Osakemarkkinoiden takatalvi on sähkövika!

january6,2010_atknvika_005Osakemarkkinoiden takatalvi saattaa sittenkin mennä ATK:n tiliin. Sähköiset kaupankäyntijärjestelmät saivat koko systeemin sakkaamaan.

Pörssikaupan asiantuntijat raapivat päitään selvittäessään, mikä meni pieleen ja kenen syyksi pannaan mustan torstain kamikazelento, joka huippasi joidenkin firmojen arvot lähes nollaan.

Välittömät vastaukset ovat kysymyksiä täynnä. Miljoonat yritykset tekevät pörssikauppaa ja sähköisten myyntijärjestelmien algoritmien tutkiminen vie aikansa. Siinä sivussa Kreikan tukipaketin päätöksentekoon tuli vauhtia. Miljardeja löytyy EU-maitten valtionvarainministeriöistä alta aikayksikön.

Hesari kirjoittaa Brysselistä: “Kaikki 27 EU-maata yrittävät luoda viikonlopun aikana koko unionin laajuisen mekanismin, jolla Kreikan kaltaiset kriisit voidaan sammuttaa jatkossa. EU-maiden valtiovarainministerit kokoontuvat sunnuntaina Brysseliin päättämään uuden pelastusjärjestelmän luomisesta. Päätös tehdään määräenemmistöllä.”

Helge: Saiko atk-vika EU-maat yhteiseen rintamaan? Tarvittiinko kriisi toisella puolella Atlanttia velkapaketin sitomiseksi? Sattuipa hyvään aikaan.

HS: Eurooppalaisen vakauttamismekanismin valmistelusta vastaa EU-komissio, joka on hionut suunnitelmaa kaikessa hiljaisuudessa jo aiemmin. Poliittinen tuki unionin tason järjestelmälle löytyi varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa euromaiden johtajien kokouksessa Brysselissä.

Helge: Miten kauan arvon poliitikot ovat olleet tietoisia Kreikkakuplan puhkeamisesta. Puheista päätellen suunnitelmat ovat olleet valmiina pöytälaatikoissa, mutta silti päättäjille tuli kiire.

HS: Pääministeri Matti Vanhasen mukaan mekanismi ei voi toimia ilman rahaa. Hän ei suostunut kuitenkaan kertomaan, paljonko mekanismiin pitää pumpata euroja, tai kuinka suuret lainanottovaltuudet EU-maat sille antavat.

Helge: Eurooppaan on luotu uusi “maataloustuki”, joka tällä kertaa kohdistuu Euroopan suurpankkeihin.

HS: Kreikkaa on pelastettu kahdenvälisin sopimuksin, mutta uusi järjestelmä luo unionin tasoisen järjestelmän. Tavoitteena on vakuuttaa markkinat siitä, että euroalue selviää kriiseistään. Vanhasen mukaan uusi järjestelmä voi olla toimintakykyinen hyvin nopeastikin.

Helge: Valmista pitkään valmisteltua pelastussuunnitelmaa tässä toteutetaan. Kreikan ongelmat ovat olleet tiedossa. Pankkiirit ovat kantaneet roskalainapapereita Brysselin-herrojen pöydälle ja vaatineet heiltä toimia. Pankkiirikaveria ei jätetä!

2 Kommentare zu „Osakemarkkinoiden takatalvi on sähkövika!

  1. helanes, Nokain johtajat ovat edelleen oikeassa, että firma myy kappalemääräisesti enemmän puhelimia kuin kukaan muu. Yritysjohto on saanut kuonoonsa hitaasta reagoinnista älypuhelinmarkkinoilla, mutta Apple ja Nokia vertaus on kuin laittaisi Armanin ja Turon rinnakkain. Nokia on edelleen suomalaista parhaimmistoa ja paineet kilpailukykvyn parantamiseen ovat hirmuiset. Minun hyvää tarkoittavat huispaukset eivät hetkauta Nokiaan suuntaan tai toiseen. Toivon ja saatan hiljaa mielessäni jopa uskoa Nokian nousuun. Kahdenkymmenen vuoden menestysputkeen tulee kolhuja ja vuotoja. Apple oli 1990-luvulla ihan pihalla ja viittä vaille myynti- tai konkkakelpoinen. Samanlaisia polkuja ovat tallanneet: Nokia ja Apple. Jälkiviisaiden analyysien kirjoittaminen on suunnattoman helppoa, mutta näin Applen uhkan alusta alkaen. En kuitenkaan nähnyt sitä ihan niin selvänä kuin miltä se tänään näyttää. Nokia on elefantti, joka pelästyi hiirtä. Tänään Apple ei enää ole mikään hiiri. Mutta Nokia voi muuttua kenguruksi, pantteriksi tai tiikeriksi. Uskon, että rahasi eivät mene hukkaan. Onneksi et ostanut Ruukki Groupia 😉

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s