Kiina on sikarikas ja kapitalistit köyhiä kuin kirkon rotat

april19_2010 026 Shanghain kuuluisa Pudong-alue pilvenpiirtäjineen kehittyi kahdessakymmenessä vuodessa. Uuden taloudellisen kehitysalueen (the New Open Economic Development Zone) on muuttunut Kiinan sykkiväksi rahatalouden ja kaupan solmukohdaksi lyhyessä ajassa.

Kiinan kiihkeä kehitys käynnistyi vasta 1990-luvun alussa. Kahden vuosikymmenen kaksinumeroiset kasvuluvut ovat muuttaneet Shanghaita ja Kiinaa radikaalisti.

Made in China tuotantokoneen lopputuotteita länsimaan luottokorttien vinguttajat ovat ostaneet velaksi, vaikka nurkat ovat muutenkin täynnä tarpeetonta romua ja roinaa.

Moderni historia ei tunne Kiinan kaltaista kauppataseen ylijäämää. Kauppataseen ylijäämä on huimat $2,4 triljoonaa. Noin $900 miljardia noista ylijäämistä on sidottu devalvoituviin dollareihin ja euroihin. Kiinalaiset muuntavat näitä rahavaroja konkreettiseen omaisuuteen. Yrityksiä ja kiinteistöjä siirtyy kiinalaisten haltuun.

Muutama viikko takaperin huhuiltiin, että kiinalaiset voisivat ostaa Nokian mennen tullen. Heille brändistä olisi vielä iloa. Kiinan vienti kasvoi kesäkuussa 2010 yli neljäkymmentä prosenttia. Tulosta pidetään yllättävänä. EU:n heikkous ei vaimenna Kiinan viennin kehitystä.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s