Jorma Ollila: eurooppalaisten ja suomalaisten ohjelmistotaidot eivät riittäneet

june29_2010 080Viime kesänä Nokia lupasi, että tulevaisuuteen pusketaan MeeGo:lla. Eilen Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoi, että  marraskuussa heille tuli syväanalyysin jälkeen selväksi, ettei omilla voimilla päästä ajoissa maaliin. Suomesta ja Euroopasta ei löydy riittävästi ohjelmisto-osaamista amerikkalaisten voittamiseen.

Nokialla oli kolme vaihtoehtoa: Symbian ja Maemo / Meego, Google tai Microsoft. Nokia valitsi MP7 ja Googlen Eric Schmidt valitti Nokiaan valintaa. Ovea kolkuttivat myös jotkut muut toimijat.

Jorma Ollila kertoi näkemyksensä selkeästi ja kiemurteli melko mukavasti irti omasta virheistä. Jokainen yritys tekee virheitä ja Nokia on iso laiva käännettäväksi. Menneet ovat menneitä ja nyt on pakko katsoa eteenpäin: yrityksellä on selkeä suunta ja nyt on tekojen aika.

Nokian tiedotus taitaa herätä talvihorroksesta. Nokia Plan B –hanke kuivui kokoon muutamassa päivässä. Microsoft Nokia yhteistyölle löytyy myös sijoittajien piiristä ymmärtäjiä.

Kansakunnalle tulevat irtisanomiset ovat karvasta kalanmaksaöljyä, mutta realistien on pakko myöntää: Suomi muuttui 2000-luvulla osaamiseltaan liian kapeaharteiseksi, riittävää ohjelmisto-osaamista ei Nokialle löytynyt Euroopasta.

Irtisanottavat eivät välttämättä ole työttömänä pitkään. Skype on ilmoittanut palkkaavansa Pohjoismaista 350 uutta työntekijää tämän vuoden aikana. Google joutuu sekin panostamaan omien mobiiliratkaisjuen kehittämiseen.

Ekosysteemin kehittäminen edellyttää myös maailmanlaajuisen palvelinverkoston luomista. Se vaatii investointeja suuriin tietojärjestelmiin ja Nokialla ei olisi ollut aikaa ja varaa kaikkeen tähän, joten Mikkisofta-yhteistyö selittyy tätäkin kautta.

Sirpaleiselle softainfrastruktuurille Nokia-kriisi tekee hyvää. Sadat bittipajat joutuvat miettimään tulevaisuuttaan uudelta pohjalta. Maailmassa on onneksi satoja muita isoja asiakkaita: Nokian tai jonkun muun ison napanuoraan jääminen ei takaa ydinosaamisen jatkuvaa kehittymistä.

Stephen Elopin palkkaaminen muutosjohtajaksi oli ehkä Nokian viimeinen tilaisuus. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tulee vielä riittämään. Nokia ei ehkä enää ole tuuliajolla, mutta vanhat koneet jyskyttävät höyrylaivan uumenissa ja tämä vuosi on myytävä sitä mitä on. Matkaa uuteen herruuteen ja suuruuteen on vielä monta vuotta.

 • Meego-tablettia tarjotaan tälle vuodelle
 • 2012 on Nokialle näytön paikka
 • Irtisanomista päätetään viikkojen tai kuukausien kuluttua
 • Oulussa kaupunki valmistelee Tervaryhmää ja Takomoa sekä 100 Me rahastoa

10 Kommentare zu „Jorma Ollila: eurooppalaisten ja suomalaisten ohjelmistotaidot eivät riittäneet

 1. „kiemurteli melko mukavasti irti omasta virheistä.“

  Ollila on tehnyt siksi suurenmoisia tekoja, että olisi nyt voinut myöntää valinneensa faktisesti Kallavuon seuraajakseen ja faktisesti esitelleen asian eteenpäin, vaikkei ehkä nimeä papereissa olekaan allakirjoittajana. Jos haluaa tehdä itsestään virheettömän, siinä maine harvemmin kasvaa, etenkään selvällä valehtelulla.

  Lisäksi Ollilan puhe ei ollut järin solidaarinen Kallasvuota kohtaan. Miehet ovat sentään olleet työtovereita ~25 vuotta ja eilisen perusteella voisi olettaa tosiaan ihan muiden valinneen K:n.

 2. Juha, Lueskelin ruotsalaislehtien arivoita Nokia Microsoft -yhteistyöstä. Arviot onnistumisen mahdollisuukista ovat yhtä kirpeitä kuin Suomessa, mutta viileempiä, analyyttisempiä ja etäisempiä.

  Ruotsalaisia kiinnostaa Nokian pörssikurssin kehitys, meillä murehditaan kotimaisen alustan murenemista. Mutta Nokiasta keskustellaan sekä meillä että muualla; hyvä merkki kuitenkin. Viime kesänä Nokia vielä vannoi MeeGo:n mahdollisuuksiin.

  Stephen Elop on todennut, että Meegon valmistuminen olisi kestänyt monta vuotta. Eli tie olisi ollut vielä pidempi omalla alustalla. Ruotsissa todetaan, että Noksun ja Mikin yhteiset kehitysvarat ovat kymmenkertaiset Appleen verrattuna, joten fyrkasta innovaatio ei jää kiinni, mutta NOPEUS ja KETTERYYS ovat akillenkantapäitä.

  Mikki ei ole maailman nopein ja samassa sarjassa painii Nokia.

 3. Tämä on kärsivällisten miesten laji.
  Mielenkiintoista tulee olemaan menee miten tahansa.Meegomiehet saavat nyt näyttää uhonsa jos ehtivät ja mikäs sen hienompaa kuin uskomaton uutuus jo kuluvan vuoden syysmarkkinoille.
  Yksi ja ehkä mielenkiintoisin ongelma on Jorma Ollila itse.Hän on tehnyt itsestään lähes Jeesuksen ja jos Jeesus lähtee 2012 niin kukas se Pietari sitten olisi?Muistakaamme myös miten Jeesus lähti.
  Onko Eelop Juudas vai Johannes?Pontius Pilatus on selvä tapaus.Pekkarinen saa sen roolin.

 4. ToBe, tässä on kyse isommasta pelistä. Pekkarisen rooli on toimia siivoojana Oulussa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla; Jyväskylän mallin mukaisesti.

  Microsoftin on pakko iskeä kiilaa Applen ja Googlen valtapyrkimyksiin. Mikkisofta lähti liian myöhään luuribisnekseen. Nämä muut ovat jo tableteissa.

  Katso Apple: http://www.enterprisemobiletoday.com/features/article.php/3925201

  Nokia pääsi mukaan amerikkalaisten kisaan. Jos Nokia olisi valinnut Googlen, silloin Mikkisofta olisi jäänyt kokonaan pois pelistä.

  Mikki ja Mokia ovat kuin kaksi herraskartanoa, jotka ajautuvat rakkaudettomaan pakkoavioliittoon. Suomi-neito olisi halunnut säilyttää neitsyytensä (Meego ja Symppari), mutta Mikki otti rupsahtaneen ikäneidon syliin ja kuiskaili kauniita korvaan.

  Kyllä sellainen hellyyttää. Suomesta ei löytynyt kosiaa; eikä Euroopasta. Olen myös verrannut N + MS liittoa kahden miehen väliseksi avoliitoksi, jossa ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa yritetään synnyttää biologinen jälkeläinen.

  Ekosysteemi tarkoittaa tässä metaforassa keskoskaappia, joss ilmestyskirjan peto saa kasvaa aikuisuuteen.

  Hellyyttävää, mutta kuitenkin totta.

 5. Jos maailmassa on nyt miljardi Microsoftin tietokonetta ei Nokia ihan riskipeliin mukaanmennyt.
  Nyt homma ei näytä seksikkäältä.Joudumme vain uskomaan että muutaman vuoden päästä näyttää.
  Muillakin alkaa toimia massojen laki.Tavaraa ei tulekaan ihan samaa tahtia kuin nyt.Applea toki jaksoin jopa odottaa, mutta minä olin omenauskovainen ennen sitäkin.
  Alun loppu tämä ei ole.Lopun alkukin kuulostaa enneaikaiselta kun liiketoiminta on kuitenkin ollut kannattavaa.
  Joku on syyllinen sekoiluun ja organisaation sotkemiseen.Sormeni osoittaa silloin Jormaa.Jormalle tämä on varmasti alamäen alku.
  Mitä oli ennen Jormaa? Ei mitään.Etteikö ollut Jormaa?

 6. ToBe, uskon, että NOK oli pakko lähteä isommille vesille softaa hakemaan. EKOSYSTEEMIN rakentaminen vaatii myös palvelin- ja pilviverkoston luomisen ja samanaikaisesti Nokia ei olisi pystynyt kaikkeen yksin ja kotimaisilla eväillä.

  En kanna huolta onnistumisesta, koska ei tämä NOKIA SHOKKI tapa ihmisiä, se vahvistaa Suome. Nyt olemme tämän edessä shokissa kuin pienet kakarat, joilta on viety viikkorahat.

  Eihän täsäs ole sen kummemmast kyse kuin naapurin reinon autokorjaamosta, joka meni konkkaan, kun tekninen osaaminen ei enää riittänyt nykyautojen korjaamiseen. Nokiaan suhtaudutaan liian juhlallisesti; osaaminen loppui.

  Jorman syyttävä sormi osoitti Eurooppaan ja Suomeen. On tehtävä parannus ja palveltava uusia jumalia.

  Suomi joutuu kokonaisuudessaan muuntokoulutukseen. Sehän meitä vituttaa. Herttainen hyvinvointi olisi niin paljon kivempaa; pelkkää auringonpaistetta ja siistejä auringonlaskuja.

  Pohjois-Afrikan maat selvivätä paljon vaikeammasta kriisistä demokratisoitumalla. Ehkä meiltä puuttuu joku mutteri päästä, jota emme vielä ole paikallistaneet.

  Haku päällä!

 7. Helge….luulen että Nokia tietää löytäneensä avaimen USA:n markkinoille MS:n avulla.Omat eväät eivät siellä ovia avanneet.
  Vaikka jenkkilässä on kuinka suurta kapitaaalikriisiä, se on edelleen johtava maa uuden teknolgian käyttöönotossa.
  Mitalisijakin jenkkilässä on tärkeämpää kuin kulta ja mirhami kehittyvissä Kiinasssa, Intiassa ym.
  Jos Noksu pystyy edelleen mittakaavaetuun eli edullisuuteen se voi olla voittaja taas kerran.Nyt on niin surullista puhua kun näemme edessämme vain hienoja androideja ja omenapuhelimia kaikkinen ominaisuuksineen….
  Mihin vertaamme kun Meegoa ei näy ja MS-Noksut vasta jonkun piirustuspöydällä jos sielläkään.

 8. ToBe, Muutaman vuoden kuluttua Kiina saattaa olla nopeimmin kuihtuva Nokian markkina-alue. Japanissa Noksun markkinaosuus lienee about „zero“. Meille on luotu kuvaa maailmanvaltiaasta, mutta Japanissa ja Pohjois-Amerikassa Nokia ei juhli. Kiinalaiset ovat yhtä isänmaallisia kuin amerikkalaiset. Epäpyhiä alliansseja syntyy varmuudella myös sinne. Maailma, jonka muistamme, ei ole entisensä. Pohjois-Afrikan myllerrykset osoittavat, että maailma muuttuu, stabiilit diktatuurit häipyvät maailmankartalta – tehdäkseen tilaa uusille. Sama tauti tartuu myös top-down johdettuihin ylimielisiin yrityksiin. Nokiaa nöyryytetään nyt: 2000-luvun alussa tällaisesta kirjoittelusta olisi joutunut Suomessa hourulaan tai elinkautinen linnassa.

 9. ei ne koodaus taidot huonoja ole vaan jarrut väliportaissa, pikku wanna bee nokian rakentajat jotka ei osaa tehdä muuta pyörittää powerpoint esityksiä toisille kynän pyörittelijöille

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s