Nokian on pakko jatkaa entistä rataa

nokajohtovaihtuu1 Nokialla ei oikeastaan ole vaihtoehtoa. Johdon vaihtaminen olisi ehkä syventänyt kriisiä entisestään. Firman on pakko puurtaa Symbian 3 ja 4 alustojen kautta kohti uusia Ovia.

Mikään johtaja ei pysty irrottamaan Nokiaa nopeasti nykyisestä perusasetelmasta. Nokia on puhelinvalmistaja, jota nurkkaa Apple käyttöjärjestelmällään, yhden puhelimen hardwarella, AppStorella, maineella ja mediahallinnalla. Google astuu maailman suurimman varpaille toisilla keinoilla.

Suurin, mutta ei välttämättä kaunein, joutuu taistelemaan monen rintaman sotaa. Vastassa ovat Silikonilaakson kirkkaimmat tähdet, Samsung ja LG idässä.

Nokian Amerikan-valloitus ei ole onnistunut. Vielä 2007 nokialaiset todennäköiset uskoivat maagiseen ylivoimaansa. Yritys on kuitenkin jäänyt kehityksestä jälkeen. Nyt ei enää riitä, että osaa valmistaa puhelimia halvemmin kuin kukaan muu.  Ehkä uusia innovaatioita on tarjolla 2015? Ehkä? Nokia on menneen menestyksensä vanki.

Nyt kvartaalistrategiasta ei ole suurta apua. Ollilankin lupaama suuri muutos kohti palvelujen vallankumousta vie vuosia. Alkuperäinen OVI on floppi. Sen maineen pelastaminen on huima urakka nörttinäkökulmasta, mutta suuret massat eivät tietenkään tiedä OVI-ongelmista tai mahdollisuuksista pätkän vertaa.

Nokia ei ole vielä samassa jamassa kuin suomalainen metsäteollisuus, mutta maailma muuttuu nopeasti. Muutosten pitää tapahtua nopeasti. Suuren suomalaisen ydinongelmana on osaamisvaje. Yritys hallitsee toki tuotannon ja logistiikan, mutta vuonna 2007 maailma muuttui Nokian näkökulmasta epäedulliseen suuntaan.

Nokiasta on tullut perässähiihtäjä, joka osaa tuotannon ja jakelun. Eihän sekään mikään hassumpi taito ole, mutta „johtajuus“ on nyt muualla. Apple ja Google ovat aloitteentekijöitä. Nokian olisi ehkä voinut tarrautua avoimeen lähdekoodiin. Linux oli lähtökohdiltaan suomalainen, mutta oliko Nokialla riittävän syvällistä ymmärrystä?

Alihankkijat olivat ja ovat Symbian-osaajia. Nokian oli pakko jatkaa pienillä näytöillä ja näppäimillä, kun ei ollut voimaa uuden käyttöjärjestelmän rakentamiseen. Apple talloi Nokian varpaille jo vuonna 2007. Kyllä yrityksen jo silloin tajuisi, että se oli pahasti jäljessä Internet-ajan puhelimista. Sillä ei vain ollut toimivaa vaihtoehtoa. Oli pakkoa jatkaa vanhalla teknologialla. Nokian muutos vie vuosia. Johdon vaihtaminen olisi ollut pelkkää kosmetiikkaa.

Ongelmat ovat syvemmällä. Nokia tarvitsee aivan uuden ekosysteemin, joka hallitsee palvelujen tuotannon. Löytyykö tähän väkeä ja voimaa vielä Suomesta jää nähtäväksi. Toivon Nokialle parasta, mutta jotain radikaalia pitäisi tapahtua tulevana syksynä, että uskoni palaisi.

Maailmassa on tuhansia teknologiayrityksiä, jotka jäävät innovoinnissa ja uudistumiskyvyssä Nokian jälkeen. Nokian ura jatkuu, vaikka se siirtyisi „ykkösestä“ alan „kolmoseksi“, mutta uhkana on myös, että Samsung ja tai LG ajavat ohi idän pikajunalla. Kiinalaisten roolia mobiilibisneksessä emme vielä tiedä. Mutta onko maailman „viidenneksi“ paras mobiilifirma huono sijoitus? Vuonna 2015 tiedämme, onko Nokia enää itsenäinen yritys.

3 Kommentare zu „Nokian on pakko jatkaa entistä rataa

 1. Nokia valmistaa ihan hyviä puhelimia, mutta se ei tänä päivänä näemmä enää riitä.
  Täytyy pystyä keksimään aina vaan uutta ja mullistavaa, mitä kännykällä voi tehdä.

  Kun kaikki jo vähänkin inhimillisen elämän piiriin kuuluva on kännykällä hoidettavissa,
  on vaikea luoda uutta. Puuttuu enää puhelimen ja monitoimityökalun/ Sveitsiläisen
  linkkuveitsen yhdistelmä.

  Olen samaa mieltä siinä, että tuskin henkilöiden vaihto johdossa mitään uutta toisi,
  päinvastoin. “ Markkinat“ kun nyt ovat mitä ovat, eli odottavat mahdottomia, saavat
  yhtiön osakkeen turhaan pudotukseen, yhtiö, joka kuitenkin on erittäin vakaa ja oma-
  varainen. Myy maailmanlaajuisesti eniten puhelimia. On vahva juuri eniten kasvavilla
  Afrikan ja Intian markkinoilla. Jos nyt ei jenkkien älypuhelin markkinoilla heti
  pärjäisikään mitä sitten. Tehdään tulosta muualla.

  Tottakai jenkit yrittävät mollata Nokiaa minkä ehtivät.
  Luottakaamme silti omaan osaamiseemme, kyllä siellä vielä uuttakin luodaan.

 2. juhamatti,

  Nokia on edelleen maailman suurin kännykkävalmistaja ja maailmassa on enemmän ihmisiä, jotka tarvitsevat nokialaisia peruspuhelimia. Siinä Nokian johdon strategia on oikeastaan oikeassa.

  Mutta pörssikurssi kertoo totuuden. Nokian arvo on tipahtanut vuosisadan alun lukemiin. Niistä on toki helppo tehdä prosentuaalista nousua.

  Älykännyköiden kansanmallit tulevat myymään enemmän kuin iPhone ja Android, mutta jossain vaihessa Applekin yltää peruspuhelinten hintasotaan.

  Nokialla ei pitkä matka alan varsinaiseen uudistamiseen, koska se on nalkissa Symbianillaan.

  Jorma Ollilla lupasi parempia palveluja. Sen lupauksen täyttäminen ei tule olamaan helppoa, koska jälleen ykkösenä jyllää Apple vielä suuremmalla etumatkalla kuin älykännyköissä.

  Tiedotuspuolella Nokia on pitkään ollut harjoittelusäkkinä. Sitä on mäiskitty kuin vierasta sikaa. Mutta aikoinaan Nokia oli mm erittäin ylimielinen median suhteen. Norsunluutornista tullaan kankeasti alas, nöyryys on lisääntynyt, mutta median lellikiksi Nokialla on huima harppaus.

  Nokian on pakko pelata huonoilla korteilla useita vuosia.

 3. Hyvin kirjoitatte. Tripod sivullani on teesi nimeltä „What is leadership?“. Siinä Harvardin paras tuon aiheen emeritus proffa esittää, että johtajia on kahta lajia. Ensin on Leader ja sitten Manager. Myers Briggs tuo puolestaan Leader tyypin persoonaksi Introvert-Intuitive-Thinking-Judging ja Managerin Extrovert-Sensing-Thinking-Judging. Leader on visionääri eli 1% ihmisistä ja Manager organizer eli 16% ihmisistä. Steve Jobs on visionääri eli produktiivinen, kuten 123 Pod, Phone ja Pad. Nokian johtajat (rahoitus ja laki) ovat reaktiivisia eli hiihtävät vain Applen perässä. Jostain syystä Amerikassa siis 1% visionäärejä on 16 % pääjohtajista, mutta moinen nerokkuus on Suomessa „kylähulluutta“, jopa yhdessä EVA:n kokouksessa Jorma Ollilan suusta. Hän tosin sanoi, että nyt turbulenttisessä ajassa tarvitaan myös kylähulluja. Siten suosittelen Nokialle siirtymistä sanoista tekoihin.

  Viimeisessä työssäni olin Tamrock Oy:n Liiketoiminnan suunnittelun ja strategisen kehittämisen johtajana Amerikassa. Ensin toimin New Yorkissa yritysostajana ja olen, ehkä ainut suomalainen johtaja, joka on pystynyt hinnoittelemaan kohteen oikein. Sen jälkeen ratkaisin fuusion ongelman, kun innovoin „Big Picture“ visio työkalun ja jatkuvaan menestykseen kirjoitin ko. yritykselle uuden „Strategisen ajattelun ja suunnittelun manuaalin“ englanniksi. Kiitokseksi tästä varmaan 100 milj.dollarin ideoista uusi omistaja Sandvik AB irtisanoi minut. Näin toimivat managerit, kun kohtaavat ylivoimaisen visionäärin. He kysyivät Amerikassa „this was not invented here“ eli pakenevat todellisuutta ja ovat tuuliajolla, kuten Nokian Amerikan business ja NSN network. 2004 kirjoitin intuitiostani vision „Matkapuhelimien ja niiden verkkojen kehityksestä“. Toimitin visioni Nokian CEO:na olleelle Jorma Ollilalle. Hänen toimistonsa ilmoitti, ettei Nokia ole kiinnostunut tulevaisuudesta. Toisen kopion toimitin Networkkiin ja sieltä tuli viesti, että odota kulisseissa. Mutta, kun sain tästä pontta kirjoitin Nokian johtoryhmälle, mutta he eivät vastanneet. Lopulta turhauduin moiseen mykkäkouluun ja kirjoitin, kuin mies miehelle. No he pelästyivät ja lähettivät kaupungin tiimin kotiini keskellä päivää ja minut vietiin Auroraan.
  Tämä esimerkkinä siitä, että meillä dominoivat tyhmät managerit ja heidän syvästi korruptiivinen Hyvä Veli-verkko, mikä torjuu nerokkaat visionäärit ja heidän oivat ratkaisut, kuten nyt Steve Jobs Apple:n johtajana.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s