MeeGo ei mene metsään, uskoo Nokia

june29_2010 080 Suomen vienti kasvoi huhtikuussa ensi kertaa puoleentoista vuoteen, kertoo tuore Hesari. TiVi tietää puolestaan, että Nokian ja Intelin yhteinen MeeGo saattaa kehittyä lähivuosina vastavoimaksi Applen ja Googlen käyttöjärjestelmille.

Toivotaan, ettei MeeGo tarkoita “Me too”.

Tuloksia pääsemme arvailemaan aikaisintaan vuoden kuluttua. Uuden alustan luominen ei käy käden käänteessä. On houkuteltava softan kehittäjiä, jotka uskovat Nokian MeeGo:n tulevaisuuteen.

Nokian johtajat yrittävät valaa uskoa firman uuteen tulemiseen älypuhelimissa. Heidän mielestä Nokian älypuhelinmarkkinaosuus on edelleen neljäkymmentä prosenttia. Amerikkalaisten mielestä mobiilijättimme ei ole älyluuribisneksessä ollenkaan. 

Nokia on vihdoinkin tehnyt selkeän MeeGo-linjauksen, mutta Symbian jää edelleen pitkäksi aikaa peruspuhelinten käyttöjärjestelmäksi.

Huhtikuussa 2010 viennin arvo nousi yli 4,3 miljardiin euroon, mikä tarkoittaa seitsemän prosentin kasvua viime vuoden huhtikuusta.  Hesarin mukaan kasvu on pitkälti metsäteollisuuden ansiota. Sen vienti kasvoi huhtikuussa 36 prosenttia.

Sellun vienti lähes kolminkertaistui ja mekaanisen metsäteollisuuden vienti lähes puolitoistakertaistui. Paperiteollisuuden vienti kasvoi neljänneksen. Ruotsi oli huhtikuussa edelliskuukausien tavoin Suomen tärkein vientimaa. Kakkosena oli Saksa.

Onko Nokian vuoro näyttää vahvaa kasvua vuoden kuluttua? Älypuhelinten valmistus on keskitetty Saloon ja viennin kasvun pitäisi heijastua tehtaan toimintaan. Ehkä siellä viritetään uusia tuotantolinjoja?

14 Kommentare zu „MeeGo ei mene metsään, uskoo Nokia

 1. Tämä on Nokian viimeinen tai ensimmäinen rykäisy.Miten niin? No siksi, että se ensimmäinen oli suuren sattuman mukanaan tuoma juttu.Olimme sattumalta maa, jossa insinööriarmeija kehitteli kaikkea kivaa.Pienessä maassahan kannatti ainakin haaveilla.Se suuri juttu oli siinä, että ehdittiin ennen muita tehdä jutulla rahaa.Opittiin suuruuden ekonomia, jossa pystyttiin myymään tuote jopa halvemmalla kuin kilpailija sen tuotti.Hienoja ulkoistuksen mukanaan tuomia kilpailuetuja.Mutta itse tuote.Itse idea alkaa olla historiaa ja siksi tämä kännyköiden ja inssinöörien luvatun maan viimeinen taisto alkaa nyt.Rahaa riittää vielä toiseenkiin taistoon, mutta kun alamäki kerran alkaa sen nopeus voi yllättää monet.Juuri nyt kunnon spekulantti ostaa nipun Nokian osaketta ja katsoo kortin vielä kerran se voi lunastaa lupauksensa.Voi meitä jos niin ei käy.
  Muistan vielä vuonna 1999 kun Sonera puhui uuden Nokian luomisesta.Uudesta maailmanvalloituksesta.Nythän koko jutulle voi naurahtaa…ei me tosissaan oltu..kunhan kaffepöydässä jutskattiin.

 2. Nokia ja suomalaiset saattoivat ylpistyä matkan varrella ja uskoivat itsestään liikaa. Mutta ei Applekaan ole suoraan Jumalasta alenevassa polvessa. Antenniongelma tuottaa sille miljoonasti tuskaa. Huipulla pelaamisessa ongelmista suurin on ykköselle, koska sen kimppuun voi jokainen käydä. Nokia saa parin vuoden hengähdystauon, kun Apple nousee arvoon arvaamattomaan. Ja hos Apple tai Microsoft ostaisi Nokian, tietäisikö se maailmanloppua?

  – Sonera -> TeliaSonera
  – Merita -> Nordea
  – SampoPankki -> Danske Bank
  – Enso Gutzeit -> Stora Enso

  Luova tuho jatkuu ja 2020 emme ehkä enää muista muuta Nokiasta kuin reinot ja ainot.

 3. Taas NOKIAn onneton johto kommentoi asioita vuosi eteenpäin. Eli että Meego on vuoden kulttua jotain. Aivan varmasti muutkin kehittyy vuodessa.

  Älypuhelin juna meni jo. Halpapuhelin juna meni jo. Ja NOKIA jäi kummastakin.

 4. Kunnia tohtorille….ihan totta! Olisi aivan upeaa kuulla Nokialta pitkästä aikaa jotain minkä he ovat jo tehneet.Se olisi suomalaisempaa kuin lupaus jostain joka on takataskussa jos on.
  Muistan kun pörssiuutiset alkoivat vuosia lauseella:“Nokia yllätti jälleen!“ Sitähän tässä Kallasvuolta odotellaan…ja Applella soitellaan.

 5. Kunnia Tohtori, olen kanssasi samaa mieltä, että älypuhelin sellaisena kuin sen tänään tunnemme on mennyttä. Jokainen tekee niitä kohta ja homma menee nippelitehtailuksi. iPadissa on mahdollisuuksia, kun sisällän „lukeminen“ ja katseleminen palauttaa valtaa entisille mediataloille. Kirjasto institutiona on kohta mennyttä kalua, kun jokapojalla on oma talvipalttoon taskussa.

  Mitä mieltä olisit tällaisesta? http://www.qaiku.com/go/7q72/ Onko massojen sisältötuotannolla merkitystä tulevaisuudessa? Nythän pätee 90 – 9 – 1, jossa prosentti tuottaa, yhdeksän kommentoi ja 90 % seuraa (kuten TV ja tämä selittää iPad nousun).

  tobe, ei ne teot, mut suureelliset puheet. Cisco tuo oman Android tabletin, joten länsirannikon kyydissä mennään kohti uutta mobiliuutta. Nokia tarvitsee strategisia kumppaneita. Ei taida Oulu, Tampere ja Turki riittää. Mistä niitä löytyy? Onko Moskovan teknologiakylistä tulossa jotain uutta? Intian ja Kiinan bangaloret on jo kaluttu.

  PS: tämä ei mennyt äsken läpi, hälytti jotain uutta spämmivaroitusta.

 6. Maassa on paljon viisautta ja ideoita, mutta kun heittää kiven se aina sattuu johonkin.Sanot ihan oikein, että meillä on kohta kirjasto taskussamme.Lopultakin todellista luovuutta on hyväksyä muutos ja ajaa kirjastolaitos alas pikkuhiljaa.No eihän tuollaista saa sanoa, koska se on kulttuurivihamielinen mielipide.Toki itsekin rakastan kirjaa kirjana, mutta silti olen valmis keskustelemaan kirjastonhoitajien ammattikunnan lopettamisesta.Suuttuukohan nyt joku?Hyvä jos onnistuin.

 7. tobe, onhan niitä muitakin ammatteja poistunut työrekisteristä. Onko vossikankuljettajia enää? Sihteeri oli yleinen ammatti ja jokaisella pikku pomolla oli sellainen aikoinaan, nyt jokainen on oma sihteerinsä. Kirjastonhoitajat siirtyvät ATK-firmoihin tietokantoja korjailemaan. Oppimisen muutos saattaa vaikuttaa myös koulutuksen rakennemuutokseen. Miksi kakarat rahdataan reilu sata vuotta takaperin keksittyyn „kansakouluun“, kun opettaja voi tull kotiin lankoja pitkin. Lisäksi voimme hävittää perinteiset toimistoghetot, kun isi ja äiti hoitavat pesueensa kotona ja siinä sivussa hoitavat työt puhuvien seinien kautta. Ei jätetä muutosta puolitiehen 100 megan kuidulla tekee pieniä ihmeitä omasta peräkammarista. Ei kun pilveen vaan kaikki maailman duunit. Pilvi korvaa toimiston ja tietotehtaan.

 8. Käytyäni tuossa aamupäivällä kirpputorilla tapasin muutamai entisiä asiakkaitani, työntekijöitäni ja tuttujani myymässä kuka mitäkin.Yhteistä heille kaikille oli ja on akateeminen loppututkinto.Kun he siirtyivät hetkeksi pois markkinoilta ns. välivuodelle ei paluuta enää ollutkaan.Markkinat ovat kuin vesi joka täyttää tyhjän kohdan samantien.Palatessaan huomaa olevansa jo yli 50 vuotias eli siis nuori, mutta liian vanha nykymaailmaan.Muutama vuotta myöhemmin uudet tekniikat ja palvelukanavat ajavat koko toimialan murrokseen, jossa ammatit menevät uusjakoon.Itse markkinoinnin joustavassa maailmassa olleena olen/olin hyvä muuttumaan.Oli aina pakko ehtiä ennenkuin se ulkoinen maailma ajoi ohi.Joillekin jotkut koulutukset ovat pyhiä asioita ja heille jää surutyö ja muisteleminen.Ohi on mentaliteetti! Näitä valittavia ihmisiä löytyy joka alalta ja media on heitä turvoksissa.Jokaisella on kuulemma korvaamaton,kova hukkaan menevä koulutustausta ja hallitus ei tee mitään.HuhHuh!
  Monet taas löytävät uuden elämän tai tavan tehdä entistä hommaansa uudella tavalla.Niin tai näin jokaisen on pakko hyväksyä muutos ja jopa koulutusta tyhmemmät hommat jos aikoo jotain ylipäätään täällä tehdä.
  Kirjastonhoitajillekin löytyy varmasti askaretta.Palkka pienempi ja työ epämääräisempää, mutta haluavalle löytyy.
  Meillä on onneksi myös yrittämisen vapaus ja kirjastonhoitajakin voi liittyä maksajien puolelle ylläpitämään sitä kirjastolaitosta.

 9. Huomaan jälleen kerran kuinka nopeasti alkuperäinen Nokia asia muuttuu ihan muuksi.Tyypillinen blogin ongelma jos se nyt on ongelma.

 10. tobe, Tuo kuvaamasi muutos koskettaa mysö väkivahvaa Nokiaa. Kohta sekin on kirpputorilla osakkeen arvolla mitattuna. Ehkä markkinoilla tapahtuva globaalitalouden muutos on niin suuri, ettei sitä vielä oikein Kauppalehdissä ymmärretä ja siksi tuo kirpputorimuutos on niin osuva.

 11. On mahdotonta tietää missä maailma nyt menee ja siksi markkinat toimivat mieluimmin negatiivisesti.Kun Krugman puhuu hän ei löydä mitään hyvää ja kas taas alamäki jatkuu…Mutta mihin me vertaamme.Nokia on kaikilla muilla mittareilla kunnossa paitsi sillä isolla eli osakkeen arvolla….osakehan tunnetusti reagoi ensin ja sitten reaalimaaima tulee perässä.Onko mato jo syöty ja kala karannut?

 12. tobe, Kyllä Nokian pelivara on äärettömän pieni, mutta voihan se selvitä. En usko, että nykyinen johto pystyy palauttamaan luottamusta. Tämän myrskyn jälkeen lähtevät sekä Kallavuo että Ollila. Johtajat eivät tietenkään osaa ohjelmoida ja valita oikeita komponentteja, mutta kentän ääni ei lupaa hyvää. Mato on syöty aikoja sitten ja KALA (sijoittajat ja asiakkaat) ovat karanneet. Nokia ei pysty kilpailemaan Applea ja Androidia vastaan. Kehitysmaaimagokin saattaa murtua minä hetkenä hyvänsä.

  Onko paluu mahdollinen? Pientä toivoa on, mutta luottamus softaosaamisen suhteen OVI-kitinän jälkeen on äärettömän pieni. Nokia on syvällä ja kuka pystyisi nostamaan sen surkeuden suosta?

  http://www.qaiku.com/go/7stm/

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s