Avoin Yhteistyö Kansalliseksi Muutosstrategiaksi

Arctic WoodQaikussa työstetään kansallista muutosstrategiaa avoimuuden keinoin. Suomi 2.0 tarjoaa huikeita mahdollisuuksia. Peliä ei ole suinkaan pelattu. Meidän on vain kömmittävä ulos poteroistamme ja keskityttävä suurempien ja parempien kokonaisuuksien rakentamiseen. Metsäteollisuuden rakennemuutos on tosiasia, eikä se enää johdu puutulleista tai Putinista.

Uudistusten toteuttaminen onnistuu monipuolisemmilla lähestymistavoilla. Nyt poliitikot, yrittäjät ja kansalaiset näpertelevät omia ratkaisujaan omissa umpioissaan.

Räjäytetään yhteistyötä rajoittavat henkiset Berliinin-muurit. Ei puuasiaa ole kaluttu loppuun. Olemme tuskin päässeet alkuun Ruma-Suomi -remontoinnissa.

Energia, energia, energia on varma megatrendi. Meiltä löytyy bioenergian huippuosaamista, mutta hajautetun arvoketjun kehittämisessä on huimia parannusmahdollisuuksia.

Venäjä, Kiina, Intia, Itä-Eurooppa ja Afrikkaa ovat fyysisen infrastruktuurin kehittämisen projektinieluja. Kehittämistä, uudisrakentamista ja kunnossa pitämistä riittää meille ja muille sadoiksi vuosiksi.

Maailmalla on miljardi ihmistä, joilta puuttuu puhdas vesi ja saniteettitilat. Pari sataa miljoonaa paskahuusia alkajaiseksi ja satamiljoonaa puusaunaa. Siinä olisi tekemistä tuhansille. Savusaunamaailmoja Suomesta.
Hyvää elämää, koulutusta, luovaa, neuvontaa ja avoimuuteen perustuvaa ongelmanratkaisua voimme viedä rajojen ulkopuolelle, kun vain tartumme digitaalisten välineiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Nokia on itsessään suurten haasteiden edessä. Käyttöjärjestelmän uusiminen ja OVI-palvleun haltuunotossa tarvitaan digitaalisia remonttireiskoja tuhansittain, jos emme luovuta mobiilibisneksen johtajuutta amerikkalaisille.

Kyllä me näihin hommiin pystymme. Koskaan aikaisemmin ei tässä maassa ole ollut näin kulutettua porukkaa. Voimme hyödyntää maailmanluokan viestintävälineitä. Ruikuttamisen sijasta olisi nyt korkea aika siirtyä tuumasta toimeen.

Ei maailma meitä hylkää, jollemme eristäydy tänne omaan periferiaamme. Ovet ja ikkunat selkosen selälle ja tulenkantajuutta kehiin. Me pystymme siihen. Muutos on tahdon asia. Innovaatiot syntyvät tekemällä. Ei tässä ole mitään mystiikkaa. Heittäytykää avoimeen yhteistyöhön. We can do it!

10 Kommentare zu „Avoin Yhteistyö Kansalliseksi Muutosstrategiaksi

 1. Helge,

  Sosiaalinen media mahdollistaa avoimuuden, vuorovaikutuksen ja yhteisluovuuden. Suomi on maa joka taapertaa tietoyhteiskunnan rakentamisessa kaukana jäljessä muita. Sosiaalisen median osalta tämä tarkoittaa, että meillä käytetään energiaa siihen, kuinka voitaisiin estää facebookin käyttö työpaikoilla. Avoimuutta on siis turha odottaa vielä vuosikausiin. Kun edes opittaisiin aidon dialogin perusteet.

 2. Christina Olet suuren hiljaisen enemmistön suhteen valitettavan oikeassa, mutta pieni qaikujien joukko joutuu iskemään vaikka lekalla reikiä henkiseen tiukkapipoisuuteen ja näkymättömään Berliinin muuriin.

 3. Palaamme perusasioiden juurelle uusilla välineillä ja keinoilla. Periaatteessahan MEILLÄ on jo kaikki mitä tarvitsemme: nyt voimme jakaa jalostettua vanhaa kaikille. Poterot täytyy tuhota ja berliininmuurit kaataa, siinä on ensimmäinen ja suurin haasteemme. Silti, joka päivä uskon tämän toteutumiseen enemmän ja vankemmin. Siitä iso kiitos Qaikulle ja Helgelle.

 4. Pakkohan tässä on ihailla keksinäisen kehun kerhon intoa ja ideoita.Oikea asenne all right.Näillä koulutuksilla ja kokemuksilla on pakko onnistua.Ahdistavaa on poliitikkojen kyky uudistua.Jos Alv ale näyttää ja on typerä päätös tähän kohtaan niin eipä ole kykyä sitä myöntää.Paperiliiton paksumies tekee politiikkaa savuavan tehtaan raunioilla.
  Kaikki nuo joutavat sinne uuden savusaunan taakse….no ei ei ammuta, mutta moititaan ja annetaan uusi mahdollisuus.Muurit murtukoon ja kohta Intian kansa paskoo huuseisamme ja pesee itsensä savusaunassamme ennen Gangesiin laskeutumista…vesi toki viedään myös.Valtiovalta saisi nyt ottaa yrittäjän asian omakseen, koska vain heidän joukostaan löytyvät ne jotka kantavat soihtua eteenpäin.Erilaisten Överbastubackkojen jahtaaminen on turhaa.Yrittäminen on lopultakin sankaruutta.Omat ideat ja rahat likoon ja vähän muidenkin..riskiä on otettava onnistuakseen.Maailma ei ole valmis.Visio.Jos pudottaisimme oman sosiaaliturvamme ja palkkatasomme Viron tasolle olisimme ilmeisesti huippukilpailukykyinen maa ja eletäänhän Virossakin.Hymyillään jopa enemmän.

 5. Tämähän on ihan liikuttavaa, että naiset ja miehet kehuvat, Tobekaan ei uhkaa Saunan taakse viemistä. Gangesin rannoille heti 10 000 kuivakäymälää biokompostorin kera ja saunoja Siperiaan.

 6. Nyt vielä tarvittaisi se porukka, joka

  on valmis panemaan euroja pinoon,
  tekee markkinaselvityksen,
  rakentaa myyntiverkoston ja jakelukanavan,
  alkaa tehdä vientikelpoisia huusseja,
  kuskaa ne Intiaan,
  saa niistä riittävästi rahaa,
  että toimintaa voi jatkaa, ja
  että sillä elää edes muutama sälli täällä Suomessa.

  Ei kansallinen muutosstrategia jää kiinni hyvistä ideoista ja ajatuksista. Niitä meillä on konsultti-, virkamies-, projektiraportteja mapeissa hyllykilometreittäin. Meiltä useimmiten puuttuvat sitoutuneeta, osaavat ja menestykselliset tekijät.

  Sorry to spoil the fun. 😉

 7. hakki47
  Porukka joka tekee! Hyvä pointti, laitat ideat saunan taakse seinää vastaan. Asennekin on oikea. Prosessien painekestävyys on testattava. Milloin putket puhkeavat ja venttiilit hajoavat. „Sorry to spoil the fun“ on loppuyhteenvetona oikea, mutta tiedän kokemuksesta, että näin nämä jutut lähtevät lentoon. Menestystarinat kirjoitetaan auki vasta vuosien kulutta. Alkuperäiset visiot ovat silloin paperia. Todellisuus on aina ennusteista poikkeava ja siinä mielessä liikemiehet ja poliitikot eivät poikkea piiruakaan toisistaan. Molemmat puhuvat pelkkää paskaa, toinen tekee rahaa ja toinen panee haisemaan.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s