Nokian Heko-hekosysteemistä eFlop-yrityshautomoon

hekosysteemi

Heko-hekosysteemi naurattaa ja herättää herkkiä tunteita verkossa. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen haluaa, että Nokia osallistuu merkittävällä summalla työttömiksi jäävien muuntokoulutukseen. PAMin pomo ehdotti 100 000 euron erorahaa, jokaiselle Nokiasta poispotkitulle. Onko muuten vaalit tulossa?

Poliitikot pelkäävät ehkä hyvin toimeentulevien ja huipunosaajien kapinaa. Lapiohommista vapautuville ei ehdoteta hopeisia pakkashanskoja tai katinkullattuja laskuvarjoja. Nokialaisille on tarjolla tukea oikealta ja vasemmalta, vihreiltä ja keskustalta.

Yrityshautomisesta tulee iso bisnes: keskoskaappeja valmistaville konepajoille on tarjolla puhdetöitä. Yrityskätilöitä tullaan tarvitsemaan. Jokainen kynnelle kykenevä autotallin omistaja tuskin aloittaa NeXT-Apple projektia. Vapautuvien voimavarojen jakautumista yhteiskuntaan kannattaa kuitenkin pohtia ja ennakoida. Heitän tässä ehdolla muutamia:

No Työllistymistapa Siirtokoulutus Työtä
1 Uusia yrityksiä 100 – 200 500 – 1 000
2 Kilpailijoiden leireihin   500
3 Suomalaiseen teollisuuteen + palveluihin   500
5 Opintojen jatkaminen + lisäkoulutus   500
6 Muutto ulkomaille   500
7 Eläkkeelle   500
9 Työttömänä 500 päivää   500
10 Yhteensä   3 500 – 4 000

 

Jos irtisanottavia on 5 000, silloin Nokia-ongelman hoitaminen onnistunee muuten helposti, mutta moni joutuu muuttamaan muualle, koska suurimmat poistumat nähdään Tampereella, Oulussa ja pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudulla asuvalle uutta työtä löytynee helpoiten. Nokia ei ole maksanut osaajilleen erityisen korkeita palkkoja, joten se madaltaa työllistymiskynnystä.

Osa porukasta vetää varmasti henkeä hetken ennen uuteen ryhtymistä. Oletettavista potkuja jaellaan tipottain muutaman vuoden aikajänteellä, joten isku ei tule olemaan ihan niin kova kuin mitä piruja on seinille maalattu. Suomi selviää tästä ehjin nahoin ja tuloksena saattaa olla terveempi yritysrakenne 2020 mennessä.

2 Kommentare zu „Nokian Heko-hekosysteemistä eFlop-yrityshautomoon

  1. Helge

    On se hyvä, että edes sinä lohdutat. 😉

    Ja, jos muuttaisimme viisisataset suoraan millenium-tasolla, sanotaan vaikka tonniksi havaitsisimme, että EKn pelottelu nurkan takana vaanivasta työvoimapulasta perustuu tarkkaan anlyysiin tähtien asennon vaikutuksista maahanmuuton kiihtyväisyyksiin.

    Mutta vakavammin. Minua suorastaan huolettaa Mauri Pekkarisen ulostulo työllistämistoimipaketin osalta. Ilmeisesti hän elättelee toivetta, että tässä se nyt on, se Suomen yrittäjäreservi. Ja vielä enemmän pelkään sitä, että hänen annetaan tukea nämäkin osaajat syrjään, hengiltä.

  2. hakki, minä näen hyvänä sen, että tämä johtaa nöyryyden lisääntymiseen yrityksissä ja yrittäjiksi aikovien keskuudessa. Nöyryyde paine tartuu myös poliitikkoihin. Meillä on puhuttu huippuosaamisesta ja maailman johtavista ratkaisuista hyvin huolettomasti ja vielä puheisiimme uskoen. Paha maailma tuotiin hopeatarjottimelle silmiemme eteen Mr. Elopin esille tulon kautta. Se on paljon pahempi kuin mitä olemme mielissämme hellineet. Eikä ole syytä ampua pianistiakaan, joka ei ole soittanut biisin biisiä. Pekkarisesta en piittaa. Hän ei ratkaise mitään. Luotan näihin kahleista vapautuviin nuoriin. Kyllä sieltä jotain irtoaa. Tämä panee liikkeelle tunteita: vihaa ja näyttämisen tarvetta. En pelkää nuorten puolesta, seuraan innolla, mitä he saavat aikaiseksi. Ehkä pientä senioritukeakin…

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s