Puujalka lahoaa alta, teknologiateollisuus riutuu

PuistoSuomi tarvitsee uusia tukijalkoja. Suomen metsäteollisuuden kuihtuminen on vasta aluillaan ja teknologiateollisuutemme nojautuu tähän mätänevään puujalkaan. Uusia menestyksen malleja tarvitaan. Uutta teknologiaa pitäisi kehittää, mutta mihin tarkoitukseen?

Uudellakin pitää olla jonkunlaiset juuret. Ennakoiko oheinen kuva uuden teknologiapuiston syntyä?

Vihreää energiaako tuosta putkesta pukkaa?

Bioenergia on Suomelle mahdollisuus.
Meiltä löytyy alan osaamista. Perusteknologiassa ei ole hirveästi uutta, mutta sovelluskokonaisuuksien ja palvelujen muotoilussa on paljon parannettavaa ja optimoitavaa.

Missä sijaitsevat Suomen seuraavat TEKNOLOGIAPUISTOT?

10 Kommentare zu „Puujalka lahoaa alta, teknologiateollisuus riutuu

 1. Bioenergia on yksi mahdollisuus, kaivostoiminta toinen ja muitakin käyttämättömä resursseja on, kuin päät ja puut. Maasta ja maastamme löytyy muutakin kuin vihreitä muoviputken pätkiä.

  Hyvä että Talvivaara tuli myös omaan pörssiimme. Yritetään pitää sitä myös osin suomalaisena ja lisätä kaivostoimintaa. Metsää voi jalostaa muuksi kun paperiksi ja puusta syntyy muutakin kuin sahatavaraa. Luonnonvaroista myös puhdasvesi tulee tärkeäksi.

  Päiden osalta osaamisviennissä suunnittelu- ja „insinööritaito“ (mittaus-, analyysi-, integroidut logistiikka-, ym. ohjelmat ja projektit) luulisi myös löytyvän runsaasti markkinatilaa.

 2. Kuvasi kertoo enemmän kuin 1000 sanaa. Se taitaa liiankin hyvin kuvata suomalaisen Teknologiapuiston vehreyttä ja luomisvoimaa. Vihreä on vain hukkaputki ja ajatuksiakin rajoittava aita estää kehittämisen. 😉

  Totta edellisessä kyllä vähintään toinen puoli.

  Olen sanonut aikaisemmin ja sanon vieläkin. Teknologiapuistot, osaamiskeskukset, yrityshautomot, – kehittämöt ja -kiihdyttämöt alkavat tuottamaan merkittävää tulosta (ROI) vasta sen jälkeen, kun niistä ottavat vetovastuun toimivassa elinkeinoelämässä parhaillaankin mukana olevat yrittäjät ja yritysjohtajat. Ja kun oppilaitokset ja varsinkin politbyrokratian virkamiesten ja poliitikkojen ote niistä saadaan irrotettua.

 3. Pitkän linjan mies – Talvivaara saattaa olla esimerkki uuden kotimaisen teollisuuden noususta. Seuraamme kehitystä kuukauden kuluttua paikan päältä – Sotkamossa.

  kirkkovene – Tartun vain yrityshautomoihin. Ne, jos mitkä, ovat pelkkiä vitsejä yritystoiminnan kehittämisen näkökulmasta. Niitä on joka puolella Suomea ja ne työllistävät joukon virkamiehiä, joille yritysten hautominen on hautomistilastojen julkaiseminen. Näen ajoittain työssäni näitten suhareitten pisnesplaneja, jotka ovat suoraan excelistä. Monet uskovat näitten laskelmiin, minä laittaisin ainakin osan telkien taakse huuhaatiedon tuottamisesta.

 4. „Näen ajoittain työssäni näitten suhareitten pisnesplaneja, jotka ovat suoraan excelistä. Monet uskovat näitten laskelmiin, minä laittaisin ainakin osan telkien taakse huuhaatiedon tuottamisesta.“ Olen niitä aikanani aivan liian useita joutunut katsomaan. Onneksi oli mahdollisuus myös testata mitä esimerkiksi oppilaitoksen opettajan kiitettävällä arvosanalla hyväksytty businessplan todella sisältää. Ei mitään. Ja muutaman suharin laittaminen kiven sisään olisi varmasti hyvä ja oikeansuuntainen toimenpide. Mutta riitämätön.

  Oletko muuten jo saanut selväksi mikä tämä Pekkarisen Vigo(?) on?

 5. Helge,

  On „the other side of the coin“ is a lot of information that we tend to forget in our „hunting“ mercilessly for the never ending MORE. If we were truly serious about that, not just in regard to the more, but also how to live and function creatively with the „lesser“, that would open a totally new field of innovation, a kind of „nanotechnology“ of the psyche itself. After all, all innovations, „bad and good“, come from the same source, the mind. It is not my business to „advise“ you, and that is not what I’m doing. What I’m doing is asking the questions, hoping that they are the right ones, and as you know a right question only can lead to a right answer, and, in so doing I am addressing it to you as well as to myself.

 6. Hyvä HVK.
  Idea yrityshautomoista oli hyvä ja joitakin aivan toimivia sellaisia jopa on.

  Arvon virkamihet ja kaiken maailman koulut ja „konsultit“ vain huomasivat siinä olevan raon rahastaa valtiolta lisää omalle yksikölle/yhtiölle. Kaikki kävi vielä kivuttomasti. Ei tarvittu muuta kuin kirjoittaa raportteja ja tehdä suunnitelmia ja rahaa tuli.

  Olen itse „syyllistynyt“ yrityshautomoasiaan sen alkuvaiheessa 90-luvulla, jolloin hautomoita ei Suomessa vielä edes ollut. Päädyin tuolloin kovin rajattuun määrään sekä laatuun hautomoissa. Niin ei käynyt. Tulos on valtaosalla kuvaamasi.

  P.S.
  Talvivaaran prossessihan on uusi. Miten se toimii Suomessa (ilmasto, maasto?)?

 7. Karl – Your idea about „nanoinnovations“ opens up new avenues. I see that less could be more in the future. Mobile technologies have been showing the way for quite some time.

  Pitkän linjan mies – Yleistämisessä on se varaa, että „drar allt över en och samma kam“ eli „Hyvät Pahat ja Rumat“ erittelyyn pitäisi pystyä näissä blogikirjoituksissa. Mielessäni oli konkreettisia esimerkkejä, joita en kuitenkaan voi nostaa esille.

 8. Dear Helge,

  We were talking of two different „technologies“, the advancements that we cannot bridge, the designer of gadgetry and the “ gadgetry“ that feeds the designer, also known as the psyche.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s