Kukaan ei enää puhu ja pullistele puutulleilla

maaliskuu19_2010 009

Reilu vuosi takaperin puhuimme Putinin puutulleista päivittäin ja nyt aiheesta ei kuule halaistua sanaa. Metsäteollisuus oli muutama vuosi takaperin täysin shokissa ja välillä ei tiedetty muuta vastausta kuin vetää rukseja tehdaspaikkakuntien päälle.

Nyt eletään hiukan toiveikkaampaa aikaa. Meneekö maa silti kohti parempaa? Selviämmekö tästäkin kriisistä ja pystymme jopa auttamaan kreikkalaisia siskoja ja veljiä 1,6 miljardilla eurolla.

Suomi elää edelleen metsästä. Perinteisten suuryritysten tilalle ei vielä ole tullut mitään merkittävää uutta, jollei siihen lueta energiateollisuuden atomisoitumista. 2020 saattaa elää osittain vientisähköstä. Suomi muuttuu toisenlaiseksi, mutta hitaasti.

Sahateollisuuden kapasiteetin vähentäminen on tapahtunut hiljaa sivussa. Onko kellään henkilökohtaista kosketusta muutoksen syvyyteen?

7 Kommentare zu „Kukaan ei enää puhu ja pullistele puutulleilla

 1. Väite, ei ole uusi eikä edes oma.

  „Mutta on sitä ennenkin arvioitu pieleen“.

  Kuten kävi Putinin pojille tässä puutulleja koskevassa.

  Kas kun kukaan ei huomaa, poliitikot vähiten, että tässä se nyt on.

  Ikiliikkuja, ilman siipiä ja vähintäkään vihreää hömppää.

  Poro

  Ettei vaan keksitty tämäkin taas etelän asukkaiden valtionveroista, väittää yksi tässä lähiblogissaan.

  Niin, ettei vaan ja poliitikot tässä kaikessa mukana, kielensä vaalien alla ruskeana.

  Suomalainen työvoima on kallista ja metsänomistajat vanhuksia, että valtion avustuksin synnytetyt taimikot maassa ovat jääneet harventamatta, ensiharvennukset tekemättä.

  Metsiin median nenän varjossa kasvaa ja mätänee ( jää korjaamatta ) vuosittain 20 – 30 miljoonaa mottia energiapuuta. Kauppalehtikin on löytänyt näitä salaisista kansioista esiinkaivettuja ja laiminlyötyjä metsiä jo yli 700 000 ha.

  Metsäviranomainen sentään jo kehuu kuinka metsäkaupat pohjakosketuksen luvuista kotimaassa tuplasivat.

  Kuka mitäkin ja mihin vertaa, se ei uutisesta selviä.

  Hyvät hohtimet toimittajilla, sillä näitä tietoja metsäviranomaiset panttasivat risupakettiin saakka julkisuudelta.

  Avustuksen katto löytynee ( risupaketissakin) siitä kun metsätuottajakin saa tuotannolleen 100 % avustuksen ja samalla kuluttajaa avustetaan tuotannon nauttimisessa.

  Eikä ylijäämäästä (lannasta) laskuteta ketään.

  Tavoitteeseen ylsi 100 % tuloksella ensimmäisenä maailmassa, „median palkitsematta“ Kepun, MTK:n toimin, SDP:n tuella Lapin ja yläperien tarhaporo.

  Aatteles korvauksia, työpalkkoja, avustuksia ja hankkeita jotka eivät johda mihinkään 30 miljoonalla vuodessa, tuottona lihanarvoa 12.5 milj./v.

  Taimikkojen ennätysmäistä kasvua ja ruohottumista on Lapissa ällistelty jo vuosia.

  Juuri nyt:

  Tarhaporojen valtion ja yksityisten metsiin tilaamatta toimittamasta lannasta arvellaan suunniteltavan valtiolta ja Lapin metsänomistajilta perittäväksi korvaus.

  Lannoitusvaikutus jota tarhaporot toimittaa ( vastaa asiantuntijoiden mukaan n. 7 milj. kg kilpailijan Yaran seosväkilannoitteita ) on tutkijapiireissä haistettu ja melkein myönnetty.

  Tutkimusmäärärahojen menettämisen pelko joka ei ole uutta vaientaa tutkijat, heistä osa saksii (RKTL) pois kaikki havainnot jotka liittyvät tarhaporojen talvirehujen (väkirehu ja heinä)todelliseen käyttömäärään, että seurauksiin vaikutukseen Lapin metsissä.

  Ällistelään vaan kuin pöljät, isolla sakilla hakkuuaukean reunalla taimikon hurjaa kasvua pajua, horsmaa ja ruohottumista. Havaintona hurja kasvu Lapin karuilla mailla on alle 10 vuotta vanha.

  Seurauksia jo on, huhu.

  Maakunta huhuaa, että Metsäkeskukset ovat jo siirtäneet porojen lannoittamien taimikkojen myötä runsastuneen hirvikannan „hirvenruokintakorvaukset“ (joita yksin Lapissa n. 2.5 milj.euroa ) Kepun vaalikassaan.

  Luonnotilassa poroja ( eli kesypeuroja) v. 1932 laskettiin Lapissa olleen vain
  n. 60 000.

  Ajat määrissä ja tuotossa (tuloissa) niin porolla ja „porohenkilöillä“ julkisuuteen toista väittäen vain paranivat valtion ikimetsien hakkuiden myötä.

  Nyt näitä talviruokkinnan turvottamina ja valtion avuin eleleviä tarhaporoja
  „turistireklaameja“ vaeltelee tarhaympäristöjen metsissä lannoituksessa ja vesistöjen rehevöittämisestä huolehtien n. 200 000.

  Kukaan ei ole vielä laskenut mitä tähän liittyvä asiat ja rehut aiemmin pimittänyt
  „porotutkimus“ RKTL, ELY – hallinto ( ml. poliisi ja oikeus , valtion 100 % maksama konsultointi Paliskuntain yhdistys toimihenkilöineen maksavat yhteenlaskien valtiolle ja sen veromaksajille vuosittain.

  Tuleepa tästä, valitettavasti, niin ikävää kuin se onkin kun asian paljastuu äänestäjille myös SDP:n, että Vihreiden kieleen maku ja tikkuja.

  Lapissa poroista ja tuista puhuttaessa ääniä liikkuu n. 10 000 eniten lupaavien suuntaan.

  Mihin muuhun kuin „ikiliikkujaan“ lappalainen, saamipojasta puhumattakaan enää voi luottaa kun kaikkien poliitikkojen kielenväri on sama.

  Vaan poliitkoksi, jos haluut niin tukia luvaten keräät takuulla eniten päänahkoja.

  Suhteellista, kehitystä jarruttamatta tulleitta – parasta.

  Vai ?

 2. Oivoi, kiitos hienosta kommentista, jossa on lukuisia yksityiskohtia, joista me etelänmetiat emme taida tietää yhtään mitään. Sen tätätä kirjoittaessaan tajuaa, että hallituspuolueet käyttävät taidokkaasti valtaa. Samalla, kun täällä on nuristu vaalirahoituksista, kulkee toista kautta äänestäjille ja kannattajille aivan toisen luokan summia. Mitenköhän tästä saisi kunnollisen otteen?

 3. Kuten jo joissakin aiemmissa tuulivoimaa ja syöttötariffeja koskeneissa kommenteissani olen ehdottanut: Nimettäköön koko Lappi Tuulivoimapuistoksi. Syöttötariffit ovat jo olemassa. Ja nytkin alue tuottaa nettotuulivoimasähköä yhtä paljon kuin
  propellimastojen kera. Siis noin 0 kWh.
  Ja mitä säästöt ovatkaan odotettavissa! Propellimastojen, voimalinjojen ja huoltoteiden rakentamatta jättäminen se vasta kannattavaa on. Jokaista kWh:ta kohden säästyy parikymmentä kertaa se määrä luonnonvaroja, mitkä tarvitaan atomivoimalan tekemiseen. Ja rahat päälle.
  Eikä niitä öljyllä käypiä tyynen ilman varavoimaloita lainkaan tarvitse tehdä.
  Kyllä Lappi varmat 0 kWh tuottaa ihan näinkin.

  Pala paperia ja ministerin allekirjoitus. Kertaheitolla ratkaistu koko tuulivoimahömpötys !
  Ja päästään tosihommiin rajkentamaan ydinvoimaa, jotta vientiinkin riittäisi sähköä.

  Jas jos nyt oikein vihertää haluaa, voihan poronlannat polttaa siinä kuin etelän mailla kamelin jätökset. Risujen keralla ! Tuskin kannattavaa, mutta mukavasti silmiä kirvelisi.

 4. Tuossa äsken niin innostuin Lapin lumosta, että itse puutulliasia ja Putinin pullistelut unohtuivat. Hyvä niinkin !

  Niin muuttuu maailma. Puutullit jäivät subprimejuttujen ja nyt kreikantaudin varjoon. Ja minkä varjon luoneekaan kaiken ylle vielä islantilaistuhka ?!
  Ja oliko Putin kaukaa viisas edes Itämeren kaasuputki-intoilussaan. Saadaanko uuttaa kaasua, vaiko samaa Ukrainan kautta
  vuodatettavaako vain vaihtoehtoreitille kilpailumielessa ?
  Stockmannin kaasukenttä saa edelleen ainoan hyötykäyttönsä siitä, että kävelemällä Stockan hajuvesiosaston läpi, saa ilmaiseksi nuuhkia kalliitakin kaasutuoksahduksia pyntättyjen myyjättärien suosiollisella avustuksella. Itse toki kierrän kaukaa.
  Ja kerrotaan Puolan kaasuesiintymien vetävän maton Putinin jalkojen alta.

  Ehkä kuitenkin hyötykäyttöäkin on putkelle tarjolla. Pietarin jätevesistä vielä aimo annos lasketaan suoraan käsittelemättömänä Suomenlahteen. Nythän on valmistumassa vaihtoehtoreitti !

 5. Pitää muistaa se, jo hra Göbbelsin ymmärtämä, että vain tarpeeksi suuri vale menee läpi.

  Ikiliikkujan väen ja sisään siiteyn mafian, että paikallisen median touhuja seutatessa jonka päätehtävä on pitää yllä mihinkään johtamatonta paikallista polemiikkia jota sopivin osin lainaillaan etelän mediaan.

  Sama koskee myös metsään liittyyvässä, jossa yksityismetsänomistaja näkökulma on orvattu organisaatioiden näkökulmalla 100 %:sesti omaksi hyödykseen viimeiset 40 vuotta.

  Esimerkiksi jos kelpaa:

  Harvennuspusta kuiduksi tarjotaan 10 euroa pysytyyn. (erä sisältää n. kolmanneksen ns. pikkutukkia). Hankitakaupalla tienvarteen erästä luvataan 25 euroa eikä pikkutukkia saa lajitella eri kasana myytäväksi.

  Miehen työsaavutus, teko ja ajo kovana työpäivänä on n. 5 mottia. Tässä ovat käytössä n. 20 000 euron hintaiset työkalut.

  Pysykaupan hinnan alhaisuutta ostaja perustelee sillä, että 200 000 maksavan urakointikoketjun teko – ajokone miehineen työvaavus on harvenuksessa siirtoineen on vain 30 mottia päivässä.

  Kuuro Korhonenkin ymmärtää sen, että eka vaihtoehto painaa n. 5 tonnia ja toka 50 tonnia.

  Tuontippolttoainetta siis tarvitaan eri määrät.

  Koetappa ymmärtää:

  Miten ikiliikkujan 30 miljoonalla joka mm. sisältää Eu – tuet rehuntuotantoon, valtion avusutukset rehujen niiden ostamiseksi, arvolisaänpalautukset, korvaukset (usein) oletus petotuhoista, ylimittaisesti liikevakuutuksista korvatut auton alle pökköilleet tarhaporot ja tulosvatuuttoman organisaation pyörittäminen lisättynä viranomaiskuluin (poliisi ja oikeuslaitos) onnistuu kun myyntitulo, „ohimyynti“ ja oma kulutus ovat lihana 2.5 milj. kg ja euroina 12.45 milj.
  On siinä Lapin reklaamille tullut hintaa.

  Maksamasi liikennevakuutus maksaa puoli tahallaan tielle ajettujen porojen aiheuttamat rutut kun nämä hurinan kuultuaan juoksevat autosi kylkiin olettaen, että tuot väkirehunappuloita tai heiniä.

  Mikään ihme kun ei ole löytää teiden vieriltä väkirehujäämiä.

  Alma ja lappalaisikiliikkuja „poropoikineen“ ei kestänyt Johanna Korhosta.

  Göbbelsin tyylillä.

  Tukipotilla ja rehuilla saa aikaan sikaloissa 30 miljoonaa kiloa sianlihaa.
  Lampaanlihaa syntyy n. 10 mil. kg.

  Nautaa reilut 5 milj. kg.

  Verotkin tulisivat maksettua, eipä silti, voisihan Inarissa olla muuutaman tarha ruristien iloksi.

  Että, perkele, Lapin Kansalla ja tällä Alamalla on jopa otsaa höpöttää ilmaston muutoksesta ja hiilijäljestä.

  Konkretia ilman digiä on:

  Poro, ikiliikkuja, ilman EU:n ja veronmaksajien rahteineen maksamia rehua ei selviä Lapin luonnossa yhdenkään talven yli, eli Lapissa vapautuisi 3000 miestä (ns. porohenkilöt virastoissa mukaan lukien) työvoimaa oikeisiin töihin, harvennuksiin ja hankintaan.

  Jos halutaan ja äkkiä.

 6. Terve Helge,

  eksyin jostain tänne blogiisi ja tämä aihe täytyy kommentoida.

  Alkuviikon uutinen aiheesta:
  Ilim Timber kauft Klausner-Sägewerke
  15/06/2010 – 14:14
  Der Verkauf der Klausner–Sägewerke Wismar und Landsberg an Ilim Timber ist offiziell. Das russische Unternehmen hat heute den Kauf der beiden Klausner-Standorte in Wismar und Landsberg bekannt gegeben. Zusätzlich erwirbt Ilim Timber die ursprünglich für ein Klausner-Sägewerk in den USA vorgesehene Maschinenausstattung von Linck. Die Maschinen mit einer Einschnittkapazität von 600.000 cbm Schnittholz (1,2 Mio. fm Rundholz) sollen in der Region Irkutsk aufgebaut werden. Die Standorte Wismar und Landsberg will Ilim Timber weiter betreiben.
  (IHB/IT)

  Ilim ostaa kaksi isoa sahaa Wismar muistaaksen 1 Milj m3/v ja toinen vähän pienempi, mutta kuitenkin isompi kuin suurimmat suomalaiset laitokset. Sekä yhden laitoksen uudet koneet, joita ei ole vielä asennettu ja rakentaa niistä sahan siperiaan.

  Mitä tämä sitten tarkoittaa?
  Wismarin saha on rakennettu satamaan venäjänpuuta varten ja voi olla, että sinne tulevalta puulta tulli unohdetaan periä?
  Siperiaan tuleva saha taas rakennetaan, koska tämän vuoden aikana myös Kiinan rajalla tukkien tulli on alkanut jotenkin purra (ehkä sitä on osin jopa peritty?) ja tukkien virta sinne on vaikeutunut. Kanada on vallannut markkinoita suurin kasvuprosentein, mm ainakin yhden ison sahan on kerrottu tuottavan sahatavaraa pelkästään kiinan markkinoille. Tukkien vienti kiinan on ollut aiemmin kai yli 30 milj m3/v, eli enemmän kuin suomen sahojen käyttämä määrä suurimmillaan.

  Niin ja samaan paikkaa Ilim rakentaa sellutehtaan, jonka Metso toimittaa.

  Eli kyllä Putin sai tässä aikapaljon haluamaansa. Ja taitaa homma olla aika paljon kremlin omissa käsissä vaikka IP onkin mukana kuvioissa.

  T. Kari

 7. Kiitos kommentista, Kari!
  Olen kaivannut Kauppalehteen metsäteollisuuden kommentaattoreita. Venäjän metsä- ja sahateollisuuden strategia on Putinin käsialaa ja jos suomalaiset eivät lähde investoimaan, niin aina löytyy muita innokkaita. Venäläiset ja amerikkalaiset ovat aina ymmärtäneet toisiaan. IP:llä tarkoit ilmeisesti International Paperia?

  Venäjän on pakko uudistaa teollista rakennettaan, ettei se jää energiaviennin varaan. Ruukki Group seikkailu osoittaa, että Kremilin hyväksyminen tarvitaan. Ois paketissa 500 000 kuution saha Venäjälle, jota ei koskaan viety paikan päälle. Onko ajatuksia, mihin sen voisi asentaa?

  Soitellaan 050 309 2021.

  Helge

  PS: Olli Kallio aloitti työt Process Vision Oy:ssä puolitoista vuotta takaperin ja asuu Tapiolassa. Kiitoksia CHP kommenteistasi. Diplomityö valmistui joulukuussa 2008.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s