Nokia oli tuuliajolla monta vuotta

nokimikki

Nokian stressitesti osoittaa, että softapuolen pakettia ei saatu kasaan omin voimin. Applen ja muiden tulokkaiden laitteisiin, ohjelmiin ja palveluihin suhtauduttiin ylimielisesti. Apple harhautti maailman suurinta toimijaa 1 % markkinaosuustavoitteellaan. Google vetäisi (ostamalla) Androidin hatusta ja pääsi älypuhelinkisaan mukaan nopeammin kuin väkivahva markkinaosuuksillaan ylpeilevä Nokia.

Markkinoiden reaktio on tyly. Nokian pörssiarvosta hupeni eilen lähes viisi miljardia (- n. 14 %).  Stephen Elopin eilinen ilmoitus ennakoi lähtöpasseja tuhansille suomalaisille tuotekehittelijöille ja softan vääntäjille. Elopin viikate osuu Oulun, Tampereen ja pääkaupunkiseudun osaamiskeskuksiin ennen näkemättömällä raivolla.

Metsäteollisuuden rakennemuutoksen iskujen kohteita olivat pienet syrjä-Suomen paikkakunnat: Voikkaa, Summa, Kemijärvi, Varkaus, Jyväskylä, Kaskinen jne. Nyt hyvinvointileikkuri puree osaamisestaan ylpeileviin huippuosaamiskeskuksiin.

Tuleva muutos iske myös suomalaiseen itsetuntoon; puheet tietoteknisestä edistyneisyydestämme eivät ole pitkään aikaan saaneet vastakaikua markkinoilta. Onko meille syötetty huippuosaamisella kuorrutettua pajunköyttä  useita vuosia, vai onko kuullun ymmärtämisessä ollut puutteita?

Otso Kivekäs kirjoittaa blogissaan 12.2.2011: “Tänään, kuultuani Stephen Elopin strategiajulkistuksen, olin pettynyt. Kuten varmasti kaikki muutkin suomen IT-insinöörit. Nokia oli meidät pettänyt. Pettänyt ne ylimitoitetut ja messiaaniset odotukset, joita koko 90-luvun nousukauden luoma sukupolveni oli siihen ladannut. Kaikkihan tiedämme mitä käy Microsoftin kumppaneille. Ja Osakkeenomistajatkin tietävät, mikä arvo on yhtiöllä, joka ei hallitse ekosysteemiä, vaan ainoastaan tuottaa rautaa. Useimmat meistä uskoivat Meegoon, ja jotkut uskoivat Symbianiinkin. Kaikki tuo usko tulevaan vedettiin tänään vessasta alas.”

Päätökset henkilövähennyksistä tulevat todennäköisesti kahdessa vaiheessa: ensin muutama tuhat ja sitten toinen pompsi vuoden  kuluttua, jolloin vähennetään saman verran lisää. Qaiku-keskustelu taustoittaa Nokia-asiaa nörtti- ja markkinanäkökulmista.

Mutta selviääkö Nokia ylipäätään hengissä ja / tai itsenäisenä. Markkinat, media ja käyttäjät haluavat näyttöjä MikroNokian toimivuudesta tämän vuoden aikana tai alamäki muuttuu entistä rajummaksi. Pörssiarvon laskun myötä koko lafkan ostaminen muuttuu helpommaksi, mutta Microsoft ei tarvitse sitä tehdä, sehän saa määräysvallan Nokian tulevaisuudesta maksamatta siitä taalan taalaa. Nokia maksanee softasta lisenssimaksuja.

Elämme Suomen high-tech ylpeilyn vaikeinta viikonloppua. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, opetti Paasikivi. Nyt sitä voi jälleen harjoitella.

 

6 Kommentare zu „Nokia oli tuuliajolla monta vuotta

  1. Kun on ollut Applemies jo 80 luvulla muistaa hyvin miten omeihmisille naurettiin.
    Puhuttiin aina kuolevasta mitättömästä yhtiöstä ja kuinkas sitten kävikään.
    Applea on vaikea voittaa, koska se perustuu yhtä paljon tunteeseen kuin järkeen.

  2. Olin vuodesta 1981 Applen kanssa tekemisessä vuoteen 1995. Väliin ehti tulla NeXT Computerkin. Mutta sitten ajauduimme ajopuun tavoin PC-sovelluksiin. Vaihto Appleen on kuitenkin ollut meilläkin puheena pitkän aikaa. Nokian ja Mikin avoliiton hedelmistä ei ole vielä mitään hajua, mutta karmeaa jälkeä syntyy osaamiskeskuksissamme. Vaikeita aikoja on Applessakin eletty, joten vuoroin käy viikatemies kylässä. Nokian pudotus on ehkä nyt hypestä harmaaseen todellisuuteen. Vakaalta tosiasiapohjalta on turvallista rakentaa uutta.

  3. Eiköhän Nokian olisi parempi siirtyä valmistamaan tuotteita minkä ne parhaiten osaa, siis alkaa valmistamaan kumisaappaita, on tulossa märkä kevät. Uki

  4. Me uskomme nyt Jormaa.Jorma puhuu totta ja on ennenkin noutanut kuun taivaalta.Kaikki muu on epäoleellista.Nyt työrauhaa niinkuin Jorma sanoi.Jorma itse aikoo lopettaa hommat 2012, jollei erikseen pyydetä jatkamaan ja kyllähän me pyydetään.Ilman Jormaa ei ole mitään.Kun uusi Microsoft Nokialainen lanseerataan 2012 ja ylpeä Jorma nostaa sen taivasta vasten me kaikki ymmärrämme.Gorbaa ei enää ole, mutta Jorma on nyt täällä.Onko Jorma tabletti vai peräti pillerimuotoinen jää nähtäväksi.

  5. Jorman puhe myy vielä hyvin suomalaisessa mediassa. Hän on meillä nykyajan mannerheim, mutta Ruotsissa vastaanotto olisi paljon tylympää. Maailmalla Jorma on vain yksi hall.pj satojen muiden joukossa. Kaikki kunnia sille, mitä hän on tehnyt, mutta eilisessä oli sekä „strategista viisautta“ että „salesmanshippiä“, jolla myytiin Trabanttia länsisaksalaisille. Uhoa „me noustaan käärimällä hihat“ tarvitaan, mutta sellaistahan Kairamokin esitti 1980-luvulla.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s