Miksi Ekonomistit Eivät Nähneet Laman Tuloa?

Amerikan sub-prime luotot laukaisivat meneillään olevan maailmantalouden laman, jonka loppua toivotaan, mutta muutoksen ajankohdasta ei ole luotettavaa tietoa. Miten tähän ahdinkoon jouduttiin? Pelkästään Amerikassa on 13 000 ekonomistia, jotka työkseen veivaavat matemaattisia malleja ja tekevät parhaansa ennustaakseen, mikä menee ylös ja koska huipulta tullaan alas.

Ekonomistit eivät kuitenkaan nähneet modernin maailmanhistorian syvimmäksi kehittyvän laman saapumista. Nyt kysytään, olivatko tyypit lomalla tai lounaalla, kun matemaattisten mallien ja tietokoneohjelmien olisi pitänyt tuottaa kasapäin varoitussignaaleja?

Mitä mallimestarit tietävät laman loppumisesta? Tiedetäänkö edes kymmenen vuoden tarkkuudella, miten kauan taantumaa riittää?

Paljonko Suomessa on ekonomisteja? Suomen Pankissa akateemisia ennustajia lienee kasapäin. Korkeakoulut ja yliopistot kasvattavat ja kouluttavat korkean tason ennustajia meilläkin. Pankeilla ja vakuutuslaitoksilla pitäisi olla alan huippuosaamista. Poliitikot kuuntelevat heitä ja tekevät kauas kantoisia päätöksiä asiantuntijalausuntojen pohjalta. Viime syksynä suomalaisille luvattiin nykyisen hallituksen toimesta, että selviämme talouden taantumasta muita maita pienemmillä vaurioilla. Saas nähdä!

Mihin syksyiset ennusteet perustuivat? Kuka niitä päättäjille syötti? Kyselen kuluttajana ja kansalaisena, pitäisikö meidän vaatia kuluttajasuojaa myös ylemmän tason ennustuslaitoksilta?

Monet nuoret ovat ostaneet velkaisen asunnon, sijoittaneet hyvään elämään, siinä toivossa, että työtä riittää ja kansan- ja maailmantaloudessa riittää vääntöä. Kesän jälkeen näemme, millaiseen todellisuuteen taloutemme ajautuu. Kuntien säästöpaineet puhkeavat ensi talvena. Olemme ilmeisesti nyt vasta pitkän taipaleen alkumetreillä.

Miksi talouden sijoitussuojeluviranomaiset eivät tuottaneet tarkempia tiekarttoja? Moni suomalainen ajautuu mm ylisuurten asuntoinvestointien takia elinikäiseen velkavankeuteen. Miksi kuluttajansuojaviranomaiset eivät ole älähtäneet? Syksyllä lamantorjuntalääkkeeksi tarjottiin kulutuksen jatkamista. Onneksi moni siirtyi ajoissa säästökuurille.

Onko kellään tarjolla käänteen tekevää uutta tietoa?

Parkkihalli

Kauppahallin parkkipaikka talvella. Pitäisikö näitä rakentaa lisää, jotta lama murtuisi?

8 Kommentare zu „Miksi Ekonomistit Eivät Nähneet Laman Tuloa?

 1. Ekonomisteilla ei ole minkäänlaista vastuuta tekemisistään saati ennusteistaan. Vapaassa markkinataloudessa olennainen ja samalla vaarallinen sana on vapaa. Siinäpä joudumme vastakin rimpuilemaan nuoralla.

 2. Tuskin se näkemisestä oli kiinni. Ei saa lietsoa paniikkia. Mitä siitäkin tulis, jos kaikki myy yhtäaikaa. Ekonomistien pitää saada myydä ensin.

 3. Helge

  Tulee muistaa keitä ekonomistit palvelevat. He palvelevat muita ekonomisteja, jotka kaikki toimivat finanssitalouden piirissä. Finanssitalous taas on täysin riippuvainen reaalitaloudesta.

  Ongelmahan on se, että ekonomistit eivät kysele reaalitalouden toimijoilta miten menee, vaan he kertovat reaalitaloudelle miten siellä mukamas menee.

  Jos ekonomistit olisivat vaivautuneet kyselemään vaikkapa kuljetus- tai konepaja-alan yrityksiltä esim vuoden 2007 syksyllä, olisivat he saaneet sieltä infoa, että jotain on tapahtumassa.

  Lisäksi, jos ekonomistit olisivat vaivautuneet seuraamaan suomalaista metsäteollisuutta viimeiset 20 vuotta, he olisivat kyenneet ennakoimaan, että seinä tulee vastaan.

  Finanssitalous on työkalu – orja. Kävi vain niin, että orja otti isännän paikan… jo raamatusta voi lukea miten silloin käy.

 4. Kyllä aika selvä singnaali tulevasta oli kullan hinnannousu joka tapahtui jo ajat sitten. Kullan hinnan noustessa kaksinkertaiseksi, on kysymyksessä hakeutuminen hätäsatamaan. Siihenkin voidaan turvautua vain silloin kun muut elävät hurmoksessa ja kullan hinta halpa, ja on viimeinen tilaisuus päästä eroon kuplatalouden suomasta virtuaalivarallisuudesta. Suomalaiset eivät ole koskaan olleet pelimiehiä varallisuuden kasvattajina. Varallisuuden kasvattaminen kansainvälisesti edellyttää rikollispohjaista moraalia ja koko maapalloa koskevaa talouselämään liittyvää vakoilua. Tämä järjestelmä onnistuu vain mikäli uskonto, politiikka ja kansanperinne suosivat röyhkeyteen perustuvaa moraalia muita kohtaan ja omia kohtaan ehdotonta uskollisuutta, että vaikenemista muihin nähden, mutta velvollisuutta tuoda pieninmätkin varallisuuden tuottovihjeet omaan verkostoon.

  Tässä syy miksi suomalaiset eivät voi menestyä rahamaailmassa. Meidän järjestelmällä ainoa mahdollisuus on kyniä muita suomalaisia, no silläkin kyllä saa finanssiympyröissä tehtyä rahaa mutta kansallisen varallisuuden kannalta sillä ei ole käytännössä mitään merkitysta. Siksi meillä ainoaksi mahdollisuudeksi jää raaka työnteko, monet ovatkin valinneet toimeentulokseen mukavien juttujen kertomisen politiika ja erilaisten uskkottelujen maailmassa.

  Ei niin pahaa, ettei jotakin hyvääkin, kullan hinnan noustessa 1000 paikkeille unssilta lehtiin ilmestyi mainoksia joissa kerrottiin olevan mahdollista nousun jatkuvan jopa 2000. Näytti olevan tarvetta päästä kullasta eroon ja siirtyä osittain arvopaperipuolelle. Muistan meidän suomalaisen laman alun, toisen suurpankimme johtaja sanoin eräänä päivänä, ettei tämä nousu ole viellä pysähtynyt. Seuraavana päivänä pörssi romahti ja meille alkoi pitkä ja kivulias tie.

  Jokaisen aloittelevan sijoittajan on syytä muistaa, että tuhon tie alkaa pankin sijoitusneuvojan pakeilta. Tietysti joku voi osata laskea, mutta onhan selvä asia, että hän tekee sitä itsensä ja yrityksen tai yrityksensä hyväksi.

 5. ongelmana on tässä että taloustiede ei ole tarkkaa tiedettä, ei kukaan oikeasti pysty ennustamaan milloin suhdanteet muuttuvat. Muutoksen ennustaminen on hankalaa, liikaa muuttujia. Tietokonemallit eivät toimi kunnolla, ovat ehkä pienenä tukena, mutta ei niihin saa missään nimessä luottaa liikaa. Jos mikrotalouden ennustemallit ovat hiukan huuhaata niin makrotalouden mallit vasta huttua onkin.
  On ihan turha sanoa kuitenkaan ekonomisteja epärehellisiksi ja pankkien omien etujen ajajina, kyllä minä väitän ekonomisteja pikemminkin tietämättömäksi. Asia vain on niin, ettei taloutta pysty kukaan ennustamaan, liikaa epävarmoja tekijöitä eikä kukaan edes tiedä niitä tekijöitä. On hyvä kysymys että mihin ekonomisteja tarvitaan. Olen ehkä vähän liian kriittinen, eihän sääennustajatkaan osu aina nappiin ennustuksissaan, mutta silti heidän ennusteita käytetään. Ehkä onkin ihan OK että ekonomistit ennustelevat, vaikka sellaista ekonomistia ei olekaan joka osaisi ennustaa kaiken oikein (toki, ekonomisteja jotka osuvat usein oikein on olemassa, koska ekonomisteja on niin paljon, että tilastotieteellisesti on todennäköistä että muutamat ovat osuneet aivan oikeinkin turinoissaan ihan tuurilla)

 6. Talous“tieteilijät“ tulkitsevat kohinaa kuten poppamies uhrieläimen sisälmyksiä. Arvaus menee oikein tai väärin. Suuret muutokset heti huomenissa ovat arvatenkin epätodennäköisiä, ainakin epätodennäköisempiä kuin entisen menon jatkuminen. Miksipä ennustaa muutosta, kun ei mitään tiedä. Kohinasta erottuva signaali on todellinen vain, kun oikea muutos tunkee läpi kohinan. Mutta random walk ei sisällä signaalia. Tietokonemallit vertailevat mennyttä menneeseen.

  Me haluamme uskoa poppamieheen, koska lääkäriä ei ole ! 😦

  Vain Ahti Karjalainen ennusti tulevaisuutta. Mutta hänellekin se oli vaikeaa !

 7. Helge,

  Saalistajia kun ollaan, kaikki, niin lopulta parhaat saalistajat keraavat itselleen..kaikki.. ja me kehnommat jaamme ilman, tai vahille.

  Tapahtuman yksinkertaisuus on liian yksinkertainen meidan monitahtoiselle ajatukselle ja kun meita on monia samakaltaisia, niin jotkut jaavat vahemmalle, tai ilman.

  Kysymyshan ei ole varojen vahyydesta vaan niiden jakautumisesta kavalammelle vahemmistolle. Viimevuosisadalla jaon suoritti kommunismi ja tuolloinkin johtava vahemmisto sai kerman paalta.

  Teimmepa mita tahansa niilla henkisilla kyvyilla joilla olemme varustetut ja joiden varassa vain haluamme toimia, tulokset tulevat olemaan aina samat, vanhan kaavan toistamista muutamin pintapuolisin korjauksin.

  Jos lahtokohta, mita me jokainen olemme omalla itsekeskeisella tavallamme kaiken rakentamamme ja haluamme suhteen ei muutu, niin on typeraa edes ajatella, etta lopputulos olisi mitenkaan tekijastaan erillinen. Tekija tunnetaan tyostaan, mutta huoneja tekijoita kun ollaan ei tyosta mita teemme voi parempaa tulosta edes odottaa.

 8. Miksi poliitikot eivät nähneet maailmansodan tuloa? Miksi monet eivät uskoneet Saddamin kaatuvan kuin korttitalo.Miksi kukaan ei usko, että Iranissa voi valta vaihtua ihan hetkessä? Miksi kukaan ei huomannut miten Venäjällä valta keskittyi vanhoille KGB miehille? Miksi Bush toisen kerran valittiin vaikka hänellä ei ollut mitään uutta myytävää?Miksi Kepu saa rahaa Kevalta?Miksi Kekkosen annettiin olla vallassa vaikka ukko ei enää tiennyt minkä maan pressa oli?Kaikkiin näihin kysymyksiin on sama vastaus.Se on on jännitystä…se on:Ihmiset eivät halua uskoa asioita mistä on tai voi olla haittaa heiddän omalle elämälleen/uralleen.Koko ylikuumentunut asuntohomma USA:ssa oli kaikkien tiedossa, mutta kun kenelläkään ei ole keinoa sitä estää niin se jatkuu kunnes luottamus lopulta katoaa.Oli toki talousmiehiä joiden mielestä velkaantuminen ei ole mikään ongelma koska velkoja ei koskaan makseta takaisin.Mystinen ajatus sinänsä.Suomi oli aina ylpeä suhteellisen alhaisesta velkaantumisasteesta.Oli kuulemma varaa nostaa velkataakkaa.Tätä ajoivat varsinkin sosiaalidemokraatit.Niin ja itse asiaan.Talous ei ole tiedettä jossa voidaan tutkia mennyttä ja tehdä siitä johtopäätöksiä.Talous tapahtuu tässä ja nyt.Se on samanlainen tosiasia kuin mikä ero on markkinoinnin ja palvelujen markkinoinnin välillä.Jälkimmäistä tuotetaan ja kulutetaan yhtäaikaa.Emme vois kuvitella, että jossain puolijohde tai atomiteollisuutta tukevassa tieteessa oltaisiin yhtä epävakaalla pohjalla.Taloudessa ollaan, koska se on ihmisten interaktiivista toimintaa ja täynnä haluja ja intohimoja.Se on valtaa yli kaiken muun.Se ei ehkä koskaan voikaan olla tiedettä sanan puhtaassa merkityksessä.Jos nyt ekonomistit sanovat tämän taantuman jatkuvan vuoden tai kymmenen ovat molemmat yhtä oikeassa.Vuoden päästä toinen on jeesus jos on.Kymmenen vuoden aikana se toinekin arvaus saattaa mennä pieleen, mutta onhan se pitkä aika patsastella julkisuudessa viisaana ennustajana.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s