Kotitalouksista 500 miljoonan ruoat roskikseen

biojate

Suomalaiset heittävät  23 kiloa per henkilö syömäkelpoista ruokaa roskikseen vuosittain. Kotitalouksien hukkaan heitetyn ruoan arvo on 500 miljoonaa euroa – ja kaksi kertaa niin suuri kuin kaupan hävikki.

Ruoka tuotetaan, jatkojalostetaan, toimitetaan kauppoihin, säilötään ja pakastetaan ja syömisen sijasta se joutuukin biojätteeksi. Aivan turhaa hiilijalanjäljen kasvattamista.

Sailas kaipaili kolumnissaan 1,5 miljardin euron julkisen talouden säästöä. Tuossa olisi puoli miljardia heti kättelyssä, jos söisimme lautasemme tyhjiksi.

Ehkä vastaavankokoisia säästökohteita löytyy muualtakin

13 Kommentare zu „Kotitalouksista 500 miljoonan ruoat roskikseen

 1. Jopas vaarallisen aiheen keksit.

  Joku Kepun saastuttamassa hallinnossa kuittaisi asian: „Onhan tuosta pois heitetystä 500 milj. eurosta maksettu alveja 100 milj. euroa.“

  Joku toinen väittää perustellen: „Keskimääräoletuksella on liian ruuan tuotannossa viljelty 100 000 ha EU tuettua peltoa n. 200 000 EU tuetun kotieläimen tarpeiksi.“

  Peltoja ja kotielikkoja hyysäämään kolmas väittää on siten työllistetty n. 10 000 traktoristia, navetta-, sikala- ja lomittajaa isäntää ja piikaa.

  Teollisuus, kuljetus ja kauppa ovat ottaneet omansa liikevaihdosta ja se tarkoittaa n. 5000 täyttä rekka – auton lastia n. 200 km ajosuoritteella / kuorma.

  Ely keskuksiin on työllistetty tämän väen papereita pyöritämään n. 500 tarkastajan tarkastajaa.

  No, jos nämä 10 000 henkeä lopettavat tukipperien ja setelin pyörittämisen ja harventaisivat ja ajaisivat koneineen lähiseutunsa metsia niin vuodessa raivattaisiin ja saataisiin kerättyä vaikkapa kuntien lämpövoimaloiden tarpeeksi n. 200 000 metsähehtaarin alalta n. 10 milj. kuutiota harvennuspuuta.

  Tämä ilman, että kuiduttava teollisuus kärsisi raaka – ainepulasta tai, että kantoja tarvitsisi nostaa poltettavaksi.

  Kiintomotti / työpaivä josta tukea suoritteen perusteella vaikkapa 10 euroa motti tienvarteen toimitetusta. Logistiikan ja mittaukse hoitelevat nämä 500 Eu tukien tarkastajan tarkastajaa.

  Aikaa, sopivaa pellonnurkka ja koneita olisi syrjäseudun tiloilla käytössä nykyisellään liikaakin. Väelle uudessa tuotannossa jäisi aikaa viljellä omat juurekset ja vihannekset ja pitää pari luomulammasta ja talouspossu.

  Liikoja peltoja metsitettäisiin vaikkapa 30 000 ha joka vuosi seuraavat 10 vuotta.

  Homma lähtee käyntiin markkianvetoisesti, prosto, ja maailman hulluimmasta tukielikosta aloittaen. Jokainen poroista kuullut, lukenut niitä joskus nähnyt vain päättää olla syömättä tukiheinää ja väkirehuja nauttinutta tarhaporoa.

  Varoitus, jos lukijat ymmärtävät asian se on vaarallisempi kuin Wikileaks ja saattaa johtaa parissa vuodessa parin tarpeettoman ydinvoimalan pysäyttämiseen ja kolmas voimala pysähtyy kun 100 000 ha entistä peltoa tuottaa metsänä energiapuuta.

 2. Siinä sitä olisi alkuun 100 000 ha peltoa metsitettäväksi ja joille voisi olevilla vehkeillä ajella noita päivän Kl. professoritason huolena olevien epäonnen puhdistamoiden jätevesiä istutettavien energiapusikon lannoitteeksi.. eikä edes proffan huolena olevat jätevedet riittäisi.

 3. Hullu poron, upeaa argumentointia sinun puolelta. Syömällä Suomi nousuun! Ylipainoisten hoivaan ja hoitoon tarvitaan lisää työvoimaa. Tämä on sitä „toivottua kasvua“, josta pääministerikin on puhunut. Leikkauslistoja tarvitaan vain keskussairaaloissa.

 4. EU voisi lakkauttaa maataloustuet. Serauksena myös ruoka kallistuu. Säästöjä syntyy säästyneinä maataloustukina sekä siinä, että ihmiset syövät kalliin ruoan loppuun eivätkä heitä pois. Halpaa ruokaa voidaan haaskata. On ihan tervettä, että ihmiset käyttäisivät suuremman osan tuloistaan ruokaan. Se palauttaa ruoan arvostuksen ja vähentää kaiken maailman kiinalaisen krääsän ostamista.

  Köyhimmille kallistunut ruoka toki kompensoidaan, mutta kokonaisuutena säästöpotentiaali on huomattava.

 5. Jos unohdamme nuo luvut. Katsokaamme mitä ihmiset syö? Kassajonoissa sen näkee.Ne moskat voisi pääsääntöisesti jättää ostamatta tai ainakin jättää syömättä. Isompi ongelma kuin ylijäämäruoka on huono ruoka.Pitääkö jotain joulusikaa syödä marraskuun alusta helmikuun loppuun ainoastaan siksi, että joku tolvana kyläkauppias ja Liideli myy sitä hintaan 2,3€ kilo.Jokaisen koulussa kerran istuneen luulisi oivaltavan ettei se ole a) bisnes b) kunnon ruokaa.Se on jätetarjous jolle kansalainen ei sitten loppujen lopuksi anna mitään arvoa itsekään.Samaan hautaan joutaa jokainen mandariinibroisku.Syyllisiä ovat kaikki, mutta ennekaikkea tuottajat joilla ei ole vastuuta kansalaisten paremman maun kehittäjinä.
  Sitä ostetthan mitä halavalla saahaan ja puolet sinne roskalaatikkoon.
  Ihmiset..oppikaa kompostoimaan…se jäte on multaa.Ryhtiä siihen ruuanlaittoon ja vanhat arvot kunniaan.
  Nuo muovikassit pitää myös lopettaa.Jopa ranskalaiset pystyivät ssiihen ja nyt jokaisella on hieno oma ostoskassi joka ei ole roska vaan hieno designtuote.Edes vihreät eivät aja vihreää asiaa vähittäiskaupassa.

  Pahus taas on päässyt hanhenmaksa loppumaan ja mikrogrammaakaan ei mennyt roskiin.

 6. Kaikki, täällähän on viisaita ajatuksia ruoasta. Minua tuo ruoan haaskaus kosketti ja tunsin piston sydämessäni, kun meilläkin joskus menee huonompaa ruokaa roskikseen. Ostamiseen on pakko kiinnittää enemmän huomiota. Parhaat kotitekoiset ruoat tekevät meillä kauppansa niin, että kattilanpohjat paistavat, vaikka tehdessä ajatteli, että tässä on vielä huomiseksi. Ruoka on tärkeä teema ja halpatuotanto aiheuttaa huomaamatta sen, ettei millään ole mitään arvoa. Joululahjoistakin revitään paperit kuin raivoisat ruusut ja sen jälkee tavara ei enää ole missään merkityksessä. Vähempi parempi kaikessa.

 7. Katselin asiasta kertovan ohjelman, siinä haastateltu pienen lapsen äiti
  valitteli heidänkin perheensä syytävän ruokaa roskiin. Samalla hän kippasi
  suuresta syvästä ruokalautasesta, ehkä isolle miehelle riittävästä annoksesta
  yli puolet roskikseen. Ei kai tuollainen tuskin syöttötuolissa istumaan kykenevä
  pystykään sellaisia määriä syömään. Mikä pakko se on kerralla kattila kaupalla
  yhdeksi kerraksi valmistaa, jos loppu on poisheitettävää, voi kai sen liian
  jäähdyttää ja vaikka pakastaa.

  Mikä näitä uusavuttomia oikein vaivaa, ei osata, tai paremminkin ei osata ottaa
  selvää asioista. Ei ymmärrä. Sehän on sama kuin heittäisi sitä selvää rahaa roskiin.

 8. uusavuttomista puheen ollen havainto tuolla pesutuvassa oli,että parikymppinen neiti pesee 8 kg koneessa keinokuitupaitaa ja kahta paria pikkuhousuja.

 9. Hehe. Nyt kun asuminen ja eläminen on tullut niin kalliksi, etteivät ihmiset enää pärjää millään, keksittiin tämäkin, jotta voidaan köyhää lapsiperhettä syyttää tuhlaamisesta ja syyllistää kaupanpäälle.
  Kohta puhutaan kuinka tuhlataan sähköä, kun käytetään halpoja energiansäästölamppuja, jotka kuluttavat enemmän energiaa kuin hehkulamput ja häiritsevät vielä sähköverkkoakin. Niin paljon, että on pakko nostaa sähkönsiirtohintoja. Ja köyhät lapsiperheethän näitä halpoja käyttävät ja eniten energiaakin.
  Ja ne reppanat joilla ei ole varaa uuteen autoon maksakoon bensoistaankin enemmän, kun saastuttavatkin enemmän. Hävetkää köyhät romuinenne ja kuolkaa bensalaskuunne. Sehän se viesti on.
  Meni luu kurkkuubm kun kalusin sitä ja luin paljonko ruokaa menee hukkaan. Totuus on että elintarvike jostain syystä pilaantuu, vaikka pitäisi olla käyttöaikaa jäljellä. Pahan makuisia päärynöitä ei syönyt naapurin lemmikkirottakaan, vaikka oman ulosteensa syö. (Siinä mallia ravintotehokkuudesta) Monet ruoat menevät siis roskikseen syystä. Niiden taso on joskus alle syömäkelpoisen.
  Meillä on lapsiperheessä työttömänä niin vähän ruokaa, että se katoaa, kun sen ovesta tuo. Ei tarvitse jääkaappiakaan pitää päällä.
  Totuus on, että loppupelissä politiikka on viitoittanut yhteiskunnallisen tien joka heijastuu myös yksilötasolla. Viesti on: ‚hälläväliä, kunhan tänään saadaa kaikki‘.
  Toinen käsi käskee kuluttamaan ja velkaantumaan, että eliitti saa omansa. Toisella kädellä rankaistaan, kun kulutetaan ja velkaannutaan. Ja molemmin käsin ajetaan puolet kansasta ahdinkoon elinkustannuksilla. Ei ole varaa leipään ja sähköt on katkaistu. Omaisuus ulosnmitattu ja luottotiedot menneet. Et siis tee enää velkaa. Sitten ei saastuteta, eikä haaskata, ei velkaannuta.
  Saastuttaminen loppuu. Eliitti omistaa kaiken. Köyhä kansalalainen syö mitä tahansa löytääkin. Hallitus on päässyt tavoitteeseensa ja kansa hurraa syyllisyyden tuskissaan yli sadan prosentin verolle vastineeksi tyhjästä.

 10. NiinAina, olet oikeassa, elintaso- ja varallisuuserot ovat Suomessa kasvaneet nopeimmin kuin missään muualla Euroopassa. Katselin eilen Obama Blues dokumenttia USA:sta, esimerkkiä autotehtaan lopettamisesta ja miten sitä mukaan luhistui vakaa ja elinvoimainen yhteisö; kun kaikki häviää alta, ei ole mitään duunia, ja siellä kun tipahtaa tukiverkoston ulkopuolelle ihminen lakkaa olemasta. Tilastotkaan eivät enää huomaa. Kohti sitä ihannetta Suomi on kulkenut. Vastakkainasettelujen aika ei ole kadonnut. Köyhyydestäkin mainittiin hiljattain: meillä on enemmän köyhyysrajan alapuolella kuin 70-luvulla. Silloin tosiriikkaita oli vähemmän, joten vastakohdat ovat nyt sitäkin suuremmat. Miten tämä tulee vaikuttamaan vaalikäyttäytymiseemme? Millainen protesti on tulossa?

 11. En usko suureen vaaliprotestiin.
  Persujen kautta tulee joku peruspurkaus, mutta muuten mennään niillä samoilla +-2% muutoksissa.
  Protesti muhii ihan muualla ja toteutuu ehkä kaduilla ja ehkä ennenkaikkea netissä.Byrokratiaa maassamme voi joku ryhmä vastustaa vaikkapa sotkemalla loputkin valtion tietojärjestelmät.Tarkoitan niitä mitä he eivät itse ole jo päällekkäisyyksillään sotkeneet.
  Tuo turhautunut joukko saattaa osata paljon enemmän kun he pääsevät oikeaan työhön.Wikileaks on siitä hyvä esimerkki.
  Moni on valmis tukemaan sitäkin taistelua.Nyt se on heittelyä, mutta taitavat hakkerit tekevät kohta täsmäiskuja.
  Kuten huomaat Helge en jaksa uskoa enää rauhalliseen ratkaisuun.Tämä ei todellakaan ole hallitus vs. oppositio kysymys.
  Vika on suurempi.Onneksi kaaosjohtaja vielä puuttuu.Ehtiikö jostain tulla muutosjohtaja ennen sitä?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s