Bioenergiasta innovaatioenergiaa

Bioenergia on aikoja sitten saanut innovaatiostatuksen, mutta rahoittajien käytöksen kultaisen kirjan ohjeistukset heittelevät byrokraattisia rautakankia kehityksen rattaisiin. Juhlapuheissa rahaa on tarjolla, mutta tiukan paikan tullen tuote- ja menetelmäkehitykseen ei löydy centin hyrrää – markkinoinnista puhumattakaan. Miten tässä näin on käynyt?

Ongelmana on innovaatiotarkastelun byrokratisoituminen. Rahoituspäätöksiä tekevät pyöreän pöydän ritarit tulkitsevat verkkolomakkeita, joihin sepustetaan ummet ja lammet tietyn kaavan mukaan, mutta yritystutkijat eivät välttämättä saa otetta kehittäjän hiljaisesta tiedosta, pitkistä kehityspoluista ja yhteistyölonkeroista. Suurimpana ongelmana saattaa olla virkavirheen tekemisen pelko. Jos uskallus puuttuu, silloin innovaatioita on turha haikailla.

Systeemisen innovaation ymmärtäminen vaatii syvällistä perehtymistä. Olen miettinyt ongelmaa pää höyryten ja päättänyt palkata PR-avustajikseni Viivin ja Rosan. Heidän tehtävänä on vääntää rautalangasta tajunnan räjäyttävän hajautetun energiatuotannon malleja, jotka iskevät suoraan byrkratiapäättäjien sydämeen.

Mitä mieltä olette ratkaisustani, arvon herrat ja rouvat? Pitääkö hakemusten virtaviivaistamiseen palkata runoilijoita ja tarinankertojia, jotka osaavat avata tuotteiden piilevät ominaisuudet hienoimmillekin herrasmiesklubeille, jotka rahakasojen päällä istuvat?

Onko muita ajatuksia?

Friidut

Viivi ja Rosa ovat PR-osastomme (päättäjille rautalankamalleja) virtuaalikykyjä, joiden tehtävänä on selittää selittämättömiä asioita niille, jotka eivät ymmärrä, missä menee innovaation ja tavanomaisuuden raja.

7 Kommentare zu „Bioenergiasta innovaatioenergiaa

 1. „Ongelmana on innovaatiotarkastelun byrokratisoituminen. Suurimpana ongelmana saattaa olla virkavirheen tekemisen pelko. Jos uskallus puuttuu, silloin innovaatioita on turha haikailla.“

  You said it. We are cornered.

  Mutta kuluja, näyttäviä strategioita, visioita ja esitteitä, nettisivuista puhumattakaan saadaan kyllä aikaan. Tuloksien puutteelle löydetään taatusti selitys silloin, kun taas lanseerataan jotain uutta.

 2. hakki47
  Innovointi on uskaltamista. On nähtävä outojen ilmiöiden sisälle. Innovaatiot eivät tule kello kaulassa hirveällä melulla. Niiden eteen on tehtävä töitä. Tekniset innovaatiot vaativat osaamisen infrastruktuurin, jonka kuvaaminen muutamalla lomakkeella on mahdotonta. Avaan Viivin ja Rosan kanssa rautalankakerää: haluamme osoittaa, että lomakekosmetologialla niitä keksintöjä ei tehdä. Mutta, miten saamme tämän viestin välitettyä pimeyden ytimeen eli suomalaisen yritysrahoituksen paperilta tuoksuviin ja pölyttyneisiin kammioihin?

 3. Helge

  Taisit törmätä suomalaisten propellipäiden jo vuosikymmeniä tuntemaan seinään? Jälleen kerran? Mutta olet varmaan Cervanteksesi lukenut?

  Pimeyden ytimeen eli suomalaisen yritysrahoituksen paperilta tuoksuviin ja pölyttyneisiin kammioihin asiat viedään lomakekosmetologialla. Kun lomakkeet ovat kosmeettisesti oikein pimeyden runsaudensarvi usein aukeaa. On nimittäin dokumentit ja propuskat osoittaa, että ei ole tehty virhettä. Niistä tuloksista, joita rahoituksella piti mahdollistettaman ei sitten niin väliä olekaan. Oltiin tehty oikein.

 4. Kyllä se syy on paljon raadollisempi kuin hakemuskosmetologia. Syy on intressiristiriita. Niin kauan kun energiantuotanto on aika tiukasti politbyroomme hallussa, vaihtoehdot tulevat *aina* kärsimään kauneusvirheistä, ja siksi häviämään julkisen rahan kauneuskilpailut. Ei siinä runoilut ja kosmetiikka auta yhtään.

  Otetaan nyt vaikka kaikkien tuntema kaukolämpö. Hieno teollisen ajan alun keksintö. Sen jälkeen on tullut markkinoille ekologisempia tapoja tuottaa lämpöä. Mutta kun kaukolämpö on politbyroon bisnes, niin siihen on kaikkien kaava-alueella pakko liittyä ja maksaa reippaasti nousevat maksut. Uusia, energiaa säästäviä teknologioita „ei tarvita“ kun meillä on tämä maan mainio kunnallinen kaukolämpö.

  Tai otetaan vaikka roskien uudelleenkäyttö. Koska roskabisnes on aika pitkälle politbyroon bisnes, niin kaikki mahdollinen olisi nyt saatava politbyroon poltettavaksi. Ei siinä paljon kierrätysinnovaatiota kaivata, jos se uhkaa polttobisnestä. Edistystä on, että politbyroo on siirtymässä maksullisesta kaatopaikkabusneksestä polttobisnekseen. Tämä „innovaatio“ saa toteutua, koska se tapahtuu politbyroon bisneksen sisäisenä kehityksenä.

  On jotenkin surkuhupaisaa, että meillä pidetään julkisin varoin „bioalan innovaatioseminaareja“ joissa suuresti ihmetellään että miksiköhän täällä ei synny näitä bioalan innovaatioita ja uusia yrityksiä, vaikka on niin paljon uhrattu tutkimukseen ja huudeltu uusien liiketoimintaideoiden perään. Ei synny kun meidän kuntaan ei „tarvita“.

  Valitettavasti kokoomus on pettänyt ihmiset pahasti tällä markkinaratkaisu -rintamalla. Kokoomusta äänesti moni, joka toivoi demarien vallan loppuessa myös politbyroon bisneksen antavan tilaa yksityiselle yritteliäisyydelle. Mutta kokoomus halusi vain demareiksi demareiden paikalle, eivätkä he ole vapauttamassa markkinoita lainkaan, ainoastaan istuttamassa omat miehensä ja naisensa virkoihin. Vihreät ovat aina aatteellisesti olleet kollektivisteja ja kepun traditionaalisesti miehittänyt pikkupaikkakuntien virastot. Joten ainoa muutoksen toivo tähän ongelmaan on pienen kansan ystävä, Timo Soini!

 5. Bioenergiasta….

  Helge ja muut Hyvat Herrat!

  Haette uusia „innovatioita“ vanhasta, tunnetun jateaatosten joukosta. Ei sielta voi loytaa mitaan uutta. Vanhojen parannuksiin, sellaisiin kuin demokratia, on tehty niin monta „parannusta“, etta sen alkuperainen, tosin ei muuta kuin ideologinen pilvilinna, on muodostunut Idan kauhuksi ja Lannen matapaiseeksi jossa kaikkien muiden puolueiden pahimmat ominaisuudet ovat kieroituneet beyond all repair.

  Ajatuspakkauksilla, mika meille jokaiselle on annettu yhteiskunnan taholta, ei voida saada aikaan sellaista jota ei tunneta, olipa tuo tuntematon aineellisella tai ei-aineellisella tasolla. Silla voidaan pelkastaan taata jatkuvuus menneelle, entuudestaan tunnetulle. Kaikki muu, kutsuimmepa sita uudeksi, innovatioksi tai miksi tahansa, on lahtoisin tunnetun piirista ja teitpa mita tahansa vanhasta, tulos voi olla vain sen, vanhan mukaista.

  Serendipity kasiteena lienee lahinna luovaa toimintoa ilmaiseva sananmuodossa. Mutta, siinakin tullaan uusiin tuloksiin pelkastaan muun ohessa satunnaisin tuloksin, jotka eivat tarvitse olla missaan yhteydessa siihen mita etsittiin, tai ollaan etsimassa.

  Tarkoitus ei ole asettaa esteita innovaatioisille tapahtumille, vaan aivan painvastoin. Jos pystymme nakemaan ajatuksen rajoittuneisuuden sen itsensa rakentamaan ympyraan, josta ei ole paasya ulos ajatuksen, mika on aina vanhaa, itsensa avulla. Tuolloin emme voi jatkaa pyrkimysta suuntaan jossa ei ole „ovea“ menna pitemmalle. Sellainen toiminto olisi epajarkevaa.

  Tama ei ole filosofinen moilautus, vaan aivan kasinkosketelva facta, facta jonka jokainen voi kokea todenperaisena vain henkilokohtaisesti ja jota ei kukaan voi antaa toiselle, olematta tai tulematta kaiken kansan „poppamieheksi“.

 6. HAKEMUSKOSMETOLOGIA
  Palvelu- ja systeemi-innovaation kuvaaminen on usein hankalaa, kun rahoituspäättäjät edelleen metsästävät tuotetta tai prosessin osaa. Kuvaamassani tapauksessa kyseessä on arvoketjun heikkojen kohtien vahvistaminen. Runoilu ei vielä ole kohdallaan, joten tässä riittää sitä rautalangan vääntämistä.

  INTRESSIRISTIRIITA
  Työskentelen atomikaupungissa eli Loviisassa, jossa 2020 mennessä saattaa olla neljä ydinvoimalaa. Olen seurannut bioenergian kehitystä 80-luvun alusta alkaen ja tiedän, miten kiinnostus kulkee aaltoliikkeenä. Hajautettua bioenergiaa Fortumit ja muut suurtuottajat inhoavat kuin ruttoa. Suomen Sahat ry on yrittänyt syöttötariffia sahojen yhteyteen rakennettaville biopannuille, mutta epäilevät tariffin läpimenoa. Energiayhtiöillä on paljon enemmän lobbausvoimaa kuin rutiköyhtyneillä sahoilla.

  ENERGIAA SÄÄSTÄVÄT TEKNOLOGIAT
  Jäte-energian nousuun uskoin 90-luvun alussa, mutta se on tehty mahdottoman vaikeaksi. Lahdessa on meneillään konkreettinen prosessi, jota pitänee seurata tarkasti. Helsingissä puuhastellaan, mutta ikuisuusprojekteja taitavat olla etenkin pienemmillä paikkakunnilla. Jätteiden lajittelu on kantona kaskessa. Hulluinta on, että harvaan asutussa maassa keräily tulee kalliiksi.

  AJATUKSEN RAJOITTUNEISUUS
  Karl, kuulin Helmeriltä ja Annelta, että he olivat vierailleet teidän luona Adeleinen-matkan yhteydessä. Olit vitsaillut siitä meidän viinitarhamatkastakin. Se ei taida onnistua vielä tänä vuonna. Luovuuden sovittaminen perinteisiin teknologioihin on mielestäni mahdollista, kun kehitetään koko arvoketjua ja bioenergian hyötysuhdetta. Huomion kohteena voi myös olla PALVELU.

  BIOALAN INVESTOINTISEMINAARIT
  Nyt kun öljyn hinta on alamaissa bioenergian seminaareja järjestetään vähemmän. Energiatehokkuus on uusi avainsana, jota saamme kuulla vuosia.

  POLIITIKOILLA SORMET PELISSÄ
  Uskon, että Fortumin ja energiayhtiöiden lobbarit ovat onnistuneet kääntämään poliitikkojen päät suurtuotannon puolelle. Metsäyhtiöt ovat erityisen taitavia. Bioenergian pikkusählärit halutaan pois jaloista lämpö- ja sähkömarkkinoita sotkemasta.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s