Kasvuyrittämisen geenipankista pelon voittamisen apuvälineitä

Remote ControlKasvuyrityksiä metsästetään verkoista ja verstaista, autotalleista ja kehitysseminaareista. Suomi on pitkään elänyt puusta, teknologiasta ja kännyköistä. Palveluviennin menestystarinoita ei liiemmin ole tai ne ovat jääneet pienemmälle huomiolle.

Menestyvän yrityksen portilla seistessä on vaikea muistaa, että se on tuhansien työvuosien ahkeruuden ja osaamisen kerrostuma, joka jossain vaiheessa muuntui liikeideaksi ja rahantekokoneeksi.

Vaivaako meitä rohkeusvaje?
Mikä ihme saa ihmisen reagoimaan yrittämiseen niin, että tuntuu pahalta, pelottaa ja huolestuttaa? Miten olemme onnistuneet luomaan yrittämisilmapiirin, missä ensimmäisenä tulee mieleen „Älä vain helvetissä ryhdy yrittäjäksi“, koska sen jälkeen katoavat jalkojen alta kaikki turvaverkot ja sosiaalihuollon tukimuodot.

Mitkä tekijät estävät meitä hurmiotumasta yrittämiseen niin, että jalat menevät alta, kun ideat raksuttavat päässä ja mieli vetää verstaalle uutta uljasta tappajasovellusta rakentamaan?

Seminaareissa ja kauppakorkeakouluissa käsitellään yrittämistä tuoteidean, rahoituksen, markkinatutkimuksen, organisaatioteorioiden, verotuksen ja velvoitteiden näkökulmista, mutta kuka käsittelee epäonnistumisen pelkoja ja ahdistavien laskunippujen kerääntymisen paineenkestoa?

Henkiset eväät hukassa?
Puuttuuko koulutuksesta joku osio, jota emme oikein vielä ymmärrä? Puhutaanko yrittämisen intohimosta ja tekemisen palosta riittävästi? Onko itseluottamuksen rakennepuita tarjolla yritysseminaarien noutopihoilta? Liekö tuppeen sahattua tai erikoishöylättyä?

Yrittäjille syötetään tekniikkaa, tietoa, johtamisoppeja, hallintojargongia, mutta henkisiä eväitä on niukasti tarjolla. Ei ihme, että moni yrittäjä painaa alkuun päästyään jarrua, kun rohkeus pettää ja taustalla oleva omassa elämässä koettu menettämisen pelko nousee käsittelemättömänä asiana pintaan.

Hyvää tarkoittavat seminaarit ja oppimistilanteet voivat aktivoida menetyksen ja siitä kipin kapin verstaalle sorvin vauhtia vähentämään. Sisäinen sankari muuntuu piileväksi pelkuriksi, joka ei uskalla lisätä kaasua kurvissa. Mitä jos ajaudun ulos asfaltilta ja lähden liidokkina jyrkännettä alas?

Ennen varoitettiin vakavasti alistamasta herkkiä ihmisiä taiteelle. Meillä Pohjolassa sen ei pitäisi olla ongelma, olemme niin pidättyviä Hurmiota tutkiva Anne Kortelainen toteaa Hesarin „Säädyllinen hurmio“ -haastattelussa. Pelkäämme, että joudumme naurunalaiseksi, jos innostumme liikaa. Samasta syystäkö emme uskalla huumautua uusista innovaatioista. Seisomme tukevasti jalat maassa, epäilemme kaikkea, ennen kaikkea itseämme ja organisaatiomme mahdollisuuksia.

Näin luodaan mikroyrittämisen ahdistavaa historiaa: ei kasvua, ei kirveelläkään veistäen. Miksi emme uskalla kohdata naurunalaiseksi joutumista? Pientähän se olisi rikastumisen rinnalla? Puhummeko riittävästi sisäisten pelkojen voittamisesta? Harjoittelemmeko kasvun synnyttämien ahdistusten hallintaa? Mitä mieltä olette?

Lukekaa Swanien isä – Elämää aallonharjalla.

2 Kommentare zu „Kasvuyrittämisen geenipankista pelon voittamisen apuvälineitä

  1. Et puhuisi näin, jos olisit ollut Suomessa aitona perusyrittäjänä. Perusyrittäjällä tarkoitan yrittäjää, jolla on oma palvelu- ja/tai tuoteidea ja niiden käytännön toteutus sekä itse hankitut asiakkaat. Yrittäjyys toisen suojeluksessa tai yhteiskunnallisten suhteiden kautta ei mielestäni ole aitoa yrittäjyyttä. Toki ammattitaito voi olle hyvinkin korkeaa. Aito, laillinen yrittäjyys ei ole Suomessa mahdollista. Pienet palvelualan yrittäjät voivat toimia aikansa, laiminlyödessään esim. eläketurvansa maksamisen. Oman työn myyminen edellyttää jatkuvaa toimintaa vuosikymmenestä toiseen tuntihinnalla noin 70 euroa. Tällöin syntyisi sama eläketurva kuin toisen työssä keskimäärin. Esim. normaalille ammattimiesyrittäjälle tämä ei ole mahdollista.

  2. Seppo, kirjoitan yrittäjänä, joka ei ole tavoitellut kasvua. Kysyn muilta ja itseltäni samanaikaisesti, onko taustalla muita kuin yhteiskunnallisia ja / tai henkilökohtaisia syitä. Ymmärrän kasvuyrittämisen ongelmia, mutta haen kirjoituksellani myös muutos- tai kehityskohteita konkretian tuolta puolelta. Tiedän suojaverkkojen puutteet. Halusin vain kosketella tätäkin kenttää. On hyvä, että yrittäjät reagoivat.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s