Vähemmän Vaneria ja Lautaa

Idea 15 years ago 22 03 2009 164Vähemmän vaneria ja lautaa UPM:ltä. Mekaanisen puujalostuksen ongelmat ovat perkauslistalla. Suomi joutuu kompuroimaan ulos metsästä ja miettimään uusia elinkeinoja.

Harvoin näkee uutisia uusista oivalluksista ja toimivista bisnesmalleista. Olemmeko kerta kaikkiaan menettäneet luomisvoimamme?

Innovaatiojuna-kiertue toteutuu tammikuussa 2010. Matkan aikana yritämme kehittää jotain mikä on jäänyt tekemättä tuhansilta innovaatioyhteisöiltä aikaisemmin. Ehkä saamme aikaiseksi jotain uutta tai sitten palaamme vain maitojunalla kotiin ja vedämme vällyjä silmille.

Ennakkoarvailut ovat kuitenkin positiivisia. Avoin innovointi ja itseorganisoituminen joutuvat tammikuussa paineensietotestiin. Onko lukijoilla salaisia tarpeita tai ideoita paremman huomisen kehittämiseksi? Kommentoikaa, mikä olisi „se seuraava suuri juttu?“

14 Kommentare zu „Vähemmän Vaneria ja Lautaa

 1. Tai sitten on katseltu metsään näkemättä sitä puilta…

  Mikäs lehti se tässä kirjoitteli Norjan metsäteollisuuden innovaatioista, taisi olla jonkun sunnuntain HS…

  Siellä muun muassa selluliemestä otetaan vaniliinia tuota keinotekoista vanilja-aromia. Ja taisi olla niin, että olivat markkinajohtajia.

  Aika hienoa, että huhtikuussa 2009 blogissasi villisti ideoimamme innovaatiokiertue matkailuautolla tai bussilla on jalostunut eteenpäin. 😉

  Aikomuksena on itsekin osallistua tuohon. 😉

 2. maavaanjaairee, Hesari kirjoitti, bioteknologi- ja mikrobiologiystäväni ovat puhuneet näistä uusista puujutuista vuosia, mutta rahoittajat eivät kuuntele heitä.

  Tule ihmeessä mukaan. Voin kertoa teoriastani, jonka mukaan kaikki hyvät ideat toteutuvat jossain vaiheessa. Eihän se ole minun teoria, mutta sovellan sitä ajattelussani. Uutta ei synny, nojaamme vanhaan ja opittuun.

 3. Sopeutuvainen pärjäilee muuttuvissakin oloissa. Tarvittaessa vaikka rähmällään.

  Tarkastelkaamme tulevaisuusvisiotamme tästä näkökulmasta:
  Maailmalla vallitsee herätysliikemäinen ilmastouskovaisuus. Uskonpuhdistus on tapahtunut yllättävän nopeasti. Suorastaan yliluonnollisella vauhdilla.
  Lähetystyö on lyhyessä ajassa luonut yhdenmukaisen leipäpappijohtajuuden länsimaihin.

  Rähmäsopeutuja käyttää tilaisuutta ja inkvisitiota hyväkseen. Kaikki, mikä edesauttaa ilmastoilosanoman levittämistä, ja kaikki mikä jotenkin liittyy ilmasto-oheiskrääsään, on nyt juuri mitä suurimmassa määrin poliittisesti korrektia. Lähetyssaarnaajat ovat jo määränneet asentomme, josta käsin meidän on ponnistettava !

  Puutalot, pelletit, aarniometsäluontosafarit ovat heti käytettävissämme. Hiilinielumetsämmehän ovat valmiina, kunhan vain aloitamme ! Tuulivoimalan siivet ja muut hupilelut tulevat menemään kaupaksi kuin puhuri. Rajattomat markkinat ! Pitää vain aloittaa ! Puhureita pelkääville käyvät kaupaksi tuulipuvut, joissa olemme jo markinajohtajia. Meneepä lopulta virolaisiltakin suut suppuun !
  Epäortodokseille ilmastomyötäjuoksijoille ja itsellisaivoisille menee kaupaksi myös ydinvoimasähkö. Graniittisessa tuhansien järvien maassa on sijaa lukemattomille voimaloille. Ei tule heti maanjäristys ravisuttamaan. Imagomielessä rakennettakoon niin korkealle merenpinnasta, etteivät vedenpaisumussaarnaajat pääse luomaan negatiivisia mielikuvia turvallisuudesta. Ja tukevaan fennograniittiin haudattakoon kaiken maailman ydinjätteet. Oheistuotteina olisi kuparikapseleille ja -kaapeleille markkinoita. Tuomiopäivän saarnaajille, jotka pelottelevat tulevan jääkauden tuhoavan ydinjätevarastot, iskisimme ilmastouskoinkvisition rätingit eteen. Ei tule jääkautta ! Vaan lämmintä pitää !
  Kymmenien ja taas kymmenien ydinvoimaloitten hukkalämmöllä lämpiäisivät suomalaisten kodit. Ja kesämökit. Ja kotijärven rannassa olisi oma tropiclandia. Lämmin vesi kesät talvet. Muutaman järven toki voisi varata oligarkeille ja muille ulkomaaneläville.
  Ei olisi rajaa sillä rahavirralla, joka suomalaisia siunaisi ! Joka eläkemummokin voisi lokoistaa oloaan Pattayan sulolämmössä kansaneläkkeen perusosalla. Ja kansalaispalkalla !

  Tietystikään ei olisi pakko olla sopeutuvainen !
  Voisi ihan itse ryhtyä johtamaan maailmaa. Mutta sitten kyllä olisi ajateltava ensin !

 4. Olen jo useasti heittänyt esiin kaivostoiminnan uuden tulevaisuuden. Ilomantsin Pampalon kultakaivoksen suhteen ollaan edelleen aloituksen odotusvaiheissa. Koska tunnen yhtiön suomalisen pääosakkaan – TkT T.L:n – ja hänen vuosia kestäneen taistelunsa kaivostoiminnan elvyttämiseksi, ja koska T.L:llä on myös harvinaista käytännön kokemusta (teoreettisen tiedon lisäksi) kaivoksista Australiasta Kanadaan, niin voin lyhyesti kuvata, mitä on uuden luonti maassa, jossa epäillään ja nojataan tunnettuun.

  Tuo „taistelu“ on kestänyt vuosia ja onneksi T.L ei antanut periksi tässä epäuskon luvatussa maassa. Lisäksi – onneksi – ruotsalainen pääoma, tavallaan IKEA:n hahmossa, on mukana. En usko että ilman tätä I.K:n tukea suomalaisella viranomaisaivoilla ja luulemuksilla aloitus olisi edes mahdollista. Heja Sverige – tällä kertaa.

  Tämä on esimerkki siitä että ei innovaatio, ei osaaminen, eikä tieto riitä uuden luontiin Suomessa. Tarvitaan onnea, rahaa ja oikeita tukijoita.

 5. Vox:

  Olen jo pidemmän aikaa ollut lisäydinvoimaloiden kannalla. Lapsesta saakka, on tullut katseltua kesämökkijärven +/-2 metrin pinnanvaihteluita vesivoimalan tarpeiden mukaan, niin siinä ydinvoima alkoi tuntua ihan hyvältä vaihtoehdolta. 😉

  Onko kenellekkään selvinnyt, että miksi Mauri „Prince“ Pekkarinen tyrmäsi Jyrki „Junior“ Kataisen heiton useammasta ydinvoimalasta? Lurahtiko Maurille bioetanolit puntiin vai mistä nopea reaktio johtui?

  Eiköhän muuten seuraavaan jääkauteen mennessä jo pystytä kokonaisedullisesti ja turvallisesti rahtaamaan ydinjäte vaikka kohti aurinkoa, jossa siitä ei liene suuremmin ole haittaa. Tai joku keksii keinon jalostaa siitä vaikka kosmetiikkaa. 😉

 6. maavaanjaairee !

  Niinpä ! Suomi olisi tukevan maaperänsä, runsaitten vesistöjensä ja pääasiassa varsin harvan asutuksensa puolesta hyvinkin sopiva ydinvoimasähkön viejämaaksi.
  Mutku !
  Jokin laajahko kollektiivinen aivohäiriö estää produktiivisen toiminnan. 😦

 7. Suomalaista puuteollisuutta on jo kymmeniä vuosia härinnyt puuraaka-aine korvien välissä. Ajatus kulkee varsin huonosti puussa, kuten sähkökin, ja ajatus on sähköilmiö. Svenssonin pää on hienostunut. Siinä syntyy ajatus tehdä puusta tuoksuvia lisäaineita ja hajusteita, suomalaisen keskittyessä WC-paperin tekoon.

  Toivottavasti kriisi synnyttää innovaatioita, sillä todistetusti, mitä suurempi kriisi, sitä suurempia teknologisia keksintöjä. II-ms oli todellinen „ideariihi“.

 8. Olin eilen poissa eli Helsingissä enkä ehtinyt kommentoimaan. Täällähän on ahkerasti pohdittu ajankohtaisia asioita ja uusiksi teknologiateollisuutemme ja puurakentamisemme menee väistämättä. Energia- ja ympäristöasiat ovat politisoituneet, käykö innovaatiotoiminnalle samoin? Kohta poliitikot ovat entistä syvemmällä keksintöjen suossa.

  Uskon talouskriisin ja ilmastohapatuksen muutosvoimaan. Eilen Tivit Foresight -seminaarissa Messuhallissa sai helikopterikuvan suomalaisen ICT- ja teknologiateollisuuden innovaatioskenestä. Uusia alkuja etsitään, mutta sumua ja suota on vielä matkalla uuteen onnelaan.

 9. Eikös tuo innovaatiotoiminta ole jo politisoitunut? Innovaatiojärjestelmästä on rakennettu niin monimutkainen, että ulkomaanelävät piti hankkia kertomaan sen olevan monimutkainen? Valitettavan suuri osa innovaatiotoiminnasta ja etenkin rahoista valutetaan siihen, että olemassa olevia rakenteita pidetään yllä.

  Tutkimus- ja kehitysrahoja nauttii tahot joiden tarkoitus on vain nauttia rahoituksesta eikä kuunapäivänä kullan valkeana ole tarkoitus tehdä minkään sortin taloudellista hyvää tuottavaa toimintaa. Eli toiminta on jonkin sorttista aikuisten päivähoitoa.

  Veikkaisin, että suurimmat innovaatiot syntyisi sillä, että koko nykyinen innovaatiojärjestelmä romutettaisiin ja maksettaisiin kansalaispalkkaa. Tällä säästettäisiin julmetusti nykyisen innovaatiobyrokratian pyörittämisestä ja tulokset olisivat todennäköisesti parempia…

 10. maavaanjaairee En ole kanssasi eri mieltä mistään. Mauri Pekkarinen ei niellyt ulkomaalaisten tarjoamaa myrkkykeittoa. Poliitikot eivät tämän maan ongelmia ratkaise tälläkään kertaa. Uskon, että yrittäjät löytävät tien, joka vie kohti parempaa.

 11. Helge,

  Puhut paljon digitaalielamasta ja innovaatioista, matsatalouden vaikeuksista ja mita tehda tilanteen korjaamiseksi. Tama kaikki on tulosta kaiken muun jo tehdysta innovaatio prosesteista ja tietenkin mukaan on luettava taloudellinen mullistus ja sen aikaansaama valttamattomyys jattaa taakse se mika ei ole sovellutettavissa vallitseviin olosuhteisiin, including ajattelutapa jolla pyrimme rakentamaan jotakin aivan uutta. Tama „uusi“ ei voi olla syntyisin tuntemastamme, lisaantyvasta vaatimuksesta
  „enemman ja parempaa“. Se on nahtavissa kaikesta siita mita koko mailman lehdisto ja muu meedia esittaa jokaisen paivan hetkena.

  Esittamasi „Digielama“ otsikko tuo selkeasti esille muutoksen valttamattomyyden, mutta mita uutta voit loytaa vanhasta, vanhoilla ajatusjuoksuilla? AJATUS ON KONEELLINEN toiminto, aivan samankaltainen kuin on vanha gramofoni jossa neula on pakoitettu seuraamaan levylle painettua uraansa. Tuota „musiikkia“ olemme soittaneet ja olemme pakoitettu soittamaan edelleenkin kunnes heraamme siihen tosiasiaan,ettei sielta ole loydettavissa mitaan uutta. Epatoivoista? vain silloin kun jatkamme samoilla aivolukemilla.

 12. Karl,

  Toimintojen digitalisoituminen johtaa toimintatapojen muutokseen. Kansainvälinen yhteistyö lisääntyy ja pystymme ehkä yhdessä keksimään ja määrittelemään ongelmia, jotka ahtaasta kansallisesta näkökulmasta ei nähdä.

  – kehitysmaat
  – kehittyvät maat
  – ympäristöongelmatiikka
  – hygienian ja ruoan puute – miljardien ihmisten aito hätä

  Suomen pulmat ovat vielä tässä vaiheessa kosmeettisia. Ikäännymme ja harmaannumme, mutta kyllähän suurella enemmistöllä menee paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

  – hyvinvoinnin kehittäminen
  – arvokkaan ehtoopuolen varmistaminen
  – koulutuksen kehittäminen, oppimisen ja keksimisen avoimuus
  – ymmärryksen laajentaminen ja kyky jakaa osaamista ja hyvinvointia

  Tavaramaailman keksinnöt ovat tässä kokonaisuudessa lillukanvarsia, mutta niiden kauttahan olemme niin pitkää edistystä mitanneet.

 13. Helge,

  Kuten sanoit, kansainvalinen yhteistyo edistyy ja sehan on ensimmainen askel ja etta ongelma nahdaan usein ahtaasta kansallisesta nakokulmasta.

  Ihminen on elain muiden elainten joukossa, jolla on muista elaimista eroavia kykyja rakentaa ajatuksellisesti ja fyysillisesti. Mutta niin ihmeellista kuin onkin, noista rekenteista aina muodostuu ihmisen itsensa tuhovaline. Hyvinvointi lansimaissa on enemman tulosta „pahoivoinnista“ koyhemmissa osissa mailmaa. Ruokimme heita kuin kotielaimia joita sitten voimme „lypsaa“ ja kehittaa eraanlaisena turvavyona omia tarkoitusperiamme varten. Tuo kaikki esiintyy jopa hyonteisyhteiskunnissa.

  Mita sanoit on niin totta, mutta meidan oma henkinen „kehittymattomyys“, pelkojen alaisina kun elamme, ei voi toimia „rehellisesti“. Ehka juuri siina on eraanlainen salainen itsesuojeluaseemme jonka puitteissa emme voi tehda mita ajattelemme ja tosiasiassa ehka haluaisimmekin, ja siksi todellinen tekojen tarkoitus jaa puolitiehen.

  Luonto on cornucopia, ja silloin kun olosuhteet ovat suotuisimmat kaikki rehoittaa runsaudellaan. Mutta runsaudellaan se menee myoskin ylitse „tarkoituksensa“, tai ainakin miten ymmarramme „sen“ tarkoituksen, paatyen itsetuhoon, vain alkaakseen uudelleen alusta, ehka pienin muutoksin, parannuksin, Darwinismin mukaan.

  Jos asettelemme itsemme tuohon samaan „framework“ ja josta olemme eittamaton osa, niin syntyy kuva kokonaisuudesta jossa eroitteleva minakeskeisyys voisi jopa lakkata olemassa. Tunnemme sen ajatuksellisesti, mutta joudumme pulaan sen todellistamisen kanssa ja siksi tuo ikuinen „to be or not to be“ ehdonalaisuus, jota emme ole oppineet syvemmin tajuamaan.

  „Tavaramaailman keksinnot…jne ovat, kuten sanoit, pitkaa edistysta mitanneet. Lisaisin tuohon, etta ehka juuri tuo kaikki antaa meille mahdollisuuden uuden tavan oppimiseen, toisin sanoen, keksinnoistamme tulisi meidan opettajiamme?. Niilla, kuten tietokoneilla esim., on ainoa tapa toimia loogillisesti. Lisaamalla niihin, tietokoneisiin, hivenen verran sympaattista emphasis ja tuloksena voisi olla parempi muunnelma siita mita nyt voimme vain kuvitella ihmisesta????

 14. Kirjoitin toisaalla tänään tällaisen tekstin ja julkaisen sen myös kommenttina edellisiin.

  NÖYRYYS JA KAVERUUS

  Vientivetoinen Suomi ei selviä tästäkään lamasta omin voimin. Kekkosen aikana teollisuutemme pärjäsi Neuvostoliitossa vapaan hinnoittelun ja vähäisen kilpailun ansiosta. Itäviennin menestystä tuettiin ”hyvillä suhteilla”. Nöyryys ja vähäpuheisuus olivat osa kauppapolitiikkaa.

  DEVALVAATIO

  Metsäteollisuutemme suhdannevaihtelut ylitettiin muutaman vuoden välein tapahtuvilla devalvaatioilla. Suomi elää edelleen metsästä, mutta D-hoitoa ei enää ole tarjolla. Uutta devalvaatiot korvaavaa innovaatiota ei vielä ole keksitty. Perinteisen sellun, paperin ja sahatavaran viennin korvaajaksi tulevat markkinoiden keskuuteen rakennetut tuotantolaitokset. Suomalaiset yritykset sijoittavat muualle selviytyäkseen.

  STANDARDOINTI

  Nokian menestyksen juuret löytyvät Pohjoismaisesta NMT-yhteistyöstä. Nokia keksi tehokkaan kokoonpanon ja sillä on pärjätty näihin päiviin asti. Patentoitavia oivalluksiakin on rekisteröity, mutta kasaamisen ja levityksen osaajana minä näen Nokian.

  KOKOONPANO JA JAKELU

  Nyky-Nokia on sekin entistä vähemmän suomalainen yritys. Rahoitus tulee muualta, tuotanto on muualla ja tuotteet myydään muualle. Pääkonttori on edelleen Suomessa, mutta muualle sijoittunut tytäryritystalous jauhaa Nokialle rahaa.

  UNIONISMIA

  90-luvun laman murtajaksi tarjottiin jäsenyyttä Euroopan Unionissa. Teollisuutemme löysi EU:sta neuvostoromahduksen korvikkeen ja korvaajan. Menestystä kesti niin kauan, kun ostovoimaa ja investointivoimaa riitti. Maailmantalouden moottoria pyörittivät amerikkalaiset, jotka ostivat velaksi kaikkea, mikä merten yli liikkui.

  MURUSIA MAAILMANTALAOUDEN LATTIALTA

  Leipä on entistä pienempinä palasina maailmalla. Joudumme jatkossa menemään merta edemmäs kalaan. Suurten kalojen tilalle tarvitaan enemmän pienempää riistaa. Kohdealueiden etsinnässä turvaudumme suurennuslasiin ja mikroskooppiin.
  Poimimme murusia maailmantalouden lattialta. Takapihojen roskakorit ja kaatopaikat sisältävät arvotavaraa. Jätteissä on elinvoimaa ja niistä irtoaa energiaa.

  MONINAPAINEN MAAILMA

  Presidentti Barack Obama lupasi hiljattain, ettei hän lepää ennen kuin työttömyys on nujerrettu. USA:n työttömyys on jo yli 10 prosenttia. Sääliksi käy ensimmäisen kauden presidenttiä, koska unettomia öitä tulee runsaasti.

  Suomessa kukaan ei ole sortunut lupaamaan ratkaisua, koska uudesta uljaasta noususta ei kellään ole tietoa.

  EMPATIA, AUTTAMINEN, OMITUISUUS JA ERILAISUUS

  Osaamista, innovaatioita, luovuutta ja ketteryyttä esitetään kyllästymiseen asti keinoiksi. Mutta hätäpäissämme emme ole huomanneet, mihin resursseja tällä kertaa pitäisi suunnata. Siksi näitä terapiasessioita tarvitaan. Jos ei muuta niin puhutaan siitä, mistä on puute. Maksukykyiset asiakkaat ovat menneet maan alle.

  Ilmaisjakelu on ollut pitkään muodissa Internetissä. Google on tehnyt ”ilmaisesta” toimivan rahakoneen. Pitäisikö meidän palata nöyryyteen ja kaveruuteen? Ehkä empatiasta, auttamisesta, tukemisesta ja ymmärtämisestä irtoaisi uutta? Maailmantalouden ongelmat eivät ole kadonneet.

  Tapahtuuko talouden takapihoilla arvomuutoksia, joita emme pysty tajuamaan entisillä asenteilla ja lähestymistavoilla?

  Erilaisuus ja outous tarjoavat ehkä kombinaation, jota emme ole vielä riittävästi hyödyntäneet.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s