereita ja teknisiä yksityiskohtia viilataan muutaman kuukauden ajan.

Mr.. Elop puhuu tänään Tampereella 3 000 nokialaisille. Suurta uutista irtisanomisista saamme vielä odottaa: ehtiikö uhkaava tieto ennen vaaleja?

Henkilökunta ja nokialandian poliitikot elävät epätietoisuudessa; vappumarssien kyltteihin ehkä tulee AD 2011 osaavien kultakaulustyöntekijöiden kannanottoja.

Bitin vääntäminen on muuttunut tavalliseksi duuniksi siinä missä sellun keittäminen ja paperin tekeminen.

Piksu Mediassa on viileä analyysi Nokian mahdollisesta kurssikehityksestä Microsoft-yhteistyön jälkeen. Yhtiön käyttökate laskee DELL ja muiden laitevalmistajien tasolle. Nokiasta ei näillä näkymin tule toista Applea tai Googlea, yritys keskittyy vahvuuksiinsa, joita ovat laitevalmistus ja logistiikka. Microsoft tukee yhteistyötä markkinointilihaksillaan.

Nokia säilyy suomalaisena yrityksenä. Microsoftilla ei ole motiiveja ostaa sitä. Strategiaa voidaan verrata paperin valmistukseen, jossa valkaistut rullat tehdään tehokkaissa ja automatisoiduissa tehtaissa ja varsinainen sisältö tulee muualta.

Nokian ekosysteemin kehittäminen on vielä hämärän peitossa. Termi on ollut firman käytössä vuosia. Aikoinaan sillä viitattiin onnistuneeseen hajautettuun ohjelmistotuotantoon, joka veti mukaansa pieniä bittiverstaita eri puolilta Suomea.

Tulevaisuuden skenaariossa softanyrkkipajat korvataan yhdellä isolla toimijalla – Microsoftilla – ja kotimaiset bittitaikurimme joutuvat kehittämään omia tuotteita, applikaatioita ja palveluja Nokia + Microsoft, Googlen ja Applen hevoskilpailujen vetonauloiksi.

2 Kommentare zu „Syntyykö kahden kalkkunan teerenpelistä kotka?

  1. Mietin usein maamme teollisuuden vaiheita kuluneiden parin vuosisadan aikana.

    Ensimmäisinä kohosivat järvimalmi- ja puunjalostuslaitokset vesistöjen ääreen. Vesivoima oli luonteva lähde 19. vuosisadan lopun puuhiomoille. Jo näitä ennen – ja edelleen samanaikaisesti näiden kanssa – valmistetiin maassamme tervaa. Viinan poltoilla on myös ollut pitkät ja ansiokkaat perinteet etenkin itäisessä Suomessa.

    Mitäpä meille jää tästä käteen? Onko NOKIA ja vastaavat korkean teknologian yritykset mahdottomuus näin pienelle maalle? Meillä on tosin valtavasti tietotaitoa jokseenkin kaikilta ajateltavissa olevilta aloilta, mutta emme jostakin syystä osaa myydä itseämme maailmalla.

    „Peruuttaisin“ hiukan ajallisesti ja miettisin, mitä voisimme tehdä satojen vuosien takaisilla innovaatioillamme. Tervallahan on hyvä hinta maailmalla (joskin barrelien tarve ei ole suuri). Pontikkaa osaamme myös tehdä, joten siitä voisi kehittää maallemme vastaavan merkkituotteen kuin mihin ovat pystyneet mm. turkkilaiset ja kreikkalaiset. Ja jos high techiä kaivataan, voisimme kehittää kylmissä olosuhteissa toimivia pienpuhdistamoita ja luotijunia?

  2. Juha, kiva kun kommentoit. Tiedät, miten paper & puu on meillä kulkenut innovaatiottomuudesta kohti julmaa saneerausta, vaikka osaamista olisi ollut ja on edelleen. Pieneen maahan mahtuu yksi projekti kerrallaan: nyt on Nokia / Mokia. Olemme selvinneet talvi- ja jatkosodista, Suomi nousi Euroopan köyhimpien takapajuloiden joukosta kokoansa merkittävämmäksi teollisuusmaaksi. Jälkiteollisen palvelutuotannon ja -muotoilun tekijöinä olemme yhä harjoittelijoita, mutta uskon kykymme soputua ja muuttua. Matti Vanhasta tai poliitikkoja en juurikaan diggaa, mutta hänen blogissaan on ihan tolkkuja elementtejä: yhdessä tää on pantava uusiksi.

    http://blogit.iltalehti.fi/matti-vanhanen/2011/02/21/nokia-yliopisto/

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s