Nokian torjuntahyökkäys: NokiaWorld Lontoossa

e7 Nokia on aloittanut massiivisen vastahyökkäyksen uusilla N, E ja C –puhelimilla, jotka ovat kaikki edelleen Symbian^3 multimediakoneita. Uutuuksilla voi edelleen halutessaan soittaa perinteisiä puheluita. Epäluuloisimmat eivät usko uuden Symbianin läpimurtoon, mutta torjuntataisteluun tarjolla olevat ratkaisut ehkä riittävät.

Väistyvä Anssi Vanjoki esitteli uudet mallit innostuneesti ja sanoi päätteeksi “Halidai NokiaWorld London”. Tulevaisuudessa Anssia ei enää nähdä NokiaWorld puhujana, mutta ehkä hän vielä palaa saliin.

Myykö Nokia  50 miljoonaa N8?

N8 tulee uutuutena kauppoihin syyskuussa ja E7 eli uusi kommunikaattori  tämän kvartaalin kuluessa. N8 on Anssi Vanjoen vitsailema järjestelmäkameratasoinen puhelin, jossa pikseleitä on 12 miljoonaa! N8:ssa on myös HD-tason videokamera. 

Osallistujat ehkä salaa odottivat MeeGo:n tuloa, mutta sellainen julkaistaan ehkä vasta tämän vuoden viimeisinä päivinä. Tammikuussa 2010 Applelta odotetaan uutuuksia, joten kaikkia paukkuja ei kannata hukata tässä vaiheessa. N8 puhelimia Nokia lupaa myydä 50 miljoonaa kappaletta.

Itse innostuin E7-kommunikaattorista, jossa on 8 megapikselin kamera sekä parempi videokamera kuin käytössäni olevassa E71:ssa. E7:ssa on näppäimistön lisäksi neljän tuuman kosketusnäyttö. Ei huono. Hinnasta ei ole tietoa. Lontoossa nokialaiset yrittivät valaa uskoa kannattajiinsa, kumppaneihinsa ja asiakkaisiinsa.

Taistelu mobiiliherruudesta jatkuu

Apple ja Android –uskovaiset eivät purematta nielleet nokialaisten hehkutusta, mutta maailmassa on yhä eniten kuluttajia, jotka viis välittävät käyttöjärjestelmistä ja hypetyksestä. Nokia on yhä maailman suurin ja uuden johdon tehtävänä on mielikuvaherruuden palauttaminen.

Mielipiteet jakautuvat, mutta uskon, että tiellä tulevaisuuteen on nyt enemmän valoa kuin aikaisemmin. N8 myyntiluvut saattavat muuttaa sijoittajien uskoa yritykseen. MeeGo-lanseerauksessa ei enää armoa anneta. Silloin pitää tulla jotain uutta, joka saa mediankin kuolaamaan.

PS: Tero Kuittinen kritisoi uutuksien hinta-hyöty-suhdetta. Pörssikurssi näyttää olevan kolmen prosenti laskussa. Työtä riittää. Nokia ei nouse ahdingosta näillä, mutta tarvitsee aikaa. Näyttöjen laatua kritisoidaan. Onko vika johdettavissa Symbianiin vai pihtaileeko Nokia väärissä paikoissa? Haluaako Nokia profiloitua kännykameroiden valmistajana ja jakelijana?

 

 

 

6 Kommentare zu „Nokian torjuntahyökkäys: NokiaWorld Lontoossa

  1. Helge

    Voisiko ongelma olla siinä, että suurin osa ihmiskunnasta tulee, tai ainakin tulisi toimeen puhelimella jolla voi tarvittaessa soittaa ihan asiasta, tai vaikka kilauttaa kaverille? Ja jos joku haluaa sinua tavoitella, antaa mahdollisuuden vastata?

    Itselleni Zeiss-Ikon on kameroissa vielä Nokiaa luotettavampi brandi.

  2. hakki, Nokian ongelman on, että mobiilibisneksen mediavalta on siirtynyt Amerikan länsirannikolle. Nokiaa pakotetaan nyt „Amerkian formaattiin“ ja siinä kuviossahan se on pelkkä perässä kulkija. Sama tilanne kuin Mersu, Bemari tai Audi pakotettaisiin GM kuosiin. Eurooppalainen ongelma. Nokian pulmaa lisää se, että se on edelleen „World leader“ eli massojen hallitsija. Apple nykäisi jalat alta 2007 ja Nokia kompuroi nyt ylös ja lynkyttää perässä. Asetelma on huvittava. Apple ja fanit ovat määritelleet säännöt kukkotappeluun, jota Nokia ei voi millään voittaa. Applella on mediaylivalta 10:1. Nokia on Goliat, Apple David. Arvaa kenen puolella kaikki „ajattelevat ihmiset“ ovat? Ongelmana eivät ole Nokian tuotteet pelkästään, vaikka niissäkin on petrattavaa. Nokia on eurooppalainen firma ja mobiilibisneksen Oskarit määritellään haitekin Hollywoodissa eli piilaaksossa. Nokialla on mahtavat muskelit, mutta sydänten valloittamiseen tarvitaan aivan uudenlaisia taitoa. Onko Elopilla niitä? En mene takuuseen.

  3. Olet varmasti oikeassa. Näin jälkiviisastellen Vanjoki olisi, jo yksin ilmeisten „karisma“-lahjojensa vuoksi ehkä ollut Kallasvuota onnistuneempi valita?

  4. hakki, Nokian suurena haasteena on muuntuminen laitevalmistajasta massapalveluyritykseksi, jossa softaosaaminen edustaa edelleen insinööriosaamista, mutta ehkä suurimpana haasteena on valjastaa satojatuhansia mikro- ja pienyrityksiä sovelluskehitysyhteistyöhön. Suomi saattaa tässä suhteessa osoittautua riippakiveksi. Katseet on pakko suunnata maailmanlaajuisin ekosysteemeihin. Firma tarvitsee entistä enemmän sosiaalisia taitoja. Resursseja ja peittoa Nokialla on, mutta ihmisten mielten hallinta on paljon vaikeampaa kuin tiukasti projektoidun ja prosessoidun kännykän valmistaminen. Moniminätaitureita tarvitaan. Isokorvaisuudesta ja empaattisuudesta on apua, mutta tarjontakaaoksen kanavoiminen on mielettömän vaativa tehtävä. Näemme vasta murto-osia tulevasta muutoksesta. Kyllä Nokialla on niitä palikoita, joita tarvitaan, mutta pitkästä marssista on kyse. Maon kulttuurivallankumous epäonnistui, kun vallankumouskaartit innostivat ihmisiä tappamaan lintuja, jotka söivät ruoaksi tarkoitettua viljaa. Tilalle tulivat hyönteiset.

  5. Kiitos analyysistänne. Mutta, vain numeroilla saadaan etäisyydet. iPhoneen saa 200.000 appsiä. Nokialla hyvin vähän. Tämä on todellinen iPhonen kilpailuetu. Amerikassa on valtavsti yrittäjiä tuottamaan appsejä. Ja kun ne ovat englanniksi myyvät ne kaikkialla. Flextronics tekee Aasiassa kennelle firmalle tahansa kännykän, joten niissä ei ole suurta eroa. Kun Nokia ratkaisee tämän apps ongelman on se taas selvillä vesillä.

  6. visionääri, Amerikassa Nokialla riittää töitä. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei sen kannata edes lähteä sinnen „kaivamaan verta nenästä“. Apple, Google ja Blackberry ovat miinoittaneet älypuhelinkentän tehokkaasti. Motorolakin vaanii puskassa. Samsung on noussut. Nokian vahvuudet ovat maailmalla. Valtaosalla ei ole varaa iPhoneen tai älypuhelimeen lisukkeineen. Nokian päänsärkynä on, miten saada osakkaat innostumaan yhtiöstä uudelleen. Neljänkymmenen prosentin markkinaosuus kertoo määrällisestä etumatkasta. Applen kelkkaan Nokiasta ei ole pitkään aikaan ja kopiointi olisi perin tyhmää. Nokian on pakko tehdä jotain aivan muuta. NokiaWorld lanseeraukset olivat varovaisia parannuksia. Meego-taskutietsikat tulevat markkinoille vasta vuoden kuluttua? Firman on pakko puida peruskauraa nyt käytettävissä olevalla tuotesalkulla. Se on parempi kuin aikaisemmin, mutta mielikuvatasolla Nokia on kaukana huipusta. Ehkä korkeintaan matkalla oikeaan suuntaan.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s