Nokian johto kiukuttelee medialle – ehkä syystä?

juli11_2010nokiafuturo017Nokian O-P Kallasvuon mielestä tapa, jolla hänen vaihtamista yrityksen johdossa käsitellään mediassa, vahingoittaa Nokiaa. Yritys on tahtomattaan joutunut sylkykupiksi kisassa, johon se ei ole vielä ilmoittautunut. Apple kaappasi muutamassa vuodessa ja muutaman prosentin markkinaosuudella itselleen mobiilibisneksen johtajuuden.

Nokia lönkyttelee ainakin median ja  nörttiyleisön mielestä monta kierrosta jäljessä, vaikka totuus lienee älypuhelimissakin aivan jotain muuta kuin mitä media ja teknofriikit uskottelevat.

Nokia ei kuitenkaan pääse mediaa pakoon. Iso suomalainen sininen (big blue) on liian kiehtova makupala jätettäväksi rauhaan. Ehkä julkisuus pukkaa positiivista painetta hallituksin ilmastoituun kamariin ja nyt on pakko tehdä jotain.

Välttelevillä puheilla ja ontoilla tulevaisuudenlupauksilla Nokiaa ei nosteta surkeuden suosta. Nokialaisten on pakko kääriä hihat ja laittaa OVI kuntoon, killerit kauppaan ja palvelutuotanto saatava pelittämään. Nokian osaaminen on kadonnut monimutkaisuuteen. Sitä ilmeisesti on olemassa, mutta ei saada näkyville.

Tehtävä ole mahdoton

Nokia on noussut kanveesista aikaisemminkin. On kohtuutonta sanoa, että OPK olisi yksin syypää kaikkeen, mutta nyt hän joutuu toimimaan osakkeenomistajien ja median ukkosenjohtimena. Syntipukin ristiinnaulitseminen ei toisaalta auta firmaa tippaakaan eteenpäin. Ongelman ovat paljon syvemmällä. Ei noin suuren firman johtaja koodaa ja piirtele puhelinmalleja.

Organisaation on mentävä itseensä, niin kuin se varmaan on jo tehnyt

Vuoden päästä Nokia saattaa olla jälleen iskussa, mutta kvartaalitalouteen tottuneina hätähousuina odotamme, että ratkaisut tuleva nappia painamalla: heti, nyt, äkkiä ja viivytyksettä. Nokia määritteli aikoinaan N-sarjallaan älypuhelinten tulevaisuuden suunnan, mutta sitten nimenomaan koodarit sekoilivat symbianin, maemon ja meegon kanssa. Aikaa on tuhlattu lillunkanvarsiuudistuksiin.

Pöytä puhtaaksi ja takaisin labraan

Applen etumatka on korkeintaan marginaalinen, ja sekin tekee virheitä, mutta fanittajat saavat sen näyttämään paratiisia paremmalta, jossa Steve Jobs istuu Jumalan oikealla puolella. Nokia tarvitsee kavereita nörttimaailmoista ja sovelluskehitysverstaista. Niistä ei ole pulaa, jos firma vain lähestyy niitä aikaisempaa nöyremmällä asenteella.

Nokia Connecting with People ei ole heikko slogani, jos sen vain vie käytäntöön nykyistä ripeämmällä tahdilla. Nokia tarvitsee nyt Akuankka laastaria haavoihinsa.

En usko, että suuri suomalainen on kokonaan pois pelistä, mutta kritiikkiä sen on pakko kestää. Nyt kannattaisi miettiä, miksi Nokia ei saa viestiään perille. Koko totuutta ei ole vielä kaivettu esille. Siinä tehtävään myös medialle.

 

 

3 Kommentare zu „Nokian johto kiukuttelee medialle – ehkä syystä?

 1. Nyt menee mielestäni niin ohi ja niin kovaa että on pakko kommentoida.

  ‚Nokia lönkyttelee ainakin median ja nörttiyleisön mielestä monta kierrosta jäljessä, vaikka totuus lienee älypuhelimissakin aivan jotain muuta‘

  – Apple tuskin on markkina-arvoltaan yksi maailman suurimmista pörssiyrityksistä pelkkien nörttien ja toimittajien ansiosta.

  ‚Ei noin suuren firman johtaja koodaa ja piirtele puhelinmalleja‘

  – Ei (välttämättä), mutta etenkin nykyään noin suuren kuluttajabisneksessä toimivan teknofirman keulakuvan tulisi sujuvasti ja uskottavasti kyetä puhumaan niin teknologiasta kuin designistakin. Tämä on tärkeää jo mediaa ja yleisöä varten, mutta myös omien luovien ihmisten johtamisessa inspirointi ja suuremman tarkoituksen luominen työlle on kriittisen tärkeää. Jobs esimerkiksi on vanha koodari ja harrastaa kalligrafiaa. Ja hän saa työntekijöidensä mukaan virtalähteen suunnittelun kuulostamaan jumalalliselta tehtävältä. Sattumaako?

  ‚…nimenomaan koodarit sekoilivat symbianin, maemon ja meegon kanssa.‘

  – Koodarit ovat siis itsevaltaisesti tehneet päätökset panostaa valtavat kehitys- ja lanseerausresurssit kolmeen päällekkäiseen käyttöjärjestelmään? Tässä tapauksessa olemme huikeasti yliarvioineet Nokian ylimmän johdon ja heidän kyvykyytensä vaikuttaa Nokian asioihin.

  ‚Applen etumatka on korkeintaan marginaalinen‘

  – Näin voi ajatella vain jos jättää ihmisen ja inhimillisen kokemuksen kokonaan pois laskuista. Ja tällöinhän jää lähinnä teknologia, jossa Apple tai muutkaan eivät ole juurikaan Nokiaa edellä, vaan jopa jäljessä. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan välitä teknologiasta sinällään tuon taivaallista. He välittävät siitä, että kun he kallistavat puhelintaan, näytöllä näkyvä oluttuopillinen näyttää soljuvan luonnollisesti puhelimen omistajan kurkkuun. Sitä on kiva näyttää kaverille tai vaikka potentiaaliselle yöseuralle baarissa. Ja tässä – käyttökokemuksessa ja puheenaiheiden luomisessa – Apple on galaksien päässä Nokiasta.

  Wired teki viime kuussa viihteellisen älypuhelimen osto-oppaan. Se, ettei Nokia ollut Applen, Androidin, RIM:in, Microsoftin ja jopa PALMin(!) kanssa edes listalla, on näin suomalaisittain vakava paikka, johon ei akuankkalaastari auta. Nokialla on suunta hukassa liittyen siihen, millaisilla tuotteilla ja palveluilla se lunastaa paikkansa ihmisten elämissä ja valloittaa näiden sydämet. Ennenkuin nämä asiat ovat kristallinkirkkaat, tulemme tuskin näkemään merkittävää parannusta suhteessa kilpailijoihin.

  P.s. Itse omistan 8 Applen laitetta ja yhen Nokian (työsuhdesyistä). Palan kuitenkin halusta nähdä Nokian uuden nousun yhtä paljon kuin kuka tahansa suomalainen. Everybody loves a comeback!

 2. Sami Viitamäki, kiitos tarkasta ja haastavasta kommentista. Olen yhtä mieltä kanssasi kaikesta, mitä olet kirjoittanut.

  Yritän haastaa nokialaisia ja teknfriikkejä ulos koloistaan. Emme tiedä Nokian sisäisestä hajaannuksesta riittävästi. Annoit viitteitä siihen suuntaan, että „projektibordellissa on myös jupinaa“.

  Hajanaisuuden syynä saattaa olla halu pimittää julkisuudelta, miten valtavan paljon se on softapuolella jäljessä muista. Yrityksen tarjoamilla torjuntaohjuksilla on monta nimeä: Symbian^3, Symbian^4, MeeGo, taskutietokone, N8 ja kokonainen sarja.

  Tuo haiskahtaa sumutukselta. Talon sisältä tihkuu tietoja „olemme pahasti jäljessä softakehityksessä“, mutta johtjat lupaavat ruusuista tulevaisuutta vuoden kuluttu.

  Kovin paukku tuli OPK:lta: N8 on tarkoitus myydä 50 miljoonaa kappaletaa. Vanjoki kertoi aikaisemmin, että kohta emme tarvitse järkkäreitä (järjestelmäkameroita), koska puhelinten kamerat ovat niin laadukkaita.

  Nämä irralliset heitot eivät asetu Nokian normaaliin tyyliin. Sehän ei ole hiiskunut uusista malleista. N8 sai kuitenkin alkukesästä siipeensä, kun venäläinen blogaaja vuoti oman pettymyksensä.

  Kalle Isotalo heitti telkkarissa, että WSJ juttu saattoi olla Steve Jobsin juoni peittää iPhone G4 antenniongelma Nokia-hälyn alle.

  Mutta voihan ajatella niinkin, että Nokia vuotaa juttuja itse, että saa huomion pois softakehityksestä, koska akillenkantapää on siellä, käytettävyydessä ja palveluissa.

  Toivon, että joku muukin suutuspäissään ärähtää ja kertoo meille lisää. Emme vielä tiedä läheskään kaikkea siitä, miltä Nokian killeristrategia näyttää. Ehkä he eivät tiedä sitä itsekään.

  Tähän kuvaan sopii „Management by Perkele“ mainiosti. Nokiasta muovataan säälittävä underdog ja pienikin parannus nostaa pörssikurssia reippaasti: osakkeenomistajat ovat hetken tyytyväisiä ja sillä aikaa softaporukat voivat harjoitella meegota ja rasvata OVI-saranoita.

  Suottaapi olla näinkin!

 3. Joo, ei toimi OVI. Laitealusta liian epäyhtenäinen. Kunnon älypuhelin puuttuu.
  Killer-sovelluksia ei ole eikä tule. Ei kukaan jaksa kehittää ja testata joka laitteeseen sopivaa versiota.
  Ystäväni on hankkimassa älypuhelinta ja sanoi ostavansa sellaisen joka pystyy pyörittämään ohjelmaa nimeltä „pleco“. Tähän ei pysty N8 eikä varmaan N9 tai mikä se MeeGo-laite nyt sitten tulee olemaankin. Mitenkä OPK ja AV ratkaisevat sitten ongelman joka syntyy Intelin tekniikan kanssa. Tämä firma ei ole tunnettu vähvirtaisten prossujen tekijänä.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s