Innovaatiojuna hiljaista miestä kuljettaa

140120105375 Innovaatiojuna pysähtyy Stora Enson Varkauden tehtailla. Hirtetty nukke kitteli Joukoa symbolisesti tällä viikolla kahden paperikoneen sulkemista ja parin sadan työpaikan menetyksestä. Hesari joutuu rahtaamaan sanomalehtipaperit kumipyörillä muualta, kun suoraa yhteyttä paperikoneelta lehtitalon painolaitokseen ei enää ole.

Aikoinaan painokoneen integroimista sellun ja sanomalehtipaperin tuotantoon pidettiin merkittävänä innovaationa; ainutlaatuinen maailmassa.

Voikkaan, Kemijärven, Summan, Kajaani ja Varkauden tehtaat ovat osia tuotantoketjun karsinnassa, joilla suomalaista metsäteollisuutta on laitettu toistamiseen eurokuntoon. Putinin puutullit, suomalaisen työn ja raakapuun hinta sekä saatavuus ovat vauhdittaneet tehtaiden ja tuotantolinjojen lakkautuskehitystä. Taustalla on tietenkin myös alati osuuttaan kasvattavan Internetin vaikutus.

Talouden taantuma on vauhdittanut kehitystä. Mitenköhän rajun rakennemuutoksen olisimme nähneet, jos UPM, Stora Enso ja M-Real eivät olisi aloittaneet kapasiteetin karsintaa hyvissä ajoin ennen laman puhkeamista?

Varkauden tulevaisuus on uusien innovaatioiden varassa. Biojalostamo-prototyypin jatkeeksi Stora Enso kaavailee muutaman sadan miljoonan euron suuruista täysmittakaavan investointia.  European Batteries Oy  sähköautoparistojen tuotantolaitoksen Grand Opening järjestettiin Varkaudessa 8.7.2010. Vajaa kuukausi sen jälkeen Jouko Karvinen päätti pysäyttää samassa kylässä pari sanomalehtipaperikonetta.

Näin se menee: uutta suoleen, kun vanha kuolee. Rankkojen muutoksia tulee vielä lisää. Varkaudella on kuitenkin tarjolla vaihtoehtoja: biodieselin valmistus, sähköautojen paristot ja leijupetikattiloiden valmistus.

Savon Sanomat:  Tieto kahden paperikoneen lopettamisesta näkyy jo dramaattisina tekoina Varkaudessa. Aluksi yksi kone jouduttiin ajamaan alas lukuisten ja äkillisten sairauspoissaolojen takia. Torstaina tehtaan seinälle laitettiin nukke hirteen roikkumaan. Nukkeen on viritetty kyltti, jossa lukee: „Kiitos viimeisestä Jouko“.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s