Suomi Sibelus ja Savusauna Vientikuntoon

Helsinki Sain tänään kommentin KL-blogiini yritykseltä, joka toimittaa liimapalkkeja ja monikerroslevyjä mm. Japaniin ja erityisesti DIY-jakeluketjuille (Do It Yourself) eri puolilla maailmaa. Siitä välähti ajatus luksus-savusaunapakettien toimittamisesta elämänlaadunmetsästäjille.

Maailmassa on yli kuusi miljardia ihmistä ja Suomessa on puolet maailman saunoista. Sauna-kulttuurin levittäminen on tähän asti jäänyt pk-yritysten hajanaiseksi toiminnaksi.

Miksi emme rakenna valtakunnan tason toiminnanohjausta sosiaalisen median varaan, joka tukee esim. Japanissa, Ranskassa, Saksassa, Venäjällä tai Meksikossa omaa saunaa DIY-paketissa hamuaville.

Mekaanisen metsäteollisuuden jätit rakentavat KONE Oy:n kaltaisen palvelubisneksen, jonka tukena on suomalaisugrilainen qaiku-yhteisö. Sosiaalisella medialla tuemme  niitä, jotka haluavat takapihalleen huippu-savusaunan höystettynä suomalaisella elämäntyylillä.

Tähän asti on toimitettu irrallisia komponentteja ja lautapaketteja IKEA-tyyliin. Nyt on teknisesti mahdollista tukea mittatilaustoimintaa. Luomme verkottuneen jakelu- ja palveluyhteisön, jossa DIY-asiakkaita tuetaan rajattomilla neuvoilla ja ohjeilla. Puuinfo yms. perinteiset yhteisöt eivät tähän välttämättä yksin pysty.

Kartoitimme kuvatun kaltaista Euro-projektia 1990-luvulla, mutta silloin oletimme, että aitosaunan-asennusporukat olisivat tulleet Suomesta asentamaan ja neuvomaan. Sen aikainen liiketoimintamalli olisi rajoittanut volyymin kasvattamista ja sitonut osaajia matkahommiin.

OPERAATION KÄYNNISTÄMINEN

Toimenpiteenä on kerätä alan valmistajia ja verkottaa niitä yhteen. Hardware-tekijät (puuosa- ja kiuasvalmistajat) löytyvät helposti ja hyvän saunaelämän malleja löytyy jokaisesta suomalaisesta kodista. Saamme ruohonjuuri-projektilla kasaan miljoonien asiantuntija-armeijan kommentoimaan ja neuvomaan.

Presidentti Halonen keskusteli saunomisesta suomalaistaustaisen astronautti Timo Kopran kanssa eilen. Julkisuusavauksia avaruusasemia myöden.

Tarvitsemme ryhmään suuren kokoluokan metsäyhtiön, joka lähtee hommaan päättäväisesti. Ottaako operaation „KONE-roolin“ UPM Kymmene tms? Yhtymällä on Puukeskus-verkostonsa kautta kohtuullisen hyvä kokemus DIY-markkinoista Suomesta ja Irlannista, mutta nyt tarkoituksena olisi siirtyä kakkosnelosesta ja laudasta hissiin verrattavan komponentin tuotannon, toimitusruljanssin, DYI-jakelun ja verkkokoulutuksen hoitamiseen.

Räätälöityjen mittatilaussaunojen kokonaisvaltainen palveluliiketoiminta vaatii osaajien verkottumista, koska pelkillä lautatoimituksilla läpimurtoa ei pystytä aikaansaamaan. Sosiaalisen median tehtävänä on toimia liimana ja kokoajana. Sisällöntuotannon tukena Qaiku, Flickr, Facebook, YouTube, Floobs, Qik … You name it.

Suomi, Sibelius ja Sauna! Tunnetuin näistä maailmalla lienee Sauna.

Tässä kuvalinkki Savusaunaan ja aiheesta käytävään keskusteluun Qaikussa. Astronautti Kopra matkasi avaruuteen kuuden muun astronautin kanssa Endeavour-sukkulalla. Hän jää ISS-asemalle useiksi kuukausiksi. Presidentti Tarja Halonen kysyi, olisiko avaruuskävelyn jälkeen Sauna paikallaan? Tiettävästi Kopralle kerätään lahjasaunaa.

12 Kommentare zu „Suomi Sibelus ja Savusauna Vientikuntoon

 1. Sitä olen suuresti ihmetellyt, miten olemme luovuttaneet ko. markkinoista valtaosan Ruotsille. Puutalot, huvilat, saunat ja myös isommat puurakkennuskohteet, jotka ovat nyt muotia.

 2. Se, mikä on „aina“ ollut, saa jatkua, mutta uusi joutuu syyniin.
  On sanottu, etteivät esim. Aspirin tai Digoxin saisi nykypäivänä myyntilupaa lääkkeeksi.
  Liian vaarallisia sivuvaikutuksia ja terapeuttinen leveys minimaalinen.

  Pitäisi osoittaa savusaunan hyödyt, jota monin verroin haittoja suuremmat !

  Transcendentality by perkele !

 3. Hyvä idea Helge.
  Ei muuta kuin savusaunaa myymään tänne Kaliforniaankin. Oprah voisi sitä sitten ohjelmassaan esitellä ja tietysti vastan kanssa siellä hikisinä löylyttelemällä tekisi savusaunasta hittituotteen yhdessä yössä. Amerikkalainen ostaa mitä vain, kunhan sitä vain ensin mainostetaan televisiossa.

 4. Moi Helge,

  Vasta parisen kuukautta olen ihmetellyt paikallista meininkiä. Mutta nyt jo tullut siihen tulokseen että jenkki kyllä on markkinoinnin maailmanmestari ja käyttää kaikki kikat saadakseen asiakkaan ostamaan tuotteitaan. Kuten alla olevasta uutisesta käy ilmi, ruotsalaiset ovat jo käyttäneet hyväkseen Oprah:n näkyvyyttä paikallisessa mediassa.
  Ei muuta kuin saunan lauteille ja kunnolla vastalla selkään.


  Oprah Spikes Sales of Swedish Bread – International Business Times – 03/09/2007 20:03
  A Swedish crisp bread maker has seen its U.S. sales rise by 50 percent after Oprah Winfrey sunk her teeth into its crackers on her talk show, a company spokeswoman said Friday.

 5. Palaan vielä tuohon savusaunan maailmanmarkkinointi-ideaan. Siinä olisi vientiartikkelina varsinainen Noki-A !

  Jotenkin vain pitäisi välttää pienhiukkasten haittoja. Joko pitäsi asiantuntevasti vähätellä niitä ( tupakkaoikeudenkäynneistä löytyy valmista puolustuksen asiakirjamateriaalia tieteellisine viittauksineen ), tai kehittää hiukkaseton noki ja savu. Tai mikä parasta, terveyttä edistävät pienhiukkaset ! Tällaisiin nanopartikkeleihin voisi ympätä hieman endorfiinia, niin hyvänolontunteellekin tulisi lisäpotkua !

  Toinen ongelma on korkea lämpötila, joka todistetusti on ihmiselle haitallinen aiheuttaessaan proteiinien koaguloitumisen, siis ainakin vaadittavissa poliittisesti korrekteissa eläinkokeita korvaavissa soluviljelmissä !

  Kolmas, ja markkinoinnin kannalta ehkä suurin uhka on savusaunan lämmittämisen vaatima mittava ihmistyö , amerikkalaiselle megakeholle aivan soveltumaton ! Tämä pitäisikin amerikkalaisille korvata kaukosäädinnapinpainallusversiolla.
  Mieluimmin tietysti eko-energialla toimiva järjestelmä. Esim. periamerikkalaisen hurrikaani- tai maanjäristysenergian talteenotto sopivina savusaunan kerta-annosmoduleina voisi olla poikaa ! Ja antaisihan se tunteen korkeasta amerikkalaiskotimaisuusasteesta !

  Jos siis kehitettäisiin teknologinen innovaatio, joka nappia painamalla tuottaisi savusaunaan hetkessä terveysvaikutteiset hiukkaset, FDA:n hyväksymän lämpötilan ja mustat Noki-A -seinät, olisimme oitis lähempänä paratiisia !

  Muistakaamme tässä Matti Pellonpään kaukaa viisaat sanat elokuvasta „Leningrad Cowboys go America“ : „Menkää Amerikkaan, niillehän kelpaa mikä vain !“ 😉

 6. Jos olisin nuori ja salskea saattaisin innostua suunnittelemaan ja rakentamaan puusta legotyyppiseen ideaan perustuvaa rakennustuotantoa.Motiiveina voisivat olla pihasaunat, pikkukodit,työmaaparakit, kontit jne..Pääasia olisi suuriin sarjoihin pääseminen ja massatuotannon edut.Tuollaisten rakennuskomponettien kehittäminen ei ole mikään uusi idea, mutta niiden saattaminen markkinointikelpoiseksi olisi sitä.Meillä kaikki jää liian pieneksi.Nokian jälkeen tarvitsemme jotain uutta johon omat puuvaranto antaa mahdollisuuden….miksei Kertopuutakaan myydä enempää…upea tuote??Miksei siitäkään ole jalostettu tolppaa parempaa tuotetta?

 7. Tämän porukan ajatukset palauttavat uskoni Suomen nousuun. Nuoria, kauniita ja rohkeitahan me vielä ollaan. Pannaan vain pokasahat soimaan. Puuta maastamme löytyy, mutta ideat ovat jääneet kakkosnelosen tasolle. Suomi-poika ja -tyttö pystyy parempaan. Sauna on maailmalla tunnetumpi kuin Suomi. Brändi on valmiina, mutta tuotteet ja maailmanluokan kysyntään yltävä tuotanto puuttuvat.

 8. Niin onhan meillä hautomoita joka puolueella, mutta kukaan ei halua panna omaa päätä peliin ja ryhtyä yrittämään.Puhetta riittää omiksi tarpeiksi ja vientiin asti.Uskoni horjuu, koska meillä ei yritystoiminta ole valtiovallan erityisasemassa vaan se sana on työvoima.Kunhan nyt jotain työtä tekevät ei riitä vaan sellaista työtä, mita muualla ei osata.Poliitikkojen vastuu on suuri, mutta kun sitä ei tässä ehdi odottaa pitää jonkun tarttua toimeen silläkin riskillä , että joku yrittäjavastainen liike nousee hallitukseen.Ei silti en kehu nykyistäkään sakkia sen enempää.Samoja virkamiekkosia kaikki.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s