Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj, Sotkamo

august18_2010 064 Talvivaaran kaivos on Sotkamon kunnan alueella oleva kaivos, jonka hyödyntää Kuusilammen ja Kolmisopen esiintymiä. Talvivaaran esiintymät ovat yksi Euroopan suurimmista tiedossa olevista sulfidisen nikkelin esiintymistä. Esiintymien malmivarat arvioidaan 336 miljoonaksi tonniksi, jotka riittävät vähintään 24 vuoden tuotantoon.

Vaaroja Kainuussa riittää. Talvivaaraa tuhat kertaa tunnetumpi on talvimatkailuparatiisi Vuokatti laskettelurinteinen. Kaivostoiminnan lisäksi matkailupitäjä Sotkamo tunnetaan pesäpallosta, urheiluopistostaan ja hiihtoputkestaan.

Kaivosyhtiö Talvivaara Oyj sai tällä viikolla pörssijulkisuutta, kun kuhmolainen ympäristöministeri Paula Lehtomäki ilmoitti lähipiirinsä kolmensadan tuhannen euron osakeomistuksista. Ministeri Lehtomäki loukkaantui avoimuutensa aiheuttamasta nurjasta suhtautumisesta. Ehkä siinä on jotain perääkin. Pitäisikö ministereiden tulevaisuudessa olla rutiköyhiä ja sukulaisten asuttava vaivaiskodissa, ettei jääviysongelmia pääsisi syntymään?

Talvivaaran kaivos tuottaa nikkelin lisäksi myös kuparia, sinkkiä ja kobolttia. Tuotanto alkoi vuoden 2008 lopussa. Nikkelin tuotantomääräksi arvioitiin alkuvaiheessa 15–18 000 tonnia vuodessa, joskin sitä ei vuonna 2009 saavutettu. Arvioidut sinkin, kuparin ja koboltin tuotantomäärät ovat 60 000, 10 000 ja 1 200 tonnia vuodessa. Kaivoksesta saatavan malmin rikastamiseen käytetään bioliuotusmenetelmää.

Kaivos tarjoaa työtä noin 400 hengelle

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö tähtää kansainvälisesti merkittäväksi perusmetallien tuottajaksi, joka keskittyy ensisijaisesti nikkelin ja sinkin tuotantoon biokasaliuotuksena tunnetun tekniikan avulla.

Biokasaliuotuksella metalleja voidaan rikastaa matalapitoisestakin malmista taloudellisesti kannattavasti. Talvivaaran esiintymät Sotkamossa muodostavat yhden Euroopan suurimmista tiedossa olevista sulfidisen nikkelin esiintymistä.

Malmivarat riittävät yhtiön oman ilmoituksen mukaan vähintään 46 vuoden tuotantoon. Yhtiö on tehnyt 10 vuoden myynti- ja ostosopimuksen koko nikkeli- ja kobolttituotannostaan Norilsk Nickelin kanssa ja allekirjoittanut  pitkäaikaisen tuotevirtasopimuksen sinkkituotteesta Nyrstar NV:n kanssa.

Talvivaaran osakkeet noteerataan Lontoon pörssin päälistalla ja NASDAQ OMX Helsingissä. Yhtiö kuuluu FTSE 250 -indeksiin. Lisätietoja www.talvivaara.com.

Lähteet: Wikipedia ja Talvivaara Oyj.

6 Kommentare zu „Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj, Sotkamo

 1. Hakki, olemme kansakuntana kaksinaamaista porukkaa. Vihreää taloutta ja verotusta kaivataan, mutta uraania ei saisi kaivaa omasta maaperästä. Joka takapihalle uraanikaivos ja erityisesti ydinvoimaloiden viereen. Ei ole mieltä sillä, että uraani tuodan Austraaliasta ja teknologia sekin ulkomailta. Olemme energia-asioissa samaan aikaan patavanhoillisia ja poltamme perskarvamme hinnakkaalla risupaketilla. Kaksilla korteilla pelaaminen huolettaa. Vapon turvekuokintaa mainostetaan kotimaisuudella ympäristöriskeistä huolimatta. Ydinpolttoaineen kotimaisuus kunniaan. Hyvinvointivaltiossa elinikäennustekin saattaa säteillä hautausurakoitsijan kassalippaaseen.

 2. Miten se Goethe sanoikan: Zwei Seelen kämpfen in meine Brust! No oliko Goethe vai kuka, ja menikö oikein tai ei, tuskinpa me ainoita olemme?

  Talvivaaran hanketta kannattaa kaikin mahdollisin (laillisin) keinoin tukea. Ei meillä kohta muuten ole paljoa tekoa ole. Ja risupaketit ovat politiikkaa, lehmänkauppoja. Niitä jotkut mielellään harrastavat.

 3. Hakki, tulipa äsken mieleen, oletko kuulluut uusista innovaatioista metsäteollisuudesta, paperikonealalta, automaatiorintamalta, sahateollisuudesta tai ylipäätään mistään? Onko Nokian N8 ainut edistykseen viittaava T&K tulos ja sekin minä myös osastolta copy-paste periaatteella tuotettu. Mihin se meidän innovaatiodiskurssi on kadonnut? Eiks me enää olla maailman hyvintä kansaa?

 4. Yritin kuvata meidän „Suomalaisen luovuuden innovaatiohelmiä“ artikkelissani 21.9. Eipä tuo keskustelua aiheuttanut. Ilmeisesti en osannut viestiä skeptisyyttäni riittävän selvästi. Ajatus siitä, että juuri me olisimme maailman luovin ja innovatiivisin kansa ja lisäksi jonkun ylemmän Voiman erityisessä suojeluksessa, on meille tyypillistä megalomaniaa ja itsepetosta pahimmillaan.

  Meillä on aivan Gaussin käyrän sisälle tasaisesti jakautuva kansa, ihan niin kuin kaikki muutkin kansat. Nokian satu kestää aikansa, ja kuten olemme tainneet joskus todeta, olisi korkea aika keskittyä kehittämään korvaavia satuja, ennen kuin Nokiasta tulee kansallinen painajainen.

  Nokia ei syntynyt hetkessä, vaikka satu syntyikin. Nyt hamuamme osaamisintensiivisiä hi tai mitä lie tekkejä, kasvuyrityksiä suoraan liukuhihnalta, ja tuemme joitakin siihen määrään, että niitä tulee vielä valtion holhokkeja. Ja me ylläpidämme niitä kehdosta hautaan. Mutta se kuulunee tuki-intensiiviseen kepulandiaamme.

  Ei meidän pidä kuvitella, että harvoja ja valittuja yrittäjiä holhoamalla heistä syntyy tulevaisuuden sadut. Ei niistä ainakaan riittävän montaa synny. Paras mitä pystymme tekemään on luoda yrittäjille toimintaedellytykset sellaiset, jotka saavat tuhannet haluamaan yrittäjäksi. Alalla kuin alalla, techillä kuin techillä. Luoda verotus, rahoitus, tutkimus, rahoitus…järjestelmämme sellaiseksi, etä ne palvelevat yrittäjien kulloisiakin tarpeita….

  Pikkujuttuja, you know. Mutta kun koko historiamme on isojen tuettujen ja etuoikeutettujen yritysten historiaa, alamaisen kansan historiaa, jota viisaat hallitsijat ja virkamiehet johtavat kohti Onnelaa…

  Hyvyydestä en tiedä, luovimpia emme ole, innovatiivisimpia vielä vähemmän, mutta ihan raikulipoikia. Varmaan.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s