Puurakentaminen Venäjällä

HelsinkiVenäjän kansantalouden nopea kasvu, asuntojen puute ja valtiolliset edistämishankkeet ovat lisänneet maan puurakentamista, kertoo Metlan tutkimus vuodelta 2008. Pilottihankkeiden myötä suomalaistyylistä aluerakentamista on pyritty tuomaan tutuksi Venäjällä. Tämä tarjoaa uusia mahdollisuuksia suomalaiselle rakentamisen puutuoteteollisuuden viennille.

Maailmanlaajuinen taloustilanne on vaikuttanut myös Venäjällä. Vuodesta 2000 saakka jatkunut rakentamisen kasvu on taittunut. Asuntojen hinnat nousivat useina peräkkäisinä vuosina yli 50 % vuodessa, mutta rakentajien on nyt vaihteeksi pakko sopeutuvaan maltillisempaan hintakehitykseen.

Sotsin urheilukylä, kauppakeskukset, logistiikka ja asuntorakentaminen


Sotsin urheilukylän rakentamisesta odotetaan irtoavan siivuja myös suomalaisille rakentajille ja talotoimittajille. SRV havittelee isoa kauppakeskusurakkaa Pietarissa. YIT ja moni muu ovat SRV:tä vahvempia talorakennusrintamalla, mutta tarpeisiin nähden Venäjän asuntorakentamisen projekti on vielä aivan alkutekijöissään. Töitä riittää vuosikymmeniksi. Keskiluokan asteittainen vaurastuminen lisää pyrkimystä väljempään asumiseen.

Venäjä, Venäjä, Venäjä

Venäjän markkinoilla toimiminen vaatii vahvaa osaamista muun muassa yritys- ja viranomaisyhteistyössä, maanhankinnan käytännöissä ja urakoinnissa. Maan liiketoimintaympäristö muuttuu nopeasti, minkä vuoksi jatkuva tiedonhankinta rakennusalan liiketoiminnan tilanteesta on olennaista. Pohdimme näitä muutoksia muun muassa Qaikun Suomi 2.0 Hyvä Elämä -keskustelussa.

Pieni Suomi – Suuri Venäjän maa

Toiminta Venäjän rakentamissektorilla vaatii volyymien kasvaessa paikallista etabloitumista maahan. Puutuoteteollisuuden investoinnit ovat toistaiseksi olleet varsin vähäisiä, mutta niiden odotetaan lisääntyvän.

 • investoinnit sahateollisuuteen
 • sahatavaratuotannon modernisointi
 • rakennustarviketuotannon uudistaminen
 • rakentamisen aluesuunnittelun ja aluetalouskehityksen ymmärtäminen
 • viranomaisyhteistyön ja kuluttajatarpeiden syvällisempi ymmärtäminen
 • jatkuvan vuoropuhelun kehittäminen
 • vuoropuhelun kautta syntyvä uusi oppi rakentamisesta
 • rahoitusratkaisujen kehittäminen

Venäjän kansantalouden kehitysnäkymissä on ristiriitaisuuksia suomalaisen rakentamisen puutuoteteollisuuden vientiä ajatellen, kertoo Metla.

Useat tekijät, kuten kasvava kysyntä ja länsimaisten liiketoimintakäytäntöjen omaksuminen, lisäävät suomalaisten yritysten toimintamahdollisuuksia maassa. Mutta tiedämmekö riittävästi maan tavoista, lainsäädännöstä ja päätöksentekomekanismeista?

 • Meidän on toimittava entistä läheisemmässä yhteistyössä

Esimerkiksi rakennussuunnittelussa ja -urakoinnissa sekä hirsitaloteollisuudessa on esimerkkejä menestyksekkäistä Venäjän-markkinoiden vientikonsepteista.

 • Tarvike-, suunnittelu- ja taloviennin rinnalle tarvitaan myös yhteisyrityksiä, jotka toimivat paikallisesti.
 • Perinteisen vientitoiminnan rinnalle tarvitaan aluetasolle juurtuvaa yhteisyritystoimintaa.

Mahdollisuuksien vastapainona liiketoimintaympäristössä on useita riskejä, kuten logistiikan ja jakelukanavien puute sekä protektionismi.

 • Suunnittelun ja kehittämisen mahdollisuuksia löytyy myös infrastruktuurin rakentamisessa.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s