Sotkamon Talvivaarasta pimeitä uutisia: ministerit kieltävät kaiken

maj15_2010 017Ministeri Paula Lehtomäkeä ei ole vielä tuomittu sisäpiiritietojen väärinkäytöstä, mutta Sotkamossa Talvivaaran kaivoksen uuden energiaintensiivisen prosessin vaikutus “haisee” kesällä havaittavasti. Matkailun ja kaivostoiminnan välinen jännite kasvaa vuosi vuodelta suuremmaksi. 1900-luvulla Kainuussa kaapin paikan näytti leivän isä eli Kajaani Oy, nyt eletään uutta biotalouden ja vihreän verotuksen aikaa: avolouhosyhtiö Talvivaara Oyj on maakunnallinen ylpeys ja syrjäseutujen suunnannäyttäjä.

Kajaanilaisen Suomi-Soffa Oy:n alennusmyyntistrategia ei tuota KMS-liittymän ennakoimaa heikkojen signaalien huomisen pk-tulosta. Maakuntasarjan poliitikot liimautuvat vaistomaisesti uusiin yrityksiin – täällä ja muualla. Vanhasen tavoin harkinta-aikaa on vain kolmekymmentä sekuntia ennen nuijan lyöntiä tammipöytään. Virheitä syntyy, rapatessa roiskuu. Prinssien ja prinsessojen kultaisiin kruunuihin tulee tahroja. Paulan poliittisesta huomisesta ei ole takuita, mutta mielenkiintoista on, louhitaanko Talvivaarassa uraania lähivuosina.

Risupaketin jälkeen tarjolla on kauhakuormallinen uraanilouhosta. Tajuuks sä, tätä Suomi tarttee, jotta kahden uuden ydinlaitoksen polttoaineeksi saadaan myös kotimaista energiaa.

 

2 Kommentare zu „Sotkamon Talvivaarasta pimeitä uutisia: ministerit kieltävät kaiken

 1. Uraania tai ei, Pauloja yks tai kaks, poromies lähimpine Kepuherroineen vastustaa kaivosta.

  Maakunnissa ja periferiassa ruikutetaan ja säästetään.

  Vaan uutisia lisää.

  Metsähallituksen luontopalveluja joita kansa korvauksetta käyttää ajetaan alas nopealla aikataululla. Luonnon käyttöön, metsästykseen ja kalastukseen liittyvä opastava valvonta Lapissa ja poronhoitoalueella lähes loppuu.

  Säästöä halutaan 5 – 6 miljoonaa.

  Samaan aikaan tuetaan pysyvästi kannattamatonta ja koko poronhoitoalueella maataloudeksi muuttunutta vesistöjä ja luontoa sotkevaa poronhoitoa.

  EU liittymäsopimus kieltää pysyvästi kannattamattoman, haitallisen ja ympäristövastuutttoman elinkeinon kansallisen tukemisen.

  Poron kannattavuuskriteerit ja EU: maksamat talviruuat on Kepun peräkammareissa pidetty visusti piilossa.

  Tuotot:

  Lihan verotettu myynti 1 milj. kg, vienti Ruotsiin, alv. kikkailuna 1 milj. kg.

  Oma kulutus ts. kirjanpidon ohimyynti 1 – 1,5 milj. kiloa.

  Viitosen kilohinnalla tarhariistaa kulutukseen vajaa 2 milj. kg, josta kirjattua ja verotettava tuloa 10 milj.

  Kansantalouden „poronhoitokulut“

  Tuloiksi lasketaan vakuutuskorvaukset 4000 kpl a 500 = 2,0 milj.
  Valtion rehunostoavustus 200 000 * 27 euroa = 5,4 milj.
  Käytetyn talvirehualan EU tuet ja byrokratia 25 000 ha =12,5 milj.
  Petovahingot 3000 tapausta a 500 = 1,5 milj.
  Liikennevakutuksestasi korvatut porokolarit 4000* 2000 = 8,0 milj.
  Porotutkimus, virkaturhakkeet, hankkeet = 2,0 milj.
  Kirjatun kulun alvin palautusero = 3,0 milj.

  Metsähallallitus keräilee kautta syrjäperien tuulen kaatamia puita muutama motti/ hehtaari ja työllistää motot , kuljetusketjuja kustannuksin n. 30 euroa jokaista kerättyä mottia kohti .

  Motteja lienee keräilty MH:n toimesta yksin porohoitoalueella n. 300 000 eli myyntihintaan n. sadalla (100) miljoonalla. Motit ajetaan pääosin Ruotsiin ja veronmaksaja maksaa rahdin jonka vuoksi säästöjä haalitaan.

  Samaan aikaan kuitupuusta tienvarteen ajettuna syrjäperien yksityiselle joita jo pahasti persuttaa on maksettu n. 25 euroa/motti.

  No, onhan tässä tuotettu „kaikkien päästöjen äidin“ Kepun kurmeeta, poroa ajettavaksi sadalla pakulla tonnin kuormina ja kullekin pakulle 20 reissua Lapista kehäkolmoselle.

  Siinä faktaa jonka analyysiin riittää ruutupaperi ja lyijykynä.

  Eipä siis ihme jos Metsähallituksen budjetti repesi. Hirvet ovat syöneet poronlannalla lannoitettuja taimikoita eikä MH:lla ole nyt rahaa palkata väkeä Vietnamista tai Ukrainasta taimikonhoitoon.

  Raivaus ja harventaminen näet paikallisen poromiehen työnä maksaa yli 500 euroa/ha.
  – kommentinsa olivat tyrmistyttäviä luettavia kun porotarhurit kuulivat kiinalaismiesten tulosta metsänraivuuseen porotarhansa vierelle.

  Kepu on pitänyt poromiehet ja sopivat virkaherrat avustuksin tyytyväisinä jotta heitä ei alkaisi persuttaa.

  Nyt on oman porukan ajojahdin kohteena olevalla Paulalla suden hetki, poron vapauttamisen metsästettäväksi riistaksi jonka määrää ja metsästystä Valtio säätelee kannattavuuden kriteerein.

  Muutamasta digielämästä, syrjäperien keräämättöminen ja käsittelemättöminen vanhojen leskien pissoista, pökäleistä ja kaivososakkeista viis.

  Älä Helge K. Keitel kuitenkaan hämmästy sitä tosiasiaa, että jokainen pureksimasi luomuporokilo kuluttaa 5 eurolla ulkomaista polttoainetta josta valtio ottaa veroa 4 euroa.

  Uraanit, Paulat, porot ja Persu haisevat Kepun kammareissa.

 2. Oijoi Tukiviidakko lienee niin monisyinen, ettei sen perkaamiseen löydy inhimillisiä voimavaroja. Tukien kustantamiseksi tarvitaan säästöjä muualta. Olen sanaton, en keksi, miten tukiaissuon ylittämisen suopotkupalloa pitäisi pelata.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s