Kuka ostaisi minulta suhisevan tuulimyllypuiston?

Kuka ostaisi minulta suhisevan tuulimyllypuiston? Jos Kööpenhaminan ilmastosopimussessio menee fiaskoksi ja mistään ei päästä sopimukseen, on kohta tarjolla entistä edullisempia syöttötariffittomia tuulipuistoja. Suomessahan tariffit törmäsivät viime viikolla perustuslakiin. Yksityiset yritykset eivät saa kerätä veroja ja tuloksena on, että tuulipuistojen tukeminen on repäistävä koululaisten lounaasta tai eläkeläisen illallisesta.

Tuuli-, bio- ja atomienergian tuottaminen on politisoitunut. Kukaan järkevä ihminen – paitsi minä – ei halua asua ydinvoimalan naapurissa; harva haluaa tuulimyllyjä takapihalleen.

Energiainvestointien takaisinmaksuajat ovat  20 – 50 vuotta. Nykyjärkeilyn valossa atomivoima on halpaa ja kustannuslaskelma muuttuu Suomen osalta vasta, jos Olkiluoto ei koskaan valmistu tai jos keski-ikään tulevat Loviisa 1:en tai 2:en pannut pamahtavat ja voimaloiden sydämet vaipuvat Suomenlahtiin. Sen jälkeen joudumme tyhjentämään Etelä-Suomen ja miettimään paluumuuttoa Komiin tai muihin suomensukuisiin maisemiin.

Ehkä hurrit (Swedut) hyväksyvät meidät metsureiksi „finnskogarna“ -maisemiin? Millaista mahtaisi olla elämä ydinvoimapakolaisena? En ole koskaan miettinyt tätä aktiivisesti, mutta onhan mahdollista, että atomipannun käsistä karkaaminen tapahtuu jossain muuallakin. Todennäköisyys on toki suurempi Ruotsissa, jossa ydinpannuilla tuotetaan enemmän sähkö kuin mitä meillä kaikilla energiamuodoilla.

Mutta, kuka haluaisi ostaa minulta tuulivoimaloita pilkkahintaan, jos Köpiksen kokouksessa ei päästää „sopimukseen“, joka varmistaa takuuvarman bisneksen kaikelle, joka käy tuulella?

Otan tarjouksia vastaan tällä palstalla.

6 Kommentare zu „Kuka ostaisi minulta suhisevan tuulimyllypuiston?

 1. Politiikkaahan ne ja bisnestä kaikki päästökaupat ja muut. Pitäisi pian päästä näistä bio- jne. hullutuksista todellisiin energiainnovaatioihin. Rahat vaikkapa vedyn käytön tutkimiseen. Ja järkevän sähkönsiirron. Toistaiseksi ydinenergia on ainoa oikea ratkaisu, ainakin meillä.

 2. helanes, energia-alan suuret muutokset ovat hitaita. Ehkä hajautettu energiantuotanto on suurinta ihmettä lyhyellä aikavälillä. Toisaalta verkottuminen Eurooppaan johtaa vähitellen sähkön hinnan nousuun meillä ja tuloksena on, että innovaatiot valtaavat alaa meilläkin. Meillä suuryritykset määräävät tällä hetkellä, mikä on viisainta energiapolitiikkaa. Tavallinen kuluttaja on hännän huippuna ja maksaa laskun – niin kuin kaikessa.

 3. Taisi Martti Tiuri Hesarissa juuri laskeskella, että saman energian tuottamiseksi tarvitaan tuulivoimaloihin rakentamisvaiheessa 15-20 kertaa enemmän uusiutumattomia luonnonvaroja kuin ydinvoimalaan. Ei yhteen myllyyn paljonkaan, mutta kun myllyjä pitää olla niin jumalattomasti ( ja niille vielä kaupan päälle sama määrä varallaolovoimaa ). Kovin vihreiltä eivät tuulimyllyt siis vaikuta.

  Ovatpa kuitenkin erittäin hyviä sijoituskohteita. Kuin vanhat autot.
  Niihin voi sijoittaa vaikka kuinka paljon !

 4. Vox Populi,

  Tämä tässä asiassa minuakin pohdituttaa. Ensinvaikutelma tuulen tuomasta on tietenkin erittäin myönteinen, mutta tariffit tekevät niistä koiranleukojen mielestä ikiliikkujia – taloudellisesti – joita kannattaa pyörittää atomienergialla.

  Vanhat autot sijoituskohteena… he-he-he.

 5. Miksi energian hinta meillä nousee ja muualla Euroopassa laskee????
  Onko esim.voittomarginaaleja vertailtu?On.Mutta niitä ei rahvaalle näytetä todellisina.Joku Pekkarinen kaivaa aina sopivan tilaston eduskunnassa kun joku huomaa kysellä…sa…tana.
  Muualla Euroopassa niinkuin Suomikin ylväästi EU-porukoissa räpeltää niin on laskettu hintojen laskevan kun saadaan lisää maakaasua Venäjältä ja muita energiamuotoja…???
  Kyllä sii vaa Kekkost tarvittais kun idän suhteita hoidettais…edes jotenki.
  tervessii vaa….

 6. Vanhat autot sijoituskohteena.. nehän ovat juuri kuin tuulimyllyjä !
  Vox P osti joskus 1970-luvun puolivälissä vanhan halvan Taunuksen, tosi edullisen ! Mutta muutamassa vuodessa Vox sijoitti Taunukseen moninkertaisesti hankintahinnan. Arvo ei juurikaan muuttunut. Mutta liikkuihan se, setelikäyttöisenä ! Tosi hyvä sijoituskohde ! Sijoittaa voi rajattomasti ! 😉

  Vakavasti otettavalle Don Quijotelle olisi sosiaalinen tilaus.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s