Shortaus, spreadit, liborit, sonnimarkkinat ja karhukierros

maj15_2010 067

Pörssikurssit heittävät häränpyllyä ja analyytikoilla on miettimistä, miksi saksalaispankit kosiskelevat poliitikkoja ja suojaavat omia dragmalainojaan shortaavia spekulantteja vastaan.

Rahamarkkinoista kirjoitetaan värikkäitä kielikuvia käyttäen. “Musta perjantai” tai “pikku-kaaosta keskiviikkona” ja seuraavana uhkakuvana “pimeä torstai”. Ennustajien tietokonealgoritmit tekevät osto- ja myyntipäätöksiä ja suurelle yleisölle jaetaan värikästä potaskakieltä.

Kuka ymmärtää pörssivieraiden kieltä – oikeesti?

Nimien pudottelijan on pakko tuntea, kuka on sijoittajia vuosia huijannut roisto-Maddof tai tuomiopäivän profeetta, Roubini Global Economicsin johtaja, ekonomisti Nouriel Roubin, joka tietoviisaasti kertoo, että uutta alamäkeä pukkaa Wall Streetille, Nasdaqiin, mutta onneksi mitkään ennusteet eivät valtionvarainministerimme mukaan koske Suomea.

Ei Suomi olisi lamassa ollenkaan, jos muut huolehtisivat taloudestaan ja kilpailukyvystään yhtä hyvin kuin Suomi.  Meillä on 1990-luvun jälkeen kasvanut verraton määrä Pisa-talousviisautta, jota voisimme viedä tonnikaupalla, kuin LWC-paperia, jos rutiköyhillä olisi varaa ostaa hiljaista tietoamme.

Linuxfani kommentoi Kauppalehdessä näin värikkäästi: “Nyt tuo valtioiden velkakupla taitaa puhjeta, kun eurib 12kk on nousussa, TED spreadit ovat nousussa ja LIBORitkin ovat nousussa. Keskuspankeille jää vain rahan painaminen keinoksi taistella markkinakorkojen nousua vastaan.”

Nyt on meneillään “hurja korjausliike”. Pörssispekulantit putsaavat lyhyen nousukauden voitot pois ja odottavat hätääntyneiden piensijoittajien neuroromahdusta, jolloin rahakasojen päällä istujat voivat jälleen ostaa hyvää tavaraa halvalla ja houkutella uusia hölmöjä perässään ja kas vähän ajan kuluttua olemme tuplaveetaantumassa: jälleen miljoonat ovat yhtä kokemusta rikkaampia ja taskut tyhjänä uutta onnea odottamassa.

Casinotoiminnan luvanvaraisuus on pientä siihen nähden, mitä peliriippuvaiset osakesäästäjät voivat menettää osakemarkkinoilla.  Kuka kirjoittaisi vasta-argumentteja, miksi ja miten kannattaa toimia arvopaperimarkkinoilla?

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s