Julistetaan pyhä sota tulivuoria vastaan!

Matkakuvia_Marraskuu_2009 057Jos George W. Bush olisi vallassa, hän julistaisi oitis sodan kaaosta synnyttäviä tulivuoria vastaan, koska tuhkaa taivaalle työntävä islantilainen tulivuori on jo aiheuttanut isomman kaaoksen kuin WTC-tornit romuttaneet kaksi jumbojettiä.

Tämän mittakaavan ilmasulkua ei ole nähty sitten syyskuun 11. päivän terrori-iskujen vuonna 2001, jolloin koko Yhdysvaltain ilmatila tyhjennettiin kolmessa ja puolessa tunnissa. Ilmassa oli tuolloin 4 500 konetta, jotka määrättiin laskeutumaan välittömästi lähimmälle lentokentälle.

Nyt kukaan ei ole ehdottanut yhtä dramaattisia toimia. Sota luonnonvoimia vastaan olisi kuitenkin tapa osoittaa suurta johtajuutta. Kamppailu resupekkaterroristeja vastaan on nappikauppaa nyt tarjolla olevaan tilaisuuteen nähden. Tästä julistuksesta ei pitäisi nousta edes poliittista ristiriitaisuuksia, koska ongelmapesäkkeitä on kaikilla mantereilla.

Islannin tulivuorenpurkaus osui hetkeen, jolloin lentoyhtiöiden talous näytti pitkän synkän jakson jälkeen hieman paremmalta. Sekasorron pitkittymisellä voi olla katastrofaalinen vaikutus toimialan tulevaisuuteen.

Lentoyhteydet Eurooppaan menivät kiinni ja Euroopan lentoliikennettä säätelevä Eurocontrol arvioi torstaina 15.4.2010 ilmatilan sulun kestävän ainakin lauantaihin asti, mutta Suomessa lentokoneet pysyvät maassa sunnuntain iltapäivään. Pohjois-Eurooppa on yksi maailman ruuhkaisimmista ilmatiloista.

Kukaan ei osaa sanoa, milloin lentäminen olisi taas turvallista. Tulivuoren purkauksen takia Pohjois-Euroopassa peruttiin torstaina 15.4. noin 5 000 lentoa eli lähes neljännes koko maanosan päivittäisistä lennoista. Perjantaina ja lauantaina lentoja on peruttu lisää. Taloudelliset kustannukset ovat valtavia.

12 Kommentare zu „Julistetaan pyhä sota tulivuoria vastaan!

 1. Yksi asia on varmaa: Jos jokaiseen tulivuoreen asennettaisiin suodatin niin Oras Tynkkynen hymyilisi kuin viherpiparia saanut riemuidiootti.

 2. Ei muuta kuin perkaamaan kaikki mahdolliset ilmailumuseot, josko löytyisi vanhoja
  kunnon mäntämoottorikoneita propeleineen, koska suihkumoottoreilla ei voi lentää.

  Eivät tiuetenkään riittäisi kaikkialle, mutta saataisiin edes pressatason henkilöt
  perille, missä sitten lusmuilevatkin. No joo.

  Eikös sitä saamarin kraateria voisi yrittää betonilla tukkia kuten aikoinaan tehtiin
  Tsernobylin ydin onnettomuudessa. Käytettäisiin vanhaa helikopterikalustoa jossa ei
  ole suihkumoottoreita.

  Sinänsä lentoliikenteen ongelmat alkavat olla sieltä pienemmästä päästä, jos ja kun
  purkaus voimistuu ja jatkuu kuukausia tai peräti vuosia. Silloin pohjoisen pallon-
  puoliskon säätila kylmenee jopa vuosiksi, seikka mikä vaikuttaa viljelyyn ja ties
  mihin. Ainakin ihmisten fiilikset painuvat pakkaselle kesäaamujen pakkaslukemien
  kera. Muutenkin pitkän ja kylmän talven jälkeen tulematta jäävä kesäinen lämpö,
  kun ei edes pääse lentämään etelään syö kyllä kestävyyttä.

  Tilanne saattaa tulla muistuttamaan 1790 lukua jolloin tapahtui suuri tulivuoren
  tuhkapurkaus Islannissa aiheuttaen pienen jääkauden Eurooppaan. Esim. Lontoon Thames-
  joki jäätyi, mikä on kyllä tosi harvinaista. Lämpötilat olivat pitkään alle normaalien.

 3. Vanhoja aavikkosotakoneita tässä tarvitaan, dakotoita, DC-3 ja DC-4:sia. Ensin lähetetään parisataa suomalaista rauhanturvaajaa paikanpäälle neuvottelemaan paikallisten häiriöiden aiheuttajien kanssa.

  Takatalven varalta kannattaisi säilöä vanhoja perunoita syksyä ja talvea varten, jospa uusia ei saadakaan juhannuksesta. Hernerokkaa ja muita säilykkeitä kannattaa ostaa vuodeksi eteenpäin.

  Satunnaisen raportoijan ajatus sähkösuodattimen asentamisesta on perin kannatettava. Kannattaisi neuvotella diili lentoyhtiöiden kanssa. Hjallikselle uusi ohjelma telkkariin. Tulivuoren viereen ehdottaisin kylpylän rakentamista. Vesiliukumäet syntyvät tulvien ansiosta itsestään.

  Tilanne ei uutisten mukaan helpotu. Nyt Islannissa ideaparkin mentävä aukko. Suomi-Soffat riviin jäätikölle ja tapathumaturismi kukoistamaan. Joulupukki partoineen paikan päälle vetonaulaksi. Turistin pääsevät kohta paikan päälle potkukelkalla, kun Atlanti jäätyy.

 4. Hyvä Helge, jotenkin noin, mutta asia lienee oikeasti vakava, tarvitaan päteviä
  aivoja arvioimaan homman kokonaisvaikutuksia. Tällä hetkellä kaikki seisovat sormi
  suussa ja toinen siellä jossain toisessa aukossa, eli todellisia vaikutuksia tuskin
  kukaan uskaltaa edes ääneen lausua. Mitä seuraa mahdollisesta useiden kuukausien
  koko pohjoista eurooppaa koskevasta lentokiellosta. Siis, jos sitä tuhkaa lykkää
  tulemaan alvariinsa hamaan tulevaisuuteen. Eikös siinä vieressä ole vielä isompi
  kraateri jonka puhkeamista on odoteltu jo pitkään. Sen olisi kuulemma pitänyt
  revetä jo ennen tätä.

  Ei hyvältä näytä, tähän nähden poliitikkojen vaalirahasotkut ovat pikku murheita.

 5. Juhamatti, ensimmäistä kertta elämässäni koen, että olemme pieniä torakoita luonnonvoimien edessä. Tässä tilanteessa voi vain toivoa, että tilanne ei kehity „from bad to worse“, koska nyt kellään ei ole päteviä kienoja. Jos elintarviketuotanto ei vaikeudu, silloin pystymme sopeutumaan, mutta tarjolla saattaa olla paluu menneisyyteen.

 6. Juu, ei auta kuin seurata tilanteen kehittymistä, eli toivoa parasta ja pelätä pahinta.
  Tuli tuossa sähköpostia jo parilta asian laidan varmasti tietävältä. Ilmestyskirjassahan
  tämäkin on kuulemma tarkkaan selostettu. Syntiset pää kumaraan, tätä se Jumalaton meno
  taas tiesi. No, selitys sekin. Aika näyttää.

 7. Juhamatti, vitsailin Qaikussa, että islantilaisten Saagojen jumalat kostavat Kauppalehden ja muiden talousmedioiden mollaavia kirjoituksia heidän pankkiosaamisesta. Pankkikriisi saattaa olla marginaalista kehitteillä olevan ongelman rinnalla. Kävin 1970-luvulla Islannissa ja ja kävelin kylän laidalle syntyneellä vuorella: http://go.hrw.com/atlas/norm_map/iceland.gif Lensimme sinne yksityiskoneella ja olihan se kokemus, mutta ymmärtääkseni tämä on mittaluokassa jotain aivan muuta. Silloin emme ymmärtäneet pelätä. Paikalle mentiin, vaikka piti allekirjoittaa paperi, ettei vakuutukset ole voimassa. Noilla vuorilla kiipeilimme ja maa poltti jalkojen alla: http://www.ilankelman.org/masters/heimaey.jpg

 8. Kiitos linkeistä, jotenkin Islanti on aina jäänyt vieraaksi ja kaukaiseksi,
  jossa asuminen on tuntunut käsittämättömältä, lähes rangaistuksen omaiselta.
  Anteeksi vaan islantilaiset, ei mitään henk. kohtaista, mutta mitä siellä oikein
  tehdään. Ei nyt puhuta pankkisekoiluista, vaan oikeista elinkeinoista. Onko se
  lammasta ja kalaa, teollisesta tuotannosta en saa mitään muuta muististani esille.
  Turismi on varmaan huomattava elinkeino, lennättää uhkarohkeita itsemurhakanditaatteja
  tulivuorten liepeillä, ei sentään, eipäs ilkeillä, kaikkea hyvää!

 9. Yllä mainittujen lisäksi mieleeni tulee halpaa sähköä ja lämpöä hyödyntävät toiminnat. Jollen vääirn muista, on Islannissakin alumiiniteollisuutta, mutta tuo pitää tarkistaa.

  Hullujen turistien tempauksesta lisäkommenttina, että läksimme lisäksi vuokra-autolla kiertämään autolla jäätiköitä kesäkamppeissa. Autona kuplavolkkari, jossa meitä oli viisi virkeää kundia. Kartassa oli tie ja tulkitsimme sen ajokelpoiseksi. Ei kun matkaan.

  Matka kesti päivän ja palasimme onnekkaasti hotellille. Kerrottuamme paikallisille, mitä olimme tehneet, saimme hullun leiman oitis otsaamme. Kukaan täysjärkinen ei olisi lähtenyt matkaan ilman nelivetomaasturia ja talvivarusteita, koska alueella lumimyrskyt olivat täysin mahdollisia ja lyhyellä varoitusajalla keskellä kesää. Jokien tulviminen olisi voinut katkaista tien edestä ja takaa.

  Hienoja valokuvia on vieläkin muistona. Matka sujui ongelmitta, mutta neliveto olisi ehdottomasti ollut paikallaan.

  Mutta tutustuimme alueisiin, joissa astronautit harjoittelivat kuukävelyä (siis kaukaa katsottuna) ja upeisiin maisemiin. Hengissä vielä ollaan, mutta ja tuo yläkopan tarkistus on jäänyt tekemättä.

 10. Ehdottoman varmalta taholta ( IPCC:n poikien tupakkarinki ) olen kuullut, että meneillään on islantilaispankkiirien vastaisku kaiken maailman ilmastonlämpenemisvouhotukselle.
  Verrattain pienellä rahantuhlauksella ( siis = islantilasispankkiirien revittely ennen finanssikriisiä ) saadaan ilmakehä jäähtymään. Ei tartte miljardikaupalla levittää rahaa afrikkalaisdiktaattoreiden sotaleluhankintoihin, jotka esiintyvät pseudonymillä „kehittyvien maiden ilmasto-ohjelma“. Ja samalla lentelykin hiljenee. Ja kiire. Öljyä säästyy.

  Tosi on !

 11. Vox Populi, olen samaa mieltä, islantilaisten maajumalien vastaiskusta on kyse ja Eurooppaa kyykytetään – ehkä oikeutetusti. Ehkä kohta tulee myös turskaa ylihintaan, kun meillä potut paleltuvat peltoon tulevana kesänä – jos jumala suo 😉

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s