Vienti vetää, mutta missä ovat innovaatiot?

E71_11.10.2009_Loviisa 026Vienti vetää paremmin, kasvuluvut näyttävät lupaavilta, mutta olemme vielä kaukana vuoden 2008 tasosta. Ennen lamaa Suomen metsäteollisuuden ongelmiksi kelpasivat Putinin puutullit, suomalaisen kuitu- ja tukkipuun heikko liikkuvuus, korkeat kantohinnat sekä ylikapasiteetti. Elektroniikkateollisuus ei myöntänyt Applen kosketuspuhelinta ongelmaksi.

Laman väistyttyä ulkomaankauppa on vilkastunut, mutta nousu entiselle tasolle vie useita vuosia. Tilastotulkitsijoiden mielestä pääsemme vuoden 2008 tasolle vasta 2013. Laivanrakennus on vaikeuksissa, uusia tilauksia ei ole tullut. Metsäteollisuus on ainut, joka vaihteeksi jauhaa rahaa. Sellusta saa nyt korkean hinnan.

Pitäisikö huolta kantaa teknologiateollisuuden innovaatiouutisten vähäisyydestä? Kesän jälkeen verkkokalvoilleni on sattunut vain Nokian N8, joka sekään ei edusta keksintöjen kärkeä. Mitä muuta maassamme tehdään?

Metsäteollisuuden keksinnöistä en ole kuullut pitkään aikaan. Biodieselistä ja biotaloudesta ei ole Suomen pelastajaksi, kun puumme (biomassa) kasvavat hitaasti ja sopivat paremmin muihin tarkoituksiin. Pitkäkuituisen puun polttaminen on kaukana keksinnöstä; se on arvokkaan raaka-aineen lyhytjännitteistä tuhlaamista.

Sahat ja mekaaninen metsäteollisuus jatkaa entisillä tuotteilla ja lomautuksilla. Paperikoneita vielä myydään, mutta harvassa ovat maailmoja mullistavat tuoteuutiset. Onko kansakuntamme innovaatiopuhe lipsahtanut raiteiltaan? Oliko taannoin enemmän innopuhetta kuin villoja? Oletteko törmänneet verstaista ja autotalleista nouseviin tulevaisuuden toivoihin?

3 Kommentare zu „Vienti vetää, mutta missä ovat innovaatiot?

 1. De´javue?

  Miltä kuulostaisi teollisesti automaattikonein työstetyistä, ei siis käsin talotehtaassa rakennettavista, lego – tyyppisin ratkaisuin joustavasti toteuttavasti olevat maanjäristyskestoiset puukerrostalot? 😉

  Mulle provikat. Tai edes mahdollisuus Diiliin!

 2. No nyt on Hakki käyttänyt sisäpiirin tietoja hyväkseen lukemalla näitä blogeja ja kommentteja 😉
  Vox P on jo miesmuisti sitten esittänyt, että maanjäristysalueille pitäisi rakentaa järinänkestäviä suomalaisia salvoshirsitaloja tai niiden kevytversioita. Savitiili kun on osoittautunut yhtä hauraaksi rakennusaineeksi kuin neuvostobetoni.
  Mutta ei taida puutalo mennä persaukisille kaupaksi ilman syöttötariffeja !

  Mutta onhan toki Suomessa otettu käyttöön metsäteollisuuden viimeistä huutoa oleva köyhän miehen biopolttoaineteknologia.
  Kun metsästä viedään risut ja kannotkin, köyhtyvät siinä sekä maaperä ja metsä että lopulta suomalainenkin.
  Sitten loppuvat puutalot suomalaisiltakin.

  Vanhasta muistista Vox P esittää, että metsäinnovaattoreille valmistettaisiin vanerirukkasia suomalaisesta koivuvanerista.
  Sopisi siinä seistä rukkaset suorina, mutta sentään samalla hyödyttää suomalaista metsäteollisuutta.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s