Tyhjenevien teollisuushallien luvatttu maa

WorldKatoaako teollisuus ja tuotannollinen toiminta Suomesta kohta kokonaan? Näitä ennusteita tarjoillaan kiihtyvällä taajuudella. Mitä tapahtuu toimistotiloille, kun Nokia siirtää entistä enemmän toimintoja rajojen ulkopuolelle, lähemmäs asiakkaitaan. Paperinkin valmistajat joutuvat tekemään samoin kustannussyistä.

Uusimpana uhkana on että konepaja- eli teknologiateollisuutemme joutuu tekemään samoin.

Herää kysymys, mitä tyhjenevissä halleissa tuunataan tulevaisuudessa?

Muutammeko teollisuus- ja toimistokiinteistöt  vanhainkodeiksi ja hoivainstituuteiksi, joissa hyvinvointivaltion kansalaiset viettävät auvoista ehtooaikaa kasvavan valtiovelan turvin?

Pääkaupunkiseudulla on miljoona kerrosneliötä vapaata toimistotilaa. Puolet tästä on jo paljon.

Eri puolilla tyhjenee teollisuuskiinteistöjä, joilla pitäisi keksiä uutta käyttöä. Onko kukaan miettinyt, mitä niissä tehdään vuoden 2010 jälkeen?

Pankkien mielestä kauppakeskukset selviävät kriisistä ilman suurempia vaikeuksia. Konkurssiaaltoa ei ole tulossa. Nykyisiä ongelma-alueita ovat ravintolat ja rakennusalan yritykset.

Mutta, miten käy ostovoiman, jos työttömiä tulee satatuhatta lisää? Notkahduksia on tulossa viiveellä kaikille toimialoille.

Paitsi pankit, jotka meillä tekevät edelleen hyvää tulosta.

4 Kommentare zu „Tyhjenevien teollisuushallien luvatttu maa

 1. Tyhjenevät teollisuushallit tarjoavat investointiedulliset puitteet kokonaisvaltaiselle ilmakehäystävälliselle elämänlaatua kohottavalle hoivapalvelutuotannolle.
  Samaan pakettiin saadaan koplattua tuulivoiman , bioenergian ja vanhushuollon kipupisteet. Ja samalla Suomen asiat tulevat kerralla kuntoon !

  Ruokohelpi, tuo pikakasvuinen energiapommi tuottaa myös DMT:tä, mukavaa hallusinogeeniä, joka helposti menisi hukkaan, ellei lähellä olisi käyttäjäpotentiaalia.
  Tuulivoimalat, nuo ylimainostetut syöttötariffiaddiktit ovat luonnostaan kovin häilyväisiä energiantuottajia. Ellei siis energiaa saada sopivasti kerättyä varastoon. Mutta tähänkin ongelmaan on mitä simppelein ratkaisu !

  Tyhjän hallin vierelle soma pikku tuulivoimala, jonka tuottamalla häilyväisellä sähköllä valaistaan ja lämmitetään hallia. Hallissa viljeltäisiin ruokohelpeä, jolle saa kelvata hieman epäsäännöllisempikin sähkövalo. Hallin toisessa päässä vuodeosasto hoiva-asiakkaille.

  Ruokohelpiviljelmä jaettaisiin kahteen palstaan, joiden ylitsevuotavainen sato vuorovuosin korjattaisiin. Helpi poltettaisiin hallin vastakkaiseen päähän asennetussa biolämpövoimalassa. Osa energiasta käytettäisiin tarvittaessa hallin lämpöön ja valoon.
  Jottei ruokohelpi palellu. Eivätkä hoiva-asiakkaat.

  Hoiva-asiakkaiden elämänlaatu saisi aivan uutta potkua siitä, että ruokohelpibioenergiavoimalaitoksen savukaasuista sopiva osa johdettaisiin nerokkaasti konstruoidun annosputkiston kautta hoiva-asiakkaiden henkilökohtaisiin kaasunaamareihin.
  Jos olisikin matkailu nuorempana jäänyt Kanaria-tasoiseksi, olisi nyt elämän ehtoolla tarjolla kunnon tripit ! Eikä tarvisisi lentokoneella ilmakehää pilata.

  Eduskunta on juuri luottamusäänestyksessä todennut, että vanhushuolto on Suomessa muutoin tiptop. Niinpä vaippakysymykseen tai ravinnonjakologistiikkaan ei tarvisisi lainkaan investoida. Sitä, mikä on kunnossa ei tarvitse korjata.
  Vihreä trippi omissa vaipoissa olisi vain ylimääräinen bonus !

 2. Vox Populi, eräs historiaan erikoistunut kirjailija ehdotteli hiljattain jotain pilleriä – Alles Kaputt zu machen. Tuo apokalyptinen visiosi lähentelee Endlösungia ja muistaakseni Aatu oli myös vegaani ja saksalaiset ovat biodieselinkin keksineet. Mutta kannattavaan liiketoimintaan tuo varmaan johtaisi, jos „Ordnung muss sein“ -organisaatio muistaa kerätä luottokortit ja arvoesineet ajoissa parempaan talteen. Mitä Tekes tai TE-keskus mahtavat sanoa tästä kokonaisratkaisusta?

  PS: Toivottavasti luet tämän leikkisillä lukulaseilla. Ymmärrän mustaahuumoriatihkuvanasenteesi.

 3. Tyhjiin toimitiloihin alkaa ilmaantua jos jonkinlaista realisointikeskusta. Näin se meni viime lamankin aikana. Tyhjien tilojen hallinta/ omistus siirtyy konkurssipesille, jotka sitten vuokraavat tai
  myyvät ne edelleen ns.liikemiesten pyörittämille yrityksille kilpailutettuun hintaan. Pian alkaa olla vähänkin sivummalla sijaitsevissa liikekeskuksissa kirpputorien laajat markkinat.

  Tyhjentyviin teollisuushalleihin varmaan voisi vanhainkotejakin perustaa, mutta edelleen on vain se yksi pieni mutta, mistä rahat.
  Jos teollinen tuotanto todella siinä mitassa kuin nyt jo uskalletaan ennustaa, häviää Suomesta, tarkoittanee kaikkine seurannaisvaikutuksineen totaalista katastrofia.
  Sitä aukkoa ei millään velanotolla tulla koskaan umpeen kuromaan.

  Suomi on niin syrjäinen maa, että jo sijaintinsa vuoksi toimiva ulkomaankauppa on elinehto. Ilman toimivaa vientiteollisuutta ei yhteiskunnan rahoitusta ole mahdollista järjestää.
  Tilanne on niin vakava, että jauhaminen jostain vaalirahoituksesta kaikkine lieveilmiöineen on pään pistämistä pensaaseen.

  Talouden sukeltamista nykyistä vauhtia ei luulisi kenenkään pitävän kuin pahimpana uhkanaan. Silti edelleen eletään velkarahalla kuin kaikki olisi täysin kunnossa.
  On suorastaan edesvastuutonta luoda illuusiota asioiden olevan hallinnassa. Ekonomistien ym. talousoppineiden lausuntojen rivienväleistä tyhmempikin kuulija, mukaanlukien allekirjoittaja,
  kykenee havaitsemaan täydellisen epävarmuuden. Mistään ei tiedetä mitään, jotain pientä valoa saattaa olla näkyvissä. Kuluttakaa vaan surutta, katsotaan mihin se riittää.

  Ei kai se näin voi olla. Aletaanko nyt olla tilanteessa mistä edesmennyt Matti Wuori kirjoitti taannoin „Titanicin kansituolit“ teoksessaan.
  Positiivisia merkkejä talouden elpymisestä etsitään suurennuslasin kanssa, toistaiseksi niitä näkyy kaukana idässä.

  Vähintäänkin näyttää menevän ennemmin vuosia kuin kuukausia Suomen pääsevän merkittävään investointitavaroiden vientikysynnän imuun.

 4. juhamatti,
  Vientiteollisuuden sakkaaminen on todellinen ja pitkävaikutteinen ongelma. Velkarahalla ylläpidettävä kulutus- ja työllistämistaso vie meitä kovaa kyytiä kohti U.S. -mallia. Velkastrategia kuulostaa siltä, että ulostaisimme kestovaippaan viisi vuotta eteenpäin. Katu-uskottavuutemme ei tule olemaan kummoinen vuonna 2015, jos emme keksi uutta tekemistä.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s